Ik denk dat er nog een factor speelt in het verouderen van drank in een vat.Het hout laat gemakkelijk de kleine moleculen door en de grote moleculen moeilijk.Dus de scherpsmakende stoffen met kleine moleculen en laag kookpunt vervliegen op de lange duur.Vandaar dat een gelagerde drank op fles niet meer evolueert. Dus hout in een fles toevoegen heeft enkel smaken af maar verouderd de drank niet tenzij de de fles openlaat. De engeltjes zijn je er dankbaar voor!Het evenwicht tussen alcoholen,zuren en esters gebeurt redelijk snel en kan nog gebeuren in een gesloten fles maar duurt kort. Dan is er toch contact met de buitenlucht nodig om de ongewenste stoffen te laten verdampen. Zuurstof en zeker ozon kunnen smaakstoffen oxideren en zijn eigenlijk niet welkom tenzij je vodka stookt. Ik heb alvast een paar ideetjes om dat rap te bewerkstelligen. Het ambacht van stoken is eeuwen oud en in die tijd hadden ze enkel hout om in te lageren maar nu is er de moderne wetenschap. Ik wil dat de drank rapper verouderd dan ikzelf en dat lukt op de oude manier niet. Wie niet waagt wie niet wint.
Welke ideetjes heb je?
Ik zal het eerst uitproberen en dan zal ik het posten. En ook een beetje omdat er niemand anders zich het idee als het zijne zal promoten. Daarom ik eerst.
ja laat maar weten
dank je voor het begrip.
Er zijn heel veel manieren anders dan alleen op vat lageren en au bain Marie .
Ook in hele oude legenda's , handboeken likeur productie , Leerboeken vind je diverse mogelijkheden .
Van natuurlijk verouderen tot chemische .
Bestralen met U.V. kanon of IR , magnetische velden ( soort magnetron ),
Ionisatie , elektrolyse , natuurlijke cellulose ,
zwavelzuur , looizuur , caustic soda , sulfa , sulfiet , kaliumpermagnaat ,acetaten , vries methodes en zelfs Gebruik van radium , jodium en arsenicum is allemaal al eens beschreven hoe in gebruik bij veroudering .
Bekent is de chemische veroudering bij enkele cognac soorten .
VSOP , XO is meer vraag naar dan met normale productie snelheid en rijpings proces aan kan worden voldaan .
Bij chemisch verouderen is ook belangrijk te weten hoe stoffen te testen op aanwezigheid .
niet alles kan worden afgebroken in het product en zal na behandeling geneutraliseerd moeten worden .
Oxidatie neemt tijd , manipuleren neemt zorg en ervaring .
Je kunt verbeteren , schijnbaar verbeteren maar ook goed verknallen .
ik gebruik zelf soms "nuclear aging" een term die gelukkig niks met radioactief verval te maken heeft.
gestookte drank laten rusten zonder deksel of dop, ngeveer 2 dagen .
hierna gaan ze in een slowcoocker die ik op 65 graden houd.
hier staat het 3 tot 4 uur in .
dan de deksel/dop erop en de vriezer in (beetje laten afkoelen anders kost het zoveel stroom en ontdooit je vriezer een beetje.
nachtje in de vriezer
op kamer temp laten komen
slowcoocker aan en de hele cyclus nog een keer.
dit geheel kan met en zonder hout in de fles .
het verwarmen zorgt ervoor dat de meer vluchtige stoffen verdampen
als je hout in de fles hebt zorgt het er ook voor de smaakuitwisseling sneller gaat en het vormen van esters uit houtsuikers sneller gaat .
het afkoelen zorgt ervoor dat door het gecreeerde vacuum nog meer vluchtige stoffen uit de drank worden "getrokken" als je erna het deksek eraf haalt ruik je een redlijke forshot lucht .
als je hout in de fles hebt zorg het vacuum er ook voor dat de drank sneller en dieper doordringt in het hout .
het schijnt dat 1 cyclus gelijk staan aan 1 jaar reipen . kan dit exhter zelf niet bevestigen omdat ik niet de ruinte heb ok vaatjes op te slaan ( gedult speelt ook mee )........
ben zeeeeer benieuwd naar andere methoden
experimenteren blijft het leukste aan stoken
cheers!
ps de engeltjes drinken zo ook een beetje mee
tesseracT , er zijn malloten die echt nucleair werken .
Flessen vodka worden bestraald onder röntgen apparaten om te verouderen .daarna paar weken laten " uitdampen " en dit wordt echt gedronken .
Ik zou dit zeer sterk afraden .
E
Ik zou best wel zo een flesje bestraalt willen...
Leuk geschenk voor mijn schoonmoeder.
Tja een schoonmoeder krijg je erbij . Je bent eraan overgeleverd .
Betreft bestralen en verouderen Je kunt vrij eenvoudig en veilig de drank verouderen door de drank met sterk U.v. licht en puur IR bestralen in een container of fles de afgesloten is met prop of kurk die niet geheel is afgesloten . dus iets kan ademen .
Buiten dat ik een heel goeie schoonmoeder heb.verouder ik gewoon door de flessen met eikensnippers,gewoon buiten te zetten,ik draai ze s’orgens even los,als ze zo een maandje gestaan hebben in de zon en s’achts koud,meng ik het geheel en doe ik het in flessen,meestal blijven ze dan nog een half tot heel jr.liggen.ik vind het prima zo,hij is dan zacht van smaak en ruikt lekker.als je maar een paar ltr per jr stookt tja.dan op de manier van Robbert.ik heb meestal 150 - 200 flessen.of nog meer per jr.dus liggen wel even.niet echt lang hoor???
Chris ik heb door de jaren heen diverse manieren en ook de chemisch veroudering wel gedaan . dan heb je binnen 24 u een cognac uit de ketel naar een XO gebracht . Maar inmiddels de laatste 20 jaar of zo geef ik de natuur de tijd of met het au bain marie principe en bij drank met veel kruiden gebruik ik UV .
Chemisch vind ik niet echt ambachtelijk daarom laat ik dat achterwege ondanks dat ik de methodes beheers en spullen daarvoor wel heb . En als je even goed proeft merk je dat kwaliteit toch beter is als je het de tijd geeft om te rijpen .
Ik hou ook niet van die achteraf schuurtjes kneierij Dus ik hou het zoveel mogelijk natuurlijk zoals het hoort .
Wil ik een oude drank wacht ik af .
( of ik krijg wel eens wat op mijn verjaardag ?)
Ja dat is net als met stoken en vrouwen,geduld,dan komt het goed??
Helemaal mee eens Chris, vrouwen wil je idd niet versnelt of chemisch verouderen. Daar knappen ze niet van op. 😉