Omdat ik eindelijk weer eens tijd kreeg voor hobbies en de ouzo op was, wilde ik weer eens een mooie bijna neutrale alcohol maken als basis voor de ouzo. Geïnspireerd door de avonturen van @Zoef wilde ik hierbij ook eens Pekmez gebruiken. Maar omdat bij "mijn Turk" alleen potten van 750 gr. met een suikergehalte van iets over de 48% te koop zijn voor 4 euro per stuk, besloot ik het anders aan te pakken dan hij had gedaan. Op het gevaar af te worden beticht van gerommel in de marge of zelfs kneierij 😊 heb ik drie potten Pekmez gecombineerd met 4 kilo suiker. Na inverteren en afvullen tot 25,5 liter had ik een SG van 1078 met een pH van 4,9. Omdat ik er nog een zakje van had liggen is er Still Spirits Distillers Yeast voor rum ingegaan. Na twee weken mooi regelmatige gisting was het SG gezakt naar 998 met een verrassende druiven geur en smaak. Momenteel ben ik de 24 liter die ik heb overgeheveld voor de eerste keer aan het overhalen met de T500 met reflux maar alsnog is het druiven karakter goed herkenbaar. Ik ben nu al benieuwd hoe tzt de ouzo hiervan gaat worden...
hoi
ik volg en wil je als het klaar is het volledige recept ook hier neer schrijven dan kan ik het ook uit proberen
mvg erik
Op eilanden rond Turkije en ook in Albanië wordt er drank gemaakt uit pekmez het wordt verkocht als raki maar ook wel als arak .
Het is in sommige oosterse winkels ook wel te koop.
Pekmez op zich is al een goede basis.
Allen, is het slim om een pekmez oplossing koel te vergisten of wat warmer?
@robbert Kan je wat meer vertellen over het in de gaten houden van zoutgehalte? Hoe controleer je dat behalve aan de hand van het etiket? Of gaat het over het zoutgehalte in de uiteindelijke mash? En wat is goed of slecht?
Vandaag de eerste stook van bijna drie liter (na verdunning met 5 liter water) nog een keer overgehaald. In het begin kleine hoeveelheden opgevangen tot het volgens mij zuiver rook en smaakte. Koelwater temperatuur van de T500 (uitgerust met de refluxkolom) tussen de 52 en 53 graden gehouden wat een mooie dunne uitloop gaf. Na iets meer dan 2 liter weer regelmatig op geur en smaak gecontroleerd. Toen ik begon te twijfelen of ik nu wel of niet een afwijkende geur rook, de ketel uitgezet. Resultaat 2650 ml van 93% met nog steeds iets van druiven er in herkenbaar. Dit laat ik een paar dagen rusten voordat de kruiden er in gaan. Dat gaat per liter worden:
35 gr anijszaad, 15 gr steranijs, 5 gr koriander, 5 gr venkelzaad, 1.5 gram zoethout en 3 peperkorrels, alles even gekraakt in de vijzel.
Na 10-12 dagen (iedere dag even omroeren en proeven) ga ik de kruiden er uit filteren en wordt het nog een keer gestookt in de alambiek.
Wordt vervolgd....
Gister de gelegenheid genomen om de ouzo te destilleren. Besloten om de kruiden dit keer niet in de helm te hangen. Aan het begin een duidelijke acetongeur, nadat deze begon te vervagen (na ongeveer 40ml) begonnen met het opvangen per 100ml. Na 2x100 ml was het scherpe er duidelijk af en ben ik per 200ml gaan opvangen. Ik meet dan ook iedere keer het alcoholpercentage omdat ik de ervaring heb dat beneden de 70% de smaak weer begint te veranderen. De eerste liter kwam op een gemiddelde van 79% maar na de tweede liter kwam ik onder de 70%. Toen weer opgevangen per 100 ml. Koriandersmaak werd duidelijk herkenbaar. De hearts van 1,6 liter al bij elkaar gedaan en vanmorgen geselecteerd uit heads en tails. De sterke anijssmaak van de 2e 100ml uit de heads gecombineerd met één van de tails met meer koriandersmaak. Uiteindelijk uitgekomen op 2.2 liter van 75% waar nog 1.9 liter water bij moet om uit te komen rond de 40%. Een sample in deze verhouding gemengd en die bleef keurig helder. Nog wat meer water en het werd melkwit. Al goed van smaak, net genoeg koriander naar mijn zin. Morgen wat mineraalwater van de Turk erbij en dan nog een weekje laten staan. Er viel met het kleine sample nog weinig te zeggen over het effect van de Pekmez....
Dat was .998 op de hydrometer.
Bij de Turkse supermarkt waar ik de Pekmez had gekocht was maar 1 soort mineraalwater aanwezig, met volgens het etiket een pH van 8.2. Was heerlijk neutraal van smaak dus deze idd gebruikt om te verdunnen. Kwam uit op 4,1 ltr die volgens de refractometer 43% is. Geen week kunnen wachten met proeven, dat werden twee dagen. Zoeter uitgevallen dan ik gewend ben (de Pekmez?), zacht in de mond en slokdarm, heeft weinig water nodig om melkwit te worden, uitgesproken anijssmaak met ook duidelijk koriander. Ik ben zeer tevreden over het resultaat, mijn vrouw ook. Dat wordt dus delen 😁