Ik heb even gezocht op Carnauba, ik vind: olie, wax, en was. Welke is het slimst om te kopen en te verwerken tot jouw truuk?
Na een eerste stook de alcohol laten rusten wat voor proces brengt dat terweeg en hoe doe je dat?
het is een gewone harde was wat in schilfers in potten wordt verkocht .
voorheen had ik het als harde blokjes
Het vervolg : Deel 3
De 5,7 liter van 55%
opnieuw overgehaald op de kleine
.
Voorloop verwijderen op smaak en naloop
op smaak.
Deze scheidingen waren overduidelijk
aanwezig in kering van smaak .
uiteindelijk resultaat 3,65 Liter zware rum van 80% . De punch van rum al verneembaar .
Nu helder regenwater ( na gefilterd ) erbij en poos opslaan in kelder onder vlas .
Ketels reinigen .En die kunnen weer op zolder tot er weer eens een project op pad komt of ik de kriebels krijg .
Ketels reinigen .En die kunnen weer op zolder tot er weer eens een project op pad komt of ik de kriebels krijg .
Nou Rob, we hangen aan je lippen dus hopelijk komt er snel weer een briljant project.
Mooi in beeld gebracht, top!
Ik heb ook weer genoten van je filmpjes en foto's en uitgebreide verslag. Dank.
@nimrax , ik heb kelder vol dus veel reden tot nieuwe grote projecten is er nu niet .
Wel komt er als Jan z'n vakantie erop zit de mini 1liter alquitara deze kant op .
Een speeltje zogezegd .
nu heb ik eigenlijk met mijn ketels onbeperkte mogelijkheden en is er niets te bedenken wat niet zou kunnen .
maar toch het Leuke van een mini alquitara is dat je daarmee het zelfde kwaliteit en variëteit in likeuren kunt maken als de grote professionele alquitara maar dan op het aanrecht en in zeer korte tijd .
Er zijn diverse exclusieve exotische gelegenheids drankjes daar maak je toch nooit voor eigen geen liters van Omdat anders na paar jaar het toch tussen de struiken beland .
Met zo een mini apparaatje kun je b.v. Met een verjaardag , kerst of gewoon spontaan even iets aparts maken .
Aperitief of digestief bij het eten .
Iets exclusiefs voor 4 of 6 gasten .
of gewoon een drankje om de chocolade bonbons mee te vullen want de Sinterklaas letters die over zijn smelt je toch ook .
Dus mini stookjes gewoon omdat het leuk is , lekker en je kunt verloren tijd vullen .
Wanneer er een paar geintresserde zijn het leuk zouden vinden te zien hoe dit werkt wil ik best wat filmen of met Foto als likeur mini's project plaatsen hier .
Ik houd me weer aanbevolen!
Heeerlijk inspirerend weer.
Hmm regenwater onder vlas? Vragen vragen
Hoe filter je en onder vlas?
Regenwater lijkt me idd heel tof om mee te werken
het regenwater filter ik door een brita filter . en onder vlas bedoel ik dat de kruik is afgesloten met een prop vlas i.p.v. dop of kurk . hierdoor kan de drank ademen en oxideren .
even een oude koe uit de sloot.
Leuk om te lezen!
Maar het hele dunder verhaal... Wie past dit toe?
Ik kan weer wat aan de slag Vandaag pakket uit Engeland. Na 3 jaar weer nieuwe voorraad " moderne Dunder " / dunder vervanger / dunder extract . (Beetje veel maar ik heb wel paar liefhebbers.)
Voordelen van deze vorm van " dunder " is toch :
Goed dosseerbaar .
Het geeft altijd met juiste dosering exact zelfde resultaat .
Geen kans op ongewenste infecties . Betere controle over product .
Geen stinkende uit de tijd zijnde dunderpit . Geen onhygiënische en ongezonde troep . Of enge schimmels .
Maar klein hoeveelheid is voldoende voor hoge ester vorming voor een heavy body rum.
Dus geen primitief ouderwets gedoe met dunder pit .
Alleen voorzichtigheid geboden met de hoge zuren.
Ik ben vandaag begonnen met rum mash te maken met de dundervervanger die ik bij Robbert heb opgehaald .
Heel apart dat zo een lyts beetje erdoor roeren meteen zo een varanderen van lucht gaf .
Eerst wel wat een rot lucht maar dat trok snel op .
Het gisten is wel erg snel begonnen en geeft een bos lucht.
Ik merk wel verschil met de ton waar het niet in zit .
@Robbert wat gebeurt er als ik ook dat goedje gebruik in een whiskymash ? Mag dat ook ? Of raad je dat af ?
Na discussie met paar andere leden van dit forum via telefoon en app over de dunder vervangers die ik gebruik over verkrijgbaarheid . Het is in de verhouding volgens een receptuur die door een commerciële producent wordt gebruikt. Deze is niet in de handel . En iedere producent gebruikt zijn eigen " recept '
Dat wil niet zeggen dat hobbyisten afhankelijk zijn van smerige dunder pits die staan te stinken, rare ziektes kunnen veroorzaken het die hetzij door inademing van Schimmel schade of ziekte aan longen kunnen veroorzaken of door het binnenkrijgen maag en darm problemen kunnen veroorzaken.
Daarnaast een dunderpit wil zeggen dat je nooit een goed gelukt product exact kunt herhalen omdat de dunder altijd anders is.
In dunder zitten stoffen die inmiddels al jaren geleden zijn onderzocht en zijn geïsoleerd .
tegenwoordig worden deze apart in verschillende verhoudingen toegepast en zorgen daarvoor door specifieke smaak en estervorming . De artificial duder !
Deze stoffen zijn o.a.
Verzadigd vetzuur /boterzuur , propionzuur,
benzyl butanoaat ,ethylbutanoaat ,isoamyl butanoate ,Diethyl ,azijnzuur , melkzuur ,propaancarbonzuur / , ethyl acetaat , zwavelzuur , azijnzuur en melkzuur bacteriën, DMT , cellulose.
Gebruik je in basis beslag rauwe melasse en fruit waar nog vezels in aanwezig zijn zullen een aantal stoffen vanzelf Vormen. Zoals bekend zal acasia de DMT geven.
iso-amylbutanoaat uit o.a. banaan en meloen.
En ananas, abrikoos en pruimen geven benzylbutanoaat .
Met alleen melasse krijg je geen fatsoenlijke rum !!
Andere stoffen zoals de meest belangrijke in het dunder verhaal kun je gewoon vinden op Internet en
Boterzuur , azijnzuur, propionzuur , zwavelzuur, melkzuur zijn gewoon te bestellen .
B.v. :
https://www.laboratoriumdiscounter.nl/
Zelf knoeien om deze stoffen te maken is dus onzin . En minder zuiver !
Dus inlezen betreft gebruiksaanwijzing voor veilig werken en je kunt zelf een artificial " dunder" maken met exacte herhaalbare verhoudingen.
Zorg ook voor een goede ph meter en de standaard ph correctie middelen.
Geen ouderwetse achterhaalde onzinnige en vooral ongezonde dunder/ muck pits in huis.
Oplopen van een yarsinia infectie door binnenkrijgen of aspergilloom door inademing van dunder is niet waar je op zit te wachten . En zeker niet een onbekend iets . Immers gebruik van " levende " dunder is in de industrie al lang verboden..