Shalom
Iedereen schijnt goede voornemens te hebben in Januari zoals het bezoeken van een gymm, gewicht verliezen of alcohol te verminderen. Dat culmineert gewoonlijk in Tournee Minerale van Februari om daarna gewoon te verdwijnen zodat men met een gerust geweten kan hervallen in oude gewoontes.
Voor degene onder ons die met seizoensfruit en groente werken, is het leuk om ieder jaar een paar nieuwe projecten uit te proberen.
Voor mij is dat : Japanse Duizendknoop.
Een onmogelijk uit te roeien invasieve plantensoort, ooit ingevoerd vanuit Japan.
Info
https://www.bbc.com/future/article/20221006-the-race-to-kill-the-worlds-most-invasive-weed
Zoals de BBC het zegt : the alien shrub that cant be stopped.
Hier in Belgie probeert men er bier van te brouwen en ik zou graag een poging wagen er Gin van te stoken. Wellicht in combinatie met Rabarber aangezien die verwant is.
Voila, het is wachten tot April voor de oogst
Benieuwd of jullie ook nieuwe projecten hebben
Cheers
Hi Bewust
Ik heb nog geen idee hoe ik het ga verwerken. Hopelijk kan onze grootmeester Robbert een paar suggesties doen. Alleszins ik ga ten rade bij de bierbrouwers om te achterhalen hoe die mannen dat vergisten.
Er is hier geen gebrek aan duizendknoop. Die groeit hier echt overal. Sommige terreinen zijn erdoor overwoekerd. Spoorwegbermen staan vol, rivieroevers en beken zijn erdoor overwoekerd. Het is zeker dat we die plant hier nooit meer kwijtraken maar ermee moeten leren leven.
Om bij het onderwerp te blijven, hier een lijstje van projecten die ik in het verleden uitgeprobeerd heb en die nooit degelijk resultaat hebben opgeleverd.
Mango
Eikels
Cassis
Hop
Mispels
Rode bessen
Aardpeer
Dadels
Vijgen
Dit jaar ligt de lat hoger met de duizendknoop. Ik ben benieuwd
Peace
bij spoorwegen moet je weg blijven ivm gif wat ze spuiten
Meen me te herinneren dat er bij binnenstebuiten (tv programma) eens een kort stukje over de japanse duizendknoop ging, en dat het ook als een soort rabarber ingezet kan worden. Maar eens met Rinus55, moet wel rekening gehouden worden dat er op veel plekken waar deze plant staat met gif gespoten wordt, die wil je niet consumeren natuurlijk...
Hahaha! Superleuk idee
In Japan zijn ze gek op rauw.....wat mij dan te binnen schiet is macereren....mede ook om te ontdekken wat precies de smaak hiervan is....
Succes !
Ter verduidelijking : ik zou uitsluitend de jonge scheuten oogsten. Dus laten uitlopen tot een 30 cm hoogte, afsnijden, versnipperen en fermenteren.
Misschien een batch mengen met suiker en een andere batch zonder. een derde ton gemengd met rabarber.
Overigens, en ik hier de enige met projecten en voornemens voor 23 ?
🤔
Whiskey maken!! Super simpel volgens onze goeroe Robert 😎 . Alle spulletjes afgelopen tijd verzameld. Deze maand de granen bestellen.geschroot Gerst, gerstenmout en geschroot tarwe wordt de 1e poging.
Nu bezig met een mooi gist op kweken, zodat die straks op sterkte is voor het fermentatie.
Enige wat als thuis project hier op stapel staat voor dit jaar is paar liters whiskey op workshop. En misschien een 2 liter danzig gold en 2 liter bruids tranen op verzoek. En dan is het weer kerst.
ik heb sinds de zomer niks meer gestookt en eerst maar eens oude voorraaden opgemaakt. volgende week ga ik weer beginnen met een rum mash dit keer met banaan. ben benieuwd!
Ja inderdaad neem zelf nog 20ltr mee en er staat nog 30 ltr neem ook nog 5 ltr van druiven mee wijnbrand, beter mee verlegen dan om verlegen😂