Hi
Naar jaarlijkse gewoonte zet ik een aantal projecten op stapel voor 2024. Aangezien de lente een beetje in de lucht is, kriebelt het om nieuwe smaken te zoeken.
Vorig jaar heb ik geexperimenteerd met duizendknoop en er veel van geleerd.
Dit jaar wordt het HIBISCUS.
Ik heb er een paar kg meegebracht van vakantie en wil die nu gaan fermenteren. De hibiscus thee is zeer verfrissend en heeft een floraal smaakpatroon. Ik hoop die smaken te kunnen overhalen in een harmonische gin.
Verder blijf ik experimenteren met rabarber en probeer ik mijn gin te verfijnen
Hybiscus is een geweldige plant om mee te werken. Bloem , blad , tak en wortel alles is bruikbaar.
De hybiscus wordt inderdaad ook in enkele gin recepten genoemd maar ook in rum beslag vrij algemeen en verschillende kruiden bitters .
Dus je kunt op breed gebied ermee experimenteren.
Voor dit jaar zijn mijn projecten nog onbekend.
Enige wat op dit moment op stapel staat is 88 liter van dit zwarte goedje verwerken . Dus voor zover alleen nog een eerste overhaal van 4,5 uur in planning met een finale overhaal van 4 uurtjes erachter aan . Dus eigenlijk maar 1 dag tot nu toe echt in de planning voor dit jaar.
Maar je weet maar nooit wat spontaan nog opkomt. Als de druiven goed dragen dan zal daar ook nog iets uitkomen .
(En wie weet misschien nog een workshop dit jaar )
ben je met ruwe olie bezig robbert, ff nieuwgierig
Zelf niet echt projecten op stapel staan, maar wel het voornemen om dit jaar meer met graan te gaan werken, naast het gebruik van Pekmez. Ook hoop ik dat @stookwinkel weer aan pruimen concentraat kan komen voor de verkoop, de slivovitch daarvan was me destijds goed bevallen.
En het plan om weer eens kaas te gaan maken, dus misschien ook wel blaant van de wei die ik daarvan overhoud...
Hoi
Project Mispel afronden, heb 3 verschillende in weckpot staan en de eerste 3 maanden zijn voorbij, nog 3 maanden laten staan en dan proeven. De mispel jam is zeer goed ontvangen, dus 3 boompjes bij geplant (duurt even voordat deze vrucht gaat dragen). De Kruskovac verder uitwerken, daar wij hier peren bomen hebben staan. Hoop dit jaar het probleem met de fruitmot op te lossen. Half april ga ik de feromoon vallen plaatsen. Tevens was de gingerbeer goed bevallen in de zomertijd. Heb de T500 staan zit te overwegen om de koperen helm en de koperen koeler aan te schaffen en verder hierin te verdiepen. En kijken of de pruimenwijn ooit te drinken wordt. De peren wijn die sinds augustus 23 in de fermenter ton stond heb ik aan proef personen mee gegeven, zit ca 10% in durf het zelf niet te proeven 👅 en is het niks dan stook is deze op.