Meldingen
Alles wissen

Review.


Robbert
Berichten: 9951
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Het opweg helpen via forum is leerzaam maar wat is er geleerd en hoe loopt het af .m.a.w.   heeft men het goed gedaan .

Ik heb ietsjes ervaring door de decennia's opgedaan en daarom was misschien mijn mening een kleine ruggesteun.

Zo kreeg ik een pb van een forum lid of het goed was dat hij een paar buisjes naar mij mocht sturen om een beetje te weten of de smaken wat klopte .  

Zo kreeg ik van @johnnie drie buisje een uitleg hoe hij deze gemaakt had. 

Een van de dingen wat erbij vermeld is ..zelf gemaakt mout en ook een zelf gemaakt gist.

Dit maakt het interessant en natuurlijk voor de maker spannend. Uiteindelijk de meeste gaan voor standaard gist uit een zakje en de standaard doorsnee mouten uit de winkel. 

Ik sta wat bekend  als een nors , kritisch en hard in oordelen.  Dus respect dat Johnny toch durfde mijn oordeel te ondergaan. 

Bij deze : 

De buisjes die ik ontving bavatten 3 verschillende receptuur en pogingen voor een goede whiskey .

Bij alle drie was duidelijk de mout smaak aanwezig . Een van de buisjes bevatte een rook mout.  

Bij openen was kwam het al tegemoet. 

Ook viel op de frisheid van de mout in de andere buisjes..   het gevoel van voorjaar en het pas gemaaid gras  . Jong en vol in smaak.

Niet een toon van schraal pils mout uit een zakje maar mooie ronde smaak .

Het buisje met de whisky op basis van een eigen gist had inderdaad een zeer zacht karakter wat een beetje de lactobacillus kan geven .

Uiteraard miste de tijd van rijping maar daar kun je niets op aanmerking alleen dan geef het tijd dan komen smaken strakt bij elkaar en komt het goed .

Eigenlijk de enigste kleine opmerkingen die ik kon geven zijn. Wees niet bang voor hout en let op wanneer te stoppen. 

2 dingen die eigenlijk kwesties zijn van ervaring opdoen . Werken met hout en wat doet het.  Iets langer durven te laten staan op hout.   

Het omslag punt van stoppen is soms lastig te vinden immers je moet ver vooruit denken hoe het gaat rijpen en tijdens de stook is er nog geen whiskey in te herkennen alleen sporen van smaakstoffen waar op he moet interpreteren.

Het is bij de proefmonsters net op het randje. Met rijping en ademend komt het goed .

Samen gevat deze samples maken " wordt ik vrolijk van"

Zelf mouten , eigen gist zijn een uitdaging maar absoluut gebleken een goede weg .

In De Toekomst zal ik graag weer de Whiskey van Johnny willen proeven.   Dan het kaasplankje erbij en zeker en vast een avond van voldoening.

 

 

 

 

 

 

 

 

1651955759-IMG_20220507_213136455.jpg
Beantwoorden
3 reacties
Berichten: 579
(@stierke)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Het geeft toch meer voldoening als iemand zijn gedacht zegt want dat heb ik veel liever dan iemand die zegt dat het lekker is terwijl het op bagger gelijkt. 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
(@pikketanus)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 818

@stierke klopt haha, iemand die om een oordeel vraagt moet kritiek niet schuwen 😋 juist kritiek kan erg hulpzaam zijn

Beantwoorden
Berichten: 188
(@johnny)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Nogmaals hartstikke bedankt Robbert.  Ik ga mijn best doen om de kritische noten te verbeteren.  

Ik denk dat het voor iedereen die 'begint'  fijn is om een te horen wat een ander er van denkt.

En waarom zou je aan je buurman vragen of de biefstuk lekker is als je een chef-kok in de buurt hebt 😉 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?