Meldingen
Alles wissen

Rietsuiker melasse


Berichten: 289
Topic starter
(@pulle)
Reputable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Hallo. 

Ik had volgens 't traditionele recept rietsuiker melasse gemaakt (30 liter) en voor 't eerst met verse bakkersgist.

Ging de eerste dag als een gek te keer, veer bruisen en schuim. Dat was 8 juni. Vandaag 21 juni zit er bijna geen leven meer in. Relatief korte tijd uitgegist dus.

Ik heb de sg waarden even niet bij de hand nu maar we zaten 4mm onder 't rode gedeelte met 1000.(uit m'n hoofd) Wanneer kan ik stoken? Is suikerriet melasse met rietsuiker sneller klaar dan de sugarwash?

Ik dank. 

Beantwoorden
18 reacties
13 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@pulle de snelheid van een vergisting is niet alleen afhankelijk van de grondstof, het type gist, de hoeveelheid gist, hoe actief deze is, het milieu waarin dit komt (lees temperatuur, voeding, p.H.), de hoveveelheid vergistbare suikers (niet alleen gram per liter stookwijn maar ook of ze omgezet kunnen worden) etc. 

 

Ik weet even niet goed wat 4 mm onder het rode gedeelte precies is, maar melasse heeft sowieso de neiging om niet tot 1,000 door te vergisten vanwege niet vergistbaar opgelost spul in de melasse, afhankelijk van je ratio tussen melasse / rietsuiker / water, zul je ergens boven de 1,000 blijven steken is de verwachting.

 

Als de S.G. waarde 3 dagen gelijk blijft kun je destilleren, of als een aangestoken lucifer / aansteker aanblijft wanneer je deze boven de stookwijn houdt. 

Beantwoorden
(@pulle)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 289

@alchemist

Het rode is idd 1000. En wat er onder staat kan ik nauwelijks lezen. 

Hoger komt hij ook niet meer ben ik bang. 

Heb er nog wat natte gist bijgedaan, maar geen enkele reactie op de stookwijn.

Co2 blust de vlam bedoel je?

Bedankt. 

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@pulle de gedachtegang is inderdaad dat de vergisting zorgt voor een deken van CO2 waardoor de vlam uitgaat.

 

Ander punt wat kan zijn bij melasse is dat de p.H. flink gezakt is, melasse heeft wel de neiging om door te schieten hierin tijdens de vergisting. Aangezien je in de buurt van de 1,000 zit zou ik ook niet meer adviseren om bij te gaan sturen op p.H. (bij een volgende vergisting kun je eierschalen of oestergrit overwegen als p.H. buffer) maar over te gaan op destilleren.

Beantwoorden
(@pulle)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 289

@alchemist

De calcium carbonaat vooraf  toevoegen is geen optie?

 

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@pulle ik noem eierschalen of oestergrit bewust, het toevoegen van calciumcarbonaat in poedervorm zorgt voor een snelle p.H. stijging terwijl de schalen langzaam oplossen, beetje low-tech p.H. buffer.

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

Hierbij een foto van een tijd geleden van eierschalen die een week of 3 in het gistvat hadden gezeten bij een melasse vergisting. Gekookt en het velletje eraf geplukt voordat het het vat in ging.

 

Door relatief laag contactoppervlak, in vergelijk met poeder, lost het langzaam op waardoor de p.H. stabieler blijft, bij het toevoege van poeder heb je veel contactoppervlak en schiet de p.H. omhoog. 

1655900292-IMG-20220131-WA0012.jpg
Beantwoorden
(@pulle)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 289

@alchemist net even gemeten. De ph zit zonder toevoeging op 4.36

 

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@pulle dan is de p.H. niet het probleem 👍

Beantwoorden
(@pulle)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 289

@alchemist

Temperatuur is 23.9 graden.

Ph boven 4 is goed voor koper meen ik te hebben gelezen. 

Ik wil 30 liter rum opslasn in een eiken vat, maar dan moet 't product wel kloppen natuurlijk. 

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@pulle dat van het koper weet ik even niet uit m'n hoofd, maar een lage p.H. is voor een onedel metaal als koper sowieso niet goed. Je p.H. en temperatuur zitten in een goed werkgebied, ik vermoed gewoon dat de vergisting redelijk klaar is. 

Beantwoorden
(@pulle)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 289

@alchemist Dankjewel voor de hulp.

We zullen de fabriek eens opstarten en zien wat het resultaat is. 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@pulle bij een te laag ph bij Stoken krijg je kans op zweem in destilaat van koper oxides. Ph boven 3,8 is zeker te advieseren .

Beantwoorden
(@pulle)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 289

Vandaag gestookt. 

Echt alles volgens de regels gedaan, maar van 30 liter stookwijn net 5 liter rum. 

Wél de beste rum tot nu toe kwa smaak en reuk. 50% in de head en 30 in de tail. 

Van 30 liter moet ik toch zeker 10 a 15 liter goed product kunnen destilleren. 

Beantwoorden
Berichten: 289
Topic starter
(@pulle)
Reputable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Begin sg 181.

Ik kan 't niet lezen, maar 4mm onder 't rooie gedeelte. 

Beantwoorden
3 Reacties
Bewust
(@bewust)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 359

@pulle , 5 liter is toch geen heel slecht resultaat. Met een start SG van 1080 en een eind SG van 1008 ? (4mm boven de 1000) zou je theoretisch 30l. Stookwijn van+/- 10% hebben wat ongeveer 7 liter van 40% op moet leveren als je alle alcohol er uit stookt. 
ik heb afgelopen woensdag 26 liter gestookt en omgerekend kom ik ook maar op een krappe 4,5 liter van 40%. Ben wel gestopt bij 28%.

 

1656101732-B30DDEEE-C503-46F3-83CE-456D04B2E744.jpeg
Beantwoorden
(@chriswisky)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 158

@bewust waarom stoppen bij 28% ik stook altijd door tot 20% dat vind ik jammer.

Beantwoorden
(@pulle)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 289

@chriswisky

Bij schone alcohol stop ik ook bij 20% 

Rum van 20% is geen rum meer. 

Ik heb nu wel 5 liter dunder bewaard voor de volgende ronde. 

Beantwoorden
McCorner
Berichten: 477
(@mccorner)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik heb afgelopen week dezelfde ervaring gehad. Lekker warm op zolder en eerste dag (voor de eerste keer) een spugende "stankafsluiter". Toen dat de tweede dag voorbij was het waterslot schoongemaakt. Nu om de paar minuten een blub. Als ik dat niet meer hoor binnen een kwartier ga ik eens het deksel er af halen en er een vlammetje boven houden om verder te kijken. Bij suikerriet melasse bekommer ik me vanwege de samenstelling eigenlijk niet om het SG.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?