Meldingen
Alles wissen

Rijpen, hoe lang, en hoe?


Riesjaar
Berichten: 38
Topic starter
(@riesjaar)
Eminent Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Ik ben al een tijdje aan het experimenteren en heb al een aantal conclusies op de verkeerde manier getrokken (rum 1,5 jaar op een 5 liter vaatje laten staan is een no go, bijvoorbeeld haha) dus laat ik de vraag hier stellen zodat we een beetje kunnen vergelijken.

Hoe lang laten jullie verschillende soorten dranken rijpen, en ook hoe?

Ik heb nu bijvoorbeeld een literpot 'baijiu' twee weken met 15gr houtsnippers laten staan en nu op fles gezet, en nog 2 literpotten maar 1 week (ook ieder met 15gr), en ga van deze flessen over een maandje of 2-3 weer eens proeven.

Mede heb ik vorige keer 6 maanden (op mandfles) laten rijpen en smaakte me toen al goed, een professionele mede-maker vertelde me dat hij na 2 maanden al bottled.

Vandaag ga ik een kleine batch 'calvados' (als ik de ruwstook van cider zo mag noemen) fijnstoken, die gaat meteen op fles en proef ik dan ook over een maand of 2-3.

Ergens de komende tijd wil ik nog een batch cider maken en op een (vijfliter) vat zetten, maar hoe lang? Ik dacht zelf deze keer eens 2 maanden te proberen. De volgende sterke drank die ik op vat zet wil ik om de twee weken proberen om te voorkomen dat ie weer zo bitter wordt.

Wat zijn jullie methodes en eventuele vuistregels?

Beantwoorden
2 reacties
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@riesjaar tijd van rijpen hangt af van diverse factoren.

Alcohol sterkte

Type drank 

Type van opslag vat / fles /container

Plaats van opslag / licht /donker /luchtvochtigheid /temperatuur 

Zuurtegraad van de drank

Zuren aanwezig die esters vormen 

Kwaliteit van drank 

Kwaliteit van vat of gebruikte hout.

Hoe is het hout van vat behandeld

Wat voor aging prefereer je 

Smaak .

Er staat bij mij whiskey al ruim 4 j in vat 

Rum al 2 j op hout 

Er zijn likeuren die na 60 dagen drinkbaar

Maar ook andere kruidenlikeuren zoals bv. Absinth die een jaar moeten staan .

 

Testen , proeven, kijken naar kleur geur en helderheid.

.beetje ervaring dan kun je het vanzelf wel inschatten. In welke tijdsperiode je moet proeven testen .

Geforceerd rijpen met bijv koude en warmte wisselingen word regelmatig wel gedaan . Uv kanon ,  infrarood.  Maar uiteindelijk proef je altijd of het echte tijd rijping of geforceerd rijping is geweest.

 

 

 

Beantwoorden
Berichten: 134
(@drankdier)
Estimable Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Het is een kwestie van rijpen proeven rijpen proeven ect.

Ik rijp tegenwoordig alle dranken eerst 3 maanden op de sterkte waarbij ze uit de ketel komen. Dat zorgt voor versnelde oxidatie, esterficatie en omzetting van overige stoffen.

Vervolgens begin ik ze rustig door te verdunnen, iedere week een scheutje water erbij. Tot ik een percentage bereik waarbij ik ze (als ik dat wil) op hout leg. Dit percentage ligt tussen de 65% en 50%. Meestal begin ik met weinig hout en proef ik na een maandje.

Als ik de drank dan niet "geoaked" genoeg vind voeg ik telkens wat extra toe. Eenmaal tevreden met de kleur en hout smaak haal ik ook weer wat hout eruit om verder te rijpen zonder te over oaken.

Vervolgens splits ik een flesje af wanneer ik de smaak lekker vind en verdun ik die nog door naar drink sterkte. De rest laat ik meestal door rijpen tenzij ik echt tevreden ben met de smaak. Maar zo lang ben ik zelf ook nog niet bezig.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?