Meldingen
Alles wissen

rum mash zakte In


Berichten: 84
 Peet
Topic starter
(@peet)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Van brix 15.5  ph 5.3  temp 26. Gemaakt 16 augustus recept komt van het forum. gist is Still Spirits – Craft Range Distiller’s Yeast – Rum gist – 20 plus Still Spirits – Craft Range Distiller’s Nutrient – Gistvoeding voor blank distillaat – 100 g

 

Brix  9 .5  ph 5.2 temp 27.3   het bubbelt heel erg licht hoe krijg ik de brix weer op gang, of hoger?

Beantwoorden
25 reacties
2 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@peet brix is als plato en sg waarde van dichtheid/ soortelijk gewicht. Zakt het suikergehalte zakt brix / sg .dus het klopt dat jou brix nu lager is dan in begin

De gisting is in eerste dagen altijd feller voor het oog en zakt wat in .

Dat is normaal .

Beantwoorden
 Peet
(@peet)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 84

@robbert bedankt  voor informatie

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Geen idee wat Brix is, maar het is mij wel bekend dat de dichtheid/het soortelijk gewicht van melassevergisting erg hoog is. Dat komt door de vele zouten en onvergistbare bestanddelen in melasse en heeft weinig te maken met suikergehalte.

Ik heb herhaaldelijk dat een uitgegiste stookwijn nog op 1,042 staat.

Overigens vind ik in 2 dagen uitgegist wel errug snel, ook bij 26 graden. Kun je rustig nog wat laten staan.

Beantwoorden
Berichten: 84
 Peet
Topic starter
(@peet)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Vandaag opnieuw gemeten de brix waarde  sta vast op 10 brix  ben nu haast een maand verder alleen ph zat op 4.5 en de temp op 24 . Het ga om 25 liter is dit nog te fixen??

Beantwoorden
4 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@peet ph vam 4,5 is prima   .brix van 10 is ongeveer SG van 1042  . Dus eigenlijk nog te hoog om te stoken.

Controleer of er nog gisting is  . Zo niet maak wat gist met sinaasappel gist voeding en water en voeg dat toe   

Beantwoorden
 Peet
(@peet)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 84

@robbert hoeveel sinaasappel  en gist en water .ik zie geen kleine bubbels meer net of het stil staat.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@peet 150 ml sinasappelsap 150 ml water en 50-60 gr gist

Beantwoorden
 Peet
(@peet)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 84

@robbert  dank u wel top

Beantwoorden
Berichten: 84
 Peet
Topic starter
(@peet)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

De rum mash ziet er nu zo uit de temperatuur was wel ingezakt jammer genoeg zit nu op 21 graden  sg is nog niet echt  gestegen

1663777934-20220921_164659.jpg
Beantwoorden
14 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@peet ziet er uit dar het weer gist    sg moet zakken niet stijgen.

Beantwoorden
 Peet
(@peet)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 84

@robbert oeps foutje van mij

Beantwoorden
 Peet
(@peet)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 84

@robbert ik heb zo net gekeken en sg meter gebruikt  het blijft op brix 10 staan en kan de aansteker er boven houden en die ga niet uit

Maar er zit wel schuim bellen op . Kan je op de foto zien wat nu ?

1665147675-20221007_145302.jpg
Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@peet brox van 10 zou een sg van rond 1040 zijn  dus nig niet volledig klaar  .

De belletjes laten zien dat gisting  nog actief  is

Misschien al iets te lang gewacht alvorens vlam test waardoor de co2 laag zo goed als weg was . kijk even wat ph is en misschien iets gist voeding erbij doen. 

En over 5 dagen opnieuw sg / brix controleren of deze gezakt is .

Beantwoorden
 Peet
(@peet)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 84

@robbert de ph 4.6 en de temp 21 heb er gistvoeding er bij gedaan

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@peet dat moet zo goedkomen dan .

Beantwoorden
 Peet
(@peet)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 84

@robbert hallo ben ik weer en week verder de brix blijft op 10.5 staan . Het zakt niet aansteker test gedaan die blijft branden de vraag is wat nu?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@peet er is dus waarschijnlijk iets in basis fout gegaan waardoor gisting niet volledig verloopt .

Ik zou zeggen, Als je een schoon vat hebt staan  . Deze goed spoelen  alles overhevelen daarin met achter laten van de onderste grauwe bezinksel laag  .

Hierna met met een giststarter opnieuw proberen op te starten..

Beantwoorden
 Peet
(@peet)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 84

@robbert oke dat gaan we dan maar doen.  De  andere vatten staan nog steeds te fermenteren  bedankt voor de info weer

Beantwoorden
 Peet
(@peet)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 84

@robbert heb het vat schoon gemaakt met bleek goed nagespoeld en de mash over gepompt zonder die drap .en weer gistststarter toegevoegd  maar dat wil ook niet  .nu zat ik te denken om suiker toevoegen misschien is dat een idee ??

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@peet ik kan van afstand niet goed zien wat er nog mis is . Beetje vreemd. 

Inderdaad voeg wat suiker toe. 

Beantwoorden
 Peet
(@peet)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 84

@robbert tja dat wel jammer probeer veel van je op te pikken 😉

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835

@peet, je ben nu al zo lang bezig met deze emmer als je er energie in wil steken zou ik stoken of anders weg gooien.

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2690

@peet indd. Tussen de struiken werpen en opnieuw. Dan kun je alle nieuwe tips opnieuw toepassen. Succes man

Beantwoorden
Berichten: 84
 Peet
Topic starter
(@peet)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Stoken is niet echt een optie vind ik 5.5% Alcohol denk dat het gas meer kost. En wil het weten waarom het gestopt is ga er nog 2 kilo suiker bij doen Dan is kijken wat het ga doen Anders plantenvoeding kan het nog altijd worden . heb nog twee vaatjes staan maar die stopen niet met gisten maar geven wel de zelfde waarden aan op de Refractometer

Beantwoorden
Berichten: 84
 Peet
Topic starter
(@peet)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

heb het van de afgelopen week door de ketel gehaald koud zat onder de kaapschuur maar goed .

wat ik fout heb gedaan geen idee .wel dat melasse bol stond in jerrycan

en hoe het smaakt weet ik ook nog niet moet nog keer stoken is beetje aan de frisse kant buiten

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?