Meldingen
Alles wissen

Sake smaakt naar gist


Berichten: 70
Topic starter
(@petrus)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik maakte sake met gekookte rijst, suiker, fruitgist en koji kin. Als resultaat heb ik rijstwijn van 8% met een sterke gistsmaak. Anders gezegd laag in alcohol en hoog in gist. Iemand een idee wat hier ad hand is? 

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
5 reacties
4 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@petrus ik weet niet welke fruitgist hebt gebruikt maar kan een iets vroegtijdig stoppen zijn omdat de koni de gist omzeep heeft geholpen .niet alles is compatibel.

Beantwoorden
(@petrus)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 70

@robbert dank je voor je snelle reactie. Ik gebruikte Kitzinger Weinhefe Sekt. Deze gist deed ik samen met de koji kin bij de 3 kg gestoomde rijst en 1 kg suiker in een vat en vulde aan met water tot 20 liter. Na 3 weken was de fermentatie gestopt en zeefde ik de rijst uit de wash. Enorme klus was dat omdat de kleverige rijst heel veel deeltjes afgeeft. Filteren gaat niet want filter verstopt meteen. Dus laten bezinken en toen had ik zo’n 10 liter klare rijstwijn. Die bleek 8% terwijl sake 16% moet hebben. En de smaak is echt heel gistig en zurig. Niet vies trouwens maar ook niet lekker.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@petrus je neemt rijst , water , ragi tape manis gist . 

Rijst koken . Gist erbij  . Na enkele weken zie je dat je laag vloeistof en laag rijst koek hebt . Afgieten door kaasdoek en klaar.

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1828

@petrus ik zou geen suiker en rijst door elkaar gebruiken dan haal je 2 processen door elkaar. Maar dan is 3 kg reist op 20 liter weer te weinig 6 a 8 kg is dan beter. Maar dan wel kleefrijst ofwel ketan rijst(dat wordt voor sake ook gebruikt).

Mijn experiment van een aantal jaren geleden https://stookforum.nl/forums/het-cafe/rijst-whisky/#post-41147

Ik zou nu geen suiker meer toevoegen wat ik toe nog wel deed en ook een andere gist gebruiken. Ook kan je overwegen om 1 kg mout toe te voegen maar zo'n zakje enzymen werkt wel een stuk makkelijker. Ik kwam laats een fles tegen met Soju die ik een tijdje op houtsnippers had laten rijpen en die rook en smaakte na een paar jaar echt geweldig. Dat jouw "sake" zuur smaak is niet raar je heb waarschijnlijk alle suikers vergist en dan blijft zuur over. 

Beantwoorden
Berichten: 70
Topic starter
(@petrus)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Super @Robbert. Dat klinkt als veel beter te doen. Zou je ook nog hoeveelheden willen geven? 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?