Gisteren 15 kg pruimen in stukjes ge maakt, toen kokend water erop en aan de kook gebracht 1 1/2 mint. laten koken .
Totaal kwam op 25 liter uit dus 2.5 kg rietsuiker en sap van 2 Citroën erbij gedaan nacht laten afkoelen.
Vanmorgen rond 11 uur 26 gr dus de gist erbij 40 gr per 10 liter .
Het zit in een 30 liter vat maar het schuimt eruit. Wat kan ik hier aan doen om dit te verminderen?
Dit is weer eens wat anders dan mensen die problemen hebben met een traag opstartende vergisting 😉 .
Normaal zorg je ervoor dat ongeveer een kwart van het gistvat vrij blijft zodat het niet eruit kruipt tijdens de vergisting. Ofwel je hevelt een gedeelte over naar een tweede vat (kleinere), je beschouwt een gedeelte als verloren en haalt er wat uit, of een optie die ik wel eens zag in oudere boeken is het gebruik van een neutrale olie (voor in de keuken) maar als je er een wijn of port van wilt maken is dat geen optie en gezien de geringe kopruimte twijfel ik sowieso of het zal helpen.