Meldingen
Alles wissen

Sidonie


Psycat
Berichten: 559
Topic starter
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Shalom

Neen niet sidonie van Lambik maar cydonia oblonga oftewel kweepeer

Mijn bomen kreunen door de heerlijke nazomer onder het gewicht van de talrijke, geurende kweeperen. (Doet me aan Mae West denken)

Helaas eindigen die peren maar al te vaal op de compost. 

Dus mijn vraag :  heeft er iemand een goed recept om die kweeperen te vergisten ?

 

 

 

 

Beantwoorden
12 reacties
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9958

@psycat kweeperen zijn ook als ze rijp zijn vrij hard  . Verwijder klokhuis maak er pulp van en kook dit gaar  .

Je kunt nu het kookvocht mengen met sterk alcohol en wat suiker siroop voor een likeur. 

Of je vergist alles en stookt het af op de pulp in alquitara , potstill of Nog beter charantaise.

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 559
Topic starter
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Bedankt Robbert

 

Zou je suiker toevoegen aan de pulp ?  Die kweeperen hebben een eerder laag suikergehalte.

Beantwoorden
2 Reacties
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 310

@psycat ik vind zelf zonde om extra suiker toe te voegen het doet afbreuk aan de smaak. Het nadeel is dat als je geen suiker toevoegt je met veel volume moet werken om opbrengst te hebben.

Alleen als likeur in nazoeten zou ik rietsuiker gebruiken . 

Mocht je voor opbrengst toch suiker willen toevoegen hou dan het deel max gelijk aan hoeveel suiker uit de peren zelf.

 

 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9958

@theresa bijna mee eens.   Ik zou bij vergisting iets gekookte honing of rietsuiker toevoegen maar minder dan 20% van suikergehalte  . kweeperen zijn inderdaad erg fragiel in smaak.

Het beste kweeperen aroma vind je toch als voor alcohol en het kooknat of pulp Maceraat gaat filteren en siroop naar smaak gebruiken.

 

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 559
Topic starter
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Thanks Theresa en Robbert

Aangezien er dit jaar massa's kweeperen zijn en ze door de prachtige nazomer zelfs goed rijpen, zal ik verschillende batches maken.

1.  Pulp met suiker

2.  Pulp zonder suiker

3.  Maceraat.

 

Hier maakt men veel "gelee de coings"  dat is gelei.  Daar voegt men toch 1/1 suiker aan toe en ondanks dat smaakt die gelei wel degelijk naar kweeperen.

 

PS :  Rabarber is nog steeds in groei dus voeg ik er 1 steel rabarber in de pulp.  Lijkt me een leuke harmonische combo

 

Shalom

Beantwoorden
Berichten: 11
(@dutchie)
Active Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Ik ga vrijdag ook kweeperen oogsten en het proces starten, wordt mijn eerste vruchten stook..

er wordt in meerdere forums gesproken over biergist toevoegen. Maakt het nog uit welk type? (Stookwinkel heeft allemaal specifieke zo te zien)

Beantwoorden
4 Reacties
Psycat
(@psycat)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 559

@dutchie 

Hi

Zijn die kweeperen van je al geel of nog groen ?

Ik heb de mijne moeten plukken en laten rijpen.

Gewoon nieuwsgierig

 

Beantwoorden
(@dutchie)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Active Member
Berichten: 11

@psycat al geel, en ze ruiken al flink aan de boom

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9958

@dutchie  als je geen  gist zelf maakt en beste en meest geschikte uit de winkel zoekt kun je kiezen uit ,: lalvin ec1118  , fermentis c70 of fermentis fd 3 , redstar dady .of bruggeman . 

 

(Fd 3 zou mijn eerste keus zijn .)

Beantwoorden
(@dutchie)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Active Member
Berichten: 11

@robbert top, dankjewel!

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 559
Topic starter
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hi

Sinds ik ben beginnen experimenteren met kweepeer, heb ik ontdekt dat het eigenlijk een fantastische vrucht is.

Niet alleen bevat het veel suiker :  13gr vs 16 voor druiven en slechts 10gr voor pruimen.  Dus knallende vergisting die loopt als een trein.  En dat op het moment dat er heel weinig vruchten vallen te oogsten in de tuin.

Bovendien kan je op armeense wijzen die kweeperen uithollen, opvullen met gehakt en overgieten met een granaatappelsausje (HEERLIJK) of er spaanse membrillio vruchtenpastei van maken en zo veel meer.

Een echte revelatie en aanrader voor iedereen die een kweepeerboom (?) in de tuin heeft staan.

Niet echt on-topic maar toch de moeite om te vermelden

 

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 559
Topic starter
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Et voila.

Heb de verschillende fermentaties overgehaald en ik kom tot hetvolgende resultaat

Maceraat (niet overgehaald)  niet echt geslaagd

Fermentatie zonder suiker :  Magere opbrengst, lichte kweepeer smaak, monotoon en niet het rijke aroma van de kweepeer

Fermentatie met 50% suiker (op totaal gewicht van de kweeperen die heel fijn gesneden waren) Prima opbrengst, complexere smaak, fijn en fruitig, kweepeer aroma zit in de middennoot, afdronk is kruidiger.

Heel lekker.

Intussen heb ik nog een vatje dat staat te fermenteren.  Prima voor de winter.

(nu alleen nog de mispels in de tuin en we kunnen 2023 te ruste leggen)

Peace !

 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?