Shalom
Neen niet sidonie van Lambik maar cydonia oblonga oftewel kweepeer
Mijn bomen kreunen door de heerlijke nazomer onder het gewicht van de talrijke, geurende kweeperen. (Doet me aan Mae West denken)
Helaas eindigen die peren maar al te vaal op de compost.
Dus mijn vraag : heeft er iemand een goed recept om die kweeperen te vergisten ?
Bedankt Robbert
Zou je suiker toevoegen aan de pulp ? Die kweeperen hebben een eerder laag suikergehalte.
Thanks Theresa en Robbert
Aangezien er dit jaar massa's kweeperen zijn en ze door de prachtige nazomer zelfs goed rijpen, zal ik verschillende batches maken.
1. Pulp met suiker
2. Pulp zonder suiker
3. Maceraat.
Hier maakt men veel "gelee de coings" dat is gelei. Daar voegt men toch 1/1 suiker aan toe en ondanks dat smaakt die gelei wel degelijk naar kweeperen.
PS : Rabarber is nog steeds in groei dus voeg ik er 1 steel rabarber in de pulp. Lijkt me een leuke harmonische combo
Shalom
Ik ga vrijdag ook kweeperen oogsten en het proces starten, wordt mijn eerste vruchten stook..
er wordt in meerdere forums gesproken over biergist toevoegen. Maakt het nog uit welk type? (Stookwinkel heeft allemaal specifieke zo te zien)
Hi
Sinds ik ben beginnen experimenteren met kweepeer, heb ik ontdekt dat het eigenlijk een fantastische vrucht is.
Niet alleen bevat het veel suiker : 13gr vs 16 voor druiven en slechts 10gr voor pruimen. Dus knallende vergisting die loopt als een trein. En dat op het moment dat er heel weinig vruchten vallen te oogsten in de tuin.
Bovendien kan je op armeense wijzen die kweeperen uithollen, opvullen met gehakt en overgieten met een granaatappelsausje (HEERLIJK) of er spaanse membrillio vruchtenpastei van maken en zo veel meer.
Een echte revelatie en aanrader voor iedereen die een kweepeerboom (?) in de tuin heeft staan.
Niet echt on-topic maar toch de moeite om te vermelden
Et voila.
Heb de verschillende fermentaties overgehaald en ik kom tot hetvolgende resultaat
Maceraat (niet overgehaald) niet echt geslaagd
Fermentatie zonder suiker : Magere opbrengst, lichte kweepeer smaak, monotoon en niet het rijke aroma van de kweepeer
Fermentatie met 50% suiker (op totaal gewicht van de kweeperen die heel fijn gesneden waren) Prima opbrengst, complexere smaak, fijn en fruitig, kweepeer aroma zit in de middennoot, afdronk is kruidiger.
Heel lekker.
Intussen heb ik nog een vatje dat staat te fermenteren. Prima voor de winter.
(nu alleen nog de mispels in de tuin en we kunnen 2023 te ruste leggen)
Peace !