Ik heb een niet zo’n verfijnde smaak. Is er een manier om hier beter in te worden?
Veel proeven en vergelijken.
Dan vind ik het nog steeds allemaal goed en lekker ? dat is een beetje mijn probleem geloof ik
Ik vind rum lekker, whisky ook, cognac, graan jenever... het is allemaal lekker. Smaken van deze dranken verschillen net als de grondstoffen, ook al zijn ze allemaal lekker.
Als je de verschillen kunt proeven kun je verder op een lijn binnen die categorie. Dus bv whisky; leg een boubon whiskey maar eens naast een schotse islay, highland, single malt, ierse etc. Je zal een steeds breder smakenpallet creëren en smaken beter kunnen onderscheiden naarmate je meer geproefd hebt. Als je veel geproefd hebt kom je vast ook wel eens wat tegen dat minder bevalt, dus maak je geen zorgen ?
Sebastiaan,
Wat je kunt overwegen is die kleine proefflesjes te halen van een dranksoort waar je nieuwsgierig naar bent. Ga het proeven doen blind, geur, smaak en afdronk de notities opschrijven. Zoek daarna de dranknaam op met tasting notes.
Ik kan uit eigen ervaring zeggen dat je ook niet alle smaken zult vinden die daar in staan, ik heb t idee dat ik voor sommige smaken overgevoelig ben en andere nauwelijks of niet proef.
Alchemist, dank je voor de goede tip, ik ga dat eens proberen om te kijken of ik zo wat kan leren herkennen van smaken
Het beste kun je eerst beginnen met gewoon zoet , zuur , bitter en pittig in groente en fruit te gaan proeven .
Verschillen in citrus vruchten . Appels e,d.
Kruiden als vanille , gember , venkel , kardemom enz uit kruidenrekje proeven en herkennen . Dan b.v. zoete , zure ,droge en muskaat wijnen gaan ervaren .
Dan komt de rest vanzelf .
Je kan ook gebruik maken van een aromawiel. Probeer eerst eens de smaken in de binneste ring te ontdekken, en dan naar buiten.