Meldingen
Alles wissen

Stomen of meekoken?


rummy dummy
Berichten: 93
Topic starter
(@rummy-dummy)
Estimable Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Hallo allen, misschien een aparte vraag maar ik stel hem toch... 😊 in de tiny filmpjes word na het maceratieproces de kruiden in een zakje ondergedompeld en zo meegenomen bij het overhalen...wat geeft de meeste smaak af , bovenstaande methode of de kruiden erboven hangen en zo door de damp laten doordrenken? Bij water is het zo dat het kookpunt 100°C is maar stoom wel 140°C kan zijn, ik kan me voorstellen dat dit wel een verschil kan maken.

Beantwoorden
6 reacties
3 Reacties
rummy dummy
(@rummy-dummy)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 93

Ben benieuwd! Vriendelijke groeten ,

RB

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3169

@rummy-dummy Stoom kan wel boven de 250 graden uitkomen, maar dan zit je wel aan 50 bar 😉 , stoom van 140 graden zal iets van 2,5 bar zijn, dat is niet te hopen dat je aan drukopbouw krijgt in je ketel 🤣 .

 

Je ketel is normaal atmosferische druk dus 100 graden voor damp van water is aan te houden, echter neem je de smaak mee tijdens de alcoholfase dus zit de temperatuur ergens tussen de 78 en 100 graden.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10022

@rummy-dummy alcohol gaat over in damp bin 78,3  graden.   Je hebt met Maceraat tw maken met oplosbaarheid. Oplosbaar in water of alcohol  en dan damp temperatuur en temperatuur van alcohol en van de etherische oliën. Ook het vrijkomen van foezels en vezels is verschillend.

Ook zijn er producten waarbij je juist gebruik maakt van oplosbaarheid maar ook andere stoffen maak je gebruik van vluchtigheid.  Daar kun je dus ook selecteren welke je wel of niet wil gebruiken.

Beantwoorden
rummy dummy
Berichten: 93
Topic starter
(@rummy-dummy)
Estimable Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Alchemist: heb het opgezocht en onder normale druk (1 bar) heeft water/damp de hoogste temperatuur namelijk die van 100°C, maar dan is die van de alcohol allang geweest  inderdaad ...

Robbert: ik moest  over je antwoord nadenken en kwam  er op uit dat omdat al die verschillende boven genoemde factoren meespelen je geen simpele uitkomst/zekerheid kan geven bij het gebruik van verschillende ingrediënten die allemaal hun eigen voorkeuren en eigenschappen hebben van welke eigenschap uiteindelijk gaat overheersen en hoe die andere elementen dit beïnvloeden op het uiteindelijke resultaat. ..

 

 

 

Beantwoorden
2 Reacties
rummy dummy
(@rummy-dummy)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 93

...tenzij je een gescheiden overhaal maakt met de rwee manieren apart..

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10022

@rummy-dummy . Het is ook weten wat welke aromatische stoffen je wil winnen uit gebruikt product. 

Van veel zaden weet je dat de zaadschil / huid ook tanines bevatten.  Bij Macereren komen die door oplossen vrij.  Terwijl bij b.v. temp van 88 graden  ( dus in damp ) je juist voornamelijk de etherische oliën mee laat komen op de alcohol damp .

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?