Meldingen
Alles wissen

Stookwijn


RummyDummy
Berichten: 82
Topic starter
(@rummy)
Estimable Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Hoe lang kun je een stookwijn laten gisten voordat deze gaat bederven? Lijkt mij dat een mash op suiker langer mag gisten dan 1 op granen maar ook hier zit de levens vatbare gist bacteriën  in met eventueel smaak ingrediënten  zoals bijv. fruit. Ben maar gaan stoken na 24 dagen maar de ph waarde is nog steeds goed 4,52 en bij de vlammentest word de vlam nog steeds gedoofd...

Alvast bedankt voor jullie reacties!

Beantwoorden
1 reactie
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@brandt-r bederf hangt af van samenstelling , kwaliteit van product  , hygiëne,  verloop gisting  en gebruikte gist. 

Een normale vergisting loopt 21 tot 28 dagen ..

Slepende vergisting komt vaak door slechte condities  in temperatuur, ph ,  hygiëne of verkeerde / slecht recept  .  Te weinig of te veel voeding . Soms zie je recepten met extra stoffen toegepast wat meer kneierij is dan toegevoegde waarde.

Ook foute keuze van gist bij een product heeft invloed  . 

Met een ph van nog steeds 4.5 is kans op acetaten vorming klein maar wel meer kans op schimmelvorming.  

Maar het is ook afhankelijk van wat je vergist een fruit vergisting is lager in ph dan granen en mag dan ook lager uitkomen .

Als geur goed is en geen schimmel vorming en er is volop gisting met nog goede ph waarde kun je gisting door laten lopen ..

Wat veel belangrijker is is dat wanneer gisting  is gestopt je zo snel en vers mogelijk verwerkt.  Geen week of weken dan laten staan.!

 

 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?