Hi
Ik heb 100kg tarwe op de kop getikt.
Vraagje : Kan men tarwe vergisten zonder door de complexe procedure te moeten lopen van laten kiemen en vervolgens vergisten ?
MAW : aangezien tarwe (weinig) suikers bevat, kunnen deze vergist worden ?
Wellicht stom om niet alle zetmeel eerst om te zetten in suikers maar ik zou gewoon een pging willen wagen om te weten hoe dat smaakt.
Als je niet wil mouten of maischen is vergisten bijna niet te doen tenzij !!
Als je het kookt en daarna koji yeast, ragi tape yeast of de rode rijst gist gebruikt .dit zijn andere schimmels die wel instaat zijn zetmeel omte zetten . Enige is wel dat je veel bijsmaak van de gist krijgt.
( Zie sake !)
Hi Robbert en Alchemist
Ik zou inderdaad niet willen mouten of maischen.
Nu was ik aan het denken in de richting van een UJSSM te maken. Sour mash.
Ik heb nu een paar kg een nachtje op 70 graden gezet in water. Dat geeft een heerlijk resultaat waarvan ik zelf een 200 gr gebruikt heb in de keuken (ovenschotel met spekjes, bloemkool en graan, gegratineerd met kaas)
Ik ga de rest vergisten met suiker toevoeging en eens zien wat dat geeft
Bedankt voor de tips.
Vergeten te vermelden dat ik die paar kg verschroot heb. Door een molen gehaald en de korrels gebroken
Intussen zijn we 3 weken verder en is de tarwe overgehaald.
Ik heb dus 1 kg tarwe, gekookt en bij toegevoegd aan een suikerwash. Als voeding voor het gist en misschien om het klein beetje suiker in de tarwe mee te vergisten (zetmeel was dus niet omgezet naar suiker)
de vergisting liep uitstekend en ik heb zonet het resultaat geproefd.
Een interessante smaak, heel aards in de richting van oud hout, mos en varen. dus zeker niet wat ik ervan verwacht had.
Graan laten kiemen om daarna zetmeel om te zetten in suikers en te vergisten is me net iets te omslachtig. Zeker omdat ik vergisten van suiker en fruit gewoon ben.