Meldingen
Alles wissen

Tarwe vergisten


Psycat
Berichten: 497
Topic starter
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 4 jaren geleden

Hi

Ik heb 100kg tarwe op de kop getikt.

Vraagje :  Kan men tarwe vergisten zonder door de complexe procedure te moeten lopen van laten kiemen en vervolgens vergisten ?

MAW :  aangezien tarwe (weinig) suikers bevat, kunnen deze vergist worden ?

Wellicht stom om niet alle zetmeel eerst om te zetten in suikers maar ik zou gewoon een pging willen wagen om te weten hoe dat smaakt.

 

 

Beantwoorden
9 reacties
1 Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 4 jaren geleden

Famed Member
Berichten: 2790

@psycat Tarwe heeft van z'n eigen geen diastatisch vermogen, dus ermee maischen werkt niet zonder;

 

  • Diastatisch mout toe te voegen, kan minimaal 10% maar eigenlijk vanaf 20%.
  • Het doorlopen van het mouten zodat je zelf diastatisch tarwemout krijgt.
  • Gebruik van diastase in poedervorm (alhoewel ik hier weinig ervaring mee heb), dan zou je de boel ermee moeten koken (gedeelte werkt in ieder geval van 90 tot 105 graden).

 

Als je zetmeel probeert te vergisten loop je de kans dat er snel verzuring gaat optreden waardoor je p.H. keldert en de vergisting stopt en je achterblijft met een stinkende brij. 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9172
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Als je niet wil mouten of maischen is vergisten bijna niet te doen tenzij !!

Als je het kookt en daarna koji yeast,  ragi tape yeast  of de rode rijst gist gebruikt  .dit zijn andere schimmels die wel instaat zijn zetmeel omte zetten  .  Enige is wel dat je veel bijsmaak van de gist krijgt. 

( Zie sake !)

Beantwoorden
2 Reacties
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 8 maanden geleden

Estimable Member
Berichten: 159

@robbert misschien een stomme vraag maar tarwe door de blender doen, koken en dan een alfa enzym er bij?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Illustrious Member
Berichten: 9172

@rinus55 je kunt het graan grof malen en met alfa amylase " maischen" 

Maar beter is een diastatisch mout toe te voegen.  Met een minimum van 10 % van totaal gewicht.   Daarin vind je naast alfa ook beta en diverse coemzymen die de alfa en beta ook ondersteunen waardoor je een betere omzetting zal hebben en vollere  aroma's dan met een kunstmatig enkelvoudig alfa enzym .

 

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 497
Topic starter
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 4 jaren geleden

Hi Robbert en Alchemist

 

Ik zou inderdaad niet willen mouten of maischen. 

Nu was ik aan het denken in de richting van een UJSSM te maken.  Sour mash.

Ik heb nu een paar kg een nachtje op 70 graden gezet in water.  Dat geeft een heerlijk resultaat waarvan ik zelf een 200 gr gebruikt heb in de keuken (ovenschotel met spekjes, bloemkool en graan, gegratineerd met kaas)

Ik ga de rest vergisten met suiker toevoeging en eens zien wat dat geeft

Bedankt voor de tips.

 

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 497
Topic starter
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 4 jaren geleden

Vergeten te vermelden dat ik die paar kg verschroot heb.  Door een molen gehaald en de korrels gebroken

 

 

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 497
Topic starter
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 4 jaren geleden

Intussen zijn we 3 weken verder en is de tarwe overgehaald.

Ik heb dus 1 kg tarwe, gekookt en bij toegevoegd aan een suikerwash.  Als voeding voor het gist en misschien om het klein beetje suiker in de tarwe mee te vergisten (zetmeel was dus niet omgezet naar suiker)

de vergisting liep uitstekend en ik heb zonet het resultaat geproefd.

Een interessante smaak, heel aards in de richting van oud hout, mos en varen.  dus zeker niet wat ik ervan verwacht had.

Graan laten kiemen om daarna zetmeel om te zetten in suikers en te vergisten is me net iets te omslachtig.  Zeker omdat ik vergisten van suiker en fruit gewoon ben.

 

 

 

Beantwoorden
2 Reacties
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 2 jaren geleden

Honorable Member
Berichten: 559

@psycat 

eigenlijk is het een variant op het bolletje roggebrood recept 

moet lukken! 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Illustrious Member
Berichten: 9172

@psycat graan met 10%mout maischen is zelfs in 1stap te doen.  67 gr . Dan bem je in no time klaar  sowieso geeft dat betere alcohol dan suiker

Beantwoorden
Deel:

©2023 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?