Goedendag allen, ik ben geïnteresseerd in de temperatuur waarop bruggeman (instant) gist het beste functioneerd bij jullie. In brood word 25°C meestal aangehouden, dit is waarop ik dan ook vergist zo'n 25-26°C. De fabrikant geeft een marge aan van tussen de 25-35°C dit is een ruime marge misschien is het beter hoger te gaan zitten, gaat dan de vergisting sneller of raken de cellen overspannen/ gestrest en produceren ze meer afval stoffen die schadelijk voor ze kunnen zijn?
Vriendelijke groet, RD
Bedankt voor de reactie 's ik ben voornamelijk met rum mash bezig wat hard werken is voor de gist. Daarom ben ik bezig een klimaat kast aan het bouwen omdat in een teil met water waarin de emmer mash stond ( op houten latten) erg veel condens maakt, maar ook niet helemaal onder water stond voor een gelijk temperatuur.
- Dan houd ik 25°C aan om na afloop het verschil van eind sg te vergelijken
- Desnoods speel ik dan daarna met de temperatuur om te kijken wat hiervan het gevolg is
Bedankt nogmaals en veel stookplezier!