Meldingen
Alles wissen

Voorbereiding voor kleine workshop in januari.

Pagina 1 / 2

Robbert
Berichten: 9983
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Vandaag wat voorbereiding gedaan voor klein schalig workshopje in begin van nieuwe jaar . 

Wat mout en graan even door de molen halen vandaag 

Ik had al wat zitten eeste en daarbij wat  mout gerookt , geroosterd  , een soort van choclat mout en zure mout gemaakt. Nog busje rogge over  dus een leuke basis voor een simpel beslagje te maken voor een simpele drankje als whiskey te maken. 

 

1671384153-IMG_20221218_163707136.jpg
Beantwoorden
65 reacties
6 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9983

Zakje klaar om binnenkort even te maischen.

1671384240-IMG_20221218_175451753.jpg
Beantwoorden
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 314

@robbert heb je nog plak voor een deelnemer ? 
Als je het vengeance keteltje nodig bent je weet dat je die altijd mag gebruiken .

Ook is er nog 500 liter geperst pruimen sap en 375 kg gevroren vruchtvlees over wat mag gebruikt worden .

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9983

@theresa ja er is nog plaats voor enkelen deelnemers.

Bedankt voor het aanbod maar de ketel van jou is te groot om door de deur te krijgen en neemt te veel tijd om te installeren.  ( Transport is ook een beetje lastig van jou ketel )

Ook de sap en vruchtvlees is niet echt nodig . 

We willen het simpel houden met de beginners drank.

We houden het simpel . 

Er word al te veel en te moeilijk voorgedaan met honderden pagina's theorie en overdreven ingewikkelde ketels  .

De bedoeling van " workshop" is gewoon ouderwets ambachtelijke de 3 basis dingen laten zien en doen waarmee je een perfecte whiskey kunt maken. Geen  honderde pagina's theorie maar alleen de nodige de simpele basis kennis en praktijk. 

Ik zelf maak een basis beslag vooraf  waarvan ik een deel rauw meeneem voor een eerste stook en ik maak vooraf een 1e stook.

Dus op de dag gaan we een beslag maischen.

Een 1e stook doen en een 2e stook.

Omdat de gastheer nogal een gember fiel is is het mijn idee om ook een basis beslag daar te maken voor een ginger Whisky.

 

 

Beantwoorden
(@grensjager2)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 45

@robbert ik ben wel van de gembertonen en/of citrustonen.... 🤩

Beantwoorden
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 314

@robbert Ik ben mischien nieuwsgierig maar hoeveel  mensen kunnen er komen Rob? 

Hoeveel stookwijn ga je daarvoor maken? Dan moet je toch al deelnemers aantal weten.
Mogen we recept al weten van wat we gaan maken? 
Gebruik je een gist van zelfgemaakt of neem je die mee die je gebruikt in fabriek?

 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9983

@theresa er kunnen nog mensen bij theresa .

Ik hou ruim rekening met beslag. 

Ik heb nu een mix van 

5% zuurmout

30% rogge

37 % gemout gerst geeest op 42 graden 

8 % een choclat vorm geeest.

20% heb ik  zwaar gerookt op turf met kleine toevoeging

10 % mout heb ik zwaar geroast .

NATUURLIJK eigen gemaakt gist . Ik wil zekerheid in hoogst mogelijk resultaat.

 

 

 

 

 

 

 

 

Beantwoorden
Berichten: 45
(@grensjager2)
Trusted Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

ik denk dat ik volgende week ook een zakje ga maken 😉 zin in.... 

Beantwoorden
2 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9983

@grensjager2 ik heb wat rogge voor jou klaarstaan . 

Op de dag ook beetje maischen 

 

Beantwoorden
(@grensjager2)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 45

@robbert 👍 👍 👍 👍 gaat een mooi dagje worden....

Beantwoorden
stookje
Berichten: 141
(@stookje)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ik ben nieuwsgierig naar de workshop...

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9983

@stookje gewoon met een kleine groep is de bedoeling wat maischen met elkaar  en een stookje doen van de  simpelste drank voor beginners. Een whiskey.

Beantwoorden
Rino3.5
Berichten: 121
(@rino3-5)
Estimable Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Hoi allen,

Ik meld me officieel aan voor deze workshop, wil wel eens rechtstreeks de benodigde  info halen, mits datum past? 😎 😊 

Beantwoorden
2 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9983

@rino3-5 ik heb je een pb gestuurd. 

Beantwoorden
Rino3.5
(@rino3-5)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 121

@robbert 

Waarvoor mijn wel gemeende dank! 😎 🙂 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9983
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Voorbereiding.b

1671653851-IMG_20221221_142938425.jpg
Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9983

60 liter  .  ( 150 min werk )

1671654022-IMG_20221221_174217238.jpg
Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9983
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Beetje algemeen standaard SG 

1671654571-IMG_20221221_212551244.jpg
Beantwoorden
Rudy68
Berichten: 75
(@rudy68)
Estimable Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Hoi Robbert,

ik wil ook wel graag wat meer weten over de workshop en of er nog iemand bij kan?

 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9983

@rudy68 er kan nog iemand bij .

Je bent welkom op 28 jan in Oenkerk 

Stuur even een pb dan krijg je de verdere info 

Beantwoorden
RummyDummy
Berichten: 82
(@rummy)
Estimable Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Ongeloofelijk leuk initiatief! Robbert de moeite die je op je hals zorgt ervoor dat de kennis niet verloren gaat en word hier zeer gewaardeerd erg jammer dat ik met het werk dan zit.... maar hierbij mijn respect.

Beantwoorden
2 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9983

@brandt-r of ik nu 1 beginner opweg help of een groepje maakt niet zo veel verschil.

Whiskey is een simpel recept en simpel temaken .

Door dit te laten zien kunnen mensen snel zelf ook resultaat hebben.  Dat maakt ook weer enthousiast .

Dat maakt het leuk ook om zoiets als workshop te doen 

 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9983

Ps mocht je 28 jan toch kunnen nw bent welkom

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9983
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Mooi op schema.  17 dagen 40 punten gezakt.

Komt mooi optijd voor deel destilleren vooraf de "workshop " voor een finale overhaal voorbeeld en mooi voor bewaartijd voor deel dat mee komt  voor een eerste overhaal.

 

1673099465-IMG_20230107_144059690.jpg
Beantwoorden
Rudy68
Berichten: 75
(@rudy68)
Estimable Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Ziet er goed uit ben benieuwd , heb er zin aan.

Beantwoorden
Theresa
Berichten: 314
(@theresa)
Reputable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ik kan niet opdagen op de 28 ste. 
Dan zit ik in Tirole.

Misschien is er een andere die op mijn plak wil komen.

jammer 😥 😥 

Beantwoorden
3 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9983

@theresa dat is heel jammer .

Dan missen we het zonnetje in huis.

Misschien is er nog iemand anders die tijd en zin heeft.

 

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3168

@robbert Als je nog een paar handjes nodig hebt kan ik wel oprijden 👍

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9983

@alchemist betreft handjes om te helpen ben ik inmiddels compleet. Catering is ook al perfect geregeld..

Ik moet nu even neuzen tellen. Met hoe grote groep we zijn .

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9983
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Weer kleine voorbereiding. 

Een eerst overhaal van whiskey beslag die op " workshopje " kan worden afgewerkt.

1674395177-IMG_20230122_132537641.jpg
Beantwoorden
4 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9983

1,5 uurtje dan is dit ook klaar

1674395406-IMG_20230122_143714151.jpg
Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 442

@robbert waar heb je dat tussen stuk van gemaakt? wat op je sluitplaat zit

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9983
  1. @rinus55 een oude koperen kruik . Die heb in op draaibank afgedraaid op lengte en van binnen uitgedraaid om een mooie gladde iets dunnere wand te krijgen. Die was nogal te dik namelijk
  2.  
Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 442

@robbert zoiets dacht ik al, van alle markten thuis ben je , vind hem gewoon mooi 👍

Beantwoorden
Theresa
Berichten: 314
(@theresa)
Reputable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Veel plezier morgen heren.

groetjes uit tirol

Beantwoorden
Lemmy
Berichten: 93
(@lemmy)
Estimable Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Nou, dat was een zeer geslaagde dag! 

Een overvloed aan informatie. Ik weet nu hoe je een redelijke hoeveelheid rogge mee kunt maischen zonder dat het in een soort stucpasta veranderd. 

Ook geproefd hoe de smaak keert na de voorloop en door het langer door te stoken (Niet te vroeg te stoppen) je andere smaken ook kunt overhalen. 

Verder het een en ander geproefd, Robbert's Sourmash wil ik ook wel leren maken...... .

En Grensjager blijkt naast een toffe peer en goede gastheer ook nog eens Topkok te zijn. Heerlijke broodjes met huisgemaakte pulled pork, tosties, volop koffie met vers gebakken appelflap. Keurig verzorgd! 

 

Heren, dank voor deze dag. Ik zie uit naar de vervolg workshop. 

 

Lemmy.

Beantwoorden
SaenseOverhaal
Berichten: 227
(@kevin)
Reputable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Zojuist terug van de mini workshop van Robbert en Grensjager. Was het een workshop of was het een gezellig samenzijn van zeer enthousiaste hobyisten? In ieder geval was de sfeer optimaal en zeer informeel, dus ik hou het op een combinatie van beide.

De workshop was zodanig ingericht dat er voor elk wat wils te zien was en zeer interactief. Als je wilde kon je zelf alle stappen daadwerkelijk uitvoeren. Drankkeuze voor vandaag was een graandistillaat / whisky. Aan bod kwam het procedé van het begin tot het eind. Daarmee wil ik zeggen: uitleg van de graankeuze en invloed op het eindproduct, schroten van de granen, maischen met de uitleg van de diverse temperatuurstappen en invloed op smaak en geur. Vervolgens had Robbert een stookwijn voorbereid die zowel voor een 1e als voor een finale-overhaal op meegebrachte (zelfbouw)ketels werd overgehaald. Hiermee is beoogd om de smaken en geur door de stappen heen te kunnen volgen. Er werd tussendoor dan ook diverse keren geproefd en geroken. Als voorbeeld van een beoogd eindproduct had Robbert een eigen-maak whisky en sourmash bourbon(whisky) mee genomen. Een mooie lat heeft hij hiermee neergelegd, die ‘met de juiste ingrediënten’ ook door ons te evenaren zou moeten zijn. Want: ‘whisky is de simpelste drank om te maken!’. Jaja……. Ik voorzie nog wel de nodige oefening om dit te behalen……

Alles werd zeer duidelijk uitgelegd door Rob. Rob is zoals hij zelf aangeeft een directe en ietwat eigenwijze man. Hij komt voor sommige op het forum wellicht over als een beterweter. Maar hij is ook daadwerkelijk een beter-weter. Zijn kennis is onbegrensd en veel (drank gerelateerde) verhalen volgden. Voor ons als hobyisten nam hij uitvoerig de tijd en had voor alle vragen een antwoord met uitleg of voorbeeld. Samen met zijn praktische uitleg van het proces, smaken en keuzes en het duidelijk voorbeeld op de aanwezige ketels in real-life ben ik niet alleen terug gekomen van een uitermate geslaagde en gezellige dag, maar ook een schat aan kennis rijker die ik niet via de digitale kanalen had kunnen opdoen.

Naast alle kennis die we tot ons hebben genomen, werd de innerlijke mens ook uitstekend verzorgd door Peter. Voor zowel het natje als het droogje ontbrak ons vandaag aan niets. Hij was een uitstekende gastheer en ik wil hierbij nogmaals mijn dank uitspreken voor de fijne ontvangst.

Mochten beide heren nogmaals een mini workshop (willen) organiseren, dan zou ik iedereen zeer zeker aanbevelen hierbij aan te sluiten. Ik ga in ieder geval binnenkort weer de ketel aansteken en met de opgedane kennis aan de gang.

Robbert en Peter, Peter en Robbert, bedankt!

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?