Vandaag wat voorbereiding gedaan voor klein schalig workshopje in begin van nieuwe jaar .
Wat mout en graan even door de molen halen vandaag
Ik had al wat zitten eeste en daarbij wat mout gerookt , geroosterd , een soort van choclat mout en zure mout gemaakt. Nog busje rogge over dus een leuke basis voor een simpel beslagje te maken voor een simpele drankje als whiskey te maken.
ik denk dat ik volgende week ook een zakje ga maken 😉 zin in....
Ik ben nieuwsgierig naar de workshop...
Hoi allen,
Ik meld me officieel aan voor deze workshop, wil wel eens rechtstreeks de benodigde info halen, mits datum past? 😎 😊
Hoi Robbert,
ik wil ook wel graag wat meer weten over de workshop en of er nog iemand bij kan?
Ongeloofelijk leuk initiatief! Robbert de moeite die je op je hals zorgt ervoor dat de kennis niet verloren gaat en word hier zeer gewaardeerd erg jammer dat ik met het werk dan zit.... maar hierbij mijn respect.
Ziet er goed uit ben benieuwd , heb er zin aan.
Ik kan niet opdagen op de 28 ste.
Dan zit ik in Tirole.
Misschien is er een andere die op mijn plak wil komen.
jammer 😥 😥
Veel plezier morgen heren.
groetjes uit tirol
Nou, dat was een zeer geslaagde dag!
Een overvloed aan informatie. Ik weet nu hoe je een redelijke hoeveelheid rogge mee kunt maischen zonder dat het in een soort stucpasta veranderd.
Ook geproefd hoe de smaak keert na de voorloop en door het langer door te stoken (Niet te vroeg te stoppen) je andere smaken ook kunt overhalen.
Verder het een en ander geproefd, Robbert's Sourmash wil ik ook wel leren maken...... .
En Grensjager blijkt naast een toffe peer en goede gastheer ook nog eens Topkok te zijn. Heerlijke broodjes met huisgemaakte pulled pork, tosties, volop koffie met vers gebakken appelflap. Keurig verzorgd!
Heren, dank voor deze dag. Ik zie uit naar de vervolg workshop.
Lemmy.
Zojuist terug van de mini workshop van Robbert en Grensjager. Was het een workshop of was het een gezellig samenzijn van zeer enthousiaste hobyisten? In ieder geval was de sfeer optimaal en zeer informeel, dus ik hou het op een combinatie van beide.
De workshop was zodanig ingericht dat er voor elk wat wils te zien was en zeer interactief. Als je wilde kon je zelf alle stappen daadwerkelijk uitvoeren. Drankkeuze voor vandaag was een graandistillaat / whisky. Aan bod kwam het procedé van het begin tot het eind. Daarmee wil ik zeggen: uitleg van de graankeuze en invloed op het eindproduct, schroten van de granen, maischen met de uitleg van de diverse temperatuurstappen en invloed op smaak en geur. Vervolgens had Robbert een stookwijn voorbereid die zowel voor een 1e als voor een finale-overhaal op meegebrachte (zelfbouw)ketels werd overgehaald. Hiermee is beoogd om de smaken en geur door de stappen heen te kunnen volgen. Er werd tussendoor dan ook diverse keren geproefd en geroken. Als voorbeeld van een beoogd eindproduct had Robbert een eigen-maak whisky en sourmash bourbon(whisky) mee genomen. Een mooie lat heeft hij hiermee neergelegd, die ‘met de juiste ingrediënten’ ook door ons te evenaren zou moeten zijn. Want: ‘whisky is de simpelste drank om te maken!’. Jaja……. Ik voorzie nog wel de nodige oefening om dit te behalen……
Alles werd zeer duidelijk uitgelegd door Rob. Rob is zoals hij zelf aangeeft een directe en ietwat eigenwijze man. Hij komt voor sommige op het forum wellicht over als een beterweter. Maar hij is ook daadwerkelijk een beter-weter. Zijn kennis is onbegrensd en veel (drank gerelateerde) verhalen volgden. Voor ons als hobyisten nam hij uitvoerig de tijd en had voor alle vragen een antwoord met uitleg of voorbeeld. Samen met zijn praktische uitleg van het proces, smaken en keuzes en het duidelijk voorbeeld op de aanwezige ketels in real-life ben ik niet alleen terug gekomen van een uitermate geslaagde en gezellige dag, maar ook een schat aan kennis rijker die ik niet via de digitale kanalen had kunnen opdoen.
Naast alle kennis die we tot ons hebben genomen, werd de innerlijke mens ook uitstekend verzorgd door Peter. Voor zowel het natje als het droogje ontbrak ons vandaag aan niets. Hij was een uitstekende gastheer en ik wil hierbij nogmaals mijn dank uitspreken voor de fijne ontvangst.
Mochten beide heren nogmaals een mini workshop (willen) organiseren, dan zou ik iedereen zeer zeker aanbevelen hierbij aan te sluiten. Ik ga in ieder geval binnenkort weer de ketel aansteken en met de opgedane kennis aan de gang.
Robbert en Peter, Peter en Robbert, bedankt!