Nou ik ben ook net weer terug van de workshop.
Het was een lange dag mede door het heen en weer rijden ,maar hij is toch snel voorbij gegaan.
Heb veel informatie gekregen en opgenomen die Robbert met ons heeft gedeeld.Het was zelf ook de dingen doen die nodig zijn om tot een goede in wording van Whisky te komen.
Ook voor de inwendige van de mens werd goed verzorg door onze gast heer Peter die blijkt dus ook een heel goede kok te zijn.
Robbert en Peter nogmaals bedankt voor deze fijne,leerzame en gezellige dag.
Mooi gesproken, helemaal mee eens, het was een goed verzorgde workshop, moet je eens mee maken! 😎 😊
Leuk om dit te lezen ben ik er in gedachten toch een beetje bij geweest!
Het is voorbij.
Gistermorgen om 10u15 begon voor Peter en mijzelf de workshop dag.
Alles was voorbereid. Ik had mijn ketel beslag / mash mee , een fles met eerste stook , een ketel en wat aanverwante noodzakelijk artikelen.
Peter had het afdak achter achter afgescheiden met een kleed waardoor we een ruim werkplek hadden , de .bbq stond op te warmen en Peter was bezig met van allerlei lekkers te maken .
Enige zorgen in mijn hoofd was " oh jee , als de mensen maar komen " .
We zouden om 11 uur beginnen en ja hoor 10 voor kwam de altijd vrolijke Kevin binnen .
Gedreven en enthousiast begon hij zijn meegebrachte ketel opte bouwen.
En ook de andere druppelde binnen.
Het was workshop dus rond 11u30 waren de taken verdeeld en met 2 molens werd mout geschroot en rogge gemalen.
Kevin was de ketel aan het beladen en opstarten met het rauwe beslag .
Ik zelf mijn kleine ketel vullen met de fles eerste stook drank .
Toen Graan en mout klaar waren koffie , lekkers erbij en vragen stellen, beantwoorden en kevin zijn ketel begon mooi heldere drank te druppen. Geen spugen van troebel spul . Dus beladen was goed en ...... beslag was goed bekomen, co2 en eiwit arm .
Bijna in de drukte miste we het punt dat de ketel met 2e overhaal begon maar gezamenlijk maakte we het scheiding duidelijk en iedereen was klaar voor 3e workshop opdracht.
Maischen! Yes ! Een mix van mout en rogge .
Dit kwam goed uit want aanwezige gast was @Lemmy die had grote angst beelden voor rogge door een receptuur die hij hier op forum had verkregen.
Een simpel maischen schema erop losgelaten waar de heren volop zich aan roeren overgaven.
Warmen , roeren , rusten , praten , andere vorderingen checken, bespreken, warmen,roeren ,rusten en koffie, broodjes en door mij meegebrachte whiskey proeven deed tijd vliegen .
De stook van Kevin liep ten eind . Met een snelle perfecte 1e overhaal. Kleine adjustment aan mogelijke temperatuur regeling bleek mogelijk en mooi hoeveelheid resultaat was daar.Overeenkomstig aan wat we tevoren hadden ingeschat.
Ook de andere 2e overhaal liep al ten einde en al proevende en bepraten Kwamen we tot einde bepaling. Een van de aanwezige merkte op dat hij dus vaak te vroeg eindigde en was verheugd met deze les.
Het maischen kon nu ook tot eind stadium geroerd en laatste opwarming.
Na jodium proef bleek ook hier perfect resultaat. onze lemmy nog altijd verbaasd dat alles mooi vloeibaar was en niet zoals hij thuis had ervaren als een soort stuk pleister.
Dus van beide kanten een zeer geslaagde dag
Nog tijd na gebabbeld en ieder op naar huis.
De restanten van de dag ? Misschien horen we van Kevin uitslag hij mocht de eerste stook fles thuis af werken , peter zal het achtergebleven gemaakt beslag laten vergisten en de finale 2e overhaal heb ik zelf red oak aan toegevoegd.
Eind goed al goed.
Rest mij de deelnemers aan deze dag ontzettend te bedanken voor hun komst en de gezellige dag.
Peter , gastheer / kok uiteraard ook ontzettend bedankt voor jou inzet dat we dit tot een perfecte dag konden brengen.
Tot ziens op forum of wie weet een volgende workshop.
Robbert
lijkt mij een geweldige dag te zijn geweest voor de deelnemers, prachtig dat jij dit doet robbert
Man, man, man, wat een eind rijden! Op de spaarzame vrije zaterdag helemaal naar Friesland rijden om te leren koken?? Je moet wel gek zijn. Nou dat zijn we ook een beetje volgens mij.
Eenmaal bij Grensjager aangekomen is het werkelijk een open huis. Koffie, fris, koekjes en .... wat ruik ik toch?? De Bastard staat aan en er ligt een heerlijke pulled pork in de voorbereiding. Dat belooft wat. Na de gedegen uitleg van Robbert gaan we maischen, eerste stook en tweede stook door elkaar klaarzetten en uitvoeren. Niet te vergeten ook nog even proeven van wat stookjes. De lunch is klaar en tussen het harde werken door, even genieten van een lekker broodje pulled pork en een tosti.
De beide stooksels lopen lekker door, het maischen gaat goed en tegen 16.00 uur zijn we al weer klaar. Time flies when you're having fun! Nog even napraten en dan dat hele eind weer weer terug rijden.
Ik heb echt enorm genoten van de mede stokers en ik wil daarom de organisatie Robbert en Grensjager (en vrouw uiteraard voor het ter beschikking stellen van de locatie) bedanken voor deze geweldige ervaring! Laten we de ruw-stoker (K. ik weet niet of ik je naam mag noemen...) ook bedanken, hij heeft er ook veel werk aan gehad volgens mij!
Dan de terugreis... met een grote glimlach rijd ik terug richting Utrecht. Op de 1 of andere manier lijkt de terugreis vele malen korter dan de heenreis en dat ligt niet aan dat ik nu 130 mag rijden volgens mij!
Dit vraagt om een herhaling! Cheers mannen!!
👍 graag gedaan.
Het is al weer een paar weken geleden dat we de workshop van Robbert hebben gehad.
Ben druk geweest met van alles en nog wat waar onder het vinden van de juiste pan met de juist inhoud voor mij en heb hem gevonden 🙂
Vandaag dus maar het geleerde van de workshop in de praktijk gebracht , eerst om 8 uur vanmorgen 7,5 kg gerst geschroot 💪🏻
Even een onderbreking moest na de stad om samen met de vrouw onze brillen ophalen en snel weer terug 😂
Toen begon de pret het maischen, schema was 30 min 55 gr, 60 min 67 gr en 30 min 72 gr.
Na 20 min had ik de ph op 5.5 dus dat was wel goed.
Laatste 10 min van 72 graden waren voorbij dus nu nog de jodium test en in een keer goed, was ik wel blij mee😁
Na 2 1/2 uur was ik klaar en moet zeggen het ging allemaal goed na mijn gevoel.
Sg nog even meten en die kwam uit op 1080, nu kan ik zeggen dat dat wel goed gegaan is
Het staat nu onder de overkapping om af te koelen en wanneer het rond de 22 gr is gaat de gist erop, het word de Mangrove Jack`s M15 Empire Ale.