Meldingen
Alles wissen

Voorbereiding voor kleine workshop in januari.

Pagina 2 / 2

Rudy68
Berichten: 75
(@rudy68)
Estimable Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Nou ik ben ook net weer terug van de workshop.

Het was een lange dag mede door het heen en weer rijden ,maar hij is toch snel voorbij gegaan.

Heb veel informatie gekregen en opgenomen die Robbert met ons heeft gedeeld.Het was zelf ook de dingen doen die nodig zijn om tot een goede in wording van Whisky te komen.

Ook voor de inwendige van de mens werd goed verzorg door onze gast heer Peter die blijkt dus ook een heel goede kok te zijn.

 

Robbert en Peter nogmaals bedankt voor deze fijne,leerzame en gezellige dag.

Beantwoorden
Rino3.5
Berichten: 121
(@rino3-5)
Estimable Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Mooi gesproken, helemaal mee eens, het was een goed verzorgde workshop, moet je eens mee maken! 😎 😊 

Beantwoorden
RummyDummy
Berichten: 82
(@rummy)
Estimable Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Leuk om dit te lezen ben ik er in gedachten toch een beetje bij geweest! 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Het is voorbij.  

Gistermorgen om 10u15 begon voor  Peter en mijzelf de workshop dag.

Alles was voorbereid. Ik had mijn ketel beslag / mash mee , een fles met eerste stook , een ketel en wat aanverwante noodzakelijk artikelen.

Peter had het afdak achter achter afgescheiden met een kleed waardoor we een ruim werkplek hadden , de .bbq stond op te warmen en Peter was bezig met van allerlei lekkers te maken .

Enige zorgen in mijn hoofd was  " oh jee , als de mensen maar komen " .

We zouden om 11 uur beginnen en ja hoor 10 voor kwam de altijd vrolijke Kevin binnen . 

Gedreven en enthousiast begon hij zijn meegebrachte ketel opte bouwen. 

En ook de andere druppelde binnen.

Het was workshop dus rond 11u30 waren de taken verdeeld en met 2 molens werd mout geschroot en rogge gemalen.

Kevin was de ketel aan het beladen en opstarten met het rauwe beslag . 

Ik zelf mijn kleine ketel  vullen met de fles eerste stook drank .

Toen Graan en mout klaar waren koffie , lekkers erbij en vragen stellen, beantwoorden en kevin zijn ketel begon mooi heldere drank te druppen.  Geen spugen van troebel spul .  Dus beladen was goed en ......  beslag was goed bekomen, co2 en eiwit arm .

Bijna in de drukte miste we het punt dat de ketel met 2e overhaal begon maar gezamenlijk maakte we het scheiding duidelijk en iedereen was klaar voor 3e workshop opdracht. 

Maischen! Yes  ! Een mix van mout en rogge . 

Dit kwam goed uit want aanwezige gast was @Lemmy die had grote angst beelden voor rogge  door een receptuur die hij hier op forum had verkregen. 

Een simpel maischen schema erop losgelaten waar de heren volop zich aan roeren overgaven.

Warmen , roeren , rusten , praten , andere vorderingen checken, bespreken, warmen,roeren ,rusten en koffie, broodjes en door mij meegebrachte whiskey proeven deed tijd vliegen .

De stook van Kevin liep ten eind .  Met een snelle perfecte 1e overhaal.  Kleine adjustment aan mogelijke  temperatuur regeling bleek mogelijk en mooi hoeveelheid resultaat was daar.Overeenkomstig aan wat we tevoren hadden ingeschat. 

Ook de andere 2e overhaal liep al ten einde en al  proevende en bepraten Kwamen we tot einde bepaling.  Een van de aanwezige merkte op dat hij dus vaak te vroeg eindigde en was verheugd met deze les.

Het maischen kon nu ook tot eind stadium geroerd en laatste opwarming.

Na jodium proef bleek ook hier perfect resultaat.  onze lemmy nog altijd verbaasd dat alles mooi vloeibaar was en niet zoals hij thuis had ervaren als een soort stuk pleister.

Dus van beide kanten een zeer geslaagde dag 

Nog tijd na gebabbeld en ieder op naar huis.

 

De restanten van de dag  ? Misschien  horen we van Kevin uitslag hij mocht de eerste stook fles thuis af werken , peter zal het achtergebleven  gemaakt beslag laten vergisten en de finale 2e overhaal heb ik zelf red oak aan toegevoegd.

Eind goed al goed.

Rest mij de deelnemers aan deze dag ontzettend te bedanken voor hun komst en de gezellige dag.

Peter , gastheer / kok uiteraard ook ontzettend bedankt voor jou inzet dat we dit tot een perfecte dag konden brengen. 

Tot ziens op forum of wie weet een volgende workshop. 

Robbert 

1674999396-IMG_20230129_133550156.jpg
Beantwoorden
2 Reacties
SaenseOverhaal
(@kevin)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 224
  1. @robbert ondertussen uit jouw op de workshop meegebrachte gistton het restant van de inhoud overgehaald. Uiteindelijk leverde me de ruwstoken een 3,5 liter op, die ik vervolgens heb fijn gestookt. Resultaat van ca 900ml a 1 liter van 65% staat na paar dagen besterven nu ook op red oak. T eiken enkel gewaterd om de heftigste tannine eruit te krijgen. Heb 10 gram snippers op de zeg 950ml. Kan op deze wijze na rijptijd mooi vergelijken met het resultaat van robbert.
Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@kevin leuk dat je er toch een thuis project van hebt gemaakt.

Bij mij staat het product van die dag ook op Amerikaanse eiken .

We kunnen inderdaad dan leuk vergelijken.

Misschien wel op de volgende workshop.

Ik heb naar aanleiding van dit topic een flink aantal p.b. en appjes gehad of ik weer een workshop of een cursus zou willen geven. Er is voldoende animo. 

Het zal dan na de zomervakantie moeten worden.

De komende maanden ben ik wegens omstandigheden uit de running met al mij werk en hobbies . Ketels en ook de motoren zijn in opslag gegaan.

Maar er zit nog wat aan filmpjes in telefoon dus een tiny komt binnenkort wel online .

Beantwoorden
rinus55
Berichten: 410
(@rinus55)
Honorable Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

lijkt mij een geweldige dag te zijn geweest voor de deelnemers, prachtig dat jij dit doet robbert

Beantwoorden
Sjonnie
Berichten: 95
(@sjonnie)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Man, man, man, wat een eind rijden! Op de spaarzame vrije zaterdag helemaal naar Friesland rijden om te leren koken?? Je moet wel gek zijn. Nou dat zijn we ook een beetje volgens mij. 

Eenmaal bij Grensjager aangekomen is het werkelijk een open huis. Koffie, fris, koekjes en .... wat ruik ik toch?? De Bastard staat aan en er ligt een heerlijke pulled pork in de voorbereiding. Dat belooft wat. Na de gedegen uitleg van Robbert gaan we maischen, eerste stook en tweede stook door elkaar klaarzetten en uitvoeren. Niet te vergeten ook nog even proeven van wat stookjes. De lunch is klaar en tussen het harde werken door, even genieten van een lekker broodje pulled pork en een tosti.

De beide stooksels lopen lekker door, het maischen gaat goed en tegen 16.00 uur zijn we al weer klaar. Time flies when you're having fun! Nog even napraten en dan dat hele eind weer weer terug rijden.

Ik heb echt enorm genoten van de mede stokers en ik wil daarom de organisatie Robbert en Grensjager (en vrouw uiteraard voor het ter beschikking stellen van de locatie)  bedanken voor deze geweldige ervaring! Laten we de ruw-stoker (K. ik weet niet of ik je naam mag noemen...) ook bedanken, hij heeft er ook veel werk aan gehad volgens mij!

Dan de terugreis... met een grote glimlach rijd ik terug richting Utrecht. Op de 1 of andere manier lijkt de terugreis vele malen korter dan de heenreis en dat ligt niet aan dat ik nu 130 mag rijden volgens mij!

Dit vraagt om een herhaling! Cheers mannen!!

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Sjonnie
(@sjonnie)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 95

Kevin dus! jij ook bedankt!

Beantwoorden
Berichten: 45
(@grensjager2)
Trusted Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

👍 graag gedaan. 

Beantwoorden
Rudy68
Berichten: 75
(@rudy68)
Estimable Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Het is al weer een paar weken geleden dat we de workshop van Robbert hebben gehad.

 

Ben druk geweest met van alles en nog wat waar onder het vinden van de juiste pan met de juist inhoud voor mij en heb hem gevonden 🙂

Vandaag dus maar het geleerde van de workshop in de praktijk gebracht , eerst om 8 uur vanmorgen 7,5 kg gerst geschroot 💪🏻

 

Even een onderbreking moest na de stad om samen met de vrouw onze brillen ophalen en snel weer terug 😂

 

Toen begon de pret het maischen, schema was 30 min 55 gr, 60 min 67 gr en 30 min 72 gr.

Na 20 min had ik de ph op 5.5 dus dat was wel goed.

 

Laatste 10 min van 72 graden waren voorbij dus nu nog de jodium test en in een keer goed, was ik wel blij mee😁

 

Na 2 1/2 uur was ik klaar en moet zeggen het ging allemaal goed na mijn gevoel.

Sg nog even meten en die kwam uit op 1080, nu kan ik zeggen dat dat wel goed gegaan is

 

Het staat nu onder de overkapping om af te koelen en wanneer het rond de 22 gr is gaat de gist erop, het word de Mangrove Jack`s M15 Empire Ale. 

 

Beantwoorden
16 Reacties
Rudy68
(@rudy68)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 75

Ach dan maar zo foto van de pan 😀 

 
1676735892-F52E0137-AADE-4B91-9E9F-94416A32CB44.jpeg
Beantwoorden
Rudy68
(@rudy68)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 75

Met inhoud

 

1676736058-62654741-7BF7-4346-933F-80D7F618A6DA.jpeg
Beantwoorden
Rudy68
(@rudy68)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 75

Jodium test

1676735978-57D9B0B0-3543-4CC7-92A2-C98C3272E805.jpeg
Beantwoorden
Rudy68
(@rudy68)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 75

En als laatst de Sg

 

1676736147-FF56D184-C47F-4151-A4BD-A171EE147F7D.jpeg
Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@rudy68 mooi resultaat. 

 

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835

@rudy68, gaat het met de gerst de ketel in?

Beantwoorden
Rudy68
(@rudy68)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 75

@rumo nou de gist zit er net op,dus ik heb nog 21 tot 28 dagen om er over na te denken 😀

Beantwoorden
Lemmy
(@lemmy)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 92

@rudy68 

Goed bezig! 

Heb hier ook 25kg gerstemout, rogge en tarwe staan. Denk dat ik de gerst 50/50 met de rogge combineer en ook zo met de tarwe. Alleen heb ik geen verwarming meer beneden. Dus welke gistsoort kan omgaan met erg lage temperaturen? Niets van fermentis in ieder geval, Bruggeman ook niet. Misschien een ondergistend gist? Of SN9?

Ik ga het nog een keer proberen. Lukt het niet kan het altijd nog als alternatief voor Knauf of Gyproc...... .

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@lemmy Je hebt Robbert aan het werk gezien dus ik vertrouw erop dat je het zelf ook klaar krijgt, vergeet de 45 graden stap niet, die is cruciaal. 

 

Ik heb even gezocht voor je want ik ga zelf eigenlijk niet zo laag qua vergistingstemperatuur, maar eentje die naar voren komt is de Nottingham Ale gist, eentje die ik niet gebruikt heb maar een paar keer de aandacht kreeg bij wat onderzoek naar recepten. Advies is wel de pitch hoger te maken dan aanbevolen, ik zou minimaal het dubbele doen als je richting de 10 graden gaat.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@alchemist 45 gr maakt makkelijker verwerken en geeft bredere smaak palet  maar cruciaal niet perse.  Meer water en sneller je alfa aanspreken .

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@robbert Het ging me meer om de verwerking tijdens maischen, alles in het gistvat houden en tijdens destillatie de drank stukken minder snel laten spuwen.

Beantwoorden
Lemmy
(@lemmy)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 92

@alchemist 

Thnx. 4 zakjes op 50 liter, is dat voldoende? En 3 op 30L? 

Denk er over om die 30L op de granen te laten vergisten. 

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@lemmy De aanbevolen hoeveelheid is 0,5 tot 1 gram per liter, de hoeveelheid bij 100 liter is zelfs 100 gram, dus ik zou eerder 6 aanhouden als ondergrens voor de 50 liter en 4 als ondergrens voor de 30 liter.

Beantwoorden
Lemmy
(@lemmy)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 92

@alchemist 

Ok. Eens kijken of er pondsverpakking bestaat dan.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@lemmy op de workshop heb je meegewerkt en samen een beslag tot een perfect eind product weten te brengen   . Dus thuis gaat het jou ook lukken ! Alle vertrouwen heb ik daarin .

Rogge haver en mais is geen probleem als je het kunstje kent . komt goed 

Beantwoorden
Lemmy
(@lemmy)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 92

@robbert 

Voldoende water en diastatische mout is de sleutel zoals ik ervaren heb tijdens de workshop. En de mineralen natuurlijk, heb dat inmiddels in huis. 

Heb jij ervaring met de gist die Alchemist hierboven noemt?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden
  1. Ik kwam een flesje tegen  slechts 10 mnd maar toch maar even geprobeerd.

Dit is  een whiskey geworden waar je of liefhebber van bent of totaal niet . Mensen die van een zachte famous grouse of Johnny walker houden zullen deze te zwaar vinden.

Maar een wanneer je van de zwaardere Islay houd komt dit in de buurt. Ik durf dit tussen de octomore en laphroaig te zetten .

Compleet als een Islay, Peated ,smokey , chocolate, zilt ook het medicinale jodium achtige flink aanwezig.  In afdronk vanille , chocolade, bloemrijk.  Niet een asbak maar maar prettig in rook van begin tot eind.  Ondanks erg jong is nu deze al warm en vol.  Enige wat mist is de openhaard , droge worst en het kaasplankje. 

( Ik zal enkele kritische liefhebbers van Islay een sample sturen.)

 

 

 

1699302026-IMG_20231105_191214199.jpg
Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

Helemaal aan het staartje een zilte klaver zeewier chocolade achtige afdronk .

Beantwoorden
Pagina 2 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?