Meldingen
Alles wissen

Waar begin ik mee


Berichten: 33
Topic starter
(@arjan-van-d)
Eminent Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Dag allen, 

Ik ben aan het kijken naar een alambiek met koker. 

Eigenlijk gaat mijn voorkeur uit naar de 30 liter. Dit omdat ik heb gelezen dat ik van 8 liter maar 1 liter over hou 

27 liter : 8 = 3.4 liter.

Maar dan lees ik weer in de winkel dat een 12 l populair is. 

Mijn vraag daarom ook: met hoeveel liter start je 

Ik ga dit doen met mijn vader en broer, dus de batch zal door 3 gedeeld worden.

En nog een vraagje. Als ik er maar ongeveer 3.4 liter uit haal na de fijnstook. Moet ik dan ook ee  kleinere ketel hebben?

 

Alvast bedankt

Beantwoorden
6 reacties
2 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@arjan-van-d Er zijn een paar opties, ik heb zelf ook een 12 liter en ik brouw 20 liter (voor whisky), dit wordt in twee sessies overgehaald, de ruwstook van beide keren wordt dan samengevoegd en een tweede maal overgehaald. Het is iets meer werk maar op die manier kun je met 1 maat ketel uit de voeten.

 

De opbrengst van die 20 liter varieert, de opbrengst van alcohol tijdens vergisting speelt hierin natuurlijk een rol. Tussen de 1,5 en 2,5 liter zit het altijd, dus effectief red je 3 whisky flessen (a 70 cl) en dat is een mooi getal om door 3 te delen 😉. 

 

Maar dat is afhankelijk van wat je wilt doen, als je een vaatje van X liter wilt vullen kun je meerdere batches maken en die combineren om het vaatje te vullen. De grondstoffen qua suikergehalte (bijvoorbeeld graan versus fruitsap), de hoeveelheid die vergistbaar is, de vergisting an sich (lees eindpunt) speelt hier een significante rol in. 

 

De ketel(s) die je nodig hebt is afhankelijk van wat je wilt gaan doen, wil je uiteindelijk ook bepaalde likeuren gaan maken dan kan nog een kleine Alquitara erbij komen. 

Beantwoorden
(@arjan-van-d)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 33

@alchemist 

 

Dank hier kan ik wat mee

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9958
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Als je uitgaat van dat je in meeste gevallen  eind product hoeveelheid x3 x3 moet doen als begin 

5 liter eind product zou in principe dus een begin mash van  45 liter hebben .

Je kunt een ketel beter nooit met minder dan 3/5 tot 2/3  vullen . 

Dus of je moet je beslag delen , apart Stoken en dan de opvang bij elkaar voegen en zo zorgen voor voldoende vulling of 2 a 3 verschillende maten ketel hebben .

 

Beantwoorden
3 Reacties
(@arjan-van-d)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 33

@robbert

Ik heb een maishpan van 113 liter(ssbrewtech) met filterplaat en pomp

ik kan 50 liter vergisten en als het echt nodig is 100 liter.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9958

@arjan-van-d er spelen nog een paar punten als je voor groot gaat zal je ook veel vullen en bij regelmatig Stoken heb je snel enorme voorraad.  ( Verkopen is niet  verstandig voor een thuis destilleerder  daarmee kun je problemen krijgen .  Je zal daarnaast zien dat ook zelf maken niet echt geheel goedkoop is dus veel weggeven is op den duur ook niet echt prettig) 

En wat is je budget  .

Een 30 + 12 liter ketel is handig. 

Je kunt ook een 30 liter  aanschaffen en schone basalt of lava stenen kopen . Hierdoor kun je met lava stenen in ketel toch met weinig vloeistof zorgen voor een goede vulhoogte 

 

Beantwoorden
(@arjan-van-d)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 33

@robbert 

Nou ik denk dat ik eerst met een 12 liter ga leren. Door meerdere keren te stoken leer je natuurlijk ook meer. 

 

Dank voor je berichten. Ik kan dit echt waarderen 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?