Dag allen,
Ik ben aan het kijken naar een alambiek met koker.
Eigenlijk gaat mijn voorkeur uit naar de 30 liter. Dit omdat ik heb gelezen dat ik van 8 liter maar 1 liter over hou
27 liter : 8 = 3.4 liter.
Maar dan lees ik weer in de winkel dat een 12 l populair is.
Mijn vraag daarom ook: met hoeveel liter start je
Ik ga dit doen met mijn vader en broer, dus de batch zal door 3 gedeeld worden.
En nog een vraagje. Als ik er maar ongeveer 3.4 liter uit haal na de fijnstook. Moet ik dan ook ee kleinere ketel hebben?
Alvast bedankt
Als je uitgaat van dat je in meeste gevallen eind product hoeveelheid x3 x3 moet doen als begin
5 liter eind product zou in principe dus een begin mash van 45 liter hebben .
Je kunt een ketel beter nooit met minder dan 3/5 tot 2/3 vullen .
Dus of je moet je beslag delen , apart Stoken en dan de opvang bij elkaar voegen en zo zorgen voor voldoende vulling of 2 a 3 verschillende maten ketel hebben .