hallo medeproevers. Ik heb een vraag nl. waarom een 2e stook? ik werk met een t500 en haal met gemak 90%. Moet ik nu de 1e stook verdunnen naar 40% en dan nogmaals stoken? wat is het nut hiervan? Ik stook alleen maar suikerwash.
Je zal merken dat na een tweede stook de smaak beter is en, zeker met een sugarwash, minder scherp.
Inderdaad, je moet voor de 2de stook de alcohol verdunnen. Ik had ergens gelezen dat dit onder de 45% moet zijn. Anders is er kans op brand of ontploffings gevaar. Dus met 40% zit je wel goed. En de ketel moet ook voldoende gevuld zijn. 2000 Watt op een ketel die maar voor de helft gevuld is, is veel te veel vermogen. Ik heb het gevoel dat de T500 het beste werkt als deze normaal gevuld is (dus rond de 25l). Het is inderdaad een hobby ketel maar prima om mee te starten.
Als je minder vermogen wilt hebben, moet je een vermogens regelaar tussen zetten.
Ik maak meestal 2, soms 3, vaten van 25l suikerwash. Na 3 weken kan ik stoken en doe dan een strip run. Ik probeer de temperatuur van de T500 rond de 65 graden te houden. Dit levert mij dan ongeveer 6l alcohol op. (of 9l, bij 3 vaten stookwijn) Deze stook ik dan voor de 2de keer. Ik doe de 6l alcohol in de T500 en vul deze aan met water tot minstens 23l. Daarna rusten stoken op een temperatuur van rond de 55 graden. Dit levert mij dan 5,5l alcohol op, voldoende om wat likeur te maken.
Veel succes en stookplezier!
@Kees22: Het ontwerp van de T500 is zodanig dat de enige thermometer degene is die de uitstroomtemperatuur van het koelwater meet. Als je die temperatuur afregelt tussen de pakweg 50 en 65 graden, dan heb je een constante flow van het destillaat van rond de 92% ABV. Hierbij wordt op vol vermogen gestookt. Dit is de werkwijze met een refluxkolom, als je stookt met koperen helm op de T500 (of zoals sommigen blijkbaar ook doen, met een refluxkolom zonder vulling) dan heb je een vermogensregelaar nodig en wordt de koeling op een andere manier aangesloten. Zelf heb ik naast de T500 een 15 liter alambiek voor stooksels waarbij ik een echte fijnstook wil doen en zoveel mogelijk smaak en karakter wil overbrengen.