Meldingen
Alles wissen

waarom 2 x stoken?


slukske
Berichten: 30
Topic starter
(@slukske)
Eminent Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

hallo medeproevers. Ik heb een vraag nl. waarom een 2e stook? ik werk met een t500 en haal met gemak 90%. Moet ik nu de 1e stook verdunnen naar 40% en dan nogmaals stoken? wat is het nut hiervan? Ik stook alleen maar suikerwash.

Beantwoorden
17 reacties
11 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@slukske het gaat niet om de 90% uit de stookwijn te halen  maar over ook andere stoffen te scheiden uit de 10 % of 5 % vloeistof die ook aanwezig is .

Er zijn diverse stoffen met diverse damp temperatuur maar ook diverse stoffen die mee liften aan andere stoffen  . De te meer of vaker je scheiding maakt des te zuiverder wordt eindproduct. .

De T500 is geen wonder apparaat maar een hobby ketel . 

In betere en proffesionele apparatuur gebruikt men meerdere stations of meerdere scheidings platen waarop per deel ook weer een scheiding ( terug condensatie  van " zwaardere " deeltjes ) wordt gemaakt om op volgend station of plaat ook weer een scheiding te krijgen . 

Dus inplaats van meerdere stations of platen te hebben om alcohol te zuiveren  zal je de  ketel zelf de bewerking op nieuw moeten laten doen .

Beantwoorden
MennoD
(@mennod)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 21

@slukske wat het nog beter maakt: verdunnen naar 45%. 2 eetlepels actief kool 2 maal spoelen met kokend water.

Nu het kool mengen met de 45% alcohol en 24hr laten rusten.

Nu door een plooi filter halen.

Dan voor de 2e maal afstoken. Het is een extra stap die wel even wat tijd kost maar veel verschil maakt

 

succes! 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@mennod actief kool gebruiken is een noodgreep bij een slecht basis product of niet goed of slecht werkende stookketel .

Voor een basis beslag goede producten en juiste manier van werken en daarna een efficiënte ketelwerking zijn correctie middelen niet nodig. 

Immers correctie middelen laten altijd  ook reciduen !

Beantwoorden
MennoD
(@mennod)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 21

@robbert waarom worden de duurste wodka minimaal 3 keer over een koolbed gehaald?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@mennod  duurdere vodkas worden zelfs wel 5 x overgehaald en inderdaad ook over kolenbed.  Je zuivert diverse producten inderdaad eruit maar zoals je zelf kunt proeven is de smaak van vodka toch ook beïnvloed door de kool . Wat de specifieke vodka smaak ook weer geeft

Beantwoorden
Kees22
(@kees22)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1266

@slukske Als ik me zoiets afvraag, probeer ik het altijd even uit. Dus gewoon een enkelstook drank naast een dubbel- of meerstook zetten en proeven. Want niemand anders heeft jouw smaak of jouw stookstijl.

 

Wat betreft de verdunning tot onder 40 %: het verhaal over brand- of explosiegevaar is lulkoek: als je een 10 % wijn in je ketel aan de kook brengt, heb je sowieso al meer dan 50 % in je damp, plus nog wat resterende zuurstof. En bovenin een refluxkolom zit je vaak al boven de 90 % alcohol. Punt is dan wel, dat je daar geen vuurtje bij moet houden! Maar ja, wie doet dat nou?

Wel heeft het weinig zin om meer dan 50 % in je ketel te doen, want de versterking wordt dan heel laag en je loopt het risico je ketel en je element droog te stoken. Dat is niet verstandig, weet ik uit ervaring.

Beantwoorden
(@pikketanus)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 818

@kees22 het is meer als er een steekvlam komt in de ketel (hoed zal er af geblazen worden) dat je stookwijn, hetgeen in de ketel dus, rond de 40% is niet lang zal branden, maar als je een 70%er er in zou hebben dan blijft dat wat langer en heftiger branden. Ben t wel eens dat de damp hoger is, ook bij lagere stookwijnen.

maar als een ketel door de klap omvalt met ruim 50% bv heb je groot probleem...

Is zie overigens ook niet het nut om bv 94 % zo te stoken, er valt weinig te scheiden. T water geeft zwaarte waarin ander spul makkelijker achterblijft, als een soort buffer

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@pikketanus wat Kees zegt klopt . Het beladen van een ketel met 40 of 70% maakt on principe geen verschil.  Zodra de kooknat de 78,3 voorbij is is de verzadiging boven het stooknat al in een hoge verzadiging die ook boven de LEL waarde uitkomt. Dus zegt het percentage van de vloeistof al niet veel meer . Maar zolang de ketel niet lekt of een hittebron of open vuur bij de uitstroom is gebeurt er weinig.  Of omstoten.  Steekvlam in ketel zou vlamterug slag of overdruk zou kunnen ontstaan. ( Je ziet soms ketels waarbij de uitstroom vrij dicht bij en parralel aan kolom staat . Dit is dus vragen om ellende ) .

Waarom 40 % ( of eigenlijk onder 50% ) wordt geadviseerd heeft te maken met mogelijk bij beladen knoeien , lekken of niet goed gesloten ketel waarbij dus de alcohol in vloeibare vorm onder de 50% moeilijker ontsteekt dus iets veiliger zou kunnen wezen .

Maar ook de temp van de vloeistof kan al verschil maken ook onder de damp temperatuur waarde stijgt de ontstekings waarde al van alcohol .

Ook wordt wel aangegeven te verdunnen om droogkoken te voorkomen.  Maar droogkoken is net als omstoten of knoeien gewoon kwestie van onoplettendheid en slordig werken . Je weet immers tevoren wat percentage in ketel en de daaruit te verwachte opbrengst is . Als er  20 liter van 70% in ketel zit en opvang is 80 % kun je uitrekenen wanneer je opvang klaar is . 

Belangrijk is gewoon bijblijven , opletten , zorgvuldig werken. 

Het is en blijft een brandbare stof . 

En goed ventileren !

 

Beantwoorden
Kees22
(@kees22)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1266

@pikketanus Ja, dat zeg ik: als je domme dingen doet of laat gebeuren, heb je een probleem. Maar dat ligt niet aan de sterkte van de drank, maar aan onbenulligheid.

Wanneer komt er nou een steekvlam in je ketel? Als je er een gasbrander in houdt of zo? Maar wie doet dat nou? En wanneer stoot je een volle ketel om??

 

Ik verwarm altijd de vulling in een pan op een fornuis tot 50 graden, dan zet ik de ketel op het fornuis en giet de pan leeg in de ketel. Laatst was ik dat aan het doen en dacht ik: "Ik deed toch altijd het vuur uit voor ik de ketel vulde? Waarom was dat eigenlijk?" Prompt lekten er een paar druppels uit de pan langs de ketel op de vlam. Waarop het vuur omhoogklom langs de ketel. "Oh ja, dat was de reden." Ik was er op voorbereid, deed de vlam uit, kon gewoon de deksel op de pan doen en de ketel sluiten. Maar dat was dus een voorbeeld van onbenulligheid, niet van overmatige sterkte: de ruwstook was hoogstens 30 %.

Beantwoorden
(@lespaul)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 334

@kees22 Wat betreft de verdunning tot onder 40 %: het verhaal over brand- of explosiegevaar is lulkoek... dit is dus lulkoek wat je zegt... wanneer er een ongeluk gebeurd en je ketel valt om dan heb je bij een brandbare inhoud een groot probleem.. dus verdunnen onder de 40 % is raadzaam...

 

Beantwoorden
Kees22
(@kees22)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1266

@lespaul Als er een ongeluk gebeurt en je ketel valt om dan heb je sowieso een probleem. Al was het maar omdat je moet dweilen.

Als je ketel omvalt, heb je die niet goed neergezet en moet je je daar druk over maken. Dat staat volkomen los van de sterkte van de ketelinhoud.

Beantwoorden
McCorner
Berichten: 477
(@mccorner)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Je zal merken dat na een tweede stook de smaak beter is en, zeker met een sugarwash, minder scherp.

Beantwoorden
Berichten: 139
(@concha)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Inderdaad, je moet voor de 2de stook de alcohol verdunnen. Ik had ergens gelezen dat dit onder de 45% moet zijn. Anders is er kans op brand of ontploffings gevaar. Dus met 40% zit je wel goed. En de ketel moet ook voldoende gevuld zijn. 2000 Watt op een ketel die maar voor de helft gevuld is, is veel te veel vermogen. Ik heb het gevoel dat de T500 het beste werkt als deze normaal gevuld is (dus rond de 25l). Het is inderdaad een hobby ketel maar prima om mee te starten.

Als je minder vermogen wilt hebben, moet je een vermogens regelaar  tussen zetten.

Ik maak meestal 2, soms 3, vaten van 25l suikerwash. Na 3 weken kan ik stoken en doe dan een strip run. Ik probeer de temperatuur van de T500 rond de 65 graden te houden. Dit levert mij dan ongeveer 6l alcohol op. (of 9l, bij 3 vaten stookwijn) Deze stook ik dan voor de 2de keer. Ik doe de 6l alcohol in de T500 en vul deze aan met water tot minstens 23l. Daarna rusten stoken op een temperatuur van rond de 55 graden. Dit levert mij dan 5,5l alcohol op, voldoende om wat likeur te maken.

Veel succes en stookplezier!

Beantwoorden
3 Reacties
Kees22
(@kees22)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1266

@concha Stoken rond de 55 graden??? Waar heb jij je thermometer zitten dan??

 

Beantwoorden
McCorner
(@mccorner)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 477

@kees22 Met de T500 is dat ongeveer de temperatuur van de uitstroom van koelwater.

Beantwoorden
Kees22
(@kees22)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1266

@mccorner Oh. Ik stook bijna nooit met waterkoeling, maar in hoeverre is dat voor het stoken relevant? Ik kijk hoogstens naar de temperatuur van het destillaat.

 

Beantwoorden
McCorner
Berichten: 477
(@mccorner)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

@Kees22: Het ontwerp van de T500 is zodanig dat de enige thermometer degene is die de uitstroomtemperatuur van het koelwater meet. Als je die temperatuur afregelt tussen de pakweg 50 en 65 graden, dan heb je een constante flow van het destillaat van rond de 92% ABV. Hierbij wordt op vol vermogen gestookt. Dit is de werkwijze met een refluxkolom, als je stookt met koperen helm op de T500 (of zoals sommigen blijkbaar ook doen, met een refluxkolom zonder vulling) dan heb je een vermogensregelaar nodig en wordt de koeling op een andere manier aangesloten. Zelf heb ik naast de T500 een 15 liter alambiek voor stooksels waarbij ik een echte fijnstook wil doen en zoveel mogelijk smaak en karakter wil overbrengen.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?