Glazen idd nooit in de vaatwasser en liefst ook niet afdrogen of enkel met een linnen glazendoek.
Ik ben bezig met het samenstellen van een Irish Red. Wilde deze met de Brewtools brouwen maar was aan het wachten op de vernieuwd spaarde head. Die heb ik nu binnen. Eerst de ruimte helemaal opruimen want iedereen deed de deur open en zette zijn of haar rommel erin en deed de deur weer dicht ?
En ik heb het best wel druk met schroten momenteel. Hij komt eraan maar nog even geduld.
Top! Voorlopig zitten de fermenters toch vol, dus zie hem wel een keer online verschijnen 🙂
Het enige dat ik niet leuk vind aan deze hobby is het ontsmetten van de flesjes ? daar moet je echt even de tijd voor nemen.
Flesjes meteen na uitschenken goed uitspoelen en voor je gaat bottelen even met Chemipro San (StarSan) sprayen klaar. Naspoelen is niet nodig.
Gevoelsmatig wil ik altijd naspoelen. Ik gebruik Chemipro en spoel ze altijd direct goed om na het uitschenken. Ik heb overigens nog nooit geinfecteerd bier gehad ?
Welke chemipro gebruik je, daar zit nogal verschil in?
Ik gebruik Chemipro Oxi, voor al mn materialen. De flesjes doe ik in een speciekuip vol heet water met Chemipro, laat ze vollopen. Drink een bak koffie, spoel ze toch een keer om en ze gaan op de uitlekpaal. Is de San beter?
Oxi is geen sanitizer maar een reinigingsmiddel voor licht vervuilde oppervlakken. Het zal wel wat ontsmetten maar San is echt bedoeld als ontsmetting, ik ontsmet er alles mee, fermenter, flesjes bottelslang, en -pijpje, Tilt enz.
Dan ga ik die ook eens proberen.
Heb jij wel eens een infectie in je bier gehad? Ik lees op andere brouwfora dat het vrij vaak voorkomt maar tot op heden nog niet meegemaakt. Afkloppen natuurlijk ?
mijn eerste bier wat ik gemaakt heb was niet echt lekker.... er zat ook weinig bubbeltjes in....
ben ook erg bang voor bier bommetjes... heb bij jan ook zon test flesje met manometer gekocht maar wat is de normale, lees gewenste druk?
Nee nog nooit een infectie gehad in mijn bier. Ik heb demi water en daar doe ik Chemipro San in. Dat vul ik af in een daartoe bestemde plantenspuit en ik spuit alles wat met het wort dat gekookt is in aanraking komt mee in. Fermenter spuit ik helemaal in en de dual valve leg ik in een San oplossing. Het overtollige loopt onder uit de fermenter en voor ik de fermenter ga vullen pas ik de dual valve uit de oplossing.
Het gewenste koolzuurgehalte is natuurlijk een beetje persoonlijk maar onder de 2 bar vind ik het te weinig en boven de 4 bar wordt het een beetje gevaarlijk. Zelf vind ik rond de 3 bar prima.
Een jaar of 5 geleden maakte ik voor de eerste keer bier, dat was nog met zo'n moutextract pakket. Ik heb toen de bottelsuiker een beetje overdreven. Uiteindelijk kwam dat uit op 12 gram per flesje van 33cl. Niet 1 is een bommetje geworden hoor. Alleen gingen ze met een behoorlijke klap open. Als je ze goed koelde was het nog te doen.
Voor nu gebruik ik 6 gram per liter jongbier. Ik los het op in een beetje kokend water en roer het voorzichtig door het jongbier om er niet teveel zuurstof bij te laten komen.
Ook kun je carbonationdrops gebruiken. Dat zijn een soort kleine suikerklontjes waarvan je er 1 per flesje indoet. Dat werkt ook heel mooi. Dan weet je zeker dat het geen bommetjes worden en ook dat je genoeg koolzuur gaat krijgen.
Deze keer een drank van een medestoker, laten we het houden op een sneak preview van aankomende filmpjes. Alhoewel Robbert het een Hooglander noemt, is dit qua smaak een Islay Whisky ten voeten uit.
Geur:
Zachte zweem van rook begint, gevolgd door het zilte, tussendoor iets fris wat het geheel eventjes omhoog trekt, wil bijna iets van munt zeggen. Doet heel warm aan.
Smaak:
Alcohol komt straf aan, lippen tintelen een beetje en hij schraapt een beetje over de tong. zilt en rokerig vragen tegelijk om aandacht, maar niet overdreven. Verder proeven geeft het idee van zwarte peper, zit iets zoetigs in het begin maar dat dat gaat te snel door om de vinger erop te leggen, tussen het moment dat de tong went aan het rokerige en het zilte opkomt. Na herhaaldelijk proeven worden alleen wat smaken op het einde duidelijker, het hout wat iets lijkt te samensmelten met tabak.
Eindoordeel:
Ik denk dat ik een Islay Whisky aan het nuttigen ben, de smaken die Islay kenmerken zitten er voor mij in. De geur is echt uitnodigend en de smaak verlangt naar meer. Bij iedere slok komen de smaken aan het einde meer naar voren, rauwe smaken die zeer goed samengaan. Dit is een Whisky die een beleving oproept, rustig van genieten bij een knisperend haardvuur is het drink advies.
Alhoewel ik meerdere Whiskies van der Robbert geproefd heb (en andere dranken ook) is dit duidelijk mijn favoriet.
Lekker bakje espresso, met jawel eerste eigen gemaakte limoncello.
@alchemist .
Leuk om jou waardering voor deze in corrona weken gemaakte highlander / isle te lezen .
Ik hoop dat het komend weekend lukt de film van deze Whiskey voor elkaar te krijgen .
ik zal voor jou een flinke fles achteruit houden .