Meldingen
Alles wissen

Wodka Iemand ?


Psycat
Berichten: 601
Topic starter
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hi,

Met eindejaar opgeruimd en alle flessen die me niet bevallen, overschotten en probeersels, samen in de ketel gegoten.  Extra lange reflux colom gemonteerd en 2x overgehaald. 

Bedoeling was om alle smaken er uit te distilleren en te eindigen met een 85 graden plus alco.  Ik heb 85graden plus gehaald maar helaas is een deel van de smaak is meegekomen. 

Nu kan ik natuurlijk hotskool aanschaffen en proberen te filteren maar dat doe ik liever niet

Vraagje voor de wodka specialisten :  kan je de smaken uit de alcohol distilleren en een neutrale wodka stoken ?

Alvast een prettig eindejaar

Shalom

 

Beantwoorden
10 reacties
Robbert
Berichten: 10476
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Gentiaan, hop ,gember en Angelica wortel zijn de meest vervelende stoffen als dat gebruikt is om weer weg te werken .

Maar het is niet onmogelijk.  

Door natriumhydroxide door de alcohol te roeren en dit aantal dagen te laten staan hierna ph terug brengen naar ongeveer 8 en daarna destilleren krijg je in meeste gevallen mits ook een goede werking van kolom de alcohol smaak arm.  Soms moet je dit 2 x herhalen .

Eventueel kun je ook Ozon gebruiken in nabewerking wat beter werkt dan actief kool. 

Beantwoorden
3 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10476

P.s. ph terug brengen met zwavel of fosforzuur

Beantwoorden
Psycat
(@psycat)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 601

Hi Robbert

Begrijp ik goed dat je de alcohol moet mengen met bijtende soda (natriumhydroxide) ?

Is het daarna nog drinkbaar ? 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10476

@psycat  alcohol in een kunstof of glazen ketel zetten   daar roer je de Soda doorheen. Je zal dan een ph meten van 10 of hoger. Door fosforzuur er door te roeren na 48 uur daalt het ph .  Bjj 8 of 7 destilleren.

Daarna is het gewoon drinkbaar .

 

( Immers wanneer b.v.  je zoutzuur mengt met natriumhydroxide neutraliseer je het zuur en blijft drinkbaar product over em omgekeerd  DOE DIT experiment NOOIT als je niet weet wat je doet !  .  Altijd Met ph meter controleren. )

 

 
Beantwoorden
Psycat
Berichten: 601
Topic starter
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Thanks Maestro.

Indien ik je antwoord goed begrijp kan je die hardnekkige smaken (zoals hop, gentiaan, gember etc) er niet door distillatie alleen uithalen ?

 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10476

@psycat  dat is heel moeilijk inderdaad om dat met alleen destilleren weg te krijgen.  

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 601
Topic starter
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Bedankt voor de info Robbert.

Ik denk echter dat ik me daar niet aan ga wagen.  Het loont gewoon de moeite niet om zulk risico te nemen.  Als amateur streef ik een zo natuurlijk mogelijk product na.  Zonder filtering, toevoeging chemicalien of wat dan ook.  Dus experimenteren met bijtende soda zie ik niet zitten 🙂

Misschien probeer ik uit nieuwsgierigheid eens actieve kool. 

Intussen kan de alco prima aangewend worden voor het reinigen van ruiten, ontsmetter en als oplosmiddel.

Alleszins wel interessant om te weten. 

 

 

 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10476

@psycat  als de alcohol weinig hop achtige smaken bevat zou je eerst nog een kunnen overhalen met natriumbicarbonaat.  Dat is wat minder agressief.

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 601
Topic starter
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hi Robbert

Lijkt me al iets meer haalbaar voor een leek.

Ik heb bijna nul ervaring met actieve kool, krijg je daar smaken mee weg ?

(Ik las eens dat bepaalde bourbon Jack Daniels ? door een dikke laag houtskool gaat)

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10476

@psycat houtskool is wat anders dan actief kool .

Actief kool neemt inderdaad ook smaak weg maar niet echt alles. 

Jd gebruikt houtskool voor zachter maken van smaak en ook de " gebrande " " as " smaak  wat te krijgen.

Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?