Meldingen
Alles wissen

Zo simpel is vodka beslag .


Robbert
Berichten: 8683
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Mensen doen vaak net alsof dingen als whiskey en vodka maken zo moeilijk en veel werk is .

Filmpje en foto verslagje van simpele whiskey is er al .

Er zijn meerder manieren van vodka maken van graan , mout maar ook van aardappel en mout kun je perfecte vodka maken .

maar zo simpel is het :

Goede onbespoten en on gezwavelde aardappelen . 

Goed wassen en spoelen.

 

 

1659206946-IMG_20220730_142648890.jpg
Beantwoorden
21 reacties
5 Reacties
Kapisjon
(@kapisjon)
Deelgenomen: 6 jaren geleden

Honorable Member
Berichten: 550

@robbert dit wordt een leuke !

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Illustrious Member
Berichten: 8683

@kapisjon zo een beslagje maken is zo klaar en simpel.

Zakje gerst van de molen om de hoek en aardappelen van de boer om de hoek.

 

 

 

 

Beantwoorden
Kapisjon
(@kapisjon)
Deelgenomen: 6 jaren geleden

Honorable Member
Berichten: 550

@robbert juist! 

ben benieuwd hoe je hem gaat stoken, wat het allemaal oplevert en hoe die smaakt.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Illustrious Member
Berichten: 8683

@kapisjon ik stook eigenlijk gewoon vodka standaard aantal overhalen op gekoelde kolom en rectifier . De opbrengst zou 7 a 7,5 liter moeten zijn . Daar ga ik ook gewoon vanuit .beetje standaard vroutine klus.

De smaak tja dan moet je even komen proeven.

 

 

Beantwoorden
Kapisjon
(@kapisjon)
Deelgenomen: 6 jaren geleden

Honorable Member
Berichten: 550

@robbert top! Ben benieuwd naar de foto’s

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 8683
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Na spoelen goed hakselen .

Gewoon draad eind met een rvs geslepen strip.

 

 

1659207052-IMG_20220730_142702883.jpg
Beantwoorden
Robbert
Berichten: 8683
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Hierna koken.

1659207115-IMG_20220730_155725386.jpg
Beantwoorden
Robbert
Berichten: 8683
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Mout van gerst wat je niet te heet eest heeft actief enzym waarmee je zetmeel kunt omzetten .

( Er zijn ook winkels waar mout te koop is maar adressen zul je moeten navragen  !)

1659207381-IMG_20220730_162305555.jpg
Beantwoorden
Robbert
Berichten: 8683
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 5 jaren geleden

op 30 kg aardappelen gebruik ik 7 kg gerste mout.

Even tussen stenen grof malen.

Beste is mout vlak voor gebruik te schroten. Ongeschroot is beter houdbaar dan geschroot.

1659207635-IMG_20220730_162850919.jpg
Beantwoorden
2 Reacties
Strauss
(@strauss)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 29

@robbert 

 

hoeveel liter water voeg je toe voor 30kg aardappelen en 7 kg mout?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Illustrious Member
Berichten: 8683

@strauss ik heb in eerste instantie de aardappelen in een pan gezet met water zodat de aardappels ongeveer 5 cm onder water staan. Nadat de aardappelen kapot gekookt waren had ik 40 liter substantie lijkende op " appelmoes " na mout toevoegen en doorroeren nog eens 25 liter water van 70 graden toegevoegd hierna was temp ongeveer 67 graden .

Dit heeft nog 50 min op die temperatuur gestaan. tijdens dat zie je de puree vloeibaarder worden. 

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 8683
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Wanneer de aardappelen groten deels tot " soep " is gekookt afkoelen tot 70 graden en mout erdoor .

Na doorroeren is temp rond 67 graden .

Op deze temperatuur zijn zowel alfa als beta amylase actief .

1659207810-IMG_20220730_163002410.jpg
Beantwoorden
Robbert
Berichten: 8683
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Na 50 tot 60 min is de aardappel "puree" vloeibaar als water als je een goede actieve moutenzym hebt.

1659207940-IMG_20220730_174837673.jpg
Beantwoorden
Robbert
Berichten: 8683
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Terug koelen tot 27 graden en een Saccharomyces cerevisiae en wat gistvvoedingzout erop

Gist erop. .en na uurtje gist het vollop.

1659208256-IMG_20220730_195407056.jpg
Beantwoorden
Robbert
Berichten: 8683
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Nu 21 dagen wachten en dan is gisting voorbij .  

Dan ketel voor vodka inrichten .

En een goede vodka ( ook van aardappelzetmeel ) haal je minimaal 3 x over.

 

WORDT VERVOLGT., 

nu even de tijd nemen.

(Eventueel nog nafilteren over kool of met ozon wordt vaak toegepast. .)

 

 

 

 

1659208607-IMG_20220730_195912742.jpg
Beantwoorden
Robbert
Berichten: 8683
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 5 jaren geleden

1 week later. .

Gisting vollop.

 

1659807767-IMG_20220806_1940193572.jpg
Beantwoorden
5 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Illustrious Member
Berichten: 8683

Vodka beslag.

1659807880-IMG_20220806_193019683.jpg
Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 2 jaren geleden

Honorable Member
Berichten: 448

@robbert 

doe gauw die co2 meter weg ….levensgevaarlijk in deze tijd,voor je weet staan we allemaal te stoken op het Malieveld als protest 🤣

overig wel een fantastisch recept en wederom perfect uit gelegd 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Illustrious Member
Berichten: 8683

@haak jesse klaver moet maar niet meekijken dat ding meet ook fijnstof .🤫

Maar het werkt ! 

Nooit geen misverstanden zoals bij de waterslot staarders .

 

 

Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 2 jaren geleden

Honorable Member
Berichten: 448

@robbert 

rustig Robbert rustig 

waterslot doet wat het moet 

stank binnenhouden 

en wat Klaver betreft :als hij dan nog eens hoort dat je op gas stookt….

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Illustrious Member
Berichten: 8683

@haak och ik ben rustig hoor.  . 

Misschien is het tijd dat mensen eens wakker worden en inzien dat een waterslot alleen een stankafsluitertje is en zorgt dat r geen rommel in valt

als je een werkelijke indicatie van gisting verloop wil via kijken naar co2 kun je met zo  een apparaatje van paar tientjes in handomdraai echt zien of er nog steeds co2 uit beslag ontstijgt.

Ook zonder vat openen en  apparaat bij ontluchtertje  houden zie je de toestand.

 

Beantwoorden
Deel:

©2022 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?