Meldingen
Alles wissen

Zo simpel is vodka beslag .

Pagina 2 / 2

Robbert
Berichten: 9054
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Percentage eerste overhaal gemiddeld.

1662225867-IMG_20220903_192210873.jpg
Beantwoorden
7 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Illustrious Member
Berichten: 9054

Percentage 

1662226041-IMG_20220903_192521444.jpg
Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Illustrious Member
Berichten: 9054

Stoppen op 1/3 dan is uitstroom toch noet meer moeite waard .

1662228498-IMG_20220903_195557873.jpg
Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Illustrious Member
Berichten: 9054

Als verwacht is dan percentage iets boven 40 %  . Immers de stookwijn van de  aardappelen vergisting was de teverwachten 12 a 14 % .  

1662228706-IMG_20220903_195826633.jpg
Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Illustrious Member
Berichten: 9054

In verband met inhoud mini alquitara eerst nog een 1e overhaal gedaan om aan volume te komen . Hierna 2e overhaal ook op alquitara 

1662234211-IMG_20220903_211647458.jpg
Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Illustrious Member
Berichten: 9054

Percentage gemiddelde hartloop 2e overhaal 

1662234271-Screenshot_20220903-2139412.png
Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Illustrious Member
Berichten: 9054

Bij 2e overhaal en ongeveer 450 mil met percentage van iets over de 80%  kan de stook gestopt  .

Ook hier simpel rekenwerk waar te stoppen  met Begin 1 liter met percentage rond 40%  van 2e stook weet je dat nu alcohol in ketel zo goed als op is .

1662239389-Screenshot_20220903-2258382.png
Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Illustrious Member
Berichten: 9054

Percentage 

1662239342-IMG_20220903_2213390302.jpg
Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9054
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Het alquitara  deel is voor filmpje met maar deel van de stookwijn de rest is gestookt met deze opstelling .;

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9054
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Even zichtbaar gemaakt   met methyltest. 

Ja ook in aardappel vergisting kan methyl voorkomen. 

1662292384-IMG_20220904_135002648.jpg
Beantwoorden
duinpower
Berichten: 13
(@duinpower)
Active Member
Deelgenomen: 3 maanden geleden

hoe doe je zon test, is dat een speciaal middel?

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Illustrious Member
Berichten: 9054

@duinpower 

een test om te bepalen of er methanol ( methylalcohol) in uw alcohol zit .

 

Neem van uw alcohol 5 ml verdunning van 10% alcohol .

 

voeg 3ml oplossing kalium-permaganaat toe .(kalium permagnaat 3,16 g in 100ml oplossing )

 

Voeg nu 2ml fosforzuur 25% toe.

 

laat dit 15 min staan . er ontstaat een bruine aanslag . voeg nu 2ml oxaalzuur toe,

 

( oxaalzuur 6,3mg op 100ml oplossing )

 

verwarm het flesje in heet water tot oplossing kleurloos is . 

 

voeg1ml zwavelzuur 96% toe en daarna 3 ml fuchsine oplossing.

 

na 30 min moet de vloeistof nog kleurloos zijn . is de vloeistof rose of paars bevat deze methanol.

 

 

 

Beantwoorden
Hilly
Berichten: 149
(@hilly)
Estimable Member
Deelgenomen: 2 jaren geleden

@robbert  hoeveel beslag haal je uit de emmer en vooral hoeveel en wat gebruik je niet?,ik heb een keer een vergelijkbaar beslag gemaakt en had zoveel bezinksel dat ik eigenlijk niet wist wat ik wel en wat ik niet kon verstoken.
- Zinkt bijvoorbeeld het gist naar de bodem net als bij een vloeibaarder beslag?
- Kun je het dikke beslag mee stoken?

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Illustrious Member
Berichten: 9054

@hilly als je heel zuinig wil werken om zoveel mogelijk uit je beslag te halen stort je alles over in een ketel. Alleen het onderste beetje grauwe laagje laat je achter . Daar zit het meeste aan dode gistcellen. 

Kookzak en bodem rooster voorkomt aanbranden. 

Van deze batch is het grootste deel ook gewoon in grote ketel verstookt met bodem gaas en een deel met alquitara ( hiervan komt een filmpje waarin je kunt zien dat ook met dergelijke ketel prima hoog percentage perfecte vodka te kunnen stoken ) voor de alquitara gebruikte ik het deel wat boven het dikke deel met mout en aardappel resten  vanwege de kleine inhoud . 

 

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9054
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Uiteindelijk werk is het zo af .

 

 

 

Beantwoorden
5 Reacties
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 6 jaren geleden

Noble Member
Berichten: 1519

@robbert. Geweldig Robbert, hier gaat mijn hart echt sneller van kloppen 👍

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 6 jaren geleden

Noble Member
Berichten: 1519

Maar zouden wij het niet voor elkaar kunnen krijgen dat er meer naar de smaak wordt gekeken en niet naar een zo hoog mogelijk %?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Illustrious Member
Berichten: 9054

@rumo de meeste dingen die ik maak doe ik op aroma en smaak  .  Vodka is een van de weinige dranken die ook echt op hoog percentage wordt gemaakt.  Eigenlijk  slechts een zeer zeer klein deel van de andere dranken worden op hoog percentage gemaakt .  Ook aquavite hoort op hoog percentage als ook een van de weinigen.

( hoog percentage suiker alcohol stoken is immers voor essances mengen en roeren maar niet voor kwaliteit)

Omdat veel mensen denken dat vodka alleen kan gemaakt met ketels met hoge kolommen toon ik gewoon in dit filmpje dat het tegendeel waar is  . Immers vodka werd voorheen net als meeste andere grote drank soorten op simpele ketels  .

Het is snelle en goedkope productie wat kolom mogelijk maakt .

  Het staat ook leuk op het aanrecht of in cave om daar een duur rvs  kolom toestel te hebben staan . 

Maar het is niet de ketel die de drank maakt maar de man / vrouw of onzijdige ding erachter .

Alquitara voor vodka kan prima als je weet wat je doet . Immers zelfs met een tajine kun je perfecte gin maken . ( Zie gin filmpje )

Maar beste Rumo ik heb nu voldoende vodka en ook rum staan die ik als basis zou kunnen gebruiken in mijn volgende filmpje . Daarin zal zeker aroma het belangrijkste zijn .

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 6 jaren geleden

Noble Member
Berichten: 1519

@robbert ik ben het helemaal met je eens, Ik stook mijn wodka ook naar een hoog percentage maar ik heb soms het idee dat gedacht wordt dat een hoog percentage altijd beter is en dat het dan een doel wordt. Ik stook overigens ook wel eens suiker alcohol hoor, gewoon omdat het makkelijk en goedkoop is. Dat gebruik ik om recepten uit te proberen of ik geef het aan mijn gasten die vinden dat hele lekkere wodka 😆

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Illustrious Member
Berichten: 9054

@rumo door commerciële bedrijven die pure alcohol per tankwagens laten komen om met Mengen en roeren van Essences , kleur, geur en andere smaakstoffen is het idee schijnbaar ontstaan dat alcohol altijd tot hoog percentage moet worden gestookt.  Terwijl de echte dranken eigenlijk nog steeds ambachtelijk worden gemaakt en meestal op lagere percentages worden gestookt .

Hoog percentage is Leuk argument voor de aliexpress, Amazon en andere webshops om  rvs hobby ketels die hoog alcohol maken maar verder weinig presteren met leuke marges aan de man te brengen.

Even als dat er hobbyisten waarde hechten aan programma's als moonshiners en algemeen het Amerikaanse moonshiners principe gebruiken als voorbeeld is niet echt leidraad voor het maken van een fatsoenlijke drank.

 

Beantwoorden
Pagina 2 / 2
Deel:

©2022 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?