Meldingen
Alles wissen

Zure lucht in da house!


Rino3.5
Berichten: 121
Topic starter
(@rino3-5)
Estimable Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Hoi elk,

Afgelopen donderdag 24-november m n 1e suikermash opgestart, de 21L vergisting emmer heb ik in de douce staan naast de centrale verwarming,

Ik gebruik de douce zelf  om aan het warme water te komen, roer de 6 Kilo suiker + scheutje citroensap door het warme water en laat dit afkoelen om de Alotec 24 turbo gist er aan toe te voegen bij een graad of 24 a 25,

Daarna heb ik een 50 watt aquarium verwarmingselement in de emmer gelegd opdat deze continue op 24 graden blijft, deksel met waterslot erop gezet en de vergisting begon de volgende dag al,

Vandaag rook ik een zure lucht in huis, koolzuurgas?, bij een dierenwinkel een aquarium lucht slang gehaald en deze met een plakband op het waterslot gemonteerd, de uiteinde hangt nu buiten het raam, ben benieuwd of het morgen qua lucht beter gaat?! 😎 🤭 

Grtx,

 

 

 

Beantwoorden
19 reacties
Rino3.5
Berichten: 121
Topic starter
(@rino3-5)
Estimable Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Update

Er waren 24 lezers hier en niemand verteld me of ik het goed of verkeerd doe,?!!

Zeg me verder ook niet dat er al zoveel topics over te vinden zijn, dat is juist het probleem op dit moment, geef antwoord en we zijn blij!

Dus nogmaals, mijn suiker mash stinkt zurig, is dit ok of zal ik een nieuwe aan maken?

grtx,

Beantwoorden
6 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10022

@rino3-5 een normaal gistend beslag stinkt altijd beetje als zuur schraal bier . Zeker als je snel gist krijg je meer Azijnzuur vorming . (Turbo gist geeft meer bijproduct ) zolang het gist en niet een lijm lucht ( aceton achtig) heeft is het geen probleem.

Beantwoorden
Rino3.5
(@rino3-5)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 121

@robbert Bedankt voor je reply,

Nou dan zal het nog wel lopen dan alhoewel ik geen aktie meer zie in het waterslot, heb de temperatuur nu op 26 graden gezet daar in de nacht deze zakte naar 19 a 22 graden,

 

Grtx,

Beantwoorden
(@pikketanus)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 818

@rino3-5 heb het ook gelezen maar was van de veronderstelling dat je het 'probleem' al had opgelost door de lucht met een slangetje naar buiten te leiden, maar zurig luchtje is normaal inderdaad. Gist werkt ook graag in licht zurig milieu. Het probleem van de lucht is dus meer of je er last van hebt. Idd zoals Robbert aangeeft zolang het geen azijnsteek is en beetje naar licht zurig bier of wijn ruikt is het prima.

Beantwoorden
Rino3.5
(@rino3-5)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 121

@pikketanus bedankt voor je reply,

Blij te horen dat het toch nog oke is en bovenal nog werkt! 😀 

 

Grtx,

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1867

@rino3-5 , al 2 antwoorden en nog geen bedankje, maar dat is natuurlijk ook niet verplicht net zoals antwoordt geven op jouw vragen. In die dagen dat je op antwoordt wachtte had je het hele forum meerdere keren kunnen door lezen en het antwoord meerdere keren kunnen vinden.

 

 

😉 😉 😆 De zakjes Turbogist zijn meestal bedoeld voor 25 liter stookwijn en dan zou ik niet meer dan 6 kg suiker gebruiken. Die je het beste kan inverteren met 10 gr. Citroenzuur. Ook hoef je over het algemeen niet bij te verwarmen want kamertemperatuur is voldoende, anders gaat het te snel en daar door krijg je minder kwaliteit. Wel je emmer van de grond zetten en dan geduld. 

Voor deze emmer wacht tot je SG niet meer zakt en dan stoken. En ben je niet te vrede over je drankje dan kan je deze als nog weg gooien.

Beantwoorden
Rino3.5
(@rino3-5)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 121

@rumo Bedankt voor je reply, je bent de 3e 😎 🙂 

I.d.d. echter niets moet alles mag, als ik begin te lezen dan wordt er wel eens afgedwaald door andere tips die we tegen komen, daarnaast  zit ik ook niet elke dag het forum door te nemen,

Zoals jij beschreef heb ik het gedaan echter heb er wel een verwarmings element in gedaan met een graad op 25 a 26, s nachts koelt de temperatuur behoorlijk af daar we de kachel, cv zachter zetten, soms zakte het wel eens onder de 20 graden, het is redelijk stil op het moment, weinig aktie,

24-november gestart, ik las ergens dat men er 3 a 4 week qua tyd nodig is, we wachten  rustig af,

 

Grtx,

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 564
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Misschien staat het antwoord gewoon gedrukt op het pakje turbogist :

"14% alcohol in 24 uur"

Om 6 kg suiker te vergisten doe ik er 3 tot 6 weken over met "normale" gist.  Geen 24 uur.

CO2 is overigens reukloos.

 

Om zulke hoeveelheden suiker op zo een korte tijd te vergisten bewandel je een geforceerd pad en geen langzame  natuurlijke weg.  Dus kan ik me voorstellen dat er allerlei gassen vrijkomen waarvan sommige zuur kunnen ruiken.

 

PS

Deze commentaar is geen afbraak van turbogisten die, mits juist gebruik, een redelijke alcohol zouden kunnen opbrengen.   (maar zelden een lekker delicaat product)  Althans naar mijn mening

 

Beantwoorden
11 Reacties
marcel1966
(@marcel1966)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 158

@psycat Goede drank maken vergt tijd en geduld, dus turbogist is zeker een afbreuk op de kwaliteit, dus ook op de smaak.

Ik gebruik uitsluitend verse bakkersgist, en ben er zeer tevreden over, vergisting neemt wel 4 weken in beslag.

Beantwoorden
Psycat
(@psycat)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 564

@marcel1966 

Das precies wat ik probeerde over te brengen.  🙂

 

Beantwoorden
Rino3.5
(@rino3-5)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 121

@marcel1966 bedankt voor je reply,

Waar haal jij die verse bakkersgist die zo goed bevalt voor een prima borreltje vandaan als ik zo vrij mag zijn je daar voor 5 minuten van je tyd gebruik te maken?

Alvorens dank,

 

Grtx,

Beantwoorden
(@pikketanus)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 818

@rino3-5 verse bakkersgist haal je... bij de bakker 😆  soms is het makkelijk haha. Droge bakkersgist is over het algemeen bruggeman

Beantwoorden
marcel1966
(@marcel1966)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 158

@rino3-5 Kijk even in jou prive berichten box, alles komt goed 🙂

Beantwoorden
marcel1966
(@marcel1966)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 158

@rino3-5 Ik koop verse bakkergist altijd bij de lidl, 42 gram pakjes voor 8 cent

Beantwoorden
Rino3.5
(@rino3-5)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 121

@marcel1966 

Dat treft, wij hebben ook een lidl in het dorp, zal er nu eens op gaan letten, daarnaast hebben we ook een bakker, zal die meneer ook eens gaan vragen!

Grtx,

Beantwoorden
Rino3.5
(@rino3-5)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 121

@psycat Bedankt voor je reply,

Dus bij "normale"gist, mag ik aan nemen dat bakkergist gehoord, gelezen hier op het forum daar ook onder valt, is dit als op onderstaand plaatje of?

Arm & Hammer Pure Baking Soda 454g

Ps:we hebben geen haast, we gaan ook liever voor een lekker borreltje, heb nog een 21 liter emmer en suiker, eventueel kan deze dan ook alvast beginnen zonder turbo gist!

 

Grtx,

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3169

@rino3-5 Dat is baking soda en is heel wat anders, er gaan dingen van rijzen als je zuur erbij doet, maar het maakt geen alcohol.

 

Krijg je bij de meeste supermarkten.

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2711

@alchemist indd. Eventueel ook grote pakken bij de welkoop.

Beantwoorden
Rino3.5
(@rino3-5)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 121

@alchemist bedankt voor je reply,

1 plaatje zegt toch meer dan 1000 woorden, onsanks dat het systeem het er zwaarder door krijgt?! 😎 

Bedankt voor je plaatje, 😊 

 

Grtx,

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?