Via MP kocht ik een still met koeler-pan erbovenop. Hartstikke leuk om calvados te maken van de cider die ik samen met een maat gebrouwen had. Met de azeotroop-grafiek in de hand (de grafiek die de verdamping en condensatie temperaturen toont van ethanol mengsels) hebben we de cider rustig overgehaald. Om goed te meten hoe de still zich gedraagt had ik 6 thermo-sensors geplaatst: in de still-pan in de vloeistof en vlak onder het deksel, bij de eerste bocht van het pijpje, het koelwater en in het spirit-glaasje. De 6e sensor lag op tafel om een ander potje te kunnen meten. Dat werkte fantastisch!
Op het schermpje zag je ook de temperatuur-trend (grafiek) gedurende 2 uur; heel langzaam zag je de temperatuur stijgen, geheel conform het dalen van het ethanol percentage in de azeotroop-grafiek.
Deze eerste temperatuur-logger was een probeersel, de volgende wordt een TFT-schermpje met kleur en hogere resolutie. Zijn er meer mensen die zoiets gebruiken?
Nee, niet op die manier. Ik heb wel een Arduino Uno met temperatuur-sensor die een weckketel schakelt voor het maischen.
@whortelaar nee (nog) niet, maar ben wel zeer geïnteresseerd. Het brengt 2 hobby's / interesses samen. Stoken en elektronica 😀 Dus ik ben wel erg geïnteresseerd in hoe je dit gedaan hebt. heb je ook een foto van je ketel, hoe de sensoren geplaatst zijn? En kan ik je wellicht eens benaderen voor wat meer technische details op het moment dat ik zelf zoiets wil gaan proberen?
Mijn vader zette met een soort waskrijtje streepkes op de ketel door hoe de streepkes zacht werden en vloeide wist hij wat de temperatuur ongeveer was op plaatsen in het keteltje . Bovenop zat een thermometer en onderin . Zo maakte hij de temperatuur zo dat het mooi verliep . Die waskrijtjes hadden verschillende temperatuur van smelten .
Er waren die tijd ook andere die zo in gaten hield .
Ik dacht dat er nog wel stokers zo het deden .
Dat is toch net zoiets.