Meldingen
Alles wissen

6 thermometer sensors op een chinese still


Berichten: 0
Topic starter
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Via MP kocht ik een still met koeler-pan erbovenop. Hartstikke leuk om calvados te maken van de cider die ik samen met een maat gebrouwen had. Met de azeotroop-grafiek in de hand (de grafiek die de verdamping en condensatie temperaturen toont van ethanol mengsels) hebben we de cider rustig overgehaald. Om goed te meten hoe de still zich gedraagt had ik 6 thermo-sensors geplaatst: in de still-pan in de vloeistof en vlak onder het deksel, bij de eerste bocht van het pijpje, het koelwater en in het spirit-glaasje. De 6e sensor lag op tafel om een ander potje te kunnen meten. Dat werkte fantastisch!

Op het schermpje zag je ook de temperatuur-trend (grafiek) gedurende 2 uur; heel langzaam zag je de temperatuur stijgen, geheel conform het dalen van het ethanol percentage in de azeotroop-grafiek.

Deze eerste temperatuur-logger was een probeersel, de volgende wordt een TFT-schermpje met kleur en hogere resolutie. Zijn er meer mensen die zoiets gebruiken?

1619090022-6temp-oled-r2.jpg
Beantwoorden
17 reacties
9 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3165

@whortelaar Nee, maar ik moet zeggen dat ik zeker gecharmeerd ben van de opzet om zo meer te leren van een destillatie. Hulde.

 

Je logt de gegevens ook om later terug te kunnen kijken? Die vraag komt meer vanuit het idee dat, even verschil tussen vergistingen nagelaten, je zo ook beter kunt sturen qua opwarmsnelheid en interne reflux (lager vermogen geeft een langere tijd van de damp binnenin de ketel idee).

Beantwoorden
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Berichten: 0

@alchemist In principe is een reflux een getrapte (of uitgerekte) destillatie/condensatie-toren, toch? Je kunt je reflux-kolom dus voorzien van meerdere temperatuursensoren en zelfs meerdere real-time trend grafieken. Als je een koperen/stalen kolom hebt, dan zou je om de 10cm bijvoorbeeld een sensor in de kolom kunnen schroeven om dit te meten. Het schermpje zou dan van elk punt de laatst gemeten waarde kunnen laten zien en een trendgrafiek van het verloop van de temperatuur van alle meetpunten. Ik verwacht dat je door de meerdere meetpunten nauwkeuriger een ongewenste temperatuurstijging (of daling) ziet aankomen en dus eerder kan bijsturen.

Op dit moment gebruik ik al wel logging (dus het vastleggen van de meting voor latere analyse) op m'n brouwvaten. Voor het destilleren doe ik dat niet maar technisch is er geen belemmering om het daar ook toe te passen.

Beantwoorden
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Berichten: 0

@alchemist Ik las "reflux" en dacht dat je een reflux kolom bedoelde, maar ik geloof dat je het toch hebt over een still-opstelling (kort pijpje, lage "hoed"...)? Je hebt helemaal gelijk dat zo'n trend grafiek je goed helpt om het effect te zien van veranderingen in de warmtetoevoer. Zie bijgaand de gehele opstelling van mij.

1619094813-chinese-still-r.jpg
Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3165

@whortelaar kom er later uitgebreider op terug maar ik bedoel reflux in een pot still, even kort door de bocht trager stroken zodat de damp meer condenseert en weer verdampt.

 

Fenomeen reflux, niet type kolom.

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3165

@whortelaar 

 

Uitgaande van 2 compleet identieke stookwijnen en ketels kun je door de damp anders te beheersen toch nuances aanbrengen in de uiteindelijke drank. 

 

Destilleren voor dranken zoals calvados en bijvoorbeeld Whisky is het beheersen van de damp. Het zien als slechts het scheiden van stoffen op basis van kookpunt doet teveel een beperking opleggen aan de mogelijkheden die je hebt als hobbyist om met het destilleren zelf invloed uit te oefenen op de uiteindelijke drank. 

 

Wanneer ik reflux noemde bedoelde ik het fenomeen dat damp condenseert aan de wand doordat warmte aan de omgeving wordt afgegeven en terug begint te vloeien (reflux), de opstijgende damp verwarmd dit weer en opnieuw gaat de vloeistof de dampfase in waarbij de damp net weer wat rijker is aan de laagst kokende component. Een refluxkolom wordt zo genoemd omdat dit in zo'n type kolom veel vaker gebeurd dan bij een pot still. 

 

Maar er gebeurd meer, carbonzuren en hogere alcoholen worden bij hogere temperaturen, laag watergehalte (en koper helpt als katalysator), omgezet tot esters die soms geuren en smaken geven die nooit in de originele stort hebben gezeten. Een Whisky die naar groene appels smaakt krijgt deze smaak niet omdat de destilleerderij stiekem wat granen door appels heeft vervangen 😉 . Trager stoken met eenzelfde ketel resulteert in meer estervorming, betere scheiding van de componenten (die soms ook ongewenst is trouwens), sneller stoken kan andere smaken meekrijgen dan met trager stoken, rooksmaak van turf bijvoorbeeld. 

 

Loggen om achteraf te vergelijken tussen meerdere runs met eenzelfde soort stookwijn kan tot een beter inzicht leiden hoe je wilt stoken om bepaalde smaken wel of niet in je drank te krijgen, natuurlijk heeft de keuze van het begin- en eindpunt waarbij je gaat opvangen ook een duidelijke invloed. Maar dat heeft de vergisting, houtkeuze en manier van rijpen ook.

Beantwoorden
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Berichten: 0

@alchemist geen speld tussen te krijgen, je hebt helemaal gelijk wat betreft het proces en de invloeden. De correlatie tussen temperatuur verloop en uiteindelijk resultaat, met alle nuances die je noemt, lijkt me ontzettend interessant en ontzettend moeilijk te vinden. Maar respect als je op dat niveau je product continue verbetert.

Wat betreft het loggen: dat kan natuurlijk in "de cloud", op een eigen webservertje of op een SDkaartje.

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3165

@whortelaar 

 

Het grappige is dat ik een achtergrond heb als procestechnoloog, de scriptie zelfs gedaan over destilleren (met stoffen die niet voor consumptie geschikt zijn) en m'n leercurve ook anders is geweest dan de meesten hier. Tijdens de vele eenzame uren destilleren tijdens de afstudeerstage kon ik ook meer uitgaan van de temperaturen in de destilleeroplossing, ik was dan ook iets met een paar componenten in de oplossing aan het scheiden. 

 

Het destilleren van granenmengsels en andere dingen bleek meer iets organisch te hebben, er gebeurd natuurlijk een hoop interactie tussen de verschillende componenten. Om de grootste stappen in het begin te maken bleken de smaakpapillen de grootste stappen in de verbetering van het eindproduct te zijn.

 

Ik heb tussendoor ook met een kleine alquitara lopen spelen met water en kruiden in de hoed om zo beter te leren begrijpen wanneer bepaalde smaken overkomen, ook met de whiskies zo lopen spelen. Ergens moet ik ook bekennen dat het tot nu toe nog meer spelen is geweest dan echt doelgericht verder te gaan, een beetje zwervende weg en kom nu weer terug uit waar ik bij begonnen ben. Het destilleren is belangrijk in de productie van een drank maar de rest van de processtappen doen echt niet onder.

Beantwoorden
marcel1966
(@marcel1966)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 158

@alchemist Idd buiten temp. bewaken en beheersen, zijn ruiken en proeven zeker net zo belangrijk, eigenlijk nog belangrijker zelfs, je kunt op deze manier jouw eigen perfecte smaak en geurdrank produceren.

Beantwoorden
marcel1966
(@marcel1966)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 158

@whortelaar wij hebben dezelfde ketel,Vevor 21ltr en ja ook ik meet op meerdere punten (4) In de vloeistof, net onder de deksel, het koelwater en de uitkomende alcohol ( zowel percentage als temp)

En idd door dit vast te leggen , kun je het proces idd steeds beter controleren, als ik kijk naar mijn eerste stook, en nu naar mijn ondertussen 6e stook zit daar een groot verschil in, en ik ben ervan overtuigd dat het nog beter kan en wordt.

Moet wel erbij zeggen dat ik de 2e stook de eerste 2x in deze rvs ketel deed, en nu doe ik de 2e stook in een zelfgemaakte koperen pot, en dat verhoogd de kwaliteit ook enorm ( vind ik )

Buiten geur en smaak, zit ik ook hoger in het alc. percentage na de 2e stook uit de koperen ketel.

Heb een fotootje toegevoegd, waar jij mijn proefopstelling ziet van mijn koperen ketel. Dit was mijn 1e keer stoken met de koperen ketel, had toen relatief weinig output, omdat ik de deksels niet dichtgesmeerd had, en er dus best veel weggelekt is. Ik maak nu een papje van patent bloem extra fijn, en smeer daar de naden mee dicht. Zo zie je maar we blijven onszelf verbeteren , en leren van elkaar 🙂 

1619160613-02-04-2021.jpg
Beantwoorden
McCorner
Berichten: 474
(@mccorner)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Nee, niet op die manier. Ik heb wel een Arduino Uno met temperatuur-sensor die een weckketel schakelt voor het maischen.

Beantwoorden
roeier
Berichten: 35
(@roeier)
Eminent Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

@whortelaar nee (nog) niet, maar ben wel zeer geïnteresseerd. Het brengt 2 hobby's / interesses samen. Stoken en elektronica 😀  Dus ik ben wel erg geïnteresseerd in hoe je dit gedaan hebt. heb je ook een foto van je ketel, hoe de sensoren geplaatst zijn? En kan ik je wellicht eens benaderen voor wat meer technische details op het moment dat ik zelf zoiets wil gaan proberen?

Beantwoorden
1 Beantwoorden
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Berichten: 0

@roeier zag je de foto van de still in deze draad? ( https://stookforum.nl/forums/postid/84457/ )

Ik heb een extra gat gemaakt in het deksel voor de sensoren. Een waterdichte/hittebestendige draad gaat de mash in vlak boven de bodem. De tweede sensor zit in die draad gemonteerd maar meet vlak onder het deksel. De 4 andere sensoren zitten met alu-folie geklemd op de buis of gewoon gedompeld in het koelwater/spirit glas. 

Als de tft-versie klaar is zal ik nieuwe foto's plaatsen. 

 

Beantwoorden
Theresa
Berichten: 307
(@theresa)
Reputable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Mijn vader zette met een soort waskrijtje streepkes op de ketel door hoe de streepkes zacht werden en vloeide wist hij wat de temperatuur ongeveer was op plaatsen in het keteltje . Bovenop zat een thermometer en onderin . Zo maakte hij de temperatuur zo dat het mooi verliep . Die waskrijtjes hadden verschillende temperatuur van smelten .

Er waren die tijd ook andere die zo in gaten hield .

Ik dacht dat er nog wel stokers zo het deden .

Dat is toch net zoiets.

Beantwoorden
4 Reacties
Notna
(@notna)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 345

@theresa prachtig dit soort wetenswaardigheden van en over oude stokers.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@notna @theresa , dat zijn oude vaardigheden die helaas in de moderne hobby boekjes niet meer voorkomen .

Ik gebruik nog steeds de carnauba wax wel bij sommige destilaten .

Maar het meeste op smaak selecteren doe je toch in beslag maken en op smaak , helderheid en geur destileren .

Een grafiek met metingen is wel handig maar 1000 ketels 1000 verschillende karakters , een cm verschil in diameter of hoogte of zelfs een braam kan al invloed hebben .

daarnaast verschillende dranken , producten en ingrediënten hebben allen andere ester vormingen . 

Je kunt dus niet met een of 2 grafieken alle dingen verwerken .

Tenzij je altijd met zelfde configuratie de zelfde drank gaat stoken .

Bijvoorbeeld om simpel te houden moutproces en maisch proces kunnen voor hele andere zuren zorgen in je product dus ook andere estervorming ( denk gewoon aan zuurmout ) dus zal je in de destilatie daar rekening mee moeten houden ook in temperatuur waarop je gaat verwerken. Maar je kunt dit dus ook proeven en ruiken als je iets te rijk zit of te arm . 

 

Beantwoorden
marcel1966
(@marcel1966)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 158

@robbert     

Ik begrijp wat jij schrijft, en als ervaren stoker is het dan ook gemakkelijker om diversiteit te proeven en herkennen, maar voor beginnende stokers ( waar ik ook bij hoor) die nog geen weet hebben van hoe het hoort te ruiken en smaken, is denk ik beginnen met een basis beslag, en vastleggen van temperaturen tijdens het stoken zeker niet verkeerd, omdat je dan gemakkelijker kunt sturen/bijsturen.

Ik heb nu een 6e stook achter de rug en merk door de verschillen tussen de runs goed te bekijken, en aan te passen/bijsturen, het resultaat ook steeds beter word.

Dus nee alles vastleggen is niet zaligmakend, maar wel een handig hulpmiddel.

Verder is schoon werken en alles wegen zeker net zo belangrijk, en dat elke ketel een ander karakter vertoont , is zeker ook een feit.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@marcel1966 ik zeg niet dat temperatuur meting verkeerd is . Sterker de brug temperatuur en temperatuur van kooknat zijn twee zeer goede leidraden .

Alleen je kunt niet met een grafiek uit 1 of 2 verschillende ketels een algemeen standaard halen .

Wanneer je een logboek maakt van een drank op een bepaalde gemaakt is prima om zelf op te kunnen terug te vallen en aan te passen .

Alleen je zal wel moeten rekening houden dat een weizigen in basis beslag ook weer veranderingen zijn in eind product als je op zelfde temperatuur schema weer werkt .

We weten allemaal dat bijvoorbeeld een brug themperatuur van 78,3 graden het zuiverst is voor ethyl stoken en dat bij 95 gr je de boel staat te verbranden .  Dus er zijn wel een aantal algemene themperatuur waardes maar er zijn daartussen enorme veel variabelen .

En zeker in op smaken werken met diverse ketels . 

 

 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?