Ga eindelijk beginnen:
Wat doe ik het beste ik gebruik 24 hr turbo yeast
1: Ik doe zoals op eticket op 35 graden 6 kilo suiker erbij en op 25 graden gist erbij en vul aan tot 25 liter.
2:Ik maak invert suiker van 6 kilo suiker met 5 gram citroen zuur erbij en vul bij met water tot 25 graden los de gist op.
Dan heb een airskill met temp regeling.
Nu las ik dat de machine afslaat op ingestelde temperatuur . Ipv blijven te draaien op de temp ingesteld. slaat hij af.
Ik kan de koeling apart aansluiten (denk ik ) staat toch 220 v .
Dus ik zet de temperatuur op 83 graden?
Werp ik ongeveer 125 ml weg. Of zet ik hem op inductie in kookpot tot max 70 graden en laat dat 15 min verdampen en kap ik hem dan in de ketel?
Dan slaat hij op 83 graden af ik laat de cooler aanstaan en wacht tot hij niet meer drup en zet hem weer aan.
Mijn bedoeling is om 40 graden alcohol te verkrijgen.
Of stook ik tot 90 temp dan voor eerste run en dan naar 83 temp voor 2 de run ?
Alvast bedankt.
Ik weet moet meten zal dat ook doen en apart opvangen maar beetje hulp zou welkom zijn.
gr Dries
Je klinkt onzeker Driesv, maar stiekem heb je toch een prima plan. Turbo yeast leek mij vroeger ook de beste uitvinding sinds gesneden brood, maar daar kom ik van terug. Een iets trager gist werkt ook prima en geeft minder nare bijsmaakjes, lijkt het. En aangezien je toch gaat destilleren maakt het gistingspercentage niet zoveel uit. Lekker beginnen!
AFDEKKEN, MAAR GEEN WATERSLOT PLAATSEN betekend
hoy,
ik denk dat ze bedoelen afdekken met n'en doek, dat er geen vuil in kan vallen.
omdat de gisting met turbo gist zo snel gaat, er komt zoveel co2 gelijk vrij dat het waterslot dat niet aan kan.
als ik met turbo gist moest werken dan zou ik gewoon de emmer afdekken met n'en keuken handdoek, en als de ergste gisting voorbij is er dan mijn deksel met waterslot er opzetten zodat het laatste co2 de stookwijn kan beschermen tijdens het klaren.
Iets dat gist, maakt co2 en als je uwe deksel van uwe emmer gaat toedoen, dan klapt het deksel er toch af, als het tenminste niet geschroefd is, als je een vat met schroef deksel volledig afsluit dan wil ik niet meemaken wat er gaat gebeuren, bij mij is ooit het deksel er al afgesprongen met gewone gisten ( geen turbo gisten), en er stond een waterslot op, en regelmatig blaast alles gewoon uit het waterslot, dat ik het terug moet bijvullen.
groetjes
Dumo
...wat @Dumo ook al aangaf: geen deksel maar een theedoek of handdoek over de emmer spannen en met een touw of elastiek vastzetten.