Meldingen
Alles wissen

Alquitara zonder pomp


Berichten: 139
Topic starter
(@concha)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Hallo,

Deze morgen vroeg opgestaan om Sambuca te destilleren . Het recept kan je hier vinden. Ik heb wel een dubbele portie gemaakt en anijszaad gebruikt ipv steranijs. Ik veronderstel dat met steranijs de smaak nog intenser zal zijn.

Ik was gestart met een fonteinpomp maar het debiet was toch iets te groot. Dan maar rechtstreeks aangesloten op een vergistingsvat en de water darm vastgeschroefd met een slangenkop. Dankzij het kraantje kon ik het waterdebiet tamelijk goed regelen. Zo was de temperatuur van het water in de 5l Alquitara steeds rond de 35 graden. Het resultaat was super lekker. Dank u voor de tip Robbert!!!

Volgende keer toch een beetje beter voorbereiden. Eventueel een pompje kopen met minder debiet en desnoods nog een kraantje tussen plaatsen. 

 

Groetjes,

Concha

1649922477-alquitara.png
Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
15 reacties
10 Reacties
SaenseOverhaal
(@kevin)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 224

@concha :

Hier dezelfde ervaring. Ook met een zeer klein pompje al snel teveel watertoevoer. Grootste probleem met de alquitara is dat de uitstroom zo dicht tegen de bovenrand van de schotel zit. Overstroomt dus erg snel bij minimaal debiet. T is even spelen om juiste afstelling te vinden.

Beantwoorden
evds3
(@evds)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1415

@kevin zet er een kraantje tussen de aan voer en dan heb je geen problemen dan maak je de aanvoer zelf ik heb 3 alquitaras 2.5 15 en 20 l ik stook ook met een alambic van 30 l en een t500 ook met copperdome en reflux en mijn beste ketels zijn de alquitara daar kan je alles mee maken ! ik stook veel fruit ook wiskey en suikermasch omdat ik soms een hoog % nodig heb voor mijn kruiden, maar een alquitara dat is mijn beste ketels maar ieder zijn mening natuurlijk

gr erik

Beantwoorden
SaenseOverhaal
(@kevin)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 224

@evds :

Ik heb de tiny om tussendoor mee te spelen (Normaliter gebruik ik eigen gemaakte ketel). Valt mij op dat met een maximale doorstroom van koelwater dat de afvoer van de alquitara aankan, het water in de schotel toch best warm kan worden.

Beantwoorden
evds3
(@evds)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1415

@kevin koel blokjes ijs  of een natte handdoek kan ook veel doen

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835
  • @kevin wat noem jij best warm? Want 35 a 40 graden is eigelijk wel goed, dan komt er veel smaak mee.
Beantwoorden
SaenseOverhaal
(@kevin)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 224

@rumo 

zal volgende keer even meten. Weet dat ik met mijn grotere ketel het koelwater veel koeler hield. Was wel een 'eye-opener', t koelwater kan en mag best wat oplopen.

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835

@kevin ja dat klopt, bij een normale ketel ga je uit van de alcohol uitstroom temperatuur maar dat is wat anders dan de schaal temperatuur van een alquitara.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@rumo met schaal temperatuur kun je ook de reflux sturen . Door ijsjoud water te gebruiken zal percentage omhoog gaan en aroma wat zwakker zijn .  Bij b.v. temp van rond 40 - 45 graden heb je meer " zwaardere " deeltjes die mee komen en dus ook meer smaak .

Beantwoorden
SaenseOverhaal
(@kevin)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 224

@robbert 

Gelukkig wil ik op smaak distilleren en niet voor een zo hoog mogelijk percentage. Ik ben eerlijk gezegd niet heel erg van het meten. Probeer zoveel mogelijk op zicht, smaak en reuk te doen.

Beantwoorden
(@concha)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 139

@kevin Ja, en de ketel moet dan ook nog mooi pas staan. De eerste keer was hij een beetje scheef opgebouwd. Het water liep langs alle kanten over.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9953
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

De alquitara's zijn wat in het vergetelhoekje geweest maar nu de laatste paar jaar duiken ze weer meer en meer op 

Inderdaard het is wat de juiste pomp vinden zodat de koelbak mooi vol blijft maar dan is het magnefiek werken .

En zoals Erik zegt je kan er alles mee maken .

Fruit , rum , likeuren ,gin en ook whiskey kun je er perfect op Stoken.

En wat smaak maker betreft is hij bijna ongeevenaard .

 

Beantwoorden
4 Reacties
evds3
(@evds)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1415

@robbert klopt robbert en met een kogelkraan ertussen kan je alles regelen ! het het ook van u geleert ! ben de laatste 2 jaar niet veel op het forum geweest door mijn kanker maar alles wordt weer ok en ben ik er weer ! maar de alquitara en de t500 zijn mijn lievelingsketels

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@evds gezondheid gaat altijd voor. 

Fijn dat het weer beter gaat. 

Ja een kraantje om te doseren is een uitkomst.  

Mooi dat de alquitara jou zo goed bevalt. .

Je gaat zeker weer mooie drankjes maken komende tijd als fruit weer volop er is .

 

Beantwoorden
evds3
(@evds)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1415

@robbert dank u ja had agressieve tumors(kanker) zou nu beter zijn en ja dan gaan we weer drankjes maken !!! maar ben zelfs tijdens mijn ziekte nooit van het forum weg ge weest alleen weinig antwoorden gegeven maar echt een alquitara daar kan je alles mee doen ! ik stook alleen met de T500 om hoog % en voor de smaak ja alquitara en ik heb hier voor veel geld ketels staan maar als ik het had geweten had ik de helft niet gekocht maar dat is leren wat en hoe 

groeten van erik uit duitsland

 

Beantwoorden
(@concha)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 139

@evds Veel beterschap. Gezondheid is toch o zo belangrijk. Ik hoop dat je elke dag een stukje beter wordt en inderdaad, dat je snel terug heerlijke drankjes kan maken. Niet alleen het destilleren is leuk maar ook de nodige kruiden mengsels is al een apart vak. En zoals je reeds aanhaalde, de alquitara is een prachtige ketel. Succes in Duitsland.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?