ik wil gaan beginnen met stoken en zelf bouwen van een installatie. mijn vraag is af ik een aluminium pan kan gebruiken als stook ketel zonder dat er naar smakende of schadelijke stoffen vrij komen. Later als het mij bevalt en er wat meer tijd beschikbaar is wordt het koper of rvs ketel. deze pan is vlug aan te passen en ik heb nog veel wijn staan die mij niet bevalt vandaar de"haast"
Aluminium is oplosbaar in zuur, je wash is op het einde erg zuur, dus zal er wat aluminum vrijkomen, vandaar dat koken in deze pannen wordt afgeraden, maar of dat een probleem is voor een stookketel weet ik niet.
Ik weet dat ChrisV stookt met een alu ketel ... hij loopt nog steeds op deze aardbol rond dus ik denk dat het niet echt kwaad kan.
Volgens wiki veroorzaakt aluminium "geen grote directe giftigheid, tenzij het in forse hoeveelheden ingenomen wordt"
hij loopt nog steeds op deze aardbol rond dus ik denk dat het niet echt kwaad kan.
Goede redenering Skoldt , voor mensen die roken en er geen last van hebben kan het roken ook geen kwaad..
hallo
ik zou het ook wel willen weten want ik kan een alu ketel van 200 liter krijgen
gr erik
Aluminium. Scheikundige naam (AL)
Het zit onder meer in de oceanen, rivieren, bodemwater, oppervlakte water, voeding zoals brood en kraanwater.
De doses zijn echter zeer laag.
De totale concentratie aluminium in het menselijke lichaam ligt bij ongeveer 9 ppm (drogestofgehalte). In enkele organen, vooral milt, nieren en long, kunnen zelfs concentraties tot 100 ppm (vochtige stofgehalte) optreden.
Dagelijks neemt de mens ongeveer 5 mg aluminium in, waarvan echter slechts een klein gedeelte geabsorbeerd wordt. Hierdoor is de acute toxiciteit vrij laag. Het gaat om een absorptie van circa 10 μg per dag. In deze gebruikelijke hoeveelheid geldt aluminium als ongevaarlijk voor de mens. Waarschijnlijk kan silicium de aluminiumopname verminderen. Is het element echter een keer opgenomen in het lichaam, kan het nog maar moeilijk worden verwijderd.
Grotere hoeveelheden aluminium hebben wel effecten op de gezondheid. Zo wordt er een samenhang gezien met neuronale beschadigingen. Vooral personen met nierschade zijn gevoelig voor de giftigheid van aluminium. Bovendien bestaat een allergierisico. Aluminium werkt vermoedelijk nog mutageen nog kankerverwekkend. Er wordt wel een samenhang met een verhoogd risico op de ziekte van Alzheimer vermoed. Evenals het eten van vlees. Omdat de aluminiumconcentratie in de hersenen met toenemende leeftijd echter altijd stijgt, is ook dit onzeker. Ook de kans op rachitis bij een verhoogde aluminiumconcentratie in het lichaam schijnt te bestaan.
De hoofdbelasting van het lichaam met aluminium is afkomstig van voeding en drinkwater. Normen die voor het laatst genoemde gebruikelijk zijn, liggen tussen de 50 en 200 μg/L. Aluminiumstof kan functiestoornissen van de long veroorzaken. Ziekten die door een aluminiumtekort ontstaan, zijn niet bekend.
Verder kan zich aluminiumchloride invreten in de huid, slijmvliezen irriteren en plotselinge sterke transpiratie, ademnood of hoesten veroorzaken.
Bij verdamping (stoken van alcohol) zou mogelijk een uiterst minimale hoeveelheid mee kunnen komen in het distillaat. Hierbij opgemerkt dat de alcohol giftiger is dan de nauwelijks meetbare aluminium. Wil je ook de formules zien, <klik> voor de gehele alu-special.
duidelijk dank je voor de info . dan gaan we ook een alupan gebruiken. Ga toch geen honderden liters maken.
nimrax
een van de erikken bedankt u
gr erik
Goede redenering Skoldt , voor mensen die roken en er geen last van hebben kan het roken ook geen kwaad..
Gerookt vlees bewaart langer ...
bejakin
ik heb ook 2 x 25 liter kannen staan en mss nog een 200l dus ik volg
gr erik
Rvs bierfust is mij wat veiliger , koop je voor een paar tientjes !
Goed verhaal Nimrax. Alleen is het noch mutageen noch kankerverwekkend, dus niet en ook niet. Nu schrijf je iets heel anders!
Ik heb er een hekel aan, vooral omdat het de mineralenbalans in de bodem schijnt te storen. En het lost op in zowel zuren als basen, dus als materiaal voor een ketel zou ik het zeker niet willen hebben.
Inderdaad ik stook met een ketel van alu.ik ben 66 en nog kerngezond.als kind weet ik dat er alleen alu pannen thuis gebruikt werden,restaurants gebruikte die ook,het zal best dat een ketel van koper beter is,maar dat moet de toekomst uitwijzen ,wie weet wat ze over dertig jr.daar over zeggen,in Roemenie waar ik kom stookt en kookt nog iedereen in alu.hoeveel alu.zal in een fles gestookte zitten als je met een alu.ketel stookt?ik denk dat het te verwaarlozen is.in de plastic verpakking waar je voedsel in aangeleverd zit meer gif.dus dat eet je wel? en gerookt houd inderdaad langer,ik rook zware tabak en sigaren?daarbij filteren de meeste van ons de drank.in kraanwater zit meer gif.gr.Chris.
Kees22, die zin had er inderdaad niet in gemoeten. Het relaas is gebaseerd op de kennis van nu en kan met nieuwe meet technieken in de toekomst wellicht weer onderuit gehaald worden.
Mogelijk helpt de aluminium ketel mee aan de smaakbeleving, zoals koper ook een karakteristieke maak meegeeft aan het distillaat. Mogelijk is dan koper meer toxisch dan aluminium. Ik denk ook dat we ons er niet te druk over hoeven te maken.