Meldingen
Alles wissen

Brug te kort?


Haak
Berichten: 599
 Haak
Topic starter
(@haak)
Honorable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Hallo Wijze mannen 

De brug op mijn ketel is 66 cm lang.Ketel is ongeveer 80 cm lang.

twee gist emmers erin 20/25% gevuld.soms lastig om hoog% te stoken 70/75 lukt daarboven lastig 

gaat dat makkelijker met een langer brug of met wat gaswol erin

of doe ik het gewoon niet goed

1614436342-94DAB5F7-7949-48A3-84D9-B6F4BAEA770C.jpeg
Beantwoorden
24 reacties
7 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@haak hoogte van kolom staat in verhouding diameter . Het is niet zo dat meer hoogte meteen beter presteert .

En ook voor brug lengte geld hetzelfde .

Het gaat om condenstatie oppervlakte 

aan kolomwand of door andere vorm van temperatuur beheersen bijv door koelen van de damp en warmte ontrekken aan de kolom waardoor koude ontstaat . 

Ook zal de temperatuur toevoer hoog kunnen  zijn waardoor in verhouding te weinig kans is  terug koelen .

Alcohol heeft een damp temperatuur van 78,3 graden . Bij hogere temperaturen kunnen andere vluchtige stoffen en danpen meekomen waardoor percentage naar beneden gaat .

 

 

Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 599

@robbert

 

Dus het feit dat de kolom/ketel groot is is eerder een voordeel dan een nadeel

moet dus proberen de bovenkant van ketel en brug te koelen en de onderkant te verhitten voor hogere en zuiverder alcohol 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@haak mensen denken vaak dat hoger en groter beter is maar dan moet er onderin meer warmte om genoeg stijging te krijgen van de damp . Het moet on evenredigheid . Balans werken .

Jou kolom hoogte en diameter kan ik niet opmaken uit foto en ook niet vulhoogte van ketel . Ook dat heeft invloed op totale stijghoogte en condensatie " lagen ' 

Stook zo rustig mogelijk en koel eventueel de kolom . Probeer op de overgang van kolom naar koeling ( de Brug )de temperatuur zo dicht mogelijk bij de 78,3 te krijgen en te houden gedurende de overhaal . 78,3 is damp temp van alcohol . Op hogere temperaturen komen meer andere dampen en vluchtige stoffen en ook dus waterdamp mee

Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 599

@robbert

Toch nog een vraagje is het dan niet beter de temperatuur van de stook wijn te meten 

Want als de brug 88 graden is de stook wijn veel hoger 

althans dat lijkt mij,maar als ik me smoker gebruik hou ik ook rekening met het feit dat dome temperatuur lager is als de temperatuur bij het rooster

Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 599

Bedoel brug temp 78 graden

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@haak.bij meting van  Damp temp op brug kun je vrij zuiver werken op wat je over het ," drempeltje " laat komen . 78,3 damp dan zit je op een paar stoffen die eronder zitten die je meest al in voorloop verwijderd en dlechts enkele die dicht bij de alcohol zitten en eventueel mee liften. 

Dis kun je vrij nauwkeurig ook de alcohol voornamelijk af vangen .

De meting van temperatuur van kooknat is ook een prima manier van werken en wordt veel al ook gedaan bij rum en whiskey stook maar dus okk waarbij veel smaak wel mee mag komen . 

Er zijn verhouding tabellen tussen kooknat en brug temperatuur in de constructie  manual s te vinden van ketels .

Het gaat dan ook  om een optimale flow te krijgen .

maar daar zijn erg veel variaties in hobby ketels waardoor er afwijkingen zijn .

Het een voudigste is om te zorgen dat je met zo weinig mogelijk verhitten onder in een temperatuur van 78,3 graden op brug krijgt met een kolom met voldoende terug  condensatie oppervlakte. Of een koeling op kolom . Om voldoende schijding te krijgen.

Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 599

@robbert

wederom een duidelijk antwoord dank je wel

Beantwoorden
Haak
Berichten: 599
 Haak
Topic starter
(@haak)
Honorable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Sorry dubbel gepost

@ stookforum kun je deze delete?

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Er zijn een aantal opties om een hoger percentage te bereiken.

  • Iets van een vochtige lap om de pijp te doen en deze vochtig te houden met water erop te sproeien. Creëer je reflux mee.
  • Gebruik van glycerine of krijt (meen ik) in de vloeistof, krijg je ook al een hoger percentage.
  • Rustiger stoken, duurt wel langer.
  • Het destillaat terug verdunnen naar 50% en nogmaals stoken.
Beantwoorden
7 Reacties
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 599

@alchemist

okay maar de verhoudingen zijn goed ?

denk dat ik de volgende keer iets te snel stookt.Ik stook buiten dus de laatst paar weken heeft dat wel wat invloed gehad

zal die kouwe lap ook eens proberen 

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@haak

De verhoudingen van kolomhoogte versus ketel?

Daar is geen universeel antwoord op, het scheidend vermogen van een destillatierun wordt wordt door meerdere invloeden bepaald. Geometrie van de ketel, snelheid van stoken, hoeveelheid koeling en de temperatuur van het koelwater, vulgraad van de ketel, type stookwijn etc.

 

De lap gaat sowieso al genoeg doen. Je uitloop moet ergens tussen druppelen en een straaltje inzitten.

Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 599

@alchemist

dan stookt ik gewoon te hard/snel

bedankt voor het antwoord 

gaan het gewoon nog eens proberen 

Beantwoorden
Paolo
(@paolo)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 618

@haak op advies van Robbert ook een natte theedoek op de brug gedaan. Ik ging van zo’n 78% naar 83% alcoholpercentage. Wel koelde ik de theedoek in een emmer water zo elke 10 minuten.

Beantwoorden
Stefan
(@stefanjo)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 220

@paolo

Dat schijnt goed te helpen, en het is goed regelbaar.

of topic  qua koelwater zijn er mensen die zeggen dat je met een 50 l ketel een buffer van zo'n 200 l nodig bent,. En sommigen koelen met natte lappen... Zoveel koelwater ben je dan toch niet nodig?

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@stefanjo Hier mis je toch iets, die koele lap is extra koeling, dat staat los van je condensor.

Beantwoorden
Paolo
(@paolo)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 618

@stefanjo ik heb de mazzel dat ik een 13m3 vijver gebruik voor mijn koelwater maar om de theedoek ‘koud’ te houden heb ik er gewoon een emmer koud water naast waar ik de theedoek dan in onder dompel. Werkt uitstekend.

Beantwoorden
Stefan
Berichten: 220
(@stefanjo)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Dat klopt,het is ook off topic. Ik kan mij niet voorstellen dat je zo'n buffer nodig bent( afhankelijk van het jaargetijde)

Beantwoorden
4 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@stefanjo

Ja en nee, het topic gaat deels over koeling en te snel stoken. Misschien zijn er beginners die nu overwegen een 10 liter koelvat voor een 50 liter ketel te gebruiken.

Dan gaan we een benadering doen rekenkundig en een beetje uit de losse pols. Ik heb wat eigen spul en Ardbeg achter de kiezen en wil niet een hele hoop spul gaan uitzoeken.

Stel we hebben we een 2000 Watt element in gebruik, het evenwicht van de destillatierun (wanneer we destillaat krijgen) wordt voor een dergelijke ketel op 1000 watt geschat (we schakelen dus terug om geen "stoom" te krijgen), dat betekent dat er per seconde 1000 joule wordt toegevoegd aan de stookwijn. 

Stel dat we 50% van die toegevoegde warmte verliezen, straling vanuit de ketel naar buiten, we hebben gasvormig door koper naar gasvormig dus deels niet de meest ideale overdracht. Dat betekend dat we per seconde 500 joule warmte effectief doorgeven, deze warmte moet uiteindelijk weggepakt worden om het destillaat terug naar kamertemperatuur te krijgen.

Laten we zeggen dat een destillatierun bij een soortgelijke ketel 8 uur duurt, dan zijn we eigenlijk al redelijk aan het jagen. In die tijd wordt er dus effectief

8 x 3600 seconden x 500 Joule = 14,4 miljoen Joule toegevoegd die we ook moeten afvoeren, immers we willen geen "stoom".

Water heeft een warmtecapiciteit van 4200 Joule per Kilogram Water per Graad Celsius, dat betekend dat 1 kilogram water (even de energie van de faseovergang negeren) met een dikke 3300 graden omhoog gaat, nu kan dit natuurlijk niet maar we moeten een balans vinden.

Gaan we die 1 kilogram vermeerderen met 200 kilogram (dus ruwweg de 200 liter water), dan komen we op een stijging van rond de 17 graden uit.

Vergis je niet in de hoeveelheid warmte die in een ketel gestopt wordt via een elektrisch element of via het gas. 

Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 599

@alchemist

 

pfff dat is sterk spul wat je drinkt😁

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@haak Moet je voorstellen als ik nuchter ben 😉

Beantwoorden
Stefan
(@stefanjo)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 220

@alchemist kijk dit zijn antwoorden!

Bedankt!

Beantwoorden
Paolo
Berichten: 618
(@paolo)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Uiteraard je een ‘like’ gegeven wat betreft je mooie uitleg. Je hebt natuurlijk helemaal gelijk maar zelf ben ik iemand van logisch nadenken. Je kan natuurlijk geen emmertje koud water nemen voor je complete koeling maar wel om af en toe de theedoek om je brug extra mee te koelen.

 

Toch complimenten, was leuk om op deze manier te zien!p

Beantwoorden
Haak
Berichten: 599
 Haak
Topic starter
(@haak)
Honorable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Heb vandaag(nu) voor het eerst gestookt als “een natte handdoek”

alcohol% is hoger maar ook het is makkelijker te regelen door de handdoek telkens nat te maken dan aan de gashendel te draaien 

Beantwoorden
Sjonnie
Berichten: 95
(@sjonnie)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Voor mijn 25 liter ketel (vullen tot max 20liter) heb ik een waterbuffer van ca 30 liter. Met een ruwstook moet ik wel altijd bij-koelen met diepgevroren koelelementen of een oude cola fles met water die ik in het vriesvak heb liggen. In de zomer stook ik buiten, dan heb ik ook vaak extra koelcapaciteit nodig. Succes ermee!!

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?