Meldingen
Alles wissen

Correct schroten

Pagina 1 / 2

Berichten: 93
Topic starter
(@stattler)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hallo, ik heb een mooie moutwals gekocht om mijn mout te schroten. Ik wil gijn genoeg schroten om de suiker er goed uit de krijgen, maar ook niet te fijn zodat ik bij het spoelen niet alles door de zeef spoel. De mals heeft volgende opties:
0,100
0,050
0,025

Wat raden jullie aan??Dank

Beantwoorden
26 reacties
1 Beantwoorden
(@eline)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 14

@stattler om alle suiker eruit te krijgen zul je de enzymen goed hun werk moeten laten doen en zorgen voor de juiste temperatuur en water hoeveelheid. Voor de rusttijd tijdens het maischen is de maat voor suikeromzetting. Daarnaast is het uitwassen/spoelen van bostel ervoor om alle suikers in het water mee te nemen. Maar meer water is een lagere SG, maar wel een hoger brouwrendement. De prijs van de mout kan niet op als hobby om echt alle suiker uit de korrel te krijgen, tenzij je professioneel bezig wilt zijn. Ik zou eerder iets meer mout gebruiken om een hogere SG te krijgen of langer koken.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Wat vertegenwoordigen de waardes?

Ik schroot op 1,1 a 1,2 mm. Het kafje moet heel blijven en het meellichaam moet breken.Β 

Beantwoorden
brouwerke
Berichten: 77
(@brouwerke)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

De afstand tussen de rollen die je mag aanhouden is voor een stuk afhankelijk van de doormeter en het gebruikte toerental van de rollen.

Mijn rollen zijn 90mm doormeter en draaien aan 60t/m, de tussenafstand is 0,9mmΒ 

Beantwoorden
Berichten: 318
(@hobbyman)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik heb een schrootmolen, mijn schroot komt overeen met de foto van brouwerke. Dat gaat prima

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Een en ander is ook afhankelijk van de soort(en) mout en afhankelijk van je filtersysteem. Voor de BIAB methode mag je doorgaans wat fijner schroten.Β 

Beantwoorden
Berichten: 93
Topic starter
(@stattler)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik vermoed de afstand tussen de rollen, dus 0,100 is ongeveer een mm... ga dus op die waarde testen, dank!!

Beantwoorden
Berichten: 93
Topic starter
(@stattler)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ga straks eens schroten en de foto vergelijken, dank u!

Beantwoorden
Berichten: 93
Topic starter
(@stattler)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Het is om te brouwen en om whisky mash te maken met een grainfather... de BIAB methode ken ik niet, ben slechts een beginner πŸ™‚

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9958
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Het hangt wat af van grote korrel dat verschilt per graan soort hoe fijn ik maal .
De kleinste afstand die ik gebruik is min 0,9 en max 1,6 ( mais .)
Als het te fijn is loopt de wort slecht af . .
Het gaat plakken .

.

Beantwoorden
3 Reacties
Moonshiner79
(@moonshiner79)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 129

@robbertΒ 

Gebruik je voor tarwe ook minimum 0.9mm? Als ik mijn tarwe boven de 0.7 schroot, worden de korrels slechts gekneusd. Hij valt niet uit elkaar.

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@moonshiner79 Het ligt ook aan het type molen wat je gebruikt, walsen, schijven of conisch.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9958

@moonshiner79Β  Eigenlijk zijn het gemiddelde richtgetallen maar er kan een verschil zitten in korrelgrote . Verschilt van seizoen / jaar en waar het vandaan komt als de tarwe wat kleiner uitvalt zal een wals of molen moeten bijgesteld .Β  Ook kan de korrel wat harder of taaier zijn . Dat maakt ook verschil .Β 

Ook wordt er wel vochtig gewalst daarop zal ook afstelling veranderen .

Ik gebruik nu weer gewoon stenen om het graan of mout mee te verwerken bevalt mij persoonlijk het beste .

Ik gooi een bekerte korrels in de molen en breng mijn stenen naar elkaar of iets van elkaar en kijk naar hoe het eruit komt.Β  Zo heb ik altijd gewenste resultaat.

Β 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

BIAB is brew in a bag.... πŸ˜‰

Met de Grainfather zou ik op mijn eerder aangegeven dikte gaan zitten. Ik brouw zelf ook met de Grainfather en bij mij loopt het prima door en ik haal een hoog rendement.

Let wel op wanneer je (grote) hoeveelheden rogge of tarwe gaat gebruiken dat je ter voorkoming van een stuck sparge rijsthulzen toevoegt.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9958
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

BIAB is brew in a bag . .

(Er zijn op diverse plaatsen in Nederland maalderijen waar je grof kunt laten malen op eigen wens .)

Beantwoorden
brouwerke
Berichten: 77
(@brouwerke)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hallo, ik heb een mooie moutwals gekocht om mijn mout te schroten. Ik wil gijn genoeg schroten om de suiker er goed uit de krijgen, maar ook niet te fijn zodat ik bij het spoelen niet alles door de zeef spoel. De mals heeft volgende opties: 0,100 0,050 0,025 Wat raden jullie aan??Dank

Het is vooral de waarde van de pH van het beslag wat zal bepalen of je het zetmeel goed kan omzetten in suikers. Breng het water op 65Β°C stort dan uw schroot en na 10 minuten pH meten en indien nodig met zuur verlagen naar 5,5. Ondertussen goed roeren en blijven roeren is de boodschapΒ 

Dan minstens 60 minuten temperatuur aanhouden, daarna 15 minuten op 72Β°C om vervolgens naar 78Β°C en beginnen filteren en daarna het draf of bostel spoelen. Β Β 

Beantwoorden
Berichten: 93
Topic starter
(@stattler)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Tja, dat wordt dus investeren in een ph meter πŸ™‚ Dank

Beantwoorden
1 Beantwoorden
(@eline)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 14

@stattler je kunt ook met strookjes de pH bepalen, is iets goedkoper.

Beantwoorden
Berichten: 93
Topic starter
(@stattler)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ok thanks, ik ga straks testen op de grootste tussenafstand.

Beantwoorden
Berichten: 93
Topic starter
(@stattler)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ga deze week dan eens een geschroot pakket bestellen bij bio brouwmaat, kan ik vergelijken. Zal me bovendien spierpijn in mijn rechterarm besparen, want 25 kg schroten met de hand voel je wel naderhand πŸ™‚

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

Β©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?