Hallo, ik heb een mooie moutwals gekocht om mijn mout te schroten. Ik wil gijn genoeg schroten om de suiker er goed uit de krijgen, maar ook niet te fijn zodat ik bij het spoelen niet alles door de zeef spoel. De mals heeft volgende opties:
0,100
0,050
0,025
Wat raden jullie aan??Dank
Wat vertegenwoordigen de waardes?
Ik schroot op 1,1 a 1,2 mm. Het kafje moet heel blijven en het meellichaam moet breken.Β
De afstand tussen de rollen die je mag aanhouden is voor een stuk afhankelijk van de doormeter en het gebruikte toerental van de rollen.
Mijn rollen zijn 90mm doormeter en draaien aan 60t/m, de tussenafstand is 0,9mmΒ
Ik heb een schrootmolen, mijn schroot komt overeen met de foto van brouwerke. Dat gaat prima
Een en ander is ook afhankelijk van de soort(en) mout en afhankelijk van je filtersysteem. Voor de BIAB methode mag je doorgaans wat fijner schroten.Β
Ik vermoed de afstand tussen de rollen, dus 0,100 is ongeveer een mm... ga dus op die waarde testen, dank!!
Ga straks eens schroten en de foto vergelijken, dank u!
Het is om te brouwen en om whisky mash te maken met een grainfather... de BIAB methode ken ik niet, ben slechts een beginner π
Het hangt wat af van grote korrel dat verschilt per graan soort hoe fijn ik maal .
De kleinste afstand die ik gebruik is min 0,9 en max 1,6 ( mais .)
Als het te fijn is loopt de wort slecht af . .
Het gaat plakken .
.
BIAB is brew in a bag.... π
Met de Grainfather zou ik op mijn eerder aangegeven dikte gaan zitten. Ik brouw zelf ook met de Grainfather en bij mij loopt het prima door en ik haal een hoog rendement.
Let wel op wanneer je (grote) hoeveelheden rogge of tarwe gaat gebruiken dat je ter voorkoming van een stuck sparge rijsthulzen toevoegt.
BIAB is brew in a bag . .
(Er zijn op diverse plaatsen in Nederland maalderijen waar je grof kunt laten malen op eigen wens .)
Hallo, ik heb een mooie moutwals gekocht om mijn mout te schroten. Ik wil gijn genoeg schroten om de suiker er goed uit de krijgen, maar ook niet te fijn zodat ik bij het spoelen niet alles door de zeef spoel. De mals heeft volgende opties: 0,100 0,050 0,025 Wat raden jullie aan??Dank
Het is vooral de waarde van de pH van het beslag wat zal bepalen of je het zetmeel goed kan omzetten in suikers. Breng het water op 65Β°C stort dan uw schroot en na 10 minuten pH meten en indien nodig met zuur verlagen naar 5,5. Ondertussen goed roeren en blijven roeren is de boodschapΒ
Dan minstens 60 minuten temperatuur aanhouden, daarna 15 minuten op 72Β°C om vervolgens naar 78Β°C en beginnen filteren en daarna het draf of bostel spoelen. Β Β
Tja, dat wordt dus investeren in een ph meter π Dank
Ok thanks, ik ga straks testen op de grootste tussenafstand.
Ga deze week dan eens een geschroot pakket bestellen bij bio brouwmaat, kan ik vergelijken. Zal me bovendien spierpijn in mijn rechterarm besparen, want 25 kg schroten met de hand voel je wel naderhand π