Hoy,
Die boil enhancers ( rachigringen) die je bij de T 500 in de ketel gebruikt kun je dat in den koperen alambiek kolom ook gebruiken, dan gaat de ketel mischien minder dansen, (bij het water te distilleren stond mijn ketel nogal te dansen op de kookplaat, met alcool nog geen ervaring).
groetjes
De boil enhancers zijn gewoon kooksteentjes zoals wij ze vroeger op de laboratoriumschool noemden.
Lees dit maar eens en dan mag je m.i. concluderen dat ze in iedere ketel zorgen voor een rustigere stook. https://nl.wikipedia.org/wiki/Kooksteentjes
Als je ketel werkelijk staat te dansen op de kookplaat dan zou ik zeggen dat je er waarschijnlijk te veel / te snel warmte in wilt stoppen.
Ik destilleer zelf mijn water op het gasfornuis, in een koperen alambiek, en water altijd vol gas. Stookwijn niet trouwens, daar neem ik altijd wat gas terug.
Volgens mij word dat dansen dan veroorzaakt doordat zich op de bodem stoombelletjes onstaan met een wat hogere druk.
Als ik theewater opzet in mijn fluitketel dan knalt het ook. Of knallen, je hoort een plof en een kort fluitje. Omdat het rooster waar de ketel opstaat niet recht is hoor je ook dat hij heen & weer staat te dansen.
En om te voorkomen dat die belletjes te heftig worden gebruik je boil enhancers 😉
Je kunt ze ook in je fluitketel stoppen.
Hoy,
Ik heb ondertussen de porseleinen rachiringen ( boil enhancers) geprobeerd in mijn ketel met distillatie van water, de ketel is rustiger en het rendement is onverwachts zelfs hoger. Ik gebruik ze nu ook bij mijne stookwijn zelfs als ik rustig aan stook.
Mvg
Dus dubbel voordeel 😉
Ik heb een Portugese alambiek ketel, alleen is de helm aan de binnenkant zilverkleurig. Weet iemand hoe dat kan? Of waarom dat zo is?
Beste Frank,
De binnenkant van de helm is in een bad geweest van een mengsel van loodvrije Tin en zilver, dit is gedaan om de binnenkant van de helm te beschermen tegen corosie door de alcoholdamp.