Meldingen
Alles wissen

Diameter, hoogte Stijgbuis


Berichten: 99
Topic starter
(@tomas)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Mannen,

Ik ben bezig met een nieuwe ketel. Waar alles zo wazig leek in het begin aan de shitload van informatie die je ineens tot je neemt heb ik de meeste principes nu aardig door. Heb al een aantal lekkere likeuren klaar gekregen en mijn roggebrood whiskey gaat bijna aan zijn vierde generatie beginnen.
Echter is de smaak nog wat scherp, en bij de cuts is de smaak bijna in alle glaasjes hetzelfde.
Hier geef ik mijn smalle stijgbuis de schuld van, ik denk dat deze teveel 'smeert'.
Nu ben ik bezig met een nieuwe ketel, een boiler die ik op 40 liter schat. Maar wat is het beste qua stijgbuis.
Ik wil hem bouwen als pot still en hoofdzakelijk wil ik er whiskey, jenever en fruit in stoken.
Ik dacht zelf aan ongeveer 80mm bij 40 cm lang en de brug in dezelfde breedte.

Wat zijn jullie bevindingen tot nu toe en waarmee hebben jullie het meest succes?

Beantwoorden
14 reacties
Berichten: 32
 Zout
(@zout)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik heb een stijgbuis van 70 mm met een lengte van een halve meter, op een pot still van 25 liter. In de buis zit wat koper wol. Hier haal ik op zich prima resultaten mee, redelijk scherpe overgangen tussen de fracties voor zover dit mogelijk is met een pot still.

Beantwoorden
Berichten: 99
Topic starter
(@tomas)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dat is eigelijk stiekem wat ik wilde horen. Dan zou ik met 80mm aardig goed zitten.
Hoe loopt de brug bij jou? Loopt die door tot na de bocht in 70mm of is de overgang naar dunner al voor de brug?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9958
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hoogte hangt een beetje af van totale capaciteit . grote van stil , inhoud , diameter .
Volgens de oude ” bouw beschrijvingen ” is op hals van vat bij een ketel met inhoud tot 22 imperial gallon ( +/- 100l ) een Helm of kolom hoogte 23 -Tot 31,5 inch Gebruikelijk . 31,5 inch komt met 80 cm overeen .
( 23 bij 1,5 inch en 31,5 bij 2,5 inch.)
wanneer je een ketel deksel met een sok of knel fitting maakt waar je de kolom in zet kun je ook een korte kolom maken en daarnaast een losse buis maken met een sok / knelfitting op boven kant en in onderkant monelgaas solderen waardoor je een demontabel tussen stuk hebt waarmee je dus ook verschillende hoogte kolom kunt gebruiken .
Je kunt de losse buis dan vullen met kralen of keramische ringen waardoor je ook hogere alcohol percentage kunt distileren .
Zou je ook een tweede kort tussenstuk maken kun je deze gebruiken voor met b.v. kruiden te vullen voor Smaak mee te stoken .
eventueel zou je ook een tussen buis kunnen maken met een koelspiraal erin.
Zo kun je met een lengte buis , wat sokken/ koppelingen een soort "multifunctionele " kolom maken .

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Je brengt me op een idee. Ik heb ook het probleem van een vieze smaak gedurende de hele rit. Ik heb een buis van 3 m lang en 15 mm buitendiameter. En ik stook langzaam, dus haal makkelijk 80 % in een keer. Ik zal eens wat rekenen, knutselen en vergelijken.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9958
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

12-15 mm zou je eigenlijk alleen in jou koeler of uitstroom het beste kunnen gebruiken . Voor de kolom 35 mm of grotere diameter . Daardoor krijg je meer wand oppervlakte waardoor condensatie van de stoffen die je niet wil hebben terug condenseert en in ketel terug loopt . Ook kun je dan jou kolom hoogte beperken .
En eventueel gemakkelijker vullen .
Ik heb zelf een kolom van 30cm om kruiden dranken te stoken . een kolom van 80 cm met koeling voor andere dingen . Ook een tussenstuk van 40 cm die ik tussen kan plaatsen . Ik haal toch 88- 92 % . ( voor schone alcohol met toevoeg van glycerine 96 % )
Ook door simpel koppel buisje kan ik mijn kleine ketel ook eventueel als thumper gebruiken bij mijn grote ketel.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9958
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

P.s. Dat bijsmaakje , scherp smaak, is meestal afkomstig van zwavelwaterstof .( H2S) Dit wordt gevormd bij het afbreken ( rotten ) van dode gistcellen . Een gistcel vermeerderd zich 36 x in half uur en sterft af . . T is daarom beter om de “stookwijn ” niet te lang op gist te laten staan want het gaat geuren en krijgt vieze bijsmaak.
als de bubbels weg zij is het meeste wel neergedaald en bij afhevelen de stookwijn zo goed als gistcel vrij . maar de zwavelwaterstof slaat niet neer . Dus zal wanneer je gelijk gaat stoken deze invloed hebben op smaak en schepte .
Bij paar x overgieten kan door de zuurstof die erbij komt de ” bijsmaak ,scherpte ” verdwijnen . Simpeler is wanneer de vergisting klaar is afhevelen daarna aan de stookwijn neerslag kalk toe te voegen . ( 20 gr per 10 liter ) doorroeren . even 2 a 3 laten staan (klaren) en dan pas afstoken . eventueel met wat toegevoegde soda stoken . Alcohol heeft dan niet dat bijsmaakje / scherpe smaak en geur meer .

Ook zou het type gebruikte gist een bijsmaak kunnen geven .
Voor schone alcohol een neutraal gist kan al de bijsmaak verbeteren .
Bakkers ( of zelfgemaakte ) gist geeft misschien een iets lager alcohol percentage aan de stookwijn maar geeft minder bijsmaak.

Beantwoorden
Berichten: 32
 Zout
(@zout)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Die loopt door tot na de bocht, hier vernauwt de leiding naar 50 mm, en daar zit meteen de condensor, vier pijpen parallel in een 7 mm mantel. Diameter condensorpijpen weet ik zo niet, ik weet wel dat mijn condensor enorm overgedimensioneerd is, mede door de lengte van bijna een meter. 

Beantwoorden
Berichten: 99
Topic starter
(@tomas)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

En hier is mijn volgende vraag ook bijna al beantwoord? jij hebt dus een zogenaamde shotgun koeler? Zelfde diameter pijp als de stijgbuis maar dan binnenin vier pijpjes waar het destilaat door gaat en weer vloeibaar word? Dit lijkt mij ook mooi zo is er altijd koelcapaciteit genoeg en niet zo'n achterlijke lange liebig koeler nodig.

Beantwoorden
Berichten: 99
Topic starter
(@tomas)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Bedankt Robbert, ik hevel de stook wijn af als het is uit gegist en als het dan geklaard is hevel ik het weer af en laat dit nog een paar dagen staan. Ik heb toch het gevoel dat het voorloop is door mij hele run heen. Kan bijna ook geen cuts onderscheiden van elkaar. Wat jij verteld over een multifunctionele ketel was ongeveer mijn plan ook. Alles met triclamp uitvoeren zodat ik midden in de stijgbuis ook nog een shotgun koeler kan plaatsen als reflux. Ik moet me eerst nog wel verdiepen in het reflux principe maar zag dit als een goede optie. Ik wil eerst een potstill bouwen die helemaal compleet is en dan later uitbreiden met zo'n kruidenhelm als jij hebt en extra opties nog voor eventuele reflux.

Beantwoorden
Berichten: 32
 Zout
(@zout)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Inderdaad. De hele ketel is door een vriend van mij gemaakt, hij is van beroep pijpfitter/lasser en heeft het hele apparaat van restanten RVS 316 gemaakt. Het voordeel van de shotgun met vier pijpen is dat ik twee keer zoveel warmtewisselend oppervlak heb bij dezelfde inhoud. De inhoud van de destillaatkant wel te verstaan. Mijn condensor is zoals gezegd een meter lang, maar alleen de laatste 15 cm wordt warm bij een stripping run.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9958
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Cuts maken kan lastig zijn.
Wanneer je opstart zet dan 6 kleine port glaasjes klaar. Zodra je op temperatuur bent en de ketel begint te lopen zet dan een glas eronder . Neem steeds halve glaasje en vergelijk met het opvolgende glas je zal dan verschil ruiken en proeven tussen 1e en de opvolgende glaasjes .
zo weet je vanaf waar je voorloop overgaat naar ziel . zodra je 2/3 van jou te verwachten hoeveelheid alcohol hebt gebruik je weer de glaasjes . zodra de smaak scherp / of muf word gooi je vanaf dat glas de rest aan de kant.
Óok kun je kijken naar jou alcohol gehalte bij uitstroom . Eerst zal je een geruime tijd zelfde percentage stoken .
zodra percentage zakt ga je de proef glaasjes gebruiken .
met Reuk en een drupje op de tong kun je zo de voorloop ziel en naloop kunnen vinden .

Beantwoorden
Berichten: 99
Topic starter
(@tomas)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Bedankt man, ik ben er voor nu over uit hoe ik het ga doen??

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Neerslagkalk en glycerine heb ik nog niet geprobeerd, maar verder zowat alles.

Soda bij de ruwstook (NIET bij de stookwijn/-bier), beluchten, actieve kool, herdistilleren. Het stinkt niet naar rotte eieren, maar het sulfide is misschien inmiddels omgezet in sulfiet of sulfaat.

De stookwijn was vrij helder, zij het niet glashelder, en ik heb rustig gestookt.

Misschien ben ik te ongeduldig en drink ik te snel na het verdunnen van 90 tot 40 %, nog voordat de verdunde drank tot rust gekomen is.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9958
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Sulfiet , sulfaat bijsmaak of geur kun je weg krijgen door wat neerslag kalk toe te voegen . voeg dan 30 -40 gram neerslag kalk toe per 10 liter laat bezinken je kunt dan filteren of opnieuw distileren

ook kun je natronloog [Coustic-Soda} toevoegen en daarna opnieuw distilleren

(bijvoegen natronloog tot PH waarde van 5,5 en dan distilleren .
PH kun je testen met lakmoespapier .)

Bij een lichte geur / bijsmaak kan een paar keer overgieten (dat de drank aan zuurstof openstaat ) ook enige voordeel geven .

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?