Meldingen
Alles wissen

Drie op een rij (proef opstelling)


Bewust
Berichten: 359
Topic starter
(@bewust)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Gisteren maar is een proef opstelling gemaakt om over 2 bijvaten te stoken. Dat ben ik al een tijdje van plan. 
Als ketel gebruik ik  de 10liter boiler die ik koppel aan mijn 4liter ketel die als eerste bijvat moet fungeren. Deze kan ik verwarmen met een elektrisch kookplaatje. In de 4liter heb ik een sok 1” gesoldeerd waar ik een voedingsbuis 22mm in kan schroeven die tot onderin het vat steekt.  Aan de 4liter ketel/vat komt  het 2liter potje dat ik vaak  als thumper gebruik.
Om te proberen heb ik eerst maar even een stoom stookje gedaan en dat ging goed. De bedoeling is om de 1x gestookte druiven of misschien de kweeperen over deze opstelling te stoken.  Goed plan???

1667310153-3AE16528-40BD-4228-AFE2-E55C28F3D97F.jpeg
Beantwoorden
30 reacties
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@bewust het is een prima idee.  Wel de vraag hoe 2 vanbinnen is ingerichte.

Je zou ook een terugloop op secondaire naar primaire kunnen doen waardoor je een deel van lowwine kun terug voeren en daarmee hogere smaken weer mee krijgen    .

Ikmoet alleen zeggen dat ik een 3e station van glas zelf niet verstandig vind  .  Ik heb ze zien klappen in verleden. Zowel door hitte en overdruk  .

Hen je een overdruk ventiel op primaire ketel trouwens . En eventueel een veer veiligheid voor geval van imploderen bij afkoelen omdat de lijn ook wanneer secondair en troisième Indien gevuld onderdruk kunnen veroorzaken.

Maar in principe kun je met meerdere stations werken. 

( Ergens staan hier ook foto's van opstelling bij mij met 3 en ook 4 stations die ik in verleden wrl gebruikte)

 

 

Beantwoorden
Bewust
Berichten: 359
Topic starter
(@bewust)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden
Beantwoorden
1 Beantwoorden
rummy dummy
(@rummy-dummy)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 90

ik blijf met bewondering kijken naar je vakwerk! echt supermooi, waar dient die elektronische regelaar voor? Heb me er nog niet in verdiept want is nog een stapje te ver weg voor mij maar dat tussen station is om een 2e overhaal in 1x te doen of om smaak (en) toe te voegen?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9926
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hier had ik de thermometer vervangen door buisje in mini alquitara. Even snel een mini stookje .

1667319240-IMG-20210217-WA0000.jpg
Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

En deze gebruik ik vaker.

1667319762-IMG-20220113-WA0001.jpg
Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik gebruik tegenwoordig ook vaak drie ketels.

Wel een beetje opletten dat je de eerste niet droogkookt: dat is een ramp! 🤬 😡 

Beantwoorden
16 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@kees22 droogkoken ? Als je weet wat je erin hebt kun je volume per pergentage weten wat opvang is . van te voren weet je wat mogelijk verloop is op  ketel .kom je te kort zou je wat water ,  sap of ander vocht kunnen aanvullen .Dan kun je nooit droogkoken.

Destileren is uiteindelijk uit een hoeveelheid het beste deel opvangen . De rest blijft achter in ketel / ketels  . Ik weet niet hoe je dan ooit zou kunnen droogkoken   . 

Misschien vooraf fout berekend of een verlies door lekkage?? 

Beantwoorden
Bewust
(@bewust)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 359

@robbert wat is de beste vulling bij aanvang van de stook verdeeld over de ketels??
Heeft het zin om er nog een vat/ketel bij tussen  te plaatsen en wat wordt dan de juiste vulling? Heb nog een 15 liter en een 3liter om er bij aan te knutselen. Wordt wel een beetje show ballerig gedoe dan.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@bewust dat hangt ervan af wat je wil gaan destilleren hoe je gaat beladen. 

Wil je meer stations ga je naar primair ketel komt een volledig wijn  / vergist beslag  . Secondaire zou lowwine zijn  . Een troisième een hight wine en een extra vat zou de rectificatie ketel zijn . 

Als ik kijk naar wat jij hebt gemaakt zou ik zeggen maak een verbinding tussen de secondaire onderkant met een afsluiter en een vulpunt / terug stort op primaire vat op de schouder zodat je van eerste naar 2e kunt Stoken en ook terug kan vullen op primaire waarna je meteen kunt afstoken een circulair systeem. 

. Niet nog een vat  bijplaatsen. Dan kom je met andere problemen betreft warmte transport en koude bruggen die lang duren in " opstarten waardoor drukopbouw groot kan worden ..( stoompijp wordt dat in de industrie mee opgelost)

Dus beslag / stookwijn in primair , lowwine secondair en een highwine in troisième of deze als herbbox gebruiken.

Nee een vat als " thumper " inrichting heeft eigenlijk weinig toegevoegde waarde. Wel een scraper of een rectificatie zou kunnen werken. 

(De Amerikaanse manier van meerdere vaten als zijnde thumper is erg kortzichtig en primitief. Er zijn veel mogelijkheden, inrichtingen , werk.methodes  ,bij gebruik van meerdere vaten. )

Hou rekening dat een voorverwarmd secondair niet betekent dat je vermogen op primaire zelfde blijft  . Met meer stations zal primair meer vermogen moeten leveren..

Maar hou ook rekening dat je krijgt nu te maken met overdruk  , onderdruk  , kans op flooding.

Een een overdrukventiel of barstvlies en een veerklepje met kogel voor onderdruk is simpel te maken en geen overbodige luxe  !

(Ik wou dat ik jou geduld had in afwerking.  Ik denk niet aan uiterlijk alleen functionaliteit.)

 

 

Beantwoorden
Bewust
(@bewust)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 359

@robbert , dat terug loop leidinkje ga ik er tussen zetten, maar eigenlijk zou ik dan ook een peilglas op de secundair moeten zetten zodat je het vloeistof niveau in de gaten kan houden. 
Op de primair zit een veiligheid die op een half bar staat. Onderdruk ben ik niet zo bang voor, ik draai altijd een koppelingetje los zodat de ketel lucht kan pakken en anders  slobbert ie het bijvat leeg, dat is niet zo erg.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@bewust een retour is handig  . Je benadert dan ook de continue systemen.

Pijlglas is handig inderdaad.  Ik gebruik zelf mijn  gehoor , wax en ook mijn ring om te tikken Thuis.

 waar ik wel eens kom en wat " bijklus ," zijn ook pijlglazen , drukmeters en thermometers op elk station .  Alles analoog voor betrouwbaarheid.

Ja je kunt een koppeling losdraaien als je er maar  bij blijft .

Een kogel klepje met een veertje werkt ook direct .   Makkelijk te maken op draaibank Stukje rond koper 45 mm lang . kogeltje en pen veertje  rond 10mm boren gaatje van 2 mm op eind erin.   andere kant 1/2 draaid . Een zelfde busje maar 20mm met  binnendraad . Veertje en kogel erin en beide delen inelkaar draaien   kant van veertje ook draad op snijden onderop zodat het in een stokje kan gedraaid op ketel. 

( Kun je beeld voor je krijgen ? ,)

Beantwoorden
Kees22
(@kees22)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1266

@robbert Ik had het al een beetje verwacht, want de vorige, soortgelijke stook was net op tijd klaar met nog maar een half litertje in de ketel. Maar ik was zo stom om iets anders te gaan doen tegen het eind van de stook. Dus ja: mijn eigen schuld.

Had beter de ketel kunnen afkoppelen en het eerste bijvat kunnen promoveren tot ketel, maar ja: lui en laks. Een soort Hugo de Jonge, zeg maar. Tegen beter weten in niks doen en dan later met de gebakken ketelbodem zitten.

En als ik erbij gebleven was, had ik het simpel kunnen horen en zien aan het gedrag.

Beantwoorden
Bewust
(@bewust)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 359

@kees22 shit happens. Heb je hem echt lek gestookt of valt het nog een beetje mee?? 
Heb 2 kijkglaasjes op de ketel dus kan erin kijken om te zien hoeveel er nog in zit. Is handig. 
Hoop zeer binnenkort ook met 2 bijvaten te stoken.
Vandaag een retour leiding aansluiting gemaakt van de secundair naar de primaire ketel dus ik kan starten.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@bewust netjes    .  Daar ga je zeker plezier mee beleven . 

 Misschien heb je iets aan wat ik ooit eerder heb geplaatst.  .met jou systeem kun je dit wat benaderen .

:: Van eerder bericht ;

Wanneer je Armagnac of cognac op charantaise of Armagnac still stookt maak je gebruik van de premiere chauffe ( ketel) en bonne chauffe. . deze zijn met elkaar verbonden . Eerst wordt er scheiding gemaakt met voorloop die apart wordt gehouden. Het midden destilaat wordt opgevangen in de bonne chauffe . . Er wordt nieuwe wijn toegevoegd en wordt opnieuw met naloop in primaire ketel terug gebracht zodra er voldoende middenloop (brouille ) is opgevangen wordt het overgehaald tot de uiteindelijke drank waarbij voor en naloop weer terug gaan in première ketel . 

 

De Armagnac ketel is heeft een iets meer scheiding maar is ongeveer zelfde principe van werken . 

Op enkelvoudige potstill stook je dus gewoon met voor en naloop. Het midden loop deel is dan opgehoogt in percentage door destilleren tot rond 32 % en gaat dan weer terug in ketel met de voor en naloop en met toevoegen van nieuwe wijn opnieuw gestook met opvang van voor en naloop het hart deel is dan de uiteindelijke drank .

De voorloop en naloop van finale destilaat gebruik je dan weer opnieuw in de volgende batch 

 

 

Beantwoorden
Kees22
(@kees22)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1266

@robbert Ik snap nog niet precies of de voor- en naloop van de eerste stook weer meegaan naar de tweede stook. Als dat zo is, waarom scheid je dan de voor- en naloop? Of worden voor- en naloop van de tweede stook bij de eerste gebruikt?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@kees22  als eerste deel is gestookt wordt de ketel opnieuw gevuld met verse stookwijn en de fijns van de eerste stook    zodra er voldoende in de secondaire ketel zit gaat de secondaire ketel terug in primaire ketel en worden nogmaals de voor en naloop gescheiden in de finale overhaal .

 

 

Beantwoorden
Kees22
(@kees22)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1266

@bewust Dat was de vorige keer met een andere ketel: daar viel de gesoldeerde cent uit de bodem. Hardsoldeer, dus dat was behoorlijk heet geweest.

Nu zit er zo'n aangebakken korst in, die ik er met beurtelings soda en azijn probeer uit te koken. Begint te lukken, maar kost natuurlijk wel tijd en werk die ik beter had kunnen gebruiken.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@kees22 

Paar maanden geleden vroeg een forum lid  mij  of ik wilde kijken naar zijn ketel . Hij had wat last van aanbranden. Bij bekijken van ketel bleek dat er zat  een laag verbrande beslag vast gekoekt . . De ketel had zelfs in de fik gestaan.

Oorzaak hij kon met bluetooth de ketel " in de gaten houden  " nou hij was te laat  .  Niet te repareren.  

T ding heb ik mee gekregen loop of sloop .De kolom , alambiek , controle box liggen onder werkbank. Misschien dat ik daar nog iemand blij mee kan maken . De rest ligt achter garage. 

zo zie je ook met gadgets kun je een ketel  niet alleen laten.

Beantwoorden
Kees22
(@kees22)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1266

@robbert Meestal heb ik er geen problemen mee, maar zoals gezegd: in dit geval was het gewoon mijn eigen schuld.

Ik vraag me wel af, of ik de stank er ooit nog uitkrijg en of ik niet beter een nieuwe 15-liter ketel kan aanschaffen en hier de bodem uit moet snijden en de rest voor iets anders gebruiken.

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1828

@kees22 heb je al vaatwasmachines reiniger geprobeerd? Als het niet met de gewone vaatwasblokjes lukt dan pak ik een paar zakjes machinereiniger.

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1828

Maar niet met de machinereiniger stoken maar met warm water oplossen en dan een nachtje laten weken, schrapen en nieuwe reiniger er in. Ik heb tot nu toe alle pannen weer schoon gekregen maar mijn vrouw heb liever niet dat ik nog eens kook 😆 

Beantwoorden
Kees22
(@kees22)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1266

@rumo Vanmiddag gekocht, zal vannacht eens proberen.

Slimme truc trouwens om te voorkomen dat je vaak moet koken. 😉

 

Beantwoorden
Bewust
Berichten: 359
Topic starter
(@bewust)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Dit buitje zag ik niet aankomen. Onder moeders paraplu. Haha.

1667561199-674454A2-8D95-45CA-9820-D29ABCDFE092.jpeg
Beantwoorden
3 Reacties
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 599

@bewust 

je opstelling werkt perfect !!!

Beantwoorden
Bewust
(@bewust)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 359

@haak, ja ging prima zoals je zag , temperaturen mooi stabiel en je kon mooi ff de paraplu vast houden. haha
Volgende keer ga ik toch maar binnen staan.
Hoop ook dat het met je nieuwe koelertje beter stookt.

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2686

@bewust je bent de beste! Geweldig die terugloop in primair.

Beantwoorden
Haak
Berichten: 599
 Haak
(@haak)
Honorable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Filmpje erbij als bewijs 

mooi strak opstelling die veilig werkt

ketel met kijk glaasje en verlichting 

overal thermometers ,kan weinig fout gaan…… behalve dan èèn onvergetelijke fout … overstroming 🤣🤣🤣

Beantwoorden
3 Reacties
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 599
Geplaatst door: @haak

Filmpje erbij als bewijs 

mooi strak opstelling die veilig werkt

ketel met kijk glaasje en verlichting 

overal thermometers ,kan weinig fout gaan…… behalve dan èèn onvergetelijke fout … overstroming 🤣🤣🤣

Beantwoorden
Bewust
(@bewust)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 359

@haak ja erg hè, sta je een beetje te ouwehoeren met elkaar loopt onder tussen je distillaat over de stoep. Toch nog 3 liter van ruim 80% over gehouden wat door de neus is goed gekeurd. De laatste pootjes tussen de 80 en 75% kwamen niet door de keuring. (Ze is heeeél streng)

p.s. nog bedankt voor “die blumen” namens haar.

Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 599

@bewust 

nou ja daar groeit geen onkruid meer

blij dat “de neus” de bloemen goed keurde 😇

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?