Meldingen
Alles wissen

Duur van de gisting


Weaver
Berichten: 27
Topic starter
(@weaver)
Eminent Member
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Hallo allemaal,

Even een vraagje tussendoor mbt de duur van gisting.

Ik heb bijna 5 weken geleden 2 emmers rietsuiker (7Kg) en 25 ltr water op gist gezet. Ik wilde voor nu een snelle stook voordat ik weer ga spelen met de Melasse.

1 emmer met Distillers Rum Yeast en 1 emmer met Mangrove Jacks US West Coast M44

Start SG weet ik niet, maar nu na 5 weken zit Distillers op een SG van 1040 en de M44 op een SG 1060 en weinig beweging.

De gisten zijn nog steeds niet uitgewerkt. Het waterslot dot het nog steeds en de aanstekertest ook.

Ben ik te ongeduldig of is er iets anders aan de hand.......

Beantwoorden
29 reacties
2 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Illustrious Member
Berichten: 8661

@weaver temperatuur goed ? of veel schommeling 8n temperatuur ? 

Staat de ton op een vloer waardoor er kou onderin optrekt ? Je krijgt dan onder en bovenin temperatuur verschillen .

Hoeveel gist gebruikt  ?

Heb je een lage pitch aangehouden ?

Beantwoorden
Chriswisky
(@chriswisky)
Deelgenomen: 2 jaren geleden

Estimable Member
Berichten: 140

@weaver proef of hij een beetje zuur smaakt en zet het een paar dagen op een koele plaats,bij mij duurt het ongeveer 4 weken met vaten van 50 ltr.en natte bakkersgist

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 2609
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Wat is de p.H.?

Beantwoorden
Weaver
Berichten: 27
Topic starter
(@weaver)
Eminent Member
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Ok, PH is van beide 4,5.

Emmers staan in de badkamer en daar is de temp. altijd wel gelijk. Gist hoeveelheid is de aangegeven hoeveelheid op het zakje.

Distillers = 20 gr voor 25 ltr en M44 = 10 gr 23 ltr

Temp is constant rond 22gr...(woon in app. met veel ouderen 😉 )

Toen ik net begon met stoken was ik mss wel iets TE snel met stoken, maar nu duurt het wel heel lang.

Beantwoorden
6 Reacties
@ndré
(@ndre)
Deelgenomen: 6 jaren geleden

Noble Member
Berichten: 1001

@weaver 

Het kan niet zo zijn dat het zo lang duurt voordat het uit gegist is.

ik heb ook wel eens gist gehad wat niet werkte en heb toen SN9 gist toegevoegd waarna het prima ging gisten.

Succes er mee.

Groet, @ndré 🥃😎

Beantwoorden
Weaver
(@weaver)
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 27

@ndre De gisting doet het te goed. De gisting is al 5 weken onderweg. In het verleden nooit "last" gehad met zo'n lange vergisting. Het ruikt al wel goed....

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Illustrious Member
Berichten: 8661

@weaver 10 gram of 20 gr is wel een aanbevolen hoeveelheid volgens verpakking maar is onder perfecte omstandigheden. ( Lab . Test ) 

Maar is voor zwaar te vergisten product erg weinig .! 

Je kunt beter een high pitch aanhouden . 

Als de gisting verder goed is en de geur is niet azijn of aceton achtig laat het uitgisten en zorg dat de gistton niet op de vloer staan . 

Soms kan een gisting van 8 weken voor komen .

( Als gist warm opgeslagen is geweest of oud wil kwaliteit ook wel minder zijn )

Beantwoorden
Weaver
(@weaver)
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 27

@robbert Thnx. Het ruikt zeker niet naar azijn of aceton. Ik wacht nog heel even. Had niet verwacht dat gist zo'n impact had op een simpel recept.

Mocht het aanhouden kan ik altijd bij 1 emmer wat extra gist doen en kijken wat er gaat gebeuren

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Noble Member
Berichten: 1446

@weaver, ik heb wel eens 7 weken moeten wachten. Ik had een zakje wodkagist gebruikt en die was was misschien niet zo best meer maar het was in ieder geval te weinig gist. Het was dan ook een experiment was het ter vergelijking met mijn eigen gist zou doen. Ik zou naderhand geen (andere) gist meer toevoegen want dan verstoor je het proces en dat kan dan weer invloed hebben op de smaak. Ook het stoken als het nog gist kan invloed hebben op de smaak. Als het nog gist is je stookwijn nog niet klaar. Geduld is een schone zaak.

Beantwoorden
Weaver
(@weaver)
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 27

@rumo Thnx....Geduld is idd een schone zaak, maar zooooo moeilijk 🤪

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 451
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 4 jaren geleden

Hello Weaver

M.i. niets aan de hand.  Gewoon een trage vergisting

Wacht nog 1 week :  dan ben je 6 weken aan het vergisten

Daarna : gewoon stoken, ongeacht het SG gehalte. 

 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Weaver
(@weaver)
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 27

@psycat Dat ga ik maar proberen.... en weekje kan er nog wel bij 😎

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 451
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 4 jaren geleden

Wel voorzichtig overgieten.  Je zal wellicht veel bezinksel hebben na 6 weken.  Probeer dat uit de ketel te houden.

 

Beantwoorden
Bazz
Berichten: 80
 Bazz
(@bazz)
Trusted Member
Deelgenomen: 10 maanden geleden

Zit ook al 4 weken lang op een eind resultaat te wachten, een honing rum 5 kilo rietsuiker met een pot honing en een liter melasse, totaal  aangevuld tot ongeveer 30 liter, gist 40 gram blokje van de AH lees nu dat dit waarschijnlijk niet voldoende was, maar wacht het af hij borrelt nog steeds en de sg neemt nog steeds af.

begonnen met een sg van 1085 en zit nu op 1024 ph was iets van 4,5, tempratuur schommelt wel hopelijk als mijn gist kast gereed is ben ik daar vanaf.

Voor wie dit ook eerder zo gemaakt heeft voor nu mijn favoriet 😎 vorige stook stopte bij 1014 en eerder met bakkers droge gist gemaakt die ging wel sneller en tot het einde uitgegist smaken beiden errrrug lekker maar verschillend in smaak dat wel, beiden ook met een kruiden mandje vanille en kaneel in de helm tijdens het stoken geplaatst.

Beantwoorden
14 Reacties
Harryd1969
(@harryd1969)
Deelgenomen: 2 jaren geleden

Reputable Member
Berichten: 258

@bazz voeg je na het stoken nog honing toe? Heb je een recept voor honingrum? Heb het zo ook wel gestookt. Harry

Beantwoorden
Bazz
 Bazz
(@bazz)
Deelgenomen: 10 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 80

@harryd1969 zoals ik hem maak is 5 kg rietsuiker oplossen in mijn geval twee pannen met water tot alle suiker is opgelost, daarna of gelijktijdig de honing oplossen in een pan met water bij elkaar mengen en aanvullen tot 25 tot 30 liter, nadat het afgekoeld is tot 23 graden ongeveer, de gist erbij in mijn geval bakkersgist of droge of natte blokjes van AH zijn iets van 45 gram of ongeveer 45 gram dr oetker droge gist, uit laten gisten denk zelf dat mijn gist te weinig is en niet klopt in ieder geval die van de AH, dan een mandje in (zelf gemaakt van een ijzeren thee builtje) een vanille stokje die ik opensnijd en twee stokken kaneel, ik overhaal hem twee keer, een tijdje laten staan op eikenhout ik heb niet zoveel geduld dus ik proef hem tussendoor maar na een maand of twee is hij heerlijk!!

Beantwoorden
Bazz
 Bazz
(@bazz)
Deelgenomen: 10 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 80

Vergat nog de gist voeding havermout een kopje oplossen in water alles erbij toevoegen.

Beantwoorden
Harryd1969
(@harryd1969)
Deelgenomen: 2 jaren geleden

Reputable Member
Berichten: 258

@bazz ik heb het zo ook wel gestookt, maar vind dat er dan weinig smaak over blijft. Ik vergelijk het met de honingrum van Gran Canaria / Ron Miel wat natuurlijk een likeur is met aardig wat honing / suiker toegevoegd. Harry

Beantwoorden
Bazz
 Bazz
(@bazz)
Deelgenomen: 10 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 80

@harryd1969 Vergat ook nog een liter melasse dat heb je als het het in je hoofd heb zitten, ik denk dat deze meer smaak geeft.

Beantwoorden
Harryd1969
(@harryd1969)
Deelgenomen: 2 jaren geleden

Reputable Member
Berichten: 258

@bazz klopt melasse heb ik er ook in. Redelijk vergelijkbaar zoals je het in eerste instantie had geplaatst. Ik zelf verwarm water en los daarin honing en wat bruine suiker op. Dat meng ik met dat stooksel. Maar het is lastig om een mooi helder / doorzichtig resultaat te krijgen. Ik houd altijd zwemen er in. Harry

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Famed Member
Berichten: 2609

@harryd1969 wat voor honing gebruik je? Bij m'n pastis gebeurde hetzelfde met rauwe honing, vermoedelijk iets van stuifmeel of iets van pollen. Ik kreeg de tip de honing eerst te verwarmen, maar dat komt de smaak natuurlijk niet ten goede.

Beantwoorden
Harryd1969
(@harryd1969)
Deelgenomen: 2 jaren geleden

Reputable Member
Berichten: 258

@alchemist heb meerdere honing soorten en leveranciers geprobeerd. Van bloemenhoning, acacia honing van de imker, tot honing van de supermarkt. En inderdaad verwarmen om het te kunnen oplossen in water, niet te heet / koken want dan kristalliseert het. Maar ik blijf altijd een zweem houden. Wat wel enigszins werkt, is half jaar / jaar wegzetten. Dan zakt alles naar de bodem, dan eruit hevelen en de zweem onderin laten zitten. Harry

Beantwoorden
Bazz
 Bazz
(@bazz)
Deelgenomen: 10 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 80

@harryd1969 Wat voor soort water gebruik je om het naar de juiste percentage alcohol te krijgen?

Beantwoorden
Harryd1969
(@harryd1969)
Deelgenomen: 2 jaren geleden

Reputable Member
Berichten: 258

@bazz van alles geprobeerd, van kraanwater, bronwater, gedistilleerd water, gedemineraliseerd water.. harry

Beantwoorden
Bazz
 Bazz
(@bazz)
Deelgenomen: 10 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 80

@harryd1969 Momenteel gebruik ik alleen spa blauw, eerder gebruikte ik ander water en kreeg ook een zweem in mijn drank die er niet uit te filteren was.

Anders zou ik het ook niet weten.

Beantwoorden
Harryd1969
(@harryd1969)
Deelgenomen: 2 jaren geleden

Reputable Member
Berichten: 258

@bazz ik heb het vooral met de honing. Die lijkt in water aardig op te lossen, maar voeg ik het met de rum samen dan ontstaat het helaas toch weer. Harry

Beantwoorden
Pikketanus
(@pikketanus)
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Prominent Member
Berichten: 758

@harryd1969 al eens linde honing geprobeerd? Schijnt voor een heldere mede een goed resultaat geven, wellicht in een likeur ook wel?

Beantwoorden
Harryd1969
(@harryd1969)
Deelgenomen: 2 jaren geleden

Reputable Member
Berichten: 258

@pikketanus goed idee, nog niet geprobeerd. Ik ga er wat van bestellen en daar ook eens poging mee doen! Harry

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 8661
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Water toevoegen kun je het best opzelfde temperatuur doen als de alcohol.  Door verschil in temperatuur zal het kunnen blindslaan.  Kraanwater zitten mineralenzouten in die vertroebeling kunnen geven door uit elkaar te vallen.

Honing zitten verondreinigingen in aks pollen / stuifmeel .

Vooraf kun je de honing verwarmen en klaren met eiwit  .

Na toevoegen aan drank kun je klaren met eiwit of vislijm om de drank kristal helder tekrijgen 

Beantwoorden
Deel:

©2022 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?