Hallo allemaal,
Even een vraagje tussendoor mbt de duur van gisting.
Ik heb bijna 5 weken geleden 2 emmers rietsuiker (7Kg) en 25 ltr water op gist gezet. Ik wilde voor nu een snelle stook voordat ik weer ga spelen met de Melasse.
1 emmer met Distillers Rum Yeast en 1 emmer met Mangrove Jacks US West Coast M44
Start SG weet ik niet, maar nu na 5 weken zit Distillers op een SG van 1040 en de M44 op een SG 1060 en weinig beweging.
De gisten zijn nog steeds niet uitgewerkt. Het waterslot dot het nog steeds en de aanstekertest ook.
Ben ik te ongeduldig of is er iets anders aan de hand.......
Wat is de p.H.?
Ok, PH is van beide 4,5.
Emmers staan in de badkamer en daar is de temp. altijd wel gelijk. Gist hoeveelheid is de aangegeven hoeveelheid op het zakje.
Distillers = 20 gr voor 25 ltr en M44 = 10 gr 23 ltr
Temp is constant rond 22gr...(woon in app. met veel ouderen 😉 )
Toen ik net begon met stoken was ik mss wel iets TE snel met stoken, maar nu duurt het wel heel lang.
Hello Weaver
M.i. niets aan de hand. Gewoon een trage vergisting
Wacht nog 1 week : dan ben je 6 weken aan het vergisten
Daarna : gewoon stoken, ongeacht het SG gehalte.
Wel voorzichtig overgieten. Je zal wellicht veel bezinksel hebben na 6 weken. Probeer dat uit de ketel te houden.
Zit ook al 4 weken lang op een eind resultaat te wachten, een honing rum 5 kilo rietsuiker met een pot honing en een liter melasse, totaal aangevuld tot ongeveer 30 liter, gist 40 gram blokje van de AH lees nu dat dit waarschijnlijk niet voldoende was, maar wacht het af hij borrelt nog steeds en de sg neemt nog steeds af.
begonnen met een sg van 1085 en zit nu op 1024 ph was iets van 4,5, tempratuur schommelt wel hopelijk als mijn gist kast gereed is ben ik daar vanaf.
Voor wie dit ook eerder zo gemaakt heeft voor nu mijn favoriet 😎 vorige stook stopte bij 1014 en eerder met bakkers droge gist gemaakt die ging wel sneller en tot het einde uitgegist smaken beiden errrrug lekker maar verschillend in smaak dat wel, beiden ook met een kruiden mandje vanille en kaneel in de helm tijdens het stoken geplaatst.
Water toevoegen kun je het best opzelfde temperatuur doen als de alcohol. Door verschil in temperatuur zal het kunnen blindslaan. Kraanwater zitten mineralenzouten in die vertroebeling kunnen geven door uit elkaar te vallen.
Honing zitten verondreinigingen in aks pollen / stuifmeel .
Vooraf kun je de honing verwarmen en klaren met eiwit .
Na toevoegen aan drank kun je klaren met eiwit of vislijm om de drank kristal helder tekrijgen