@berrylaemers temperatuur is afhankelijk van soort gist. Maar ga ervanuit dat 99 van de honderd gisten zich het best gedraagt op gemiddelde van 23 gr.
Min 15 en max 31!
Ook tijd van vergisten is afhankelijk van soort gist. Er zijn een aantal zeer snelle vaak als turbo aangegeven. deze presteren snel maar geven allen een mager resultaat. en vaak veel nabewerking om bijsmaakjes weg te werken .
Een goede gist zal gemiddeld 21 tot 28 dagen nodig hebben voor vergisting.
De tijd tussen einde vergisting tot destilleren moet je niet te lang uitstellen. Des te verser des te beter resultaat.
Bier maker houde vaak wat langer aan om te klaren maar voor destilleren is dat niet nodig.
(Een goede ketel kan ook zware pulp verwerkt en helder resultaat geven . Zonder aanbranden.)
Beste is binnen enkele dagen tot max 14 dagen mits van gist laag geheveld na vergisten te verwerken.
Wil je langer laten staan dan 14 dagen kun je het beste sulfiet toevoegen.