Meldingen
Alles wissen

Eerste keer een soort van Whisky


NaFets
Berichten: 67
Registered
Topic starter
(@nafets)
Actief Lid
Deelgenomen: 6 maanden geleden

Goede morgen.

 

Vandaag is is het er van gekomen dat  ik ben begonnen aan mijn eerste Whisky.

Ik heb 2,5 Kilo Whisky mout, 1 kilo Vienna Mout, 1 Kilo Pils mout en 250 gr rookmout door mijn nieuwe schrootmolen gehaald  en in een weckpan gedaan met ongeveer 15 Liter water. Dit ben ik nu aan het verwarmen naar de 55 graden en laat ik daar ongeveer 30 min.

Ik zit nu rond de 43 graden dus nog even geduld. 

 

Word vervolgt

Beantwoorden
23 reacties
11 Reacties
Sjonnie54
Registered
(@sjonnie54)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Actief Lid
Berichten: 59

@nafets misschien heb je iets aan het onderstaande schema voor de juiste tijden en themperaturen.

gr Sjonnie

Beantwoorden
NaFets
Registered
(@nafets)
Deelgenomen: 6 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 67

@sjonnie54

 

Bedankt, die hd ik inderdaad ook al een keer voorbij zien komen. 

Mijn doel was een half uur op 55 graden daarna verhogen naar 65 voor 50 tot 90 min en daarna naar de 72 graden. 

 

de 55 was gelukt maar toen ging het mis. Ik had de weckketel weer aangezet en uitgezet bij 60 graden, helaas besloot de weckketel door te verwarmen tot boven de 70 graden na een uur heb ik de jodium test gedaan en die was goed. Ik heb de granen door een zeefje gehaald en gewassen. de SG is 1050. Net de gist eerbij gedaan en afwachten maar.

 

Aangezien het nu toch een bende is ben ik  gelijk met  een 2e   batch begonnen met: 2 kilo Vienna, 2 Kilo whisky en 1 kilo pils mout, nu probeer ik de temperatuur beter in de gaten te houden.  

Nu een een vraag: als de jodium proef positief is, kan je dan filteren of komt er erna ook nog smaak of extra suikers vrij.

Beantwoorden
Alchemist
Registered
(@alchemist)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1988

@nafets een positieve jodiumtest  dus paarskleuring houdt in dat er genoeg zetmeel niet is omgezet. Zetmeel kunnen de meeste gisten niks mee, dus je rendement keldert.

 

Is het paars? 20 minuten door op 72 graden (dus voor eventueel naar 80 graden verhogen) en dan nog eens meten.

Beantwoorden
NaFets
Registered
(@nafets)
Deelgenomen: 6 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 67

@alchemist

haha sorry foutje, Ik bedoel positief voor mij  ;). Ik had een negatieve uitslag de jodium kleurde donker geel. 

Beantwoorden
Alchemist
Registered
(@alchemist)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1988

@nafets Afhankelijk van de granen, de maalgraad en wat andere factoren kan het nog zijn dat je S.G. waarde oploopt.

 

Het is namelijk zo dat niet al het mogelijke zetmeel in 1 keer oplost, ik bemerk dat de S.G. waarde nog stijgt tijdens het maischen nadat de jodiumproef negatief (maar voor jou positief dus) is. 

Beantwoorden
Sjonnie54
Registered
(@sjonnie54)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Actief Lid
Berichten: 59

@nafets persoonlijk zou ik ook op 5 kilo mout / 20 liter water aanhouden en ik ben destijds begonnen om de mash te maken in een brouwzak, als je de zak er uit haalt kun je nog even met 5 liter water van 80 gr naspoelen en heb je een schone mash. maar ieder doet het op zijn eigen manier, op je vraag van de jodiumtest had ik geen beter antwoord gehad als hieronder nu staat

Beantwoorden
NaFets
Registered
(@nafets)
Deelgenomen: 6 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 67

@sjonnie54

 

Ik denk ook dat  ik een zak gaan aanschaffen, ik sta nu met een zeefje waar een halve kilo in past  te klooien 😉

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1108

@nafets, ik ben bang dat dat klooien er wel bij hoort in het begin. Het duurt wel even voor dat je een handig systeem heb wat goed bij jou past. Ik heb zelf ook een paar verschillende dingen geprobeerd met wisselende succes. Verschillende grondstoffen, materiaal of hoeveelheden, maar vaak de zelfde vloeken 🤐

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7787

@rumo ooit ben ik  eens begonnen met whiskey maar met notities van destileerderij waar ik rond liep  . Na duizenden liters in die tijd en 10 tallen thuis en nu ook in de kelder vind ik het geen uitdaging meer .

Het wordt een routine  .

Ik heb genoeg nog staan om mij zelf later nog mee te laten cremeren. ( Robbert flambe )

ik laat whiskey  maar over aan de jonge beginnende generatie zoals Alchemist . 

Beantwoorden
Hilly
Registered
(@hilly)
Deelgenomen: 9 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 135

@nafets haha, die laptop ernaast is zo herkenbaar voor deze beginner 😆

Beantwoorden
NaFets
Registered
(@nafets)
Deelgenomen: 6 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 67

@hilly

 

ja daar staat onder andere de planning. Alleen ging dat een beetje anders.

 

Na de toevoeging van de M1 gist is alles in gang gekomen. 
Ik heb een sg van rond de 1050 en een van 1055. Nu afwachten 

 

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 1988
Registered
(@alchemist)
Nobel Lid
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Misschien om het maischen in het begin wat makkelijker te maken, een standaard overzichtje. Onder voorbehoud van spelfouten.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
NaFets
Registered
(@nafets)
Deelgenomen: 6 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 67

@alchemist

 

Tnx, ik heb dyslexie dus mij valt dat toch niet op 😉

heel erg bedankt.

Beantwoorden
johnny
Berichten: 123
Registered
(@johnny)
Actief Lid
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Een idee om te zeven misschien. 

Ik heb een hoge emmer met allemaal gaatjes van 6-8mm (weet ik niet percies meer). Daar 'zeef' ik het in door hem op een andere emmer te zetten, er de borstel in te scheppen en dan te spoelen met warm water. 

Daarna giet ik alles door een klein zeefje. Dan komt er praktisch niets grofs meer uit.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
eneR
 eneR
Registered
(@ener)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Actief Lid
Berichten: 103

@johnny Gaatjes van 2 á 3 mm, zoveel mogelijk en mooi verdeeld over de bodem maken een perfect filter.

Beantwoorden
NaFets
Berichten: 67
Registered
Topic starter
(@nafets)
Actief Lid
Deelgenomen: 6 maanden geleden

Ik weet dat het waterslot geen indicatie is maar het was zo stil dat ik maar ben gaan meten.

Ik maakte de eerste emmer open in ging bijna over me nek van de zwavel lucht. De 2e emmer rook niet vreemd, en smaakte niet echt ergens naar. 

De dobber gaf gelijk onder de 1000 aan bij alle twee de emmers. Dat lijkt mij niet goed na 2 dagen. 

Helaas mijn eerste whisky experiment mislukt. Wat kan er mis gegaan zijn?

Met emmer 1 had ik gedoe met PH. Ik gebruikte een digitale meter maar bleef maar 4 aangegeven. Ik gebruikte Calciumcarbonaat om de ph waarde omhoog te brengen, maar de meter veranderde niet. Ik heb later strips gebruikt en die gaven 5 aan. Ik wilde niet weer de PH verlagen dus heb het zo gelaten.

Emmer 2 heb ik de was  de ph rond de 4 en heb ik niet aangepast om dezelfde "fout" te maken.

de Jodiumtest was in beide gevallen Geel. 

De dobber gaf 2 dagen geleden rond de 1050 aan. 

Nu de vraag natuurlijk  wat is  er allemaal fout gegaan en is er nog iets te redden of beter gewoon opnieuw proberen  en wat  moet ik beter in de gaten houden.

 

De temperatuur schoot  vaak door dus vaak 7 graden hoger dan moet.

Ik had de worth ook uitgeknepen, is dat fout of nergens goed voor?  

Beantwoorden
5 Reacties
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7787

@nafets de dobber kaat zien dat er geen suiker meer zou wezen . 

Het kan wezen dat er een explosieve gisting is geweest door misschien een infectie  .  een ph van 4 is voor laag maar gist zou het wel moeten doen het resultaat zal altijd wat minder zijn . 

Een zware zwavelachtige lucht kan komen door rottingsproces van gistresten of door andere infectie

Beantwoorden
NaFets
Registered
(@nafets)
Deelgenomen: 6 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 67

@robbert

Heeft het nog nut om de emmer te stoken na een mogelijke infectie of kan ik hem beter achter de andere emmer aansturen? 

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7787

@nafets ik kan sat moeilijk beoordelen oo afstand. .

Maar je kunt er ook soda door roeren. En dan stoken . En kijken of er bruilbaar alcohol uit komt .

Misschien in 2 x overhalen voor een jenever. 

Beantwoorden
NaFets
Registered
(@nafets)
Deelgenomen: 6 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 67

@robbert

 

Ik begrijp dat je niet op afstand kunt beslissen. Ik vroeg me meer af of het mogelijk is om alcohol te hebben binnen twee dagen. Ik heb hem net overgeheveld naar mijn keteltje en een zakje soda er door geroerd, ik gebruik ook maar mijn kolom aangezien ik geen top resultaat verwacht. Een voordeel volgende keer kan het allen maar beter gaan. 

 

Beantwoorden
NaFets
Registered
(@nafets)
Deelgenomen: 6 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 67

De eerste druppels zijn inmiddels geweest. De eerste halve liter die ik tot nu toe heb zit op  45% dat is al meer dan ik had verwacht. Ik ben absoluut geen kenner maar ik vind de smaak weg hebben van een korenwijn.

Beantwoorden
NaFets
Berichten: 67
Registered
Topic starter
(@nafets)
Actief Lid
Deelgenomen: 6 maanden geleden

Ik had ook veel bezinksel na het zeven, kan dat invloed hebben gehad op de dobber denk ik nu aan?

Beantwoorden
NaFets
Berichten: 67
Registered
Topic starter
(@nafets)
Actief Lid
Deelgenomen: 6 maanden geleden

Update

 

ik ben met mijn kolo gaan stoken omdat ik er geen hoge verwachting van had. De eerste 400  ml heb ik weggegooid daarna heb ik 2 liter opgevangen van gemiddeld 40%. Ik heb van 25 % tot 15% nog 0,5l apart gezet. Ik wil nog een fijnstook doen maar daar is mijn ketel te groot voor (25L)

 

De smaak is beter  dan ik ben gewend met mijn suiker stook. Niet echt echt een geslaagde eerste keer maar ruimt voor verbetering.   

 

Nu maar gelijk door met een bourbon 6,5K Mais 2,5K tarwe 1K Pils mout en 1K Enzyme mout. Nu laten afkoelen en  morgen het gist erbij.

Beantwoorden
Deel:

©2021 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?