Goede morgen.
Vandaag is is het er van gekomen dat ik ben begonnen aan mijn eerste Whisky.
Ik heb 2,5 Kilo Whisky mout, 1 kilo Vienna Mout, 1 Kilo Pils mout en 250 gr rookmout door mijn nieuwe schrootmolen gehaald en in een weckpan gedaan met ongeveer 15 Liter water. Dit ben ik nu aan het verwarmen naar de 55 graden en laat ik daar ongeveer 30 min.
Ik zit nu rond de 43 graden dus nog even geduld.
Word vervolgt
Een idee om te zeven misschien.
Ik heb een hoge emmer met allemaal gaatjes van 6-8mm (weet ik niet percies meer). Daar 'zeef' ik het in door hem op een andere emmer te zetten, er de borstel in te scheppen en dan te spoelen met warm water.
Daarna giet ik alles door een klein zeefje. Dan komt er praktisch niets grofs meer uit.
Ik weet dat het waterslot geen indicatie is maar het was zo stil dat ik maar ben gaan meten.
Ik maakte de eerste emmer open in ging bijna over me nek van de zwavel lucht. De 2e emmer rook niet vreemd, en smaakte niet echt ergens naar.
De dobber gaf gelijk onder de 1000 aan bij alle twee de emmers. Dat lijkt mij niet goed na 2 dagen.
Helaas mijn eerste whisky experiment mislukt. Wat kan er mis gegaan zijn?
Met emmer 1 had ik gedoe met PH. Ik gebruikte een digitale meter maar bleef maar 4 aangegeven. Ik gebruikte Calciumcarbonaat om de ph waarde omhoog te brengen, maar de meter veranderde niet. Ik heb later strips gebruikt en die gaven 5 aan. Ik wilde niet weer de PH verlagen dus heb het zo gelaten.
Emmer 2 heb ik de was de ph rond de 4 en heb ik niet aangepast om dezelfde "fout" te maken.
de Jodiumtest was in beide gevallen Geel.
De dobber gaf 2 dagen geleden rond de 1050 aan.
Nu de vraag natuurlijk wat is er allemaal fout gegaan en is er nog iets te redden of beter gewoon opnieuw proberen en wat moet ik beter in de gaten houden.
De temperatuur schoot vaak door dus vaak 7 graden hoger dan moet.
Ik had de worth ook uitgeknepen, is dat fout of nergens goed voor?
Update
ik ben met mijn kolo gaan stoken omdat ik er geen hoge verwachting van had. De eerste 400 ml heb ik weggegooid daarna heb ik 2 liter opgevangen van gemiddeld 40%. Ik heb van 25 % tot 15% nog 0,5l apart gezet. Ik wil nog een fijnstook doen maar daar is mijn ketel te groot voor (25L)
De smaak is beter dan ik ben gewend met mijn suiker stook. Niet echt echt een geslaagde eerste keer maar ruimt voor verbetering.
Nu maar gelijk door met een bourbon 6,5K Mais 2,5K tarwe 1K Pils mout en 1K Enzyme mout. Nu laten afkoelen en morgen het gist erbij.