Hier dus ons 50 liter vat, met een rond 100mm kop erop. In eerste instantie had ik gehoopt een verloop hierop te maken van rond 100 naar rond 22mm. Dit lukte redelijk zegmaar. De conus via 1 of andere site uit kunnen rekenen, deze uitgeknipt en op koper uitplakt. Uit geknipt en solderen maar.
Maja. Met het vast solderen op de rond 100 vloog de naad uit elkaar en kreeg het spul niet meer dicht. Helaas.
Platte deksel erop, gat erin, haakse bocht erop, koppeling om er een thermometer op te krijgen. Koeler erop en klaar.
Zo is het een mooi kort verhaal 😉
Hier nog de toegevoegde temp meter.
Afgelopen weekend de eerste echte stook gedaan met Odin rye recept.
40 liter mash leverde zo'n 6,5 liter 55% op.
Nog geen cuts gemaakt, een ruw stook om domweg alles eruit te krijgen.
Â
Met ons eerste Chinese RVS keteltje hebben we dit recept ook al wat vaker gebruikt, echter wilden we een koperen ketel om de smaak te verbeteren.
Met de resultaten uit de RVS hebben we, uiteraard iets met snippers weggezet, maar ook met kruiden een Ouzo-achtig iets maken. Ook een Drambuie geprobeerd, kruidenbitter...
Allemaal met recepten met 'verse' kruiden, zo min mogelijk met potjes en voorkauwsels.
Hier kwamen wij dan op het probleem dat het zo troebel werd en het er met koffie filterzakjes niet uitgefilterd kregen.
Â
Om dit troebele te voorkomen dachten we dat we met een thumper iets konden doen.
15 liter ketel die doorloopt in een 5 liter glazen pot (willen ook wel eens iets zien gebeuren).
En hier dan wel een paar vragen over.
is het handig om beide brug temperaturen te meten ?
De eerste temperatuur uit het 15 liter vat is goed te regelen, maar is het belangrijker om de 2e temperatuur te meten ? Dat is uiteindelijk wat er door de koeler gecondenseerd gaat worden.
Ik zal proberen een tekeningetje bij te voegen...
Â
Voor de buis uit het 15 liter vat heb ik een buis van rond 32, of 40 mm. Beide een kleine meter liggen. Dacht eerst om die hoog te houden, maar dan is het eerste gedeelte een kolom, waar mogelijk een hoog alcohol uit komt. Dit maken we juist om meer smaak in de drank te krijgen...
Dus de eerste vraag is eigenlijk. Hoe hoog zou de eerste buis mogen worden.
Na de eerste temperatuur meter hebben we een relatief kort koper gedeelte wat onder in de 5l pot eindigt. Uit deze pot wilden we nog een T-stuk plaatsen om in ieder geval de temperatuur af te lezen en dit dan weer aansluiten op de koeler van de 50l ketel.
De volgende vraag is: Welke temperatuur is het belangrijkst om te regelen ?
Als dit die van het 5l pot moet zijn, hoe is dit dan het beste om te doen ?