Valt nog mee met wat voor een rotzooi ik wel eens langs heb zien komen met biervergistingen waar het waterslot van een stevig gistvat dicht gaat zitten.
Opnieuw kunnen gaan behangen en witten zijn dan dingen die bovenop de taken lijst verschijnen.
Bij mij is de slechtste nog een keer een Weizen vergisting in de Fastferment (21 liter bier).
db
Had ik de afsluiter onder de fast ferment naar de bol nog niet open gedaan. Zondag de 25e gebrouwen en rond 20.00 de gist toegevoegd. De 27e omstreeks 01.00 kijk ik naar het gistvat, had het idee dat er nog niet heel veel activiteit was, echt ik zie nog wel een klein beetje gist tegen de zijkant van de conus zitten.
Mooie tijd om de afsluiter naar bol te openen.
Toen begon de ellende...
Zodra de eerste luchtbel door het bier omhoog stijgt ontstaat er een partij CO2 en schuim dat via de slang door de blowoff gaat zodat deze binnen twee seconden volledig leeg geblazen is. Vervolgens gaat het schuim door de slang, door de XL pindakaaspot, zo de koelkast in, om het een beetje te remmen knijp ik de slang dicht, meteen begint het deksel van de FF bol te staan :S
Slang toch maar los gelaten, ik had geen zin in een ge explodeert gistvat.
Gelukkig had ik een klein emmertje binnen handbereik. Daar de slang in gehouden. Echter het schuim komt er nog steeds met een fors tempo uit.
Uiteindelijk het deksel van de FF losgemaakt,en daarna de afsluiter langzaam helemaal geopend.
Eindresultaat , 3 a 4 liter bier in schuim kwijtgeraakt, vloer kunnen dweilen, houderplaat van de FF met verwarming er aan maar even afgespoten onder de douche, FF in de tijdelijke steun gezet. Gistvat met handdoek uitgedweilt.
PFF wat een rotzooi
Volgende keer voor een Weizen toch maar een 60 liter vat kopen.
Kan een bier tijdens het vergisten op 20 Celsius superverzadigd raken met CO2 en dat dan bij het kleinste tikje alle vrijkomt?
Aan de positieve kant, het was wel prachtig schuim