Meldingen
Alles wissen

Hollandsche CCVM ketel

Pagina 3 / 5

Robbie
Berichten: 422
Topic starter
(@rvdh)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Daar gaan we, alles op pijl. Let's go..schijnt dat het kan schuimen.  Vandaar 60kg  verdeeld in 2 vaten. Het is immers ook me werkplek tegenwoordig. 

1615745837-IMG-20210314-WA0013.jpeg
Beantwoorden
9 Reacties
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835

@rvdh, appeltjes geperst/gemalen, gekookt, suiker bij gedaan?

Beantwoorden
Robbie
(@rvdh)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 422

@rumo  in kleine stukjes gesneden, erna in de blender, morgen alles op temperatuur, gist erbij en sg meten. Er gaan waarschijnlijk geen suiker bij. Traditonele wijze, dus maandje geduld hebben. Appels zijn echte suikerbommetjes

1615747217-16157471934027545071357705990166.jpg
Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@rvdh je hebt dus niet gekookt of enzymen toegevoegd ? 

Even Koken maakt cellen kapot en maakt het methyl vormend enzym kapot

dit inverband met eventuele methyl vorming .  ( Hard schillig fruit  bevat pectine .   )

De pitjes ook mee gehakt   of ook verweiderd ? 

Pitjes geven bittere bijsmaak en cyaniden .

Wat is het Ph tijdens vergisting?

Beantwoorden
Robbie
(@rvdh)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 422

@robbert  niet gekookt, alles erin (ben benieuwd), 2 theelepels citroen vitaminentabletjes, theelepen epsom salt,gekookte witte bonen als voeding en 3 x bakkersgister ( de blokjes ). Begint al goed te borrelen. Gister kon ik door te lage temperatuur geen juiste suikergehalte meten. Na 2 uur feremteren hoop ik alsnog de juiste SG te hebben, welke eigenlijk wat laag is.  zeg 1040.  Nu het dilema, beetje suiker erbij tot 1060SG, of zo houden. Pruttelt best

1615816582-20210315_145344.jpg
Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835

@rvdh, ja suiker er bij dat is een dilemma kwaliteit of kwantiteit. Maar 5% eind is niet veel. De hoeveelheid gist die je gebruikt is ook niet veel.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@rvdh 1040 is niet raar er zitten nog veel opgesloten suikers .

Zonder koken of enzymen toevoegen zal je ook minder opbrengst hebben .

Suiker toevoegen is zonde van de smaak . Doet gewoon afbeuk .

Magnesium sulfaat heeft slecht klein beetje toegevoegde waarde nadeel zal zijn dat de drank bitterder wordt . 

( Magnesium sulfaat gebruik is meer gebruikelijk bij  bierbrouwen .Er zijn nog steeds vele die bier ,wijn en likeur maken niet uit elkaar weten te  houden )

Beantwoorden
Robbie
(@rvdh)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 422

@robbert rare jongens joh, die rakia stokers..  gooien er aleen water bij. Niks enzymen.

Ik ben toch een beetje afgeweken en heb er toch een beetje suiker en nog 5 gistblokken bij gedaan. Nu is het wachten.. 1060 sg op de teller...  volgende keer zal ik nieuwe enzymen mee bestellen. Ik had dus blijkbaar wel wat staan nog van de pruimen. Ietwat gedateerd.  Fijne avond allen!

1615833361-16158332966483488584370453792767.jpg
Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835

@rvdh, had nog wel gegaan(is niet zo oud), maar koken is beter maar niet makkelijker.

Beantwoorden
Robbie
(@rvdh)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 422

We zijn er klaar voor. 🤗 

1616618000-20210324_211608.jpg
Beantwoorden
Berichten: 99
(@larsje40)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

goed bezig! en hoeveel liter water heb je er in totaal bij gedaan? puur uit nieuwsgierigheid.

 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbie
(@rvdh)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 422

@larsje40 mogge! Ik heb nu 1:1  en dat verdeeld in 2 vaten. Kan misschien nog wel wat water bij, maar het gaat eerst schuimen. Als ik de tonnen te hoog vul dan heb ik straks een boze vrouw en een vieze kamer. Vullen op max 2/3 is het  het advies. Dat wacht ik eerst even af. Wat ook kan is dat ik in de ketel aanvul met water als we gaan stoken.

Moet ik even kijken en nog goed inlezen.

Veel arbeidsvreugd allen.

 
1615785756-20210314_102459.jpg
Beantwoorden
marcel1966
Berichten: 158
(@marcel1966)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Volg dit proces graag, heb namelijk ook nog wel een paar appeltjes voor de dorst over.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbie
(@rvdh)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 422

@marcel1966  hoi, ja veel leesplezier. Zodra ik weer wat nieuws heb laat ik het hier gewoon weten. Hopen dat het goed komt 😀 Vast wel, ik heb filmpjes gezien van de balkan waar ze deze brandy maken, daar gaat het toch even anders als zoals het hier dient te gaan. En daar komt het ook goed. Ik zie dat @robbert ook aangehaakt is. Hopelijk maak ik hem niet chagrijnig met mijn ontdekkingreis 😀

Beantwoorden
marcel1966
Berichten: 158
(@marcel1966)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ben zelf vanmiddag ook weer aan de slag gegaan, heb weer 20ltr suikerwater staan, nu 14 dagen wachten en dan weer stoken, begin er echt lol in te krijgen, zeker omdat mijn allereerste stook gelijk goed gelukt is 🙂 hik. Ik ben nu gestart met een SG van 1070

Beantwoorden
Robbie
Berichten: 422
Topic starter
(@rvdh)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Zondag sessie 09u gestart ( 8u oude tijd)

In de ketel:

Inhoud +/- 35L  appelferment van 6.5%

as we speak 40c°

Doel :laatste strip run en de spiritrun van de andere 2 stripruns. Zo,4.8L van  64% geniddeld. Tussendoor Max Verstappen ook nog even aanmoedigen.

 

Fijne zondag!

 

1616920272-20210328_102608.jpg
1616920554-20210328_103430.jpg
Beantwoorden
5 Reacties
Robbie
(@rvdh)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 422

Het is een 10L geworden met een gemiddelde van 60%. Dit is verkregen van 4 stripruns, waarbij ik stopte op 35%.  De spiritrun zal ik volgend weekend gaan doen, hier ben ik niet meer aan toe gekomen. 

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835

@rvdh. En hoeveel stookwijn heb je dan totaal gebruikt? Want als je 4 maal je 50 liter ketel heb gevuld is de opbrengst niet zoveel 🙄 toch?

Beantwoorden
Robbie
(@rvdh)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 422

Mogge, ik heb 10L op 60%.  Deze verdun ik tot +/- 35% en kwam op een totaal van zeg 18L. Dus 2x 9 liter in de alambiek.

uit 4 x 35L stookwijn

Gister de eerste spiritrun is er 100ml voorloop, plus 250ml terpentine ruikende drank apart gezet als bbq aansteek.

Erna ben ik gaan opvangen van 80% tot 50% (2,4L)

daarna ben ik gaan selecteren, om later te beslissen of deze er ook bij gaan:

vanaf 50% - 45% (200ml) 

vanaf 45% naar 40% (200ml)

vanaf 40% naar 35%  opgevangen  (300ML)

 

 

En dan heb ik nog zo'n stook voor vanavond. Als het gemiddelde 70% is, gaan we toch naar een goede 9L in totaal denk?

Lekker hoor!

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835

@rvdh, vroeg mij af hoe effectief je nieuwe  ketel was, maar dan moet ik stookwijn volume weten en % en opbrengst volume en %. Want ik denk dat je een zo hoog mogelijk percentage er uit wil halen. Maar ik geloof dat je zelf tevreden bent 👍

Beantwoorden
Robbie
(@rvdh)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 422

@rumo   kom ik op terug   stookwijn was 10L op 60% ( verkegen uit 4 x +/- 35L gevulde ketel.  SG 1.060)   En ja   ik ben nu al tevreden 🤣. Het werkt gewoon.

Beantwoorden
Robbie
Berichten: 422
Topic starter
(@rvdh)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik had nog wat af te stoken, de spiritrun. Vandaag deel 1/2. Lekker met de alambiek. Ideaal om ook een kleine ketel bij de hand te hebben.

 

1617124517-20210330_191222.jpg
Beantwoorden
Robbie
Berichten: 422
Topic starter
(@rvdh)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Job done 

8L appel rakia op 53% wat gaat rijpen op moerbei takken, gaat voorlopig even de hoek in.

 

 

1617432716-20210403_084805.jpg
Beantwoorden
Robbie
Berichten: 422
Topic starter
(@rvdh)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Kleine sfeerimpressie van de eerste appel stook

 

Beantwoorden
2 Reacties
(@larsje40)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 99

@rvdh dit is niet in de reflux mode toch maar gewoon in potstill mode van de ccvm of zie ik dit verkeerd? 

Ik ben zelf heel erg aant twijfelen of ik namelijk een ccvm of een boka ga maken. Ik heb ook gewoon een rechte pijp en het boka gedeelte kan ik met een triclamp hierop zetten of ik kan een 2 inch T-stuk op de rechte pijp zetten en hem dan als potstill gebruiken of als ccvm. Dus nog een vraag aan jou. Hoe is hij als reflux kolom? Bevalt hij ook als reflux kolom en kun je door het in hoogte verstellen van de koelspiraal wel alles koelen zonder dat er damp ontsnapt? 

Thnx. 

Gr. Lars

Beantwoorden
Robbie
(@rvdh)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 422

@larsje40 hoi, ik heb 1x geprobeerd in de ccvm modus  dat ging nog niet helemaal lekker. Dit door een te dik bepakte vulling achteraf. Er staat een foto ergens hier in het dagboek. In t filmpje is het inderdaad de potstill.  Striprun  vervolgens de spiritrun verdeeld over 2  runs in de alambiek.

Beantwoorden
marcel1966
Berichten: 158
(@marcel1966)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Mooi om te kijken, en ook handig zelf jou eigen ketel in elkaar geknutseld,jammer dat ik het niet kon ruiken de geur van de stook hahaha.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbie
(@rvdh)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 422

@marcel1966 de flessen staan nu te luchten  met een keukenrol in de flesopening. De appelsmaak begint al naar voor te komen. Tesamen met de moerbei...dat wordt wel wat. Over 2 weken  lageren naar 50%, takken eruit en doppen er op.

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hey robbie,

ik heb het filmpje ook bekeken, is uwe ketel niet te vol dat de vloeistof in het kijkglas van uw kolom schiet,

of is dat de bedoeling.

 

groetjes

 

Dumo

Beantwoorden
2 Reacties
Robbie
(@rvdh)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 422

@dumo goedemorgen, de ketel zat bewust 2/3 vol. Dus te vol zat die niet. Wat je ziet is de alchol, die gescheiden word van het beslag.

Beantwoorden
Bewust
(@bewust)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 359

@rvdh hoi Robbie, wat Dumo zegt dacht ik ook toe ik het filmpje zag. Het lijkt alsof de vloeistof tot in het kijkglas komt. Ik stook sinds kort ook met zo’n glas maar bij mij zie ik het enkel in de ketel een beetje borrelen. Goed filmpje trouwens.

Beantwoorden
Robbie
Berichten: 422
Topic starter
(@rvdh)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden
  1. Misschien kan @robbert ons voorzien van informatie. Nu ben ik ook benieuwd geworden. Het is in iedergeval een schoon 'goedje'. 
Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@rvdh ik kan niet goed op kleine tekefoon beeldje nu zien maar het lijkt er inderdaad op dat de balans in terugloop en damp stijging niet goed is .

Een vorm van flooding .  

Beantwoorden
Robbie
Berichten: 422
Topic starter
(@rvdh)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Thanks @robbert

Ik zit even te googlen op Flooding. 

Ik heb een idee nu waar dit mee te maken kan hebben.

Inhoud kan niet terugstromen in de colom en die hoopt dan op in de kolom zelf.

Temperatuur (lijkt goed, 1 tikje lager en het stroompje drupt)

Inhoud van de ketel (naar mijn weten niet te vol  tot de 2e ring zeg 2/3)

In de reflux modus kreeg ik te maken met een spugende ketel. En nu 'flooding'.

Ik heb een ring met een vermazing tussen ketel en de colom zitten. Mogelijk geeft dat de complicaties. 

Volgende  stook zet ik er een normale ring tussen.

 

1618303067-Screenshot_20210413-102855_AliExpress.jpg
Beantwoorden
8 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@rvdh spugen komtwel vaker voor en is meestal oorzaak te veel vulling of schuim vorming .

floodimg kan meerdere oorzaken hebben maar meestal is er iets wat  een goede flow tegen houd . 

Pakking / kolom vulling . Maar ook verkeerde verhouding hoogte en koeling kan oorzaak zijn.   Dus dat er meer damp terug condenseert dan zeg maar de top kan passeren waardoor de kolom vol loopt. . de damp dichtheid en warmte  in de hals houd het dan ook tegen geheel terug te stromen 

 

 

Beantwoorden
Robbie
(@rvdh)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 422

@robbert  Yep, duidelijk. Binnenkort een sugerwash klaar zetten. Dan ga ik eerst striprun doen, zonder die ring met de vermazing. Kijken wat er gebeurd. Als ik daarna in reflux modus de pakking juist plaats (dus niet veel te strak) ben ik benieuwd waar we gaan eindigen. Valt allemaal nog niet mee nog haha. Gelukkig een goed behulpzaamforum.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@rvdh. Wanneer je te veel reflux hebt of te koud een kolom koelt zal je ook veel meer energie / warmte in het systeem nodig hebben .  dan heb je kans dat oo een bepaalden hoogte Van een koude  brug de terug loop en opstijgense damp blijft hangen in een soort evenwicht .

Het gebeurt ook dat te hoog bedachte kolommen met koeling boven in zover terug gaan in terug koelen dat de damp niet meer of  nauwelijks bij uitstroom komt .dus grootste deel vloeit terug. .wanneer je dan zoveel warmte er in stuuwt om toch boven te komen kan ook de terug loop opstructie zijn voor de damp . 

Ja het valt niet altijd mee  . Het is niet zo dat je neemt een ketel en zet er maar paar meter pijp op en het werkt wel .

En je gebruikt ook een rvs vat en koper kolom 

Rvs en koper hebben allebij andere eigenschappen in warmte geleiding . 

Beantwoorden
(@jaapjanjoost)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 66

@robbert De ketel draait zonder reflux in dit geval. 

Boven in de ketel is het 95 graden C in de video en boven in de kolom 92.3 graden C.

Het is een stripping run dus niet zo'n probleem, maar volgens mij staat de brander met (te)veel vermogen te branden. Voor een 2 inch kolom komt er namelijk een behoorlijke stroom alcohol uit. 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@jaapjanjoost 95 graden is vrij hoog ook op de brug is 92,3 graden extreem .

Wanneer je een  alcohol zo schoon mogelijk wil strippen moet de brug temperatuur  . 78,3 tot 81 graden zijn . ( Damp tempartuur acohol is 78,3   .  )Hier boven bevinden zich weer veel andere stoffen die daar vluchtig worden en meekomen .

Zie het punt waar de damp de uitstroom ingaat en als een drempeltje  van deel wat terug stroomt in ketel  en deel wat door mag .

Des te hoger de temperatuur des te meer stoffen over drempel ,des te lager des te meer achterblijft omdat het de " drempel temperatuur " niet haalt .

Temperatuur van 95 graden moet je zowiezo onder blijven . 

 

 

 
Beantwoorden
Robbie
(@rvdh)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 422

@robbert De water uitstroom van de condensor heb ik op zeg 20c proberen te houden. Is dit te koud. En dus meer energie nodig om dit te compenseren. Waardoor e.e.a verstoord gaan worden.

Beantwoorden
Robbie
(@rvdh)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 422

+   Het was dat weekend wat winderig. Dat merkte je ook als er een windvlaag kwam, meteen een temperatuursdaling. 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@rvdh. Opzich is voor De eind koeler is een koelwater temperatuur van 20 gr prima . 

Maar als de overgang tussen kolom en koeler ( brug ) erg kort is zou hard koelen  misschien iets invloed kunnen hebben op het overgangs punt van kolom naar koeler en iets weerstand kunnen geven .  

 

Beantwoorden
Robbie
Berichten: 422
Topic starter
(@rvdh)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

De flessen appelrakia zijn gefilterd van moerbei en walnootdop. Ook heb ik er een dopje glycerine aan toegevoegd. Ze staan nu lekker donker en koel in de opslag onder de vloer. Over 3 maanden eens kijken of het wat geworden is. Volgende project wordt toch weer een vodka om essences toe te voegen.  Dit voor de 2 raceweekenden F1 Belgie en F1 Zandvoort.  Liquer 43 en een rummetje. Gewoon, omdat het kan.

1618735867-20210418_095404.jpg
Beantwoorden
2 Reacties
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835

@rvdh. Kom op Robbie , je besteed zoveel tijd aan je hobby(maken van je ketel en stookwijn) waarom dan voor je eind product de short way nemen door wat te roeren en te mengen(de essences).

Overigens en F1 dagje is voor mij een paar tripels Grolsch op de bank 😆 😋 

Beantwoorden
Robbie
(@rvdh)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 422

@rumo haha, ik wil nog een keer de reflux modus proberen.  Dat ik daar dan toevallig meteen neutrale alcohol mee stook, is dan mooi meegenomen.

Tjah de essences, voor zulke uitjes is het toch makkelijk. Flesje 'water' mee in de rugzak..toppie. En voor op de camping shotjes  hahaa...worden top weekenden  als t door gaat.

Beantwoorden
Robbie
Berichten: 422
Topic starter
(@rvdh)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Zo, de appelbatch is bijna  1.5 maand verder en het proces is wat versneld door te verwarmen op 55c gedurende 3u   x3 ( op de foto zaten nog doppen op de flessen, haha doe dat dus niet, er ontstaat drukopbouw, ik heb vervolgd zonder dop op de fles. Het begint al een lekker zacht drankje te worden. Voor de eerste keer zeker niet slecht. Gerijpt op moerbei en walnoot dop. Geen hallucinaties, geen hoofdpijn.  Heerlijk.  Volgende week weer een fast fermenting vodka klaar zetten.

1621062584-IMG-20210507-WA0020.jpeg
1621062756-IMG-20210509-WA0046.jpeg
Beantwoorden
2 Reacties
Stefan
(@stefanjo)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 220

@rvdh hoe verwarm je het

Beantwoorden
Robbie
(@rvdh)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 422

@stefanjo de distilatie in flessen zonder dop. Deze zet ik in een inmaakketel gevuld met water op 55c. Dat laat ik 3u staan. Dit proces 3 x herhaald en elke keer dat ik dit proces deed werd de smaak beduidend beter.

Beantwoorden
Robbie
Berichten: 422
Topic starter
(@rvdh)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Volgende week gaan we weer een snel fermenteer beslag maken. Met de tarwezemelen.

 

Voor nu eerst alles weer in topcondite brengen dmv een lekker citroenzuur/sulfietbad.   

Ik heb eigenlijk geen idee hoeveel ik van wat moet gebruiken, ik heb op 150L water nu 250gr citroenzuur gebruikt ( hele zakje ) en zeker 100gr sulfiet. 

 

Ook een lasje gerepareert met kneedbaar staal. Bleek vorige stook niet helemaal lek dicht te zijn

 

1621752851-20210523_084525.jpg
1621752952-Screenshot_20210523-084903_WhatsApp.jpg
Beantwoorden
Pagina 3 / 5
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?