Meldingen
Alles wissen

Hollandsche CCVM ketel

Pagina 3 / 4

Robbie
Berichten: 308
Registered
Topic starter
(@rvdh)
Zeer Actief Lid
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Daar gaan we, alles op pijl. Let's go..schijnt dat het kan schuimen.  Vandaar 60kg  verdeeld in 2 vaten. Het is immers ook me werkplek tegenwoordig. 

Beantwoorden
9 Reacties
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1056

@rvdh, appeltjes geperst/gemalen, gekookt, suiker bij gedaan?

Beantwoorden
Robbie
Registered
(@rvdh)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Zeer Actief Lid
Berichten: 308

@rumo  in kleine stukjes gesneden, erna in de blender, morgen alles op temperatuur, gist erbij en sg meten. Er gaan waarschijnlijk geen suiker bij. Traditonele wijze, dus maandje geduld hebben. Appels zijn echte suikerbommetjes

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7654

@rvdh je hebt dus niet gekookt of enzymen toegevoegd ? 

Even Koken maakt cellen kapot en maakt het methyl vormend enzym kapot

dit inverband met eventuele methyl vorming .  ( Hard schillig fruit  bevat pectine .   )

De pitjes ook mee gehakt   of ook verweiderd ? 

Pitjes geven bittere bijsmaak en cyaniden .

Wat is het Ph tijdens vergisting?

Beantwoorden
Robbie
Registered
(@rvdh)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Zeer Actief Lid
Berichten: 308

@robbert  niet gekookt, alles erin (ben benieuwd), 2 theelepels citroen vitaminentabletjes, theelepen epsom salt,gekookte witte bonen als voeding en 3 x bakkersgister ( de blokjes ). Begint al goed te borrelen. Gister kon ik door te lage temperatuur geen juiste suikergehalte meten. Na 2 uur feremteren hoop ik alsnog de juiste SG te hebben, welke eigenlijk wat laag is.  zeg 1040.  Nu het dilema, beetje suiker erbij tot 1060SG, of zo houden. Pruttelt best

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1056

@rvdh, ja suiker er bij dat is een dilemma kwaliteit of kwantiteit. Maar 5% eind is niet veel. De hoeveelheid gist die je gebruikt is ook niet veel.

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7654

@rvdh 1040 is niet raar er zitten nog veel opgesloten suikers .

Zonder koken of enzymen toevoegen zal je ook minder opbrengst hebben .

Suiker toevoegen is zonde van de smaak . Doet gewoon afbeuk .

Magnesium sulfaat heeft slecht klein beetje toegevoegde waarde nadeel zal zijn dat de drank bitterder wordt . 

( Magnesium sulfaat gebruik is meer gebruikelijk bij  bierbrouwen .Er zijn nog steeds vele die bier ,wijn en likeur maken niet uit elkaar weten te  houden )

Beantwoorden
Robbie
Registered
(@rvdh)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Zeer Actief Lid
Berichten: 308

@robbert rare jongens joh, die rakia stokers..  gooien er aleen water bij. Niks enzymen.

Ik ben toch een beetje afgeweken en heb er toch een beetje suiker en nog 5 gistblokken bij gedaan. Nu is het wachten.. 1060 sg op de teller...  volgende keer zal ik nieuwe enzymen mee bestellen. Ik had dus blijkbaar wel wat staan nog van de pruimen. Ietwat gedateerd.  Fijne avond allen!

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1056

@rvdh, had nog wel gegaan(is niet zo oud), maar koken is beter maar niet makkelijker.

Beantwoorden
Robbie
Registered
(@rvdh)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Zeer Actief Lid
Berichten: 308

We zijn er klaar voor. 🤗 

Beantwoorden
Larsje40
Berichten: 86
Registered
(@larsje40)
Actief Lid
Deelgenomen: 2 jaar geleden

goed bezig! en hoeveel liter water heb je er in totaal bij gedaan? puur uit nieuwsgierigheid.

 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbie
Registered
(@rvdh)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Zeer Actief Lid
Berichten: 308

@larsje40 mogge! Ik heb nu 1:1  en dat verdeeld in 2 vaten. Kan misschien nog wel wat water bij, maar het gaat eerst schuimen. Als ik de tonnen te hoog vul dan heb ik straks een boze vrouw en een vieze kamer. Vullen op max 2/3 is het  het advies. Dat wacht ik eerst even af. Wat ook kan is dat ik in de ketel aanvul met water als we gaan stoken.

Moet ik even kijken en nog goed inlezen.

Veel arbeidsvreugd allen.

 
Beantwoorden
marcel1966
Berichten: 143
Registered
(@marcel1966)
Actief Lid
Deelgenomen: 7 maanden geleden

Volg dit proces graag, heb namelijk ook nog wel een paar appeltjes voor de dorst over.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbie
Registered
(@rvdh)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Zeer Actief Lid
Berichten: 308

@marcel1966  hoi, ja veel leesplezier. Zodra ik weer wat nieuws heb laat ik het hier gewoon weten. Hopen dat het goed komt 😀 Vast wel, ik heb filmpjes gezien van de balkan waar ze deze brandy maken, daar gaat het toch even anders als zoals het hier dient te gaan. En daar komt het ook goed. Ik zie dat @robbert ook aangehaakt is. Hopelijk maak ik hem niet chagrijnig met mijn ontdekkingreis 😀

Beantwoorden
marcel1966
Berichten: 143
Registered
(@marcel1966)
Actief Lid
Deelgenomen: 7 maanden geleden

Ben zelf vanmiddag ook weer aan de slag gegaan, heb weer 20ltr suikerwater staan, nu 14 dagen wachten en dan weer stoken, begin er echt lol in te krijgen, zeker omdat mijn allereerste stook gelijk goed gelukt is 🙂 hik. Ik ben nu gestart met een SG van 1070

Beantwoorden
Robbie
Berichten: 308
Registered
Topic starter
(@rvdh)
Zeer Actief Lid
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Zondag sessie 09u gestart ( 8u oude tijd)

In de ketel:

Inhoud +/- 35L  appelferment van 6.5%

as we speak 40c°

Doel :laatste strip run en de spiritrun van de andere 2 stripruns. Zo,4.8L van  64% geniddeld. Tussendoor Max Verstappen ook nog even aanmoedigen.

 

Fijne zondag!

 

Beantwoorden
5 Reacties
Robbie
Registered
(@rvdh)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Zeer Actief Lid
Berichten: 308

Het is een 10L geworden met een gemiddelde van 60%. Dit is verkregen van 4 stripruns, waarbij ik stopte op 35%.  De spiritrun zal ik volgend weekend gaan doen, hier ben ik niet meer aan toe gekomen. 

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1056

@rvdh. En hoeveel stookwijn heb je dan totaal gebruikt? Want als je 4 maal je 50 liter ketel heb gevuld is de opbrengst niet zoveel 🙄 toch?

Beantwoorden
Robbie
Registered
(@rvdh)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Zeer Actief Lid
Berichten: 308

Mogge, ik heb 10L op 60%.  Deze verdun ik tot +/- 35% en kwam op een totaal van zeg 18L. Dus 2x 9 liter in de alambiek.

uit 4 x 35L stookwijn

Gister de eerste spiritrun is er 100ml voorloop, plus 250ml terpentine ruikende drank apart gezet als bbq aansteek.

Erna ben ik gaan opvangen van 80% tot 50% (2,4L)

daarna ben ik gaan selecteren, om later te beslissen of deze er ook bij gaan:

vanaf 50% - 45% (200ml) 

vanaf 45% naar 40% (200ml)

vanaf 40% naar 35%  opgevangen  (300ML)

 

 

En dan heb ik nog zo'n stook voor vanavond. Als het gemiddelde 70% is, gaan we toch naar een goede 9L in totaal denk?

Lekker hoor!

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1056

@rvdh, vroeg mij af hoe effectief je nieuwe  ketel was, maar dan moet ik stookwijn volume weten en % en opbrengst volume en %. Want ik denk dat je een zo hoog mogelijk percentage er uit wil halen. Maar ik geloof dat je zelf tevreden bent 👍

Beantwoorden
Robbie
Registered
(@rvdh)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Zeer Actief Lid
Berichten: 308