Meldingen
Alles wissen

Hollandsche CCVM ketel

Pagina 4 / 5

dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaren geleden

hoy,

sulfiet:

schoonmaken materiaal:

2 gram per liter water + citroenzuur

most steriel maken

1 gram per 10 liter most 24 laten staan dan verder doen

Bottelen wijn ( gist doden)

1 gram per 10 liter wijn 24 uur laten staan (afgesloten met waterslot) dan bottelen.

 

heb ik uit een boek gehaald, en zo doe ik het.

 

groetjes

 

Dumo

Beantwoorden
Robbie
Berichten: 331
Topic starter
(@rvdh)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Thanks!  Dan komt het wel redelijk in de buurt. Thanks voor je reactie.

Ik hoop over 2 weken weer een stookje te kunnen doen. Ik verwacht dat we ergens in deze week uitgegist zijn. Kijken of het nu wel gaat lukken in de reflux stand.

Beantwoorden
Robbie
Berichten: 331
Topic starter
(@rvdh)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Het werd wel weer eens tijd, 2e poging in de reflux modus en nu lukt het.  De voorloop suikerwash met tarwezemelen is nu 92%.  Niet slecht toch? Misschien met wat afstelwerk dat het nog verbeterd.

Het probleem zat hem vorige keer dus in de rubber ring met een vermazing, deze was te fijn. Dit zorgde voor overkoken in de kolom. Op dit moment draait alles heerlijk rustig.  Super,  hieronder weer een kleine impressie van het opvangen van de voorloop.

 

https://youtu.be/6C_tV43gGfs

 

1624092842-20210619_100637.jpg
Beantwoorden
Robbie
Berichten: 331
Topic starter
(@rvdh)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaren geleden

5.5L op 90% is wat er voor nu is overgebleven na het scheiden van de delen. Lekker hoor.

1624193250-20210620_123646.jpg
Beantwoorden
Robbie
Berichten: 331
Topic starter
(@rvdh)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaren geleden

5.5L op 90% is wat er voor nu is overgebleven na het scheiden van de delen. Lekker hoor.

1624193285-20210620_123646.jpg
Beantwoorden
2 Reacties
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Noble Member
Berichten: 1446

@rvdh, merk je veel verschil tussen de verschillende cut's? en hoeveel heb je er weg gedaan?

Beantwoorden
Robbie
(@rvdh)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Reputable Member
Berichten: 331

@rumo 100L weggestookt over 3 rondes, op die manier zaten de ketels gelijkmatijg gevuld. Meteen van de emmer (7%) via dat reflux systeem laten lopen. Gemiddeld 91%.  Ik had 8 potjes over,  eigenlijk allen van de beginnen. Daar zit wel een soort terpentine achtigs in. 1 van die 8 probeer strals nog eens, zeg 300 ml. de rest is goed om de bbq mee aan te steken, handen te wassen, rammen te lappen..... ik ben tevreden. Gister getest op 40%,  2 flesjes in de vriezer voor vanavond's wedstrijd NL - MKD.  

 

 

 

1624259027-20210621_085549.jpg
Beantwoorden
Robbie
Berichten: 331
Topic starter
(@rvdh)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Infusion time.

  Kleine 3 weken tot de F1! Ik heb vorige week deze 3 potten klaar gezet.

1 L op 90% Limonchello

1L op 90% Orangello die crema (split ijsjes smaak)

En 2L op 90%  'de' 44, echter wordt het kwa dagen 35dgn.

Dus geen makkelijke weg middels essence, maar gewoon puur natuur.

Ben benieuwd

 

Ook mijn 10L houten vaatje uit Macedonie binnen. Even geduld nog totdat de druiven rijp zijn en dan het jaarlijkse familie drankje verstoken en rijpen in het eiken vaatje.

 

 

 

 

1628413823-20210721_210402.jpg
Beantwoorden
Robbie
Berichten: 331
Topic starter
(@rvdh)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Van het weekend een lekkere druivenrakija gestookt. Het is uiteindelijk 7L geworden op 55%.   Deze rakija gaat in het 10L slavonische eiken vaatje (regio Berovo, Macedonie)    de 7L is eigenlijk net niet genoeg en wordt aangevuld met Rakija uit de regio Kavardaci, Macedonie!   Cheers

1634656339-16346563102391010679320559386046.jpg
Beantwoorden
4 Reacties
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Noble Member
Berichten: 1446

@rvdh en hoelang denk je het in het vat te houden?

Beantwoorden
Robbie
(@rvdh)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Reputable Member
Berichten: 331

@rumo tussen 3 a 4 manden las ik op internet. In proef voor de zekerheid elke maand een keer 😉

Beantwoorden
Robbie
(@rvdh)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Reputable Member
Berichten: 331

@robbert over de soort hout is zeker te weten nagedacht. Alles authentiek, zoals je uit de tekst hierboven kan uitmaken. Als je wil kan je me je adres even prive sturen. Dan zend ik je een sample over een maandje (even rijpen nog). 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Illustrious Member
Berichten: 8663

@rvdh  Met Authentieke middelen krijg je nog steeds de beste producten .

Wat betreft een vat  ( hout ) Is altijd de vraag hoe de kuiper hem heeft afgewerkt.  

Maar zal wel goed komen . 

Ik zie het sample wel komen . 

👍

Beantwoorden
Robbie
Berichten: 331
Topic starter
(@rvdh)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Het vat had na 11 dagen geen lekkage meer. Ook heeft het drankje 11 dagen gelucht  (gehuwd). Net even een proefje gedaan met buurman en schoonmoeder ( uit Macedonie)  Nu al goed gekeurd!!

Het drankje gaat nu tot in iedergeval Oud en Nieuw in de kelder........   

1635683137-IMG-20211031-WA0011.jpeg
Beantwoorden
14 Reacties
Robbie
(@rvdh)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Reputable Member
Berichten: 331

1e proefje vanuit het vat,  overheersende vanille.  poehee.. Hopelijk ebt dat nog weg met de tijd. 😆 

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Famed Member
Berichten: 2611

@rvdh Apart, het Slovenisch eiken wat ik heb geeft meer kruidige smaken af, sterk overheersend ook, denk aan nootmuskaat, kruidnagel, kaneel idee. Ik weet eigenlijk niet in hoeverre vanillesmaak afbreekt, houtinvloed kan na een aantal maanden op fles wel afzwakken.

Beantwoorden
Robbie
(@rvdh)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Reputable Member
Berichten: 331
  • @alchemist thanks, kan het zijn omdat het een nieuw vat is? Dat er dan misschien meer stoffen worden afgegeven. Het is niet vies, alleen ik herken bijna de druiven er niet meer in haha. En nu je het zegt  dat kruidige inderdaad ook. Alles is nog vers denk ik dan maar...   nu heb ik er een glas bij gepakt, en is het alweer beter.
1636489687-16364895934314401165655364038708.jpg
Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Famed Member
Berichten: 2611

@rvdh nieuw vat kan, vanille smaak komt vanilline wat aanwezig is in eiken, bij een medium toast komt t meer naar boven. Eerste vloeistof die erin gaat zal het meeste aan stoffen uit het eiken trekken. Hoeveelheid aanwezig is afhankelijk van de soort eiken,meen dat wit Amerikaans eiken t meeste bevat wat gebruikt wordt om drank te lageren, m'n Sloveens eiken chips ruiken ook echt anders, daarom dat ik het vroeg. 

 

Een andere optie is om ander hout te gebruiken, gisteren op whatsapp een discussie gehad over een Poolse webshop waar ik t.z.t. wil gaan bestellen (krijgt goede reviews op t hobbybrouwen forum).

 

https://twojbrowar.pl/en/distillation/oak-chips/mulberry-wood-chips-50g

 

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Famed Member
Berichten: 2611

Nog iets wat van belang is,na t rijpen en verdunnen heeft t ook een paar weken nodig zodat de smaken zich kunnen verdelen. Kan nog wat doen voor je destillaat.

Beantwoorden
Robbie
(@rvdh)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Reputable Member
Berichten: 331

@alchemist ey,  de moerbei  hehe, ja dat weet ik nog met je.. ik ben denk ik in een vroeg stadium aan het testen haha..  Ik stuur je wel een sample, ben wel benieuwd 😉

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Famed Member
Berichten: 2611

@rvdh  Haha, klopt maar dit is eentje die geschikt zou moeten zijn voor consumptie 😉 . Geduld is buiten een leergierige instelling de beste karaktertrek die je kunt hebben bij deze hobby.

 

Ik wil graag proeven maar ben meer Whisky en bier gewend, zal moeilijker zijn om in te schatten voor welke smaak je wilt gaan. Als je een kritisch oordeel niet schuwt is Robbert misschien een betere ervaren tester, heeft qua smaken een breder scala aan ervaring, maar kan wat minder lief zijn 🤫 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Illustrious Member
Berichten: 8663

@alchemist , @rvdh

Een nieuw vat is niet alleen keuze in hout en wat voor invloed het heeft op de drank  vaak moet bij in gebruik nemen altijd vooraf nog het vat klaar gemaakt worden . Anders krijg je altijd een zware smaak .

Bijvoorbeeld door spoelen.  Eventueel met wijn of andere drank of je kiest een vat dat al eens is gebruikt .

Bijv een nieuw vat kan veel Looizuur afgeven dit kun je verminderen  je  spoelen met b.v. kalk of Een klei .

Wanneer een drank zwaar in looizuur zit kan drank aan  zuurstof  blootstellen helpen .

Bij een hoge vanille smaak help het om de drank te verwarmen   (niet hoger dan 55 graden ) en over te gieten waardoor de drank ook aan zuurstof wordt blootgesteld .

De vanille smaak zal afnemen en fruit zal meer overheersen gaan .

Beantwoorden
Robbie
(@rvdh)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Reputable Member
Berichten: 331

@robbert

Ik heb dit vat enkel goed met water gespoeld, gevuld en dit zo'n 11 dagen laten staan (geen lekkage meer). Goede tip weer, het verwarmen. Geen idee hoe ze vaatjes voorbereiden op de Balkan overigens. Als je het leuk vind (en ik ben heel benieuwd naar mijn vorderingen so far) stuur ik je rond nieuw jaar een sample toe.  

@alchemist

Leergierig ligt het inderdaad niet aan, maar geduld hebben....  🤣 Dat is soms nog wel eens lastig.

Bedankt zover mannen.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Illustrious Member
Berichten: 8663

@rvdh heel veel hobbyisten kopen een vat vullen die met water en gaan zodra het vat niet lekt het meteen vullen met drank. .

Maar eigenlijk moet je eerst nadenken wat voor vat van welk hout je gaat gebruiken .daarbij hebben verschillende houtsoorten ook verschillende invloeden op smaak.  Maar daarbij ook hoe oud is het hout hoe lang na de kap is er een vat van gemaakt. 

Is het verder behandeld of onbehandeld vanaf kuiperij ?

Heelvaak worden gebruikte  wijn ,port , sherry vaten maar ook bourbon en whiskey vaten gebruikt omdat deze al minder hard in hout , en looizuur / tanines smaken zitten .

Ondanks dat worden  gebruikte vaten ook vaak voor opnieuw in gebruik te nemen  gewiekt of met calcium , soda of andere zuren nog even behandeld of gespoeld.

Het is vaak ook op ervaring met kuiperijen of afkomst van vaten dat men kiest wat men doet vooraf in gebruik name.

Vaak kun je wel ruiken aan vat en zien aan eerste spoelwater of het extra aandacht nodig heeft .

Ik hou zelf een drank lang te laten rusten op vat dus zal altijd eerst een vat met calcium en eventueel Bentoniet voorbehandelen . 

 

Lijkt mij leuk om te mogen proeven van jou product .

Beantwoorden
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 197

@robbert off topic een vraag ertussen stellen als het mag .

jij repereerde of restaureerde voor mijn heit ook zijn vaten is , zou jij voor mij een oud vat weer in orde kunnen maken ?  Alsjeblieft . Ik bak appeltaart 😜

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Illustrious Member
Berichten: 8663