Meldingen
Alles wissen

Hollandsche CCVM ketel

Pagina 4 / 5

dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

hoy,

sulfiet:

schoonmaken materiaal:

2 gram per liter water + citroenzuur

most steriel maken

1 gram per 10 liter most 24 laten staan dan verder doen

Bottelen wijn ( gist doden)

1 gram per 10 liter wijn 24 uur laten staan (afgesloten met waterslot) dan bottelen.

 

heb ik uit een boek gehaald, en zo doe ik het.

 

groetjes

 

Dumo

Beantwoorden
Robbie
Berichten: 422
Topic starter
(@rvdh)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Thanks!  Dan komt het wel redelijk in de buurt. Thanks voor je reactie.

Ik hoop over 2 weken weer een stookje te kunnen doen. Ik verwacht dat we ergens in deze week uitgegist zijn. Kijken of het nu wel gaat lukken in de reflux stand.

Beantwoorden
Robbie
Berichten: 422
Topic starter
(@rvdh)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Het werd wel weer eens tijd, 2e poging in de reflux modus en nu lukt het.  De voorloop suikerwash met tarwezemelen is nu 92%.  Niet slecht toch? Misschien met wat afstelwerk dat het nog verbeterd.

Het probleem zat hem vorige keer dus in de rubber ring met een vermazing, deze was te fijn. Dit zorgde voor overkoken in de kolom. Op dit moment draait alles heerlijk rustig.  Super,  hieronder weer een kleine impressie van het opvangen van de voorloop.

 

 

1624092842-20210619_100637.jpg
Beantwoorden
Robbie
Berichten: 422
Topic starter
(@rvdh)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

5.5L op 90% is wat er voor nu is overgebleven na het scheiden van de delen. Lekker hoor.

1624193250-20210620_123646.jpg
Beantwoorden
Robbie
Berichten: 422
Topic starter
(@rvdh)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

5.5L op 90% is wat er voor nu is overgebleven na het scheiden van de delen. Lekker hoor.

1624193285-20210620_123646.jpg
Beantwoorden
2 Reacties
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1832

@rvdh, merk je veel verschil tussen de verschillende cut's? en hoeveel heb je er weg gedaan?

Beantwoorden
Robbie
(@rvdh)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 422

@rumo 100L weggestookt over 3 rondes, op die manier zaten de ketels gelijkmatijg gevuld. Meteen van de emmer (7%) via dat reflux systeem laten lopen. Gemiddeld 91%.  Ik had 8 potjes over,  eigenlijk allen van de beginnen. Daar zit wel een soort terpentine achtigs in. 1 van die 8 probeer strals nog eens, zeg 300 ml. de rest is goed om de bbq mee aan te steken, handen te wassen, rammen te lappen..... ik ben tevreden. Gister getest op 40%,  2 flesjes in de vriezer voor vanavond's wedstrijd NL - MKD.  

 

 

 

1624259027-20210621_085549.jpg
Beantwoorden
Robbie
Berichten: 422
Topic starter
(@rvdh)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Infusion time.

  Kleine 3 weken tot de F1! Ik heb vorige week deze 3 potten klaar gezet.

1 L op 90% Limonchello

1L op 90% Orangello die crema (split ijsjes smaak)

En 2L op 90%  'de' 44, echter wordt het kwa dagen 35dgn.

Dus geen makkelijke weg middels essence, maar gewoon puur natuur.

Ben benieuwd

 

Ook mijn 10L houten vaatje uit Macedonie binnen. Even geduld nog totdat de druiven rijp zijn en dan het jaarlijkse familie drankje verstoken en rijpen in het eiken vaatje.

 

 

 

 

1628413823-20210721_210402.jpg
Beantwoorden
Robbie
Berichten: 422
Topic starter
(@rvdh)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Van het weekend een lekkere druivenrakija gestookt. Het is uiteindelijk 7L geworden op 55%.   Deze rakija gaat in het 10L slavonische eiken vaatje (regio Berovo, Macedonie)    de 7L is eigenlijk net niet genoeg en wordt aangevuld met Rakija uit de regio Kavardaci, Macedonie!   Cheers

1634656339-16346563102391010679320559386046.jpg
Beantwoorden
4 Reacties
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1832

@rvdh en hoelang denk je het in het vat te houden?

Beantwoorden
Robbie
(@rvdh)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 422

@rumo tussen 3 a 4 manden las ik op internet. In proef voor de zekerheid elke maand een keer 😉

Beantwoorden
Robbie
(@rvdh)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 422

@robbert over de soort hout is zeker te weten nagedacht. Alles authentiek, zoals je uit de tekst hierboven kan uitmaken. Als je wil kan je me je adres even prive sturen. Dan zend ik je een sample over een maandje (even rijpen nog). 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@rvdh  Met Authentieke middelen krijg je nog steeds de beste producten .

Wat betreft een vat  ( hout ) Is altijd de vraag hoe de kuiper hem heeft afgewerkt.  

Maar zal wel goed komen . 

Ik zie het sample wel komen . 

👍

Beantwoorden
Robbie
Berichten: 422
Topic starter
(@rvdh)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Het vat had na 11 dagen geen lekkage meer. Ook heeft het drankje 11 dagen gelucht  (gehuwd). Net even een proefje gedaan met buurman en schoonmoeder ( uit Macedonie)  Nu al goed gekeurd!!

Het drankje gaat nu tot in iedergeval Oud en Nieuw in de kelder........   

1635683137-IMG-20211031-WA0011.jpeg
Beantwoorden
14 Reacties
Robbie
(@rvdh)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 422

1e proefje vanuit het vat,  overheersende vanille.  poehee.. Hopelijk ebt dat nog weg met de tijd. 😆 

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@rvdh Apart, het Slovenisch eiken wat ik heb geeft meer kruidige smaken af, sterk overheersend ook, denk aan nootmuskaat, kruidnagel, kaneel idee. Ik weet eigenlijk niet in hoeverre vanillesmaak afbreekt, houtinvloed kan na een aantal maanden op fles wel afzwakken.

Beantwoorden
Robbie
(@rvdh)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 422
  • @alchemist thanks, kan het zijn omdat het een nieuw vat is? Dat er dan misschien meer stoffen worden afgegeven. Het is niet vies, alleen ik herken bijna de druiven er niet meer in haha. En nu je het zegt  dat kruidige inderdaad ook. Alles is nog vers denk ik dan maar...   nu heb ik er een glas bij gepakt, en is het alweer beter.
1636489687-16364895934314401165655364038708.jpg
Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@rvdh nieuw vat kan, vanille smaak komt vanilline wat aanwezig is in eiken, bij een medium toast komt t meer naar boven. Eerste vloeistof die erin gaat zal het meeste aan stoffen uit het eiken trekken. Hoeveelheid aanwezig is afhankelijk van de soort eiken,meen dat wit Amerikaans eiken t meeste bevat wat gebruikt wordt om drank te lageren, m'n Sloveens eiken chips ruiken ook echt anders, daarom dat ik het vroeg. 

 

Een andere optie is om ander hout te gebruiken, gisteren op whatsapp een discussie gehad over een Poolse webshop waar ik t.z.t. wil gaan bestellen (krijgt goede reviews op t hobbybrouwen forum).

 

https://twojbrowar.pl/en/distillation/oak-chips/mulberry-wood-chips-50g

 

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

Nog iets wat van belang is,na t rijpen en verdunnen heeft t ook een paar weken nodig zodat de smaken zich kunnen verdelen. Kan nog wat doen voor je destillaat.

Beantwoorden
Robbie
(@rvdh)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 422

@alchemist ey,  de moerbei  hehe, ja dat weet ik nog met je.. ik ben denk ik in een vroeg stadium aan het testen haha..  Ik stuur je wel een sample, ben wel benieuwd 😉

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@rvdh  Haha, klopt maar dit is eentje die geschikt zou moeten zijn voor consumptie 😉 . Geduld is buiten een leergierige instelling de beste karaktertrek die je kunt hebben bij deze hobby.

 

Ik wil graag proeven maar ben meer Whisky en bier gewend, zal moeilijker zijn om in te schatten voor welke smaak je wilt gaan. Als je een kritisch oordeel niet schuwt is Robbert misschien een betere ervaren tester, heeft qua smaken een breder scala aan ervaring, maar kan wat minder lief zijn 🤫 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@alchemist , @rvdh

Een nieuw vat is niet alleen keuze in hout en wat voor invloed het heeft op de drank  vaak moet bij in gebruik nemen altijd vooraf nog het vat klaar gemaakt worden . Anders krijg je altijd een zware smaak .

Bijvoorbeeld door spoelen.  Eventueel met wijn of andere drank of je kiest een vat dat al eens is gebruikt .

Bijv een nieuw vat kan veel Looizuur afgeven dit kun je verminderen  je  spoelen met b.v. kalk of Een klei .

Wanneer een drank zwaar in looizuur zit kan drank aan  zuurstof  blootstellen helpen .

Bij een hoge vanille smaak help het om de drank te verwarmen   (niet hoger dan 55 graden ) en over te gieten waardoor de drank ook aan zuurstof wordt blootgesteld .

De vanille smaak zal afnemen en fruit zal meer overheersen gaan .

Beantwoorden
Robbie
(@rvdh)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 422

@robbert

Ik heb dit vat enkel goed met water gespoeld, gevuld en dit zo'n 11 dagen laten staan (geen lekkage meer). Goede tip weer, het verwarmen. Geen idee hoe ze vaatjes voorbereiden op de Balkan overigens. Als je het leuk vind (en ik ben heel benieuwd naar mijn vorderingen so far) stuur ik je rond nieuw jaar een sample toe.  

@alchemist

Leergierig ligt het inderdaad niet aan, maar geduld hebben....  🤣 Dat is soms nog wel eens lastig.

Bedankt zover mannen.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@rvdh heel veel hobbyisten kopen een vat vullen die met water en gaan zodra het vat niet lekt het meteen vullen met drank. .

Maar eigenlijk moet je eerst nadenken wat voor vat van welk hout je gaat gebruiken .daarbij hebben verschillende houtsoorten ook verschillende invloeden op smaak.  Maar daarbij ook hoe oud is het hout hoe lang na de kap is er een vat van gemaakt. 

Is het verder behandeld of onbehandeld vanaf kuiperij ?

Heelvaak worden gebruikte  wijn ,port , sherry vaten maar ook bourbon en whiskey vaten gebruikt omdat deze al minder hard in hout , en looizuur / tanines smaken zitten .

Ondanks dat worden  gebruikte vaten ook vaak voor opnieuw in gebruik te nemen  gewiekt of met calcium , soda of andere zuren nog even behandeld of gespoeld.

Het is vaak ook op ervaring met kuiperijen of afkomst van vaten dat men kiest wat men doet vooraf in gebruik name.

Vaak kun je wel ruiken aan vat en zien aan eerste spoelwater of het extra aandacht nodig heeft .

Ik hou zelf een drank lang te laten rusten op vat dus zal altijd eerst een vat met calcium en eventueel Bentoniet voorbehandelen . 

 

Lijkt mij leuk om te mogen proeven van jou product .

Beantwoorden
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 307

@robbert off topic een vraag ertussen stellen als het mag .

jij repereerde of restaureerde voor mijn heit ook zijn vaten is , zou jij voor mij een oud vat weer in orde kunnen maken ?  Alsjeblieft . Ik bak appeltaart 😜

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@theresa reconditioneren bedoel je denk ik .

Moet hij uitgeschraapt en opnieuw gebrand worden , of is het en lek ? 

Voor jou wil ik wel even kijken  Breng zaterdag maar . Ik kijk wel .  

( Appeltaart mag mee ,😋😋😋)

Beantwoorden
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 307

@robbert danke  .  ze zijn meer dan 5 x gebruikt als je ze weer kunt nieuw leven geven graag .

oant sneon .

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@theresa je brengt 2 vaten ? 

Ik maak ze wel open en kijk wel even wat nodig is .  

Laat zaterdag maar even weten of je ze als nodig is ook opnieuw gebrand wil hebben. 

Beantwoorden
Robbie
Berichten: 422
Topic starter
(@rvdh)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

We stonden voor een drankje te doen van de nieuw gestookte rakia, vers uit het vaatje. Uur later...hoofdpijn. Nooit gehad van mn drankjes, tenminste..niet na een uur. 

In de tussentijd, sample verstuurd naar Robbert....niet wetende wat er nog komen gaat.

Na nog een aantal pogingen. Elke keer hoofdpijn. Ik had inmiddels de rakia overgegoten in 5L flessen. Daar zag ik plots e.e.a in drijven. Het leek wel schimmel en de smaak werd steeds meer een lijm/terpentine smaak.....

Op het moment van constateren van de soort schimmel achtige in de fles Robbert een bericht gestuurd op te passen. Ik had de fles inmiddels leeggegooid..

Robbert gaf het toch een poging en gaf aan dat het best een lekker drankie is...best een eer van onze grootmeester!!. Wel de tip om niet te lang door te met de opvang. Gezien het feit van de hoofdpijn, misschien wel de goede beslissing om het weg te mikken.

Ondertussen begonnen met een onderzoek. Wat blijkt, het nieuwe 10L vast bevat dus eenn soort kit in de naden....zou dat het dan geweest kunnen zijn?...    10L weggegooid door een dicht gekit houten vast....pffff...

Enfin,  vat schoon gemaakt, ontdaan van de lijmresten. En op advies van Robbert koel en in folie gewikkeld. Op naar volgend fruitseizoen!...Of mischien toch weer eens een keer die whiskey..

 

 

 

1642350131-20220109_091958.jpg
Beantwoorden
Robbie
Berichten: 422
Topic starter
(@rvdh)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Zo,  eerste stookje weer eens om wat vetrouwen te winnen weer na de teleurstelling van de weggegooide rakija.

Het is een TFFVodka geworden.

Vandaag de bbq probe's eens gebruikt. Da's toch wel eens lekker zeg. 10L is bijna afgestook op 91%. We kunnen weer even vooruit.  Ook de hulp was vandaag subliem.  Jong geleerd.......enfin..Cheers.

 

 

 

 

1653851964-20220529_155317.jpg
Beantwoorden
2 Reacties
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1832

@rvdh ziet er goed uit. Hoe heb je de temperatuur gemeten(app.)?

Beantwoorden
Robbie
(@rvdh)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 422

@rumo ja klopt, met een inkbird bbq Go met 2 probes.  1 net onder de brug en 1 in de uitlaatzijde van het alcoholdestilaat. Er zit ook een displayvenstertje bij.

1653933142-16539330826332478554595210452962.jpg
Beantwoorden
Robbie
Berichten: 422
Topic starter
(@rvdh)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden
Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbie
(@rvdh)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 422

90c, hoger kreeg ik hem niet deze keer. Maar, hij is bijna neutraal. Heel klein vleugje tarwezemelen haal je er nog wel uit, maar prima zo.  

 

Nu tijd voor whisky??.....

1654510364-20220606_083652.jpg
Beantwoorden
Robbie
Berichten: 422
Topic starter
(@rvdh)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Weer geen whiskey......

 

Het is weer eens tijd voor lekker pruimenstookje. Helaas nog geen eigen pruimen dit jaar in de jonge boompjes. Dit keer vers van de boomgaard uit Leerbroek.  Dit alles was 3 dagen geleden.

Dat wordt weer lekker lekker..

1658575726-20220721_195902.jpg
Beantwoorden
Robbie
Berichten: 422
Topic starter
(@rvdh)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Lekker bezig! Donderdag en gister 70 ltr stookwijn weggestookt van de pruimen. Alles bij elkaar een kleine 6L op 65% gemengd met water tot 25%. Ongeveer 15L water erbij. Nu op het gemakje alles afstoken. Gaat prima zo. PS: schuurtje ook meteen weer opruimen. Iedereen blij.

1659771929-Screenshot_20220806-094034_BBQ-Go.jpg
Beantwoorden
Robbie
Berichten: 422
Topic starter
(@rvdh)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Fijne zaterdag!!

1659772499-20220806_095338.jpg
Beantwoorden
Robbie
Berichten: 422
Topic starter
(@rvdh)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Poging 2: Vaatje (Slavonische eik) is helemaal schoongemaakt, en nu vol met water.  Als die dicht is kan de rakija er in.

1659773046-20220806_100137.jpg
Beantwoorden
2 Reacties
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1832

@rvdh en met helemaal schoongemaakt bedoel je dan open maken en schrappen?

Beantwoorden
Robbie
(@rvdh)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 422

@rumo  Ha, ja klopt. Ik had het vaatje vorig jaar gekregen van mijn schoonvader. Nadat ik de eerste stook er in had gedaan, kwam er een raar smaakje aan de druiven rakija.    Even geschakeld met @Robbert bleek er een lijmrandje in te zitten...grrrr.   haha...jammer weer.   9L weggemikt. Gelukkig geen dingen waar de gezondheid van achteruit gaat.   Helemaal uit elkaar, en weer in elkaar. In een folie gewikkeld en koel opgeslagen. Nu poging 2..met een schoon vaatje.

Beantwoorden
Pagina 4 / 5
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?