Meldingen
Alles wissen

Hollandsche CCVM ketel

Pagina 5 / 5

Robbie
Berichten: 384
Topic starter
(@rvdh)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Nu de pruimen in de fles zitten,  gaan we door...   druiven!!  

1659817382-20220806_213912.jpg
Beantwoorden
Robbie
Berichten: 384
Topic starter
(@rvdh)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Zo, eindelijk eens tijd voor een stootje. De druifjes worden lekker verstookt.  Ik heb de kolom voor de verandering eens zo kort mogelijk gehouden....    ben benieuwd.

1666460345-IMG-20221022-WA0010.jpeg
Beantwoorden
7 Reacties
Murmillo
(@murmillo)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2498

@rvdh mooi man!

Beantwoorden
Robbie
(@rvdh)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 384

@murmillo hij gaat als een tierelier!  Ben er wel echt blij mee. Aleen die gasprijzen... misschienaar eens kijken of ik hem kan ombouwen volgend jaar.  4/5 kuub gas per avondje haal je makkelijk.

Beantwoorden
Robbie
(@rvdh)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 384

Ik kom de winter wel weer door!  Nouja,  maandje lukt wel in iedergeval. 4L druifjes op de fles gezet. Nog even rijpen nu

1667326363-16673262604612396784066097722832.jpg
Beantwoorden
Bewust
(@bewust)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 314

@rvdh ziet er goed uit. Zet je alles blank of komt er nog wat hout bij kijken?

Beantwoorden
Robbie
(@rvdh)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 384

@bewust dit keer bewust blank. Ik had wat tegenslagen met hout haha. Even terug naar de basis en van hieruit weer vertrouwen winnen. Vorige zomer 10L weggegooid. Staat hier ergens in het dagboek. Deze is echt goed gelukt, ik ben er erg blij mee

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1591

@rvdh ik ken dat had ook zone periode. Drank smaakte bitter en gewoon niet lekker genoeg, begon zelfs af te vragen of ik niet alleen blanke drank zou maken. Maar het is gewoon volhouden en kritisch blijven. Maar weg gooien is zonde na een paar jaar proef ik nog wel eens, en misschien wint de dorst het van de smaak.

Beantwoorden
Bewust
(@bewust)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 314

rumo / Robbie, ja het kan zomaar mis gaan. Heb ik met mijn gestookte vlierbessen die al een tijdje staan.  Gelukkig zit niet alles in één pot, maar de ene pot is wrang, bitter, vies en de andere (helaas maar een klein beetje) is heerlijk. Wat is er gebeurd? Heeft er iemand in die pot gepiest? Nee, ik ben d’r zelf bij maar jammer is het wel.

Beantwoorden
Robbie
Berichten: 384
Topic starter
(@rvdh)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

In Macedonië was het ook feest vorige week. Rakija Fest

 

1666519661-IMG-20221015-WA0058.jpg
Beantwoorden
5 Reacties
Robbie
(@rvdh)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 384

...

1666519952-IMG-20221015-WA0056.jpg
Beantwoorden
Robbie
(@rvdh)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 384

Nog 1tje dan..  oude garde

 

1666520044-IMG-20221015-WA0054.jpg
Beantwoorden
Murmillo
(@murmillo)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2498

@rvdh wat een mooie plaatjes. @chris vind dit ook prachtig.

Beantwoorden
Robbie
(@rvdh)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 384

@murmillo  haha ja is toch prachtig. Ik hoop er volgend jaar heen te gaan. Ik ken mensen die er vandaan komen. Enige nadeel is, is dat het in een klein dorpje is. De slaapplekken worden een beetje lastig. Ik zal het nog eens navragen.  Wie weet ooit cultuursnuiven met stookforum 

Beantwoorden
Murmillo
(@murmillo)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2498

@rvdh als je gaat en het past wil ik wel mee.

Beantwoorden
Robbie
Berichten: 384
Topic starter
(@rvdh)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Vandaag een rondleiding gehad op Winery Landgoed Heenwerf van Marnix en Sofia waar Brabantse bubbels worden gemaakt. Erg gaaf. Daarnaast maakt meester Marnix ook ratifia op zijn prachtige ketel..heeerlijk. Wat een een leuke plek!

 

1667319125-20221101_145342.jpg
Beantwoorden
Robbie
Berichten: 384
Topic starter
(@rvdh)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Even stof afblazen..

Project whiskey kan bijna van start. Enkel de ingrediënten nog scoren.

Maisketel en schrootmolentje zijn binnen!

Tevens bezig met het opzetten van een gister cultuur a la Robbert. 

 

Fijn uiteinde allen!  

1672233528-20221228_141805.jpg
Beantwoorden
Robbie
Berichten: 384
Topic starter
(@rvdh)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Geen woorden, maar daden!

Terug van een zonvakantie Domicaanse Republiek,  poehee, wat een lekkere rum

Hopper whisky in de maak. ( ja ja, het mag geen whisky heten omdat........)

Robberts bekende melkzuurgist staat zo goed als klaar, nog 1 dag verversen. Hopelijk rijst die dan de pan uit

Vandaag begonnen met het schroten van de mout

Tarwekorrels-gerstkorrels- château Whisky gerstenmout in de verhouding 1:1:1.

Maisschema moet ik even op het forum opzoeken, die staat ergens helemaal netjes verwoord. Veenmos om het brouwwater te wellen komt disndag door de brievenbus en dan kan ik van de week lekker brouwen.

Stoken wordt na ons bezoek van Macedonië gedaan, in de tussentijd kan het brouwsel lekker borrelen.

Ik heb scotch wiskey eiken cubes om straks op te rijpen.  

Fijne zondag!!

 

Beantwoorden
Robbie
Berichten: 384
Topic starter
(@rvdh)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hier de granen geschroot.  Is dat wat zo? Kan ik dat ergens testen op juistheid oid?

1676817924-20230219_154402.jpg
Beantwoorden
2 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2876

@rvdh korrels moeten in ieder geval zo goed als allemaal gebroken zijn, een hele korrel draagt niet bij aan opbrengst of enzymen.

 

Verder zou ik het schroten uiterlijk 24 uur van te voren doen, geschroot mout aan de lucht blootgesteld verliest amylase activiteit.

Beantwoorden
Robbie
(@rvdh)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 384

@alchemist ok thanks,  dan haal ik hem nog een keer door de molen, dan moet ie goed zijn,  wat betreft het brouwen...ik wacht nog op de veenmos. Wordt echt pas pas dinsdag avond op z'n vroegst.  Ik zal het bewaren in zo'n blauwe afsluitbaar vat. Fingers crossed

Beantwoorden
Robbie
Berichten: 384
Topic starter
(@rvdh)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Lekker brouwdagje, tot op heden gaat alles volgens 'Robberts'  recept

1677417600-IMG-20230226-WA0009.jpeg
Beantwoorden
3 Reacties
Robbie
(@rvdh)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 384

Ph netjes op 5.6

1677417728-20230226_101314.jpg
Beantwoorden
Robbie
(@rvdh)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 384

En ook het suikergehalte op de juiste target

 

Het spoelwater moet ik nog wel even wat oefenen.  Ik kreeg uit het bierfust ongeveer 15L  waarna ik 22L spoelwater heb toegevoegd (82c)  

Beantwoorden
Robbie
(@rvdh)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 384

Gaatbde goede kant op.  De smaak is bijzonder. Echt al wel de tonen van whisky...  wordt vervolgd

1677682607-20230301_155511.jpg
Beantwoorden
Robbie
Berichten: 384
Topic starter
(@rvdh)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Lekker overhalen

1678030314-IMG-20230305-WA0012.jpeg
Beantwoorden
Robbie
Berichten: 384
Topic starter
(@rvdh)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Een 3L op 58% , wat een opbrengst van een kleine 5tr zou betekenen op 40% uiteindelijk. 

Van 30kg graan, 10Kg gerstenmout 10kg gerst 10 kg tarwe

Is dat een goede hoeveelheid? Er is sowieso ruimte voor verbetering aan mijn kant voor wat betreft de uitvoering 

1678092016-20230306_093643.jpg
Beantwoorden
2 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9219

@rvdh het is wat lage opbrengst. 

36 -38 kg mout /graan levert 10 liter whiskey van ruim 40% .

 

Beantwoorden
Robbie
(@rvdh)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 384

@robbert okeey,  nouja,  het was in iedergeval weer een hele ontdekkingsreis wetende dat de volgende keren meer winst kan worden behaald. Dit was de eerste keer zo. Ben benieuwd, hoe die straks rijpt.  Proeft nu al niet verkeerd.

Beantwoorden
Robbie
Berichten: 384
Topic starter
(@rvdh)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Net een klein proefje genomen.  Wat is die lekker!!  Haha, dat is tof! Snel een nieuwe ronde inplannen!  Echt jongens, wauw..  dit had ik niet verwacht

Beantwoorden
4 Reacties
Robbie
(@rvdh)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 384

Luchten, zonder het rubber van de weckpot er tussen te doen, is dat voldoende?  Of moet de deksel er echt af?

1678375363-16783753066749205068678320398193.jpg
Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1591

@rvdh ik gebruik in plaats van de rubber ring een stuk keukenpapier en dan de deksel dicht.

Beantwoorden
Robbie
(@rvdh)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 384

@rumo gedaan!

Beantwoorden
Murmillo
(@murmillo)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2498

@rvdh leuk ook om in die potten de ontwikkeling te zien.

Beantwoorden
Robbie
Berichten: 384
Topic starter
(@rvdh)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

En dan nu een ontstoken oog, door gerst!!

Let op dat je dus voorzorgsmaatregelen treft om een poepoog te voorkomen

Een hordeolum is een ontsteking van een zweetklier of talgklier in het boven- of onderooglid. Er ontstaat een rood bultje dat flink pijn kan doen. Dat kan aan de binnenkant en de buitenkant van uw ooglid zijn.

Beantwoorden
3 Reacties
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1591

@rvdh door gerst 😳 ik heb daar ook wel eens last van, zal toch niet door mijn hobby komen 🤔

Beantwoorden
Robbie
(@rvdh)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 384

@rumo haha, ja dat ook.  Maar ook stof van o.a gerst kan een ontsteking veroorzaken.

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.arbokennisnet.nl/kennisdossiers/gevaarlijke-stoffen/meelstof/download/&ved=2ahUKEwjcqsOZu-D9AhUIg_0HHbwCBfQQFnoECAgQAQ&usg=AOvVaw11X3WxCqT2J5p-ec9iYadO

Pagina 22,  gepaard met conjuvictus. Volgende keer zet ik een duikbril op tijdens het werken met de graantjes haha..  of ik zorg er voor dat er geen stof vrij komt tijdens het schroten dmv afsluiten van emmer. 

Beantwoorden
Murmillo
(@murmillo)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2498