Meldingen
Alles wissen

Hollandsche CCVM ketel

Pagina 5 / 5

Robbie
Berichten: 422
Topic starter
(@rvdh)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Nu de pruimen in de fles zitten,  gaan we door...   druiven!!  

1659817382-20220806_213912.jpg
Beantwoorden
Robbie
Berichten: 422
Topic starter
(@rvdh)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Zo, eindelijk eens tijd voor een stootje. De druifjes worden lekker verstookt.  Ik heb de kolom voor de verandering eens zo kort mogelijk gehouden....    ben benieuwd.

1666460345-IMG-20221022-WA0010.jpeg
Beantwoorden
7 Reacties
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2690

@rvdh mooi man!

Beantwoorden
Robbie
(@rvdh)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 422

@murmillo hij gaat als een tierelier!  Ben er wel echt blij mee. Aleen die gasprijzen... misschienaar eens kijken of ik hem kan ombouwen volgend jaar.  4/5 kuub gas per avondje haal je makkelijk.

Beantwoorden
Robbie
(@rvdh)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 422

Ik kom de winter wel weer door!  Nouja,  maandje lukt wel in iedergeval. 4L druifjes op de fles gezet. Nog even rijpen nu

1667326363-16673262604612396784066097722832.jpg
Beantwoorden
Bewust
(@bewust)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 359

@rvdh ziet er goed uit. Zet je alles blank of komt er nog wat hout bij kijken?

Beantwoorden
Robbie
(@rvdh)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 422

@bewust dit keer bewust blank. Ik had wat tegenslagen met hout haha. Even terug naar de basis en van hieruit weer vertrouwen winnen. Vorige zomer 10L weggegooid. Staat hier ergens in het dagboek. Deze is echt goed gelukt, ik ben er erg blij mee

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1833

@rvdh ik ken dat had ook zone periode. Drank smaakte bitter en gewoon niet lekker genoeg, begon zelfs af te vragen of ik niet alleen blanke drank zou maken. Maar het is gewoon volhouden en kritisch blijven. Maar weg gooien is zonde na een paar jaar proef ik nog wel eens, en misschien wint de dorst het van de smaak.

Beantwoorden
Bewust
(@bewust)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 359

rumo / Robbie, ja het kan zomaar mis gaan. Heb ik met mijn gestookte vlierbessen die al een tijdje staan.  Gelukkig zit niet alles in één pot, maar de ene pot is wrang, bitter, vies en de andere (helaas maar een klein beetje) is heerlijk. Wat is er gebeurd? Heeft er iemand in die pot gepiest? Nee, ik ben d’r zelf bij maar jammer is het wel.

Beantwoorden
Robbie
Berichten: 422
Topic starter
(@rvdh)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

In Macedonië was het ook feest vorige week. Rakija Fest

 

1666519661-IMG-20221015-WA0058.jpg
Beantwoorden
5 Reacties
Robbie
(@rvdh)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 422

...

1666519952-IMG-20221015-WA0056.jpg
Beantwoorden
Robbie
(@rvdh)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 422

Nog 1tje dan..  oude garde

 

1666520044-IMG-20221015-WA0054.jpg
Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2690

@rvdh wat een mooie plaatjes. @chris vind dit ook prachtig.

Beantwoorden
Robbie
(@rvdh)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 422

@murmillo  haha ja is toch prachtig. Ik hoop er volgend jaar heen te gaan. Ik ken mensen die er vandaan komen. Enige nadeel is, is dat het in een klein dorpje is. De slaapplekken worden een beetje lastig. Ik zal het nog eens navragen.  Wie weet ooit cultuursnuiven met stookforum 

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2690

@rvdh als je gaat en het past wil ik wel mee.

Beantwoorden
Robbie
Berichten: 422
Topic starter
(@rvdh)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Vandaag een rondleiding gehad op Winery Landgoed Heenwerf van Marnix en Sofia waar Brabantse bubbels worden gemaakt. Erg gaaf. Daarnaast maakt meester Marnix ook ratifia op zijn prachtige ketel..heeerlijk. Wat een een leuke plek!

 

1667319125-20221101_145342.jpg
Beantwoorden
Robbie
Berichten: 422
Topic starter
(@rvdh)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Even stof afblazen..

Project whiskey kan bijna van start. Enkel de ingrediënten nog scoren.

Maisketel en schrootmolentje zijn binnen!

Tevens bezig met het opzetten van een gister cultuur a la Robbert. 

 

Fijn uiteinde allen!  

1672233528-20221228_141805.jpg
Beantwoorden
Robbie
Berichten: 422
Topic starter
(@rvdh)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Geen woorden, maar daden!

Terug van een zonvakantie Domicaanse Republiek,  poehee, wat een lekkere rum

Hopper whisky in de maak. ( ja ja, het mag geen whisky heten omdat........)

Robberts bekende melkzuurgist staat zo goed als klaar, nog 1 dag verversen. Hopelijk rijst die dan de pan uit

Vandaag begonnen met het schroten van de mout

Tarwekorrels-gerstkorrels- château Whisky gerstenmout in de verhouding 1:1:1.

Maisschema moet ik even op het forum opzoeken, die staat ergens helemaal netjes verwoord. Veenmos om het brouwwater te wellen komt disndag door de brievenbus en dan kan ik van de week lekker brouwen.

Stoken wordt na ons bezoek van Macedonië gedaan, in de tussentijd kan het brouwsel lekker borrelen.

Ik heb scotch wiskey eiken cubes om straks op te rijpen.  

Fijne zondag!!

 

Beantwoorden
Robbie
Berichten: 422
Topic starter
(@rvdh)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hier de granen geschroot.  Is dat wat zo? Kan ik dat ergens testen op juistheid oid?

1676817924-20230219_154402.jpg
Beantwoorden
2 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@rvdh korrels moeten in ieder geval zo goed als allemaal gebroken zijn, een hele korrel draagt niet bij aan opbrengst of enzymen.

 

Verder zou ik het schroten uiterlijk 24 uur van te voren doen, geschroot mout aan de lucht blootgesteld verliest amylase activiteit.

Beantwoorden
Robbie
(@rvdh)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 422

@alchemist ok thanks,  dan haal ik hem nog een keer door de molen, dan moet ie goed zijn,  wat betreft het brouwen...ik wacht nog op de veenmos. Wordt echt pas pas dinsdag avond op z'n vroegst.  Ik zal het bewaren in zo'n blauwe afsluitbaar vat. Fingers crossed

Beantwoorden
Robbie
Berichten: 422
Topic starter
(@rvdh)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Lekker brouwdagje, tot op heden gaat alles volgens 'Robberts'  recept

1677417600-IMG-20230226-WA0009.jpeg
Beantwoorden
3 Reacties
Robbie
(@rvdh)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 422

Ph netjes op 5.6

1677417728-20230226_101314.jpg
Beantwoorden
Robbie
(@rvdh)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 422

En ook het suikergehalte op de juiste target

 

Het spoelwater moet ik nog wel even wat oefenen.  Ik kreeg uit het bierfust ongeveer 15L  waarna ik 22L spoelwater heb toegevoegd (82c)  

Beantwoorden
Robbie
(@rvdh)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 422

Gaatbde goede kant op.  De smaak is bijzonder. Echt al wel de tonen van whisky...  wordt vervolgd

1677682607-20230301_155511.jpg
Beantwoorden
Robbie
Berichten: 422
Topic starter
(@rvdh)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Lekker overhalen

1678030314-IMG-20230305-WA0012.jpeg
Beantwoorden
Robbie
Berichten: 422
Topic starter
(@rvdh)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Een 3L op 58% , wat een opbrengst van een kleine 5tr zou betekenen op 40% uiteindelijk. 

Van 30kg graan, 10Kg gerstenmout 10kg gerst 10 kg tarwe

Is dat een goede hoeveelheid? Er is sowieso ruimte voor verbetering aan mijn kant voor wat betreft de uitvoering 

1678092016-20230306_093643.jpg
Beantwoorden
2 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@rvdh het is wat lage opbrengst. 

36 -38 kg mout /graan levert 10 liter whiskey van ruim 40% .

 

Beantwoorden
Robbie
(@rvdh)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 422

@robbert okeey,  nouja,  het was in iedergeval weer een hele ontdekkingsreis wetende dat de volgende keren meer winst kan worden behaald. Dit was de eerste keer zo. Ben benieuwd, hoe die straks rijpt.  Proeft nu al niet verkeerd.

Beantwoorden
Robbie
Berichten: 422
Topic starter
(@rvdh)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Net een klein proefje genomen.  Wat is die lekker!!  Haha, dat is tof! Snel een nieuwe ronde inplannen!  Echt jongens, wauw..  dit had ik niet verwacht

Beantwoorden
4 Reacties
Robbie
(@rvdh)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 422

Luchten, zonder het rubber van de weckpot er tussen te doen, is dat voldoende?  Of moet de deksel er echt af?

1678375363-16783753066749205068678320398193.jpg
Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1833

@rvdh ik gebruik in plaats van de rubber ring een stuk keukenpapier en dan de deksel dicht.

Beantwoorden
Robbie
(@rvdh)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 422

@rumo gedaan!

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2690

@rvdh leuk ook om in die potten de ontwikkeling te zien.

Beantwoorden
Robbie
Berichten: 422
Topic starter
(@rvdh)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

En dan nu een ontstoken oog, door gerst!!

Let op dat je dus voorzorgsmaatregelen treft om een poepoog te voorkomen

Een hordeolum is een ontsteking van een zweetklier of talgklier in het boven- of onderooglid. Er ontstaat een rood bultje dat flink pijn kan doen. Dat kan aan de binnenkant en de buitenkant van uw ooglid zijn.

Beantwoorden
3 Reacties
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1833

@rvdh door gerst 😳 ik heb daar ook wel eens last van, zal toch niet door mijn hobby komen 🤔

Beantwoorden
Robbie
(@rvdh)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 422

@rumo haha, ja dat ook.  Maar ook stof van o.a gerst kan een ontsteking veroorzaken.

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.arbokennisnet.nl/kennisdossiers/gevaarlijke-stoffen/meelstof/download/&ved=2ahUKEwjcqsOZu-D9AhUIg_0HHbwCBfQQFnoECAgQAQ&usg=AOvVaw11X3WxCqT2J5p-ec9iYadO

Pagina 22,  gepaard met conjuvictus. Volgende keer zet ik een duikbril op tijdens het werken met de graantjes haha..  of ik zorg er voor dat er geen stof vrij komt tijdens het schroten dmv afsluiten van emmer. 

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2690

@rvdh beterschap. dat klinkt niet best.

Beantwoorden
Robbie
Berichten: 422
Topic starter
(@rvdh)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Voor het eerst een rummetje aan het verstoken.

Op de foto de ruwe stook. 40liter 

voldaan

 

Nu ben ik bezig met de alambiek om de fijnstook te doen.

 

1702127571-20231208_151436.jpg
Beantwoorden
9 Reacties
Robbie
(@rvdh)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 422

3 soorten

1x blank, 1x Frans limousine eik en 1x golden rum ( Buccaneer Bob's recept met wat Frans eiken)

Allen zo rond 56% in het flesje.

Lekker laten rijpen nu

1702409985-20231212_201944.jpg
Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 410

@rvdh hoe lang laat je dit rijpen? gewoon naar smaak of een vaste tijd? en laat je dit nog luchten?

Beantwoorden
Robbie
(@rvdh)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 422

@rinus55 jaja, er zit een prop keukenrol in de hals van de fles nu. Dit laat ik nog wel 1 week zo, daarna ga ik weer wat water toevoegen, naar 50% ongeveer..alles op gevoel hoor. Volgens mij moet de keukenrol dan nog steeds in de hals en kan het geheel ' huwen'

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 410

@rvdh okay bedankt, ga ik ook doen dan, heb ook rum gemaakt maar ik vond hem wat scherp maar dat zit/zat in dichte flessen

Beantwoorden
Robbie
(@rvdh)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 422

@rinus55  ok ok

Ik heb eigenlijk gewerkt met de temperatuur dit keer.

Foreshots/heads

Van 78c tot 80c was voorloop/heads. ( scherpe smaak / terpentine lucht)

Hearts

Daarna werd dat minder, en ben ik in een grotere fles gaan opgevangen van 80c tot 87c 

Tails

En aansluitend ben ik elke stijging  celsius temperatuur gaan opvangen/ scheiden apart. Tot 96c.

Gister gekeken wat er nog lekker was in de apart opgevangen flessen van de ' tails'  en dat bij de hearts gemengd.

Opzich ging dat perfect zo,

 

Geen scherpe smaak, maar natuurlijk nog wel de smaak van nieuwe alcohol

Beantwoorden
Rudyvanr
(@rudyvanr)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 59

@rvdh na dat je de fijn stook hebt/had gedaan. Wat of hoeveel blijft er dan nog achter in je ketel?

En kan je halverwege de ketel open maken en bij vullen? 

Beantwoorden
Robbie
(@rvdh)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 422
  • @rudyvanr  mogge,  ik heb had 20 liter stookwijn.  Deze heb ik 3 gedeeltes verstookt in de alambiek van 15L
  • 6.5l stookwijn
  • 2l dunder
  • 3L  water

Zeg 11.5l in het keteltje per keer.  Volgens mij was dat ongeveer 25% abv.  

Ik had extra water gevuld om droogkoken te voorkomen.

Ik denk dat, als je alles laat afkoelen, dat je wel water kan toevoegen. 

Niet ale het warm is, want er staat druk op de ketel.

Inmiddels is de die hier heerlijk!!

Paar daagjes in de zon deed de rum goed.

 

 

Beantwoorden
Rudyvanr
(@rudyvanr)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 59

Mogge @rvdh oké 👍🏻

Ik heb van me ruw stook een goede 11 liter van +/- 40 a 42 %

Die kan dus in ene keer in me kleine ketel om fijn te stoken?!

Was ook 15 liter dacht ik

 

1704957859-IMG-20231118-WA0034.jpg
Beantwoorden
Robbie
(@rvdh)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 422

@rudyvanr 

Is het een 15L ketel?

Een ketel vul je 3/4 is me verteld. Niet meer. (Plusminus)

Niet boven de 40% abv stoken

Beter in 2x, voor de zekerheid dan 

5l alcohol en 5l water,  of 2l dunder en 3ltr water

Gaaf keteltje wel

Volgens mij is er wel een recept hier op het forum van Jan Stookforum

Beantwoorden
Rudyvanr
Berichten: 59
(@rudyvanr)
Trusted Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Leuk om allemaal te lezen zeg! Hoop dat wij ook snel mogen starten, en info kunnen vragen en delen 😁

Beantwoorden
2 Reacties
Robbie
(@rvdh)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 422

@rudyvanr  ja, is erg leuk als je het zelf kan maken zo he. Hier begon het met mijn trotse Macedonische schoonvader, die beweerde dat Nederlanders geen goede rakija kunnen maken..  en dat we geen goede druiven hebben etc....    dat moet je tegen mij zeggen. Meteen opzoek naar informatie hoe dit werkt en op dit forum terrecht gekomen. Hier goed opwege geholpen door mede stokers.  Vallen en opstaan. Foutje Hier, verbeterpunten daar. Veel plezier in je speurtocht, op dir forum zit zoveel kennis en kunde over deze mooie ambacht...en hou ons natuurlijk op de hoogte.

Beantwoorden
Rudyvanr
(@rudyvanr)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 59

@rvdh zal ik zeker doen! We wilden as zondag onze eerste sugarwash stook gaan doen om te proberen. Maar we waren er toch nog niet klaar voor. Ivm schoonmaak werkzaamheden. Dus eerst maar een stookje doen op azijn en water. 😁

Beantwoorden
Robbie
Berichten: 422
Topic starter
(@rvdh)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Verdund zojuist naar 50% 

 

Komt in totaal nog 1L bij per fles voor de 40%  lekkerrr

 

 

1702719630-Screenshot_20231216_103950_Gallery.jpg
Beantwoorden
5 Reacties
Rudyvanr
(@rudyvanr)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 59
  • @rvdh voeg je dan 1 liter water toe per fles? En hoe bereken je dit? Om dan op 40% uit te komen 
Beantwoorden
Robbie
(@rvdh)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 422

@rudyvanr 

Met de calculator online op distilling-spirits.

En dan in trappen van een aantal % naar 40%, niet in 1x

 

 

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 410

@rvdh waarom is trappen? beter voor de drank helderheid of om op zeker te gaan betreft %?

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1833

@rinus55 ik heb wel eens gelezen dat in stappen terug lengen de smaak te goede komt. Mijn rum verlaag ik om de week met 10%. De rum is dan 70%, 60% 50% en dan 40%. Het is sowieso al beter om het niet gelijk op een zuipen te zeten maar om een paar weekjes te wachten(en dan zuipen 🤪 ) Maar ik moet er wel bij zeggen dat ik nooit een deel gelijk heb terug gelengd om het verschil te proeven. Ik bewaar wel en klein flesje om als het nodig is te corrigeren.

Beantwoorden
Robbie
(@rvdh)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 422

@rumo dat is een goeie! En inderdaad, wat je zegt..  

 

Ik probeerde het op te zoeken via Google.  'Percentage alcohol verlagen'.  Ik werd meteen naar de kliniek door verwezen.  Ik ben ppit een keer uitgeschoten door te veel water toe te voegen.  Sinds dien doe ik het gefaseerd en op het gemakje.

Vanavond weer eens meteen.  En morgen de spiced rum maken

 

Beantwoorden
Pagina 5 / 5
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?