Ik heb bij een overname van verschillende stook atributen, ook deze koperen opstelling overgenomen. Erbij hoort een mooie koperen koeling die niet op de foto staat.
Mijn vraag is of de koperen buis niet te lang is ? Hij is vanaf de helm 70 cm.
Ik ben bang dat er teveel reflux is en dan smaakverlies als ik bv een Whiskey of Gin ga stoken.
Er zitten ook nog wat koperen reflux deeltjes in.
Het alcoholpercentage zal wel wat hoger zijn maar daar heb ik een T500 voor.
Wat denken jullie? Wat zou een ideale lengte zijn?
Of gewoon zo laten??
Gewoon zo laten. Zo kun je met iets meer vermogen stoken zonder dat er teveel smering optreedt.
Zolang er geen reflux koeler bovenop zit i.c.m. kolompakking heb je geen last van smaakverlies.
Als je de originele koeler op die T500 helm hebt kun je druppelsgewijs stoken, met jouw opsteling een stukje sneller.
Vermogensregeling is wel van belang!
Hoi Jandemann,
Hoe langer de destillatiekolom, des te betere scheiding. Zo werkt het in de organische chemie.
In de kolom zitten bij jou koperen deeltjes = schotels. Ik heb hiervoor ook wel eens knikkers gebruikt.
Voor de liefhebber een stukje theorie hieronder.
Aardolie wordt op dezelfde wijze gedestilleerd als stookwijn (linkerplaatje onderaan).
In dit plaatje worden 7 verschillende stoffen uit aardolie gedestilleerd. In werkelijkheid veel meer.
Voor stookwijn is het de bedoeling dat er alleen alcohol wordt gedestilleerd. En de geur en smaakstoffen. En daar zit hem nu net de crux.
Misschien zitten de bepalende smaakstoffen wel in de foezels rond de 93 graden of rond de 65 graden. (de zogenoemde foezel olie). Waarschijnlijk ergens vanaf 83 graden Celsius
Foezels worden in twee hoofdgroepen ingedeeld;
1) de zogenaamde "lage foezels" met een verdampingstemperatuur van 65 tot 70° C en hoofdzakelijk bestaat het uit methanol.
2) de "hogere foezels" met een verdampingstemperatuur boven de 82° C. Volgens mij zitten hier de geur en smaakstoffen in. Misschien zijn er forumleden die hier meer over kunnen zeggen
Deze "hogere foezels" zijn hoofdzakelijk samengesteld uit amyl- en butylalcoholen en andere vluchtige alcoholsoorten, esters en carbolyxzuren.
De bestandsdelen van de foezel oliën verschillen naargelang de gebruikte grondstoffen waaruit de drank wordt vervaardigd. Bij het aanmaken van alcohol uit aardappelen (Vodka) worden sterk stinkende foezels geproduceerd tijdens het gistingsproces. Vodka wordt daarom 2 tot 3 maal gedestilleerd. Bij gebruik van graansoorten ontstaat een foezelolie die aan de graan-brandewijn hun typische smaak en geur verleend ( bv whisky, brandewijn, jenever en gin). Als je bij de destillatiebrug waar de thermometer zit een temperatuur is van 95 - 100 graden dan pik je alle foezels mee. Resultaat is een stinkende en smerige borrel.
De truuk is te spelen met de temperatuur in de kop van de destillatiekolom, niet te hoog (bv 90 graden). Hoe langer je destillatiekolom c.q. vigreux des te beter je kan spelen met de temperatuur.
Kortom, je kan goed werken met je lange kolom.
Bij de productie van alcohol uit druiven en verschillende andere bessen en vruchten krijg je lekker ruikende foezels die aan deze vruchtenwijnen hun specifiek "bouquet" verlenen.
Risico´s
Alle foezels zijn veel gevaarlijker dan het gewone alcohol (ethanol). De hogere foezel-alcoholsoorten bestaan voor het grootste deel uit verschillende pentanolen of amylalkoholern, hoofdzakelijk 2-metylbutanol of 3-metylbutanol (ca 50-80%), isobutanol (ca 20-30%) en n-propanol (ca 5-10%). Deze "hogere" alcoholsoorten zijn giftiger en veroorzaken veel meer problemen dan de gewone alcohol (ethanol). Het is al lang bekend dat de pentanolen sterke hoofdpijn en misselijkheid veroorzaken bij inademing ervan. In de lever worden deze alcoholsoorten afgebroken en omgezet in aldehyde en deze aldehyden zijn allemaal veel linker dan alcohol. De "lagere" foezels bestaan hoofdzakelijk uit het giftige en gevaarlijke methanol.
Schotelgetal (N)
Hoe goed een scheidingskolom stoffen van elkaar kan scheiden hangt af van de kolomlengte en de snelheid van de damp. Hoe vaker tijdens de reis door de kolom evenwicht is tussen de concentratie in de stationaire fase en mobiele fase, des te beter de scheiding. Dit aantal evenwichten wordt uitgedrukt in het schotelgetal. Dit is voor een chromatografiekolom een theoretische waarde. Je berekent N met de formule hieronder (voor de liefhebber).
Conlusie:
Je hebt een goeie destillatiekolom en zou hem zeker zo hoeden en gebruiken.
Goed weekend.
Nou, das een stuk duidelijker 🙂 En een mooi onderbouwd verhaal @grutte Pier
Dan laat ik hem zo 🙂 En ga ermee aan de gang 🙂
Dank jullie wel