Meldingen
Alles wissen

Klimaatkast maken

Pagina 12 / 13

Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Wat 300 kg ? Ook wel meer en niet voor de openhaard of de ramen te lappen,en ook niet om moonshiners na te doen,ik kom gewoon makkelijk aan fruit en heb veel vrije tijd,grote fam.en veel vrinden.en probeer iets te bewaren.gr.??Chris.V.

 

Beantwoorden
Berichten: 109
(@giantbaldr)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb nog wel een ventilatortje in mijn klimaatkast geplaatst. Dat bevalt me goed, mooie egale temperatuur bij koelen en verwarmen. Ik heb hiervoor een 220V computer ventilatortje gekocht. twee draadjes solderen.  Ik het bovenste rekje vervangen door een plank met een gat. Met wat knutsellijm de ventilator geplakt en klaar is Kees. Hij blaast dan naar beneden.

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik heb dat ook nog overwogen maar de temperatuur blijft netjes zoals ik hem instel dus mis het niet. Nu heb ik ook maar een klein koelkastje type tafelmodel.

 

Beantwoorden
gompie
Berichten: 991
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik denk het wel, je zult alleen de thermostaat waarschijnlijk moeten vervangen, want ik neem aan dat deze niet tot bv +22 graden gaat.

Beantwoorden
gompie
Berichten: 991
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Je moet even doormeten hoe de thermostaat is aangesloten, je haalt de draden los van de thermostaat als je de vriezer heb uitgezet. Daarna meet je op de thermostaat welke draad de "Aan" schakelaar is en welke de "Uitschakelaar" is

(door middel van de thermostaat eerst laag te zetten dan meten en dan de thermostaat hoog te zetten en dan weer meten..)

Op dezelfde manier sluit je bv een STC-1000 thermostaat op de vriezer aan (aan/uit draad.

Je zult wel de STC-1000 voeler in de vriezer moet bevestigen want meestal heeft een vriezer een  voeler die je niet kunt gebruiken op je nieuwe thermostaat.(temperatuurregelaar).

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik denk niet dat je de thermostaat moet vervangen en je hoeft ook niets los te halen aan de thermostaat. De STC 1000 of Inkbird regelt je temperatuur. Stel je die in op bv 10 graden dan koelt eea tot 10 graden. De thermostaat van de vriezer of koelkast regelt niet het verwarmen, dat doet ook de STC 1000 of Inkbird. Je moet enkel iets aansluiten op het stopcontact dat inschakelt wanneer de temperatuur hoger moet zijn. Dat kan een gloeilamp zijn maar er zijn tal van andere oplossingen.

 

Beantwoorden
Berichten: 47
(@homegrown)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik heb een 30 liter in een tafel model staan, maar dat past maar net aan. Ik heb er dan niet het originele waterslot op,want dat past niet.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden
Beantwoorden
gompie
Berichten: 991
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Om een klimaatkast te maken is het waarschijnlijk het handigst om een koelkast te nemen zonder vriesvak, maar is er een oplossing om een koelkast te nemen met vriesvakje ?

eruit slopen of deurtje eruit halen om te combineren van koel/vries ?

Iemand een idee ?

Beantwoorden
Berichten: 522
Topic starter
(@capo70)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ijskast zonder vriesvak ...

 

Beantwoorden
gompie
Berichten: 991
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ok, dank je...

Beantwoorden
Berichten: 1
(@lupke)
New Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Leuk om alle berichten en ervaringen te lezen. Ik heb sinds kort ook een koelkast over in mijn schuur. . Helaas ben ik minder technisch en heb daarom interesse in de hierboven genoemde Mangrove Jacks dual temperature controller.

Mijn vraag is of de bijbehorende Mangrove Jacks heatbelt in de stookwinkel van 25watt voldoende is als verwarming? Dan hoef ik geen gloeilampen, elementen of buisverwarmer te installeren. Hoor graag of er iemand ervaring mee heeft en of dit een goede oplossing is.

Beantwoorden
Lamleggertje
Berichten: 20
(@lamleggertje)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

23-02-2019
Geachte mede drankbewonderaars,
Jullie forum, over klimaat kasten, met grote interesse doorgelezen en in mij opgezogen. Indien je van een borreltje houdt, maar door omstandigheden, leeftijd, verplicht wordt om lid te worden van een club, de AOWers, ben inmiddels bijna 10 jaar verplicht toegetreden, dan kan je dat borreltje drinken wel vergeten. Totdat ik stookforum ontdekte, mijn redder in nood. Mijn kijk op de wereld veranderde terstond, de zon ging weer schijnen. Een borrelvrije toekomst zou spoedig tot het verleden gaan behoren. De drank kan zelfs voor een AOWer weer volop gaan stromen. Tot nog toe totaal geen spijt, door mij aan te sluiten bij dit fantastische forum.
Maar nu mijn ervaring over de klimaatkast of klimaatbeheersing van het gistproces en dit geperst in een zeer beperkt budget.
Mijn vergisting vindt plaats in mijn aangrenzende onverwarmde garage, genaamd, “In den Stoockerij”. Deze winter was de temp. aldaar vaak tussen 0° en 5°. U allen begrijpt, dat vergisting dan een heel groot probleem is met een vat van 65 ltr. Ook gedacht aan het ombouwen van een gebruikte koelkast met temp. regeling. Maar tot in de wijde omtrek geen goedkope/budget kast te vinden wel voor woeker prijzen waarbij de prijs/pret verhouding niet goed was. Nu heb ik dat probleem als volgt opgelost. Bij de kringloop een twee-persoons dekbed aangeschaft, kosten €3,00. Deze dubbel, om het vergistingsvat gedrapeerd, met (sjor)band, kan ook met een spin, op zijn plaats houden. Als extra een aquarium verwarmings element met thermostaat van 50 watt in de te vergisten vloeistof gehangen.
Mijn ervaring deze winter met bovestaande:
Mijn suikerwash in het geïsoleerde vergistingsvat af laten koelen tot 25°, verwarmingselement erin gehangen en aangezet. De temp. was na een zes tal uren opgelopen naar 30°. Het verwarmingselement uitgezet. Na 1 dag was de temp. nog verder opgeleopen. Dit komt waarschijnlijk door de temp. verhoging bij vergisting. Het verwarmingselement niet meer aangehad, tot het einde van het vergistingsproces. De temp. bleef in die periode tussen de 25° en28°, ik vermoed door de zeer goede isolatie. De omgevingstemp. was 5°. Jullie zien, low budget klimaat beheersing is mogelijk en werkt goed, eenvoudig en kost weinig tijd.
Hoop met dit verslag een kleine bijdrage geleverd te hebben voor de minder bedeelden, zoals AOWers , zodat ook zij in hun laatste levensfase(de komende 30 tot 40 jaar) nog van dit geestrijk vocht mogen genieten.
Lamleggertje.

Beantwoorden
Berichten: 457
Admin
(@stephan)
Famed Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Hoi allemaal,

We hebben hier een warmtepomp besteld, dat betekent dat ik het ketelhok leeg kan gaan maken en ombouwen tot 'stookhok' 🙂 . De warmtepomp neemt maar een klein deel van het hok in beslag, dus ik heb 16m2 over en daar wil ik een opstelling maken voor het stoken.

Nu wil ik daar ook een klimaatkast in maken, maar zo'n grote ijskast is leuk, alleen past die niet door de deur, want hier hebben we nog hele smalle deuren beneden, en de warmtepomp past er maar net doorheen 🙂 .

Dus wil ik er zelf een klimaatkast timmeren voor twee 30L vaten. Dat in combinatie met twee iSpindels (de Tilt vind ik echt te duur...) lijkt me een mooie opstelling om gecontroleerd te kunnen vergisten.

Heeft iemand er al eens een getimmerd? Ik vraag me af wat ik ervoor nodig heb. Ik zit te denken aan twee lagen multiplex met een laag piepschuim er tussen, en een STC-1000 met warmte elementen en eventueel een ventilator voor de koeling. Op zich is het huis hier enorm goed geïsoleerd, ook beneden in het stookhok, dus de temperaturen zullen niet heel erg hoog of heel erg laag worden.

Maar moet hij ook een ontluchting hebben of iets? De CO2 en alles wat vrijkomt door het waterslotje moet toch ergens heen, of niet? En hoe dik zou ik het piepschuim moeten nemen?
Iemand een idee 🙂 ?

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hoi Stephan,

Ik moet eerlijk bekennen dat ik voor het brouwen geen klimaatkast heb gemaakt, wel ooit eens een propagator voor chilipeper planten. Daarbij moest ik de temperatuur op een 28 graden hebben bij een omgevingstemperatuur van 15 graden, dus al iets extremer dan waar jij naar op zoek bent.

 

De 2 cm platen van piepschuim zijn prima om te gebruiken. Ik zou inderdaad een afvoer voor de CO2 overwegen. Ik had 12 mm multiplex gebruikt en dat werkte voor mijn doeleinde prima, voor een wat groter formaat en stevigheid kun je de 18 mm overwegen.

 

Ik heb helaas de foto's niet meer van toen maar wat ik gedaan had was een aquariumpompje en thermostaat in een bak met water gedaan en een slang geleid door zand (zoals vloerverwarming) en daar een 15 kilogram zilverzand in gedaan. Voordeel is dat je een grote warmtebuffer hebt en de temperatuur stabiel blijft.

 

Beantwoorden
Pagina 12 / 13
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?