Meldingen
Alles wissen

Lild whisky uit de kaboutermuts

Pagina 2 / 3

Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Je veranderd daarmee de brug hoogte . dat heeft zeker invloed nog .

 

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Logisch. Dat is leuk, dan kun je experimenteren met de hoek van de arm. Ben benieuwd of dat nog veel verschil maakt.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Kees, zoek maar eens naar Lyne arm. Je zult snel een afbeelding komen die het uitlegt. Maar voor zoveel dingen bij deze hobby geldt dat het in combinatie met andere factoren is.

Ik vind het een mooie oplossing Bewust, was bij de borrel in Gelderland al erg gecharmeerd van je ontwerp.

Kleine toevoeging blijft dat dampbeheersing de sleutel wordt tot het verschil merken, iedere keer de gasvlam vol open zal ervoor zorgen dat je geen verschil merkt.

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2690
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Prachtig gemaakt!

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

@Alchemist: ik zag ooit een artikel waarin de hoek van de arm gerelateerd werd aan de smaak. Maar daar zat weinig systeem in, als ik de tabellen en figuren zo bekeek. Maar anderzijds: ze hadden in een hele zwik distilleerderijen de hoek opgemeten en elke stokerij stookt natuurlijk weer anders.

Op HD was er een of zo jaar geleden een discussie over en daar werd al gesteld dat voor kleine (ketelinhoud/leidingenstelsel en productie) stokerijen waarschijnlijk amper verschil te merken zou zijn.
Maar als Bewust er specifiek op bouwt, zou hij er testen mee kunnen doen.

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Die kaboutermutsen zijn trouwens te zien in Dossier Zevenslaper.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Dat blijf inderdaad de vraag, de hoogte van commerciële ketels die ik gezien heb waren iets meer dan de mijne. Het blijft een samenspel van opstijgende damp en condensatie, dat en er zijn nog factoren achteraf die een rol spelen.

De condensatie van de vloeistof na de Lyne arm is ook van invloed, de hoeveelheid koper die beschikbaar is versus de koeltemperatuur. Misschien een leuk stukje om te lezen;

https://scotchwhisky.com/magazine/features/17775/worm-tubs-the-inside-story/

Nogmaals is het najagen van een bepaalde smaak ietwat complexer dan simpel het scheiden van de alcohol en water.

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Vreemd: in dit artikel wordt gezegd dat er meer zwavelverbindingen in het destillaat terecht komen, maar ik begreep uit diverse meldingen dat koper juist zwavel bindt en onschadelijk maakt.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Klopt grotendeels Kees .
Volgens mij had jij zelf ook een pdf daarover eens geplaatst .
Zwavel komt in verschillende vormen / verbindingen voor . Deels slaan ze door koper neer , deels helpen ze mee als een soort " filter " en blijven ze ook achter .
En uiteindelijk blijven in distillaat verwaarloosbare hoeveelheden over .

( Ik moet ergens dat zelfde pdf nog hebben in mijn computer . Zal die binnenkort weer eens opstarten en zien of ik het vind hier kan toevoegen. ) Maar misschien ben je mij wel voor 🙂

Beantwoorden
Bewust
Berichten: 359
Topic starter
(@bewust)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Goed Kees, ik ga nog even kijken. Zag het niet zo 1  2 3 .

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik heb de opmerkingen over vorming van zwavelverbindingen die gemaakt worden en deels ontbonden worden tijdens het distilleren vaker gelezen, meen dat in het boek over de Chemie van Schotse Whisky dit ook wordt aangehaald en vaker in discussies over directe versus indirecte verhitting van de vloeistof. Niet iedere zwavelhoudende verbinding geeft een rotte eieren / knoflook etc lucht eraan. Sommige zijn gewenst voor bepaalde soorten Whisky.

 

De opmerking over het feit of de hobby-stoker dit gaat merken blijft geldig Kees, er zijn behalve het volume nog andere afwijkingen in ons proces versus de commerciële jongens. Deze doen vaker ook sneller vergisten en op hogere temperatuur (36°C) waardoor een groter aandeel aan hogere alcoholen gevormd wordt, die de voorloper zijn voor smaakvormers, die gedeeltelijk worden weggereageerd door het koper etc. etc.

 

Nog wat leesvoer over smaak.

http://whiskyscience.blogspot.com/2011/11/fermentation-flavours.html?m=1

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Beantwoorden
Bewust
Berichten: 359
Topic starter
(@bewust)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Nou mijn Lidl prutje was uit gebubbeld. Heb de emmertjes even overgeheveld naar de glazen flessen (foto) zodat ik goed kan zien dat er geen bezinksel meekomt als dit in de ketel hevel. Het ruikt lekker het is alleen gek dat de refractometer zegt er 20% alcohol in zit wat niet kan als je van 1085 naar 1000 gaat. De ph is 3,6 dat lijkt mij wel goed. Morgen maar is kijken wat mijn kaboutermutsje gaat doen.

Beantwoorden
Bewust
Berichten: 359
Topic starter
(@bewust)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Beantwoorden
Catnip
Berichten: 336
(@catnip)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hoi Bewust, je hebt een prachtig kabouterketeltje gebouwd. En dat toverdrankje wordt vast wel iets waar je ook trots op kan zijn.  De refractometer is echter niet zo magisch. Deze meet alleen alcohol in een destillaat, dus geeft ie afwijkingen als er nog vanalles van het gisten doorheen zit. (Zuren,suikers, zetmeel, vezels, olie ed.) Ik herinner me nog dat ik me hetzelfde afvroeg nog niet zo heel lang geleden. Ik zou wel die ballonflessen echt aflsluiten met dop en waterslot. Paar keer met dop schudden om de laatste co2 uit de mash te halen en dan is het ook mooi afgesloten van de lucht. Succes met stoken,

groeten Catnip

Beantwoorden
Pagina 2 / 3
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?