Meldingen
Alles wissen

low budget simpele ketel in 3 uurtjes

Pagina 7 / 13

Robbert
Berichten: 6971
Registered
Topic starter
(@robbert)
Illuster Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

4mm koper plaat staat mijn kolom op.
ik heb ook een 10 liter boiler erbij .
Gebruik ik voor alle vormen wel als ik kleine hoeveelheid wil overhalen . Maar ik heb daar ook een extra buis in zodat ik het keteltje als secondair vat kan gebruiken . Ideaal vind ik een ketel inhoud van 30 of 70 liter . ik gebruik meestal mijn 30 liter ketel .

Beantwoorden
Cobus
Berichten: 100
Registered
(@cobus)
Actief Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ik heb een RVS ketel +/-50L maar die heb ik gemaakt uit zwaar materiaal (industrieel fittersmateriaal) dan zit je al snel aan een wanddikte van 5mm. Is zwaar om te sjouwen en is veel minder efficiënt. Warmte geleiding koper vs RVS is een factor 28. Ketel is de volgende dag nog warm. Voor fruit vind ik het wel perfect maar dan moet ik gewoon een dagje uittrekken als ik rustig stook.

Het secundaire vat wordt verwarmd door de alcohol damp? Daar gaan dan toevoegingen/fruitpulp in?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 6971
Registered
Topic starter
(@robbert)
Illuster Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Cobus Simpel voorbeeld . knel fitting gelast aan plaat .

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 6971
Registered
Topic starter
(@robbert)
Illuster Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Koper heeft meer voordelen dan alleen warmte geleiding . Tijdens distillatie heeft koper een zouten vorming in top krtelven kolom wat een reinigende werking heeft op alcohol .

Secundaire vat gebruik ik voor lowwines , oliën , kruiden of vruchten toevoeging . ik verwarm deze voor op 60 graden . ( ik gebruik meestal nog steeds deze oude klassieke distillatie methodes omdat ik ze ook zo in distilleerderij leerde in mijn stage tijd )
Fruitpulp in secondair is weer toevoegen wat je in eerste stook eigenlijk al kwijt wil. primaire is eerste overhaal naar de secondair . vanuit secondair is tweede overhaal .
dus concentreer je intussen niet alleen alcohol uit primaire maar ook de voorloop "vuil " voeg je extra toe .
Zou je in primaire al een eerder gestookte alcohol hebben voeg je door pulp in secondair de vervuiling weer opnieuw toe die je ook eerder uitstookte en zal je dus nog een keer alles moeten overhalen en daarin smaak verliezen .

(secondair gebruikte ik vroeger ook met caustic soda vulling om uit slechte wijnen schone alcohol te halen , dan verwarmde ik dus niet secondair voor . maar dat is een andere sport haha )

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 6971
Registered
Topic starter
(@robbert)
Illuster Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

"moderne" rum potstill met 2 thumpers .

Beantwoorden
5 Reacties
de Scheider
Registered
(@ahelmons)
Deelgenomen: 7 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 55

@robbert, wat doet het "rectificeer" vat, na het "high wine" - en voor de condenser vat?

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 6971

@ahelmons er zijn verschillende rectificatie vormen . Het kunnen schrapers zijn . Waarbij nog meer alcohol purificatie wordt verkregen . Bijv via een vloeistof waar nog eens de damp doorheen gaat zoals de bedoeling in de rum still op voorbeeld  maar kan ook voor infusie zijn van een aanvullende stof .

Vaak wordt een "thumper " als rectificatie genoemd maar dat is vrij kort door de bocht . 

Een extra vat of box kan  op meerdere manieren gebruikt worden .

Er zijn bijvoorbeeld ook droge koolstof filters waar damp doorheen gaat of  kiezelguhr vulling . Er zijn bijvoorbeeld ook bij vodka  rectificatie goten.  Waarbij lange  soort dakgoten gevult met koolstof calcium  mengsel worden gebruikt waar de vodka door heen loopt

Beantwoorden
de Scheider
Registered
(@ahelmons)
Deelgenomen: 7 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 55

@robbert, volgens het schemaatje zit er geen vloeistof in de rectificeer ( de aanvoerleiding zit laag en de uitgaande leiding zit hoog). Is het een soort van filter, zonder koolstof of iets dergelijks met als eventueel, zoals je noemt, een verfijning van de alcohol?

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 6971

@ahelmons

in de rum industrie wordt het rectificatie station veelal als schraper toegepast  .het schema is eat algemeen   het kan meerdere methode  zijn. Rectificatie met vloeistof  of een droge rectificatie door  een koolstof clasium mengsel .Ook worden er wel soda mengsels gebruikt .

 

Beantwoorden
de Scheider
Registered
(@ahelmons)
Deelgenomen: 7 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 55

@robbert, bedankt voor de uitleg. Gr. Ad.

Beantwoorden
ScS
Berichten: 191
 ScS
Registered
(@sarges)
Actief Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

nieuwe spinners

Wat zijn spinners? 

Hoop binnenkort ook weer aan de knutsel te kunnen gaan, betere helm voor de ketel met een kolom die aan te passen is.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 6971
Registered
Topic starter
(@robbert)
Illuster Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

dunne plaatje met een draai erin die als lamellen pakket in kolom komen .
Door ze te twisten krijg je werveling in damp waardoor je ook wat vertraging krijgt van damp naar brug .
je krijgt dus een heleboel wand oppervlakte erbij om damp op te laten condenseren .
Eigenlijk net zoiets als kralen of ringen in kolom maar dan ouderwets .
Werkt ook iets beter maar omdat katoen koper duur is en het is veel gepriegel wordt het weinig meer gedaan .

Beantwoorden
1 Beantwoorden
de Scheider
Registered
(@ahelmons)
Deelgenomen: 7 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 55

@robbert, is dit vergelijkbaar met een retarder, die in het 80 mm. ronde inwendige rookgas kanaal van een oude gas gestookte AO Smith boiler 115 liter zit?

Beantwoorden
Cobus
Berichten: 100
Registered
(@cobus)
Actief Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Bedankt voor de info. Komend seizoen heb ik veel druiven uit eigen tuin. Nu weet ik dat ze voor het  stoken van Cognac ook primair en secundair vat gebruikt wordt. wat is hier de werking van. Is hier ook literatuur over te vinden. Of is het trail and error? Mijn RVS ketel (pot still) heb ik gebouwd samen met iemand die er al vele had gebouwd. Ben vandaag naar de oudijzerboer geweest een heb daar een vat van 30L meegenomen, 1,5m pijp (ø35mm) en 3m (ø9mm) voor €30,-. En heb zelf nog wel wat om wat leuks te maken. Maar zou graag wat literatuur hebben over het bouwen van een goede ketel met reflux kolom, zonder elektronica. Ik ben zelf voorstander van mechanica. Simpel in onderhoud en snappen wat er gebeurt. Er zijn wel tekeningen en plannen te vinden op het net maar zonder het waarom. Heb helaas geen proces techniek gestudeerd.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 6971
Registered
Topic starter
(@robbert)
Illuster Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ja er is literatuur over Maken van cognac . Ik heb ze in frans , engels en ned .
Ook wel over bouwen van ketels .
Met wat simpel aanpassen kun je zo naar de boiler " vertalen " .

Ja cognac wordt altijd gedistilleerd op een potstill met secondair vat .
Een punt wat lastig is dat voor cognac uitsluitend wijn en druiven uit eigen streek mogen gebruikt . meest gebruikte zijn colombard , st emilion en folle blanche.
Gebruik je andere type druif dan heet het een brandy of au de vie ,. Druiven moeten ook rijp van de stok gelijk verwerkt .
Eerst wordt er een wijn gemaakt . de wijn gaat in de secondair en het net vergiste restant - de pulp gaat volledig in de ketel . aangevuld met water .
De secondair wordt voorverwarmd tot 60 gr en de primaire wordt gewoon geheel gestookt via secondair .
( dit is ook een oude methode die voor vele dranken gestookt over 2 of 3 vaten gebruikt word . )

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1113
Registered
(@kees22)
Nobel Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

De alambic charentais. Het tweede vat dient om de damp uit de ketel alvast een beetje af te koelen en de nieuwe lading wijn alvast op te warmen. De damp gaat verder naar een echte condenser. Als de ketel leeggestookt is, wordt de spoeling uitgelaten. Daarna wordt de al opgewarmde wijn in de ketel gelaten en wordt die portie gestookt. Scheelt veel tijd en warmte.

@Cobus: zo, dat is een mooie oogst!

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 6971
Registered
Topic starter
(@robbert)
Illuster Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

cognac distilleer apparaat .
secondaire ketel altijd hoger dan primair !
Omdat damp stijgt moet die flow ook gebruikt ! omdat de warmte bij een lager geplaatste ketel meer blijft hangen en probeert hoog te blijven en verkoelt sneller tegen wand.

Beantwoorden
Cobus
Berichten: 100
Registered
(@cobus)
Actief Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Hierboven stel ik eigenlijk twee vragen over Cognac en het bouwen van een reflux kolom. Dit kwam omdat ik nu 2 vaten heb. 1 van 10L en een van 30L en de borrel die ik dronk.

Maar ik heb mijn plan al gemaakt. Mijn 50L ketel is voor het fruit. De 30L ketel krijgt een reflux kolom en de 10L ketel wordt een secundair vat.

Wat betreft de 'alambic charentais'. Dit is inderdaad energie besparend door de energie, uit de damp die vrij komt bij het condenseren, te stoppen in de stookwijn die bij de volgende run de ketel ingaat. Als ik het goed heb. Dan moet de primaire ketel wel een aftappunt hebben. Dit is voor mij niet interessant. Dan moet ik ook nog een nachtshift draaien :).

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 6971
Registered
Topic starter
(@robbert)
Illuster Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Aftappunt ? Je gaat vanuit helm naar ingang secondair en de secondaire heeft ook een soort helm waaruit je naar koeler gaat .
Je kunt een terug loop van secondair naar primair maken maar is niet perse noodzakelijk .

Beantwoorden
Gertman
Berichten: 2
Registered
(@gertman)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Robert, een kennis van me had het deksel van zijn ketel ook zo gemaakt .Afdichting met deeg. Een deel van de gecondenseerde alcohol liep er uit langs de zijkanten. (Mogelijk gevaar wanneer deze de warmtebron bereikt)
Daarna de ring binnen in het deksel gesoldeert en probleem was opgelost. Deeg plaatsen bleek ook aangenamer. Mvg

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 6971
Registered
Topic starter
(@robbert)
Illuster Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Bedoel je die grote boiler boven . de dan is eerst haaks omgezet naar binnen en dan de rand erom gekomen kan niet buitenlangs komen .dus drup altijd naar binnen de omgezette rand zit ook met siliconen pakking ring . geen rubber of deeg . ( ketel is inmiddels verkocht )

Beantwoorden
Pagina 7 / 13
Deel:

©2021 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?