Meldingen
Alles wissen

Meedenkers gezocht


Tekkerd
Berichten: 30
Topic starter
(@tekkerd)
Eminent Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Hallo allemaal,

Op dit moment een aantal weken bezig met het "ontwerpen" van een opstelling. Hier en daar wat gelezen, rondgesnuffeld op fora en het een en ander bekeken op YouTube. Vooral veel gekeken naar Still it. Een hobbyist die in zijn zoektocht naar zijn eigen perfecte opstelling wel inspireert. Mooi van hem vind ik dat hij niet pretendeert de waarheid in pacht te hebben. Daar hou ik wel van. Maar goed. Door dit alles tot een globaal idee te hebben over wat ik zou willen. Mijn vraag aan jullie is geef je op- of aanmerkingen. Maak ik een denkfout, laat het me weten. Denk je dat ik iets moet lezen dan men ik blij de link oid.

 

Paar dingen waar de opstelling voor mij aan moet voldoen en waarom zijn:

- Niet te klein(50L); Ik weet dat ik dit leuk genoeg ga vinden en weet dus ook zeker dat deze investering niet ongebruikt in een hoek zal komen te liggen. Daarnaast wil ik het maken van cuts meteen goed doen en dan is meer "makkelijker" lees: minder gepriegel.

- Modulair; Makkelijk te demonteren en op te bergen ivm ruimte thuis. Ook om om te bouwen pot/reflux voor verschillende recepten. 

- Grote diameter(108mm); Dit vooral ivm de grootte van de ketel. Ik heb gelezen dat een bredere column betekend at je met meer vermogen kan werken en dat dit gelijk staat aan snelheid. 

 

Wat heb ik in gedachte:

- Een 50L bierfust verwarmd met elementen

- 54mm naar 108mm verloop

- 3x 33cm column delen met flens/tri-clamp

- Reflux: of CCVM of BOKA

- Shotguncondenser 54mm 75cm

Om water te besparen denk ik ook om iets om het koelwater te koelen. Misschien een gesloten systeem met radiateur maar dat werkt in hartje zomer niet zo goed. 

 

Al het bovenstaande is alleen nog in de ideeën fase en dit "plan" kan nog helemaal op de kop. 

 

In ieder geval al bedankt voor het lezen!

Beantwoorden
43 reacties
9 Reacties
Notna
(@notna)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 345

@tekkerd Een radiateur lijkt mij erg omslachtig. Waarom niet gewoon een open bak waar water inzit en als dit warm wordt koelen met ijsblokjes of koel elementen.

Beantwoorden
Tekkerd
(@tekkerd)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 30

@notna dat zou natuurlijk ook kunnen. Ik zoek alleen een manier die goed te regulieren is.

Beantwoorden
Notna
(@notna)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 345

@tekkerd ik zou dat doen via je verwarmingselement en een vermogens regelaar er tussen.

Beantwoorden
Tekkerd
(@tekkerd)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 30

@notna ik snap het. Dus meer de snelheid van damp regelen dan de terug koel kracht?

Beantwoorden
Notna
(@notna)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 345

@tekkerd Inderdaad zo deed ik het altijd en ga dat weer doen kon de hele zaak altijd erg goed op temperatuur houden. En lees ook op diverse fora goede berichten over deze manier.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@tekkerd het is belangrijk dat temperatuur en damp snelheid in evenwicht is.  

Een schoorsteen effect of stagnatie door te grote koude bruggen moet je voorkomen .

 

Beantwoorden
Tekkerd
(@tekkerd)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 30

@robbert dankje, ik denk dat ik dat begrijp. Te veel koelkracht en de problemen daarvan had ik niet bedacht. Ze klinken wel logisch, maar dat is achteraf makkelijk zeggen. Ik neem aan dat dit alleen voor de reflux koeler geldt en niet voor een condensator bij een potstill? Het was natuurlijk ook niet de bedoeling dat ik met water van 0°C zou gaan koelen. Ik had bedacht door een radiateur oid meer een vaste temperatuur te houden waardoor ik me vooral hoef te concentreren op het stellen van het vermogen in de ketel. 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@tekkerd. Als je een enkele potstill gebruikt zonder extra stations heb je alleen een eind koeler .dus minder kans op stagnatie  . Tenzij er zoveel damp zou  vrijkomen  en de koeler verhouding zo is dat  de koeler  volloop.  Een goede flow is van belang .

De koelwater temperatuur kan invloed hebben op flow in kolom .

Inderdaad 0 graden kan  Te koud zijn een kan tegen werken . Er zijn stook methoden en apparaten waarbij water temperatuur tot 65 gr wel wordt toegepast . 

 

Beantwoorden
Tekkerd
(@tekkerd)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 30

@robbert dankjewel!

Beantwoorden
Geer
Berichten: 29
 Geer
(@geer)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Als ik het goed begrijp wil je een reflux kolom bouwen toch? Waar je dan wel op moet rekenen met een reflux kolom van 108mm dat je erg veel vermogen in je 50 liter ketel moet stoppen om de kolom in reflux te kunnen krijgen. Hier op heb mij erg verkeken met het bouwen van mijn opstelling. ook de hoogte is erg belangrijk in zo'n kolom (minimaal 150cm tot aan het afname punt) 

Beantwoorden
8 Reacties
Tekkerd
(@tekkerd)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 30

@geer ik wil de opstelling modulair maken. Makkelijk te ontmantelen en aan te passen aan het recept. Ik had zelf een meter in gedachte 3x 33cm 108mm column delen(totaal 1m) hierboven komt nog 40/50cm BOKA condensator. Volgens jou kom ik dan te kort? Is dit ook met een BOKA het geval?

Beantwoorden
Geer
 Geer
(@geer)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 29

@tekkerd ik heb 3600watt en een 76mm kolom. Mijn systeem is ook modulair. Ik kan van de ketel een potstill maken of de kolom wisselen voor een boka. De potstill verwarm ik met vol vermogen om vervolgens terug te gaan naar 55% vermogen. Met de boka gebruikt ik continu 3600watt

1614011485-DF3B4167-A28D-43F7-A0B5-F945B78E2182.jpeg
Beantwoorden
Geer
 Geer
(@geer)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 29

Dit is de potstill

1614011554-CAFB66AA-8685-446F-9521-09B512AC91E5.jpeg
Beantwoorden
Tekkerd
(@tekkerd)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 30

@geer mooi zeg! wat is dat voor een ketel?

Beantwoorden
Geer
 Geer
(@geer)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 29

@tekkerd heb ik destijds gelast 60 liter rvs. Maar dat is wel flink aan de maat om mee te beginnen. Je moet je bedenken dat een gewone vergisting emmer 20/25 liter is waar je met een ruwvstook 5/6 liter overhoud voor een fijnstook. Dat betekend dat je heel wat emmers weg moet stoken om genoeg te hebben voor een volle ketel voor een fijn stook. Door stoken dus😎💪

Beantwoorden
Geer
 Geer
(@geer)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 29

@tekkerd om met de boka kolom boven de 93% abv  te kunnen komen heb je zeker 150cm vanaf je ketel tot aan je afname punt hebben. Buiten de hoogte heb je dan ook nog pakking in je kolom nodig.

Beantwoorden
Tekkerd
(@tekkerd)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 30

@geer ja, packing dat weet ik. Maar die hoogte, oké ik ga er mee aan de slag. Dankjewel!

Beantwoorden
Tekkerd
(@tekkerd)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 30

@geerooh en nog een vraag, hoeveel vermogen heb jij in je pan?

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 559
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Salaam  Trekkerd

IMO

Ik zou een ketel van 50l nemen (is aan de grote kant) en een 54mm ferrule/triclamp op monteren.

Gasvuur en geen elektrische plaat maar ja, das heel subjectief.

Nu maak/koop je eerst een rechttoe-rechtaan 54 mm buis van lengte 75cm waarboven je koelelement en thermometer kan plaatsen.  Waterkoeling is het allereenvoudigst en het regent hier genoeg.

Met deze eenvoudige opstelling leer je de knepen van het vak.  Je kan door gebruik van koperwol IN je kolom en door een ginbasket (in de dampen van je ketel) al HEEL veel leren.

Na enige tijd koop/maak je een boka of gedeeltelijke reflux. Die past dan netjes in je 54mm ferrule/triclamp.

Of je verhoogt de kolom of je monteert er borrelplaten in of wat dan ook.

Zo werk je goedkoop en veelzijdig.

Probeer in het begin IMO, langzaam te stoken en te concentreren op smaak.  Niet op volume.

 

 

 

 

 

 

 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Tekkerd
(@tekkerd)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 30

@psycat dankjewel. Het gaat me nu ook eigenlijk niet om op volume en juist om smaak en de kneepjes. Nogmaals bedankt!

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Je kunt, ook bij warm weer, koelen met natte lappen. Dat kost erg weinig water en werkt bijna altijd, ook bij warm weer. Zo doen wij het zelf immers ook: dat heet zweten.

Ik koel mijn koeler soms zo, maar je kunt natuurlijk ook je koelwater op die manier koelen.

Beantwoorden
Robbie
Berichten: 422
(@rvdh)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Voorbeeldje van ons omgebouwde bierfust ala still it.

1614016950-Screenshot_20210222-161607_Video-Player.jpg
1614016989-20210120_123337.jpg
Beantwoorden
1 Beantwoorden
Tekkerd
(@tekkerd)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 30

@rvdh goed hee!

Beantwoorden
Stefan
Berichten: 220
(@stefanjo)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Het opgewarmde koelwater koelen is best omslachtig. Ik zou een groot buffervat nemen bijv een regenton oid. Zelf ga ik koelen met het water uit het zwembad.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Stefan
(@stefanjo)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 220
Posted by: @stefanjo

Het opgewarmde koelwater koelen is best omslachtig. Ik zou een groot buffervat nemen bijv een regenton oid. Zelf ga ik koelen met het water uit het zwembad.

Als het  buffervat groot genoeg is hoef je het niet terug te koelen

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 559
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Voila, de pics van Robbie illustreren wat ik bedoel.

Een simpel 50l vat en gasbrander.  Achtung : ventilatie !

 

Je begint met een eenvoudige kolom.  Daar werk je een jaartje mee.  Eenmaal je weet welke drank je gaat maken, koop of maak je nieuwe apparatuur.  Deze past echter altijd op je boiler.

Je oude kolommen bewaar je.  Die komen wel eens van pas voor specifieke drankjes.

Wat je wel vanaf dag 1 moet beslissen is

Inhoud ketel

Type verwarming

Koper of RVS

Uitgangsdiameter van je boiler

 

Nota :  Koelen kan je best met regenwater.  2 vaten van 150liter en circulaatiepompje  volstaan doorgaans voor 50 l boiler

 

Succes

Beantwoorden
3 Reacties
Tekkerd
(@tekkerd)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 30

@psycat ik denk dat ik je snap. Maak het niet meteen te complex. Goeie tip.  Niet alles hoeft meteen af hoor. Als het uiteindelijk maar past op het bestaande systeem. 

Vraagje over de uitgangsdiameter, die is standaard 54mm op een bierfust. Kan ik dat beter meteen ombouwen naar 108mm of kan ik ook consequentieloos een verloop gebruiken?

Beantwoorden
Psycat
(@psycat)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 559

@tekkerd

Je kan een verloopstuk gebruiken maar ik zou je aanraden (net zoals Robbie) om met een 54mm  kolom te werken)

Indien je later naar een bredere kolom zou willen kan je gewoon een verloopstuk gebruiken.  MAAR een 50l boiler met een 108mm kolom ??? 

Waarom zou je dat doen ?

Beantwoorden
Tekkerd
(@tekkerd)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 30

@psycat over de diameter. Zoals ik er nu over denk. Nu goed aan de prijs maar goed genoeg voor langere tijd. Misschien heb ik het mis. Hoe lang doe je over 50L met 54mm. Hij kan ook maar 70/80% gevuld toch?

Ik denk me in eerste instantie te willen richten op rum/whiskey. 

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 559
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

PS

De  kolom van Robbie is (schat ik) meer dan 1,5  meter hoog.

IMO

Beter om twee kolommen van 500 mm lengte (met tri clamp koppelstuk) te kopen

Tenzij je pure wodka of zo wenst te stoken

Maar das mijn opinie.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbie
(@rvdh)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 422

@psycat   2'' past op het uitgangsgat inderdaad en deze is 80cm hoog in potstill mode.

 

Voor reflux:

Dan met verlengstuk 1,10m en als het kijkglas er boven opzit 1.30m in totaal.

En dan nog hoogte van het bierfust.

Beantwoorden
Berichten: 463
 Mick
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Met een 3" boka kolom (voor neutraal natuurlijk) ga ik nu van 120 cm naar 150cm tot aan afname punt om iets sneller/stabieler  af te kunnen nemen. Hoe groter de diameter van de kolom hoe hoger hij moet zijn.

Ik stook met 4500W en dat mag nog wat meer zijn.

Dat gaat kwadratisch met de diameter met de diameter dus je zult rond de 8kW nodig hebben als je voor 4" zou gaan.

 

Beantwoorden
Tekkerd
Berichten: 30
Topic starter
(@tekkerd)
Eminent Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Oké, kleine update. Het koper is besteld.

3x33cm 54mm als kolom. 
2x 90° bochten 54mm
1x75cm 54mm + 7x75 12mm shotgun condenser.

ik heb ook nog wat extra 54mm voor de extra. Totaal 3 meter. 

tri-clamps besteld bij Ali. De messing flensen moet ik nog even voor sparen. Dat zal volgende maand zijn ga ik van uit.

Beantwoorden
Stefan
Berichten: 220
(@stefanjo)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Handig is nog Een T stuk  met 1/2" aansluiting voor temperatuur meting?

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbie
(@rvdh)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 422

@stefanjo je hebt speciale passtukjes

1616012180-Screenshot_20210317-211534_Gallery.jpg
Beantwoorden
Stefan
Berichten: 220
(@stefanjo)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Klopt, maar je moet het niet vergeten

Beantwoorden
7 Reacties
Tekkerd
(@tekkerd)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 30

@stefanjo @rvdh Misschien ben ik gek maar ik wil het in eerste instantie zonder proberen. Voor wat ik gelezen heb is een temperatuur niet meteen veelzeggend. De ideale temperatuur van je wash/most/beslag verschilt per keer i.v.m. alcoholpercentage/samenstelling van de vloeistof als een geheel. En zodra je begonnen bent het proces veranderd de ideale temperatuur eigenlijk per seconde  doordat door verdamping de samenstelling veranderd (dit weten jullie allemaal natuurlijk.) Ik wil het graag leren op m'n zintuigen en dus niet meteen vertrouwen op een thermometer/getalletje. Heb ik gelijk? Geen idee. Ik ga helemaal af op dat wat ik gelezen, gezien en gehoord heb en niet op de praktijk. Ik ga er vanuit dat het betekend dat de eerste keren vast niet erg goed zullen gaan, maar er is dan wel meer om te leren.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@tekkerd het zijn diverse producten die in een stookwijn zitten met diverse kook en damp temperaturen maar ook verbrandings temperaturen van vluchtige stoffen .

Inderdaad met ervaring vaar je minder op temperaturen . Maar het is wel van belang dat je bij verschillende producten ook andere temperatuur waardes hebt . 

Ook met stoken met kolom of alembiek is het belangrijk te weten waar de grenzen zitten.  

Je wil immers niet je smaken verbranden en te hoge of te lage foezels en ongewenste zuren en esters meenemen in destilaat 

Beantwoorden
Tekkerd
(@tekkerd)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 30

@robbert Bedoel je hiermee een thermometer in de stookketel ipv de kolom?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@tekkerd plaats van themperatuur meten hangt af van stookmethode , configuratie ketel opbouw , type ketel , wat voor producten je stookt .

Daarnaast heb zowiezo te maken met een evenwicht tussen kooknat temperatuur en brug temperatuur .

Als bijvoorbeeld de kolom hoogte of koeling kolom niet in evenwicht is bijvoorbeeld te hoog of te koud kan het wezen dat aanvoer energie en dus kooknat temperatuur zo verhoogt moet worden om de brug tw bereiken waarbij de smaken als verbranden .

Dranken ala bijvoorbeeld Whiskey heeft een optimale en maximaal beschreven themp voor kooknat .

Als je op deze themp stook krijg je beste product MITS ook verhouding stijghoogte en terug condensatie in helm klopt .

Voor pure alcohol weet je dat 78,3 gr  op de brug zorgt dat voornamelijk de ethanol over de " drempel " komt .

Voor meerdere  etherische oliën is 88gr de damp temp waarop het de brug passeert .maar er zijn ook een aantal die al verbranden bij die temperatuur .

Maar onderin kooktemp te hoog verbrand alles en te laag komt te weinig aroma vrij .

Dus temperatuur meting kan zeker van belang zijn . 

En ook plaats waar gemeten.

 

 

Beantwoorden
Tekkerd
(@tekkerd)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 30

@robbert zo dat is een boel om over na te denken. Hoe reken ik uit wat de perfecte lengte is? In ieder geval bedankt voor deze info!

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@tekkerd toen ik jaar of 40 terug overstapte van glas naar koper gebruikte ik bouw modellen  voorbeelden en wat vergelijking en tabellen uit mijn boekjes  bij bouwen .

Mijn huidige ketels en kolommen heb ik op ervaring gebouwd. 

je kunt ook voorbeeld berekeningen zoeken tegenwoordig op internet .

1616436251-Screenshot_20210322-1821094.png
Beantwoorden
(@dutchgold)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 141

@tekkerd Ik werk steeds meer op gevoel maar ben ook steeds meer aan het meten. Dit is vaak ook gewoon ter controle. Vaak negeer ik een hoop metingen ook gewoon als mijn gevoel iets anders zegt, vaak komt het dan ook goed omdat er vele goede manieren zijn maar dit is ook wel eens helemaal niet het geval. Dan is het zeker fijn om dingen wel gemeten te hebben en dit dan de volgende keer anders te doen. Meten kan ook helpen om dingen goed te doen en te leren op je gevoel te werken. Ik denk dat andersom werken kan zorgen dat je per ongelijk fouten maakt zonder dat je weet dat je ze maakt en pas bij het eindproduct weet dat er iets niet klopt aan je product. Kortom, ik zou zeker wel meten of je er dan ook naar gaat handelen moet je zelf beslissen

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?