Meldingen
Alles wissen

Mijn ketel

Pagina 2 / 2

Wout
Berichten: 24
 Wout
Registered
(@wout)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 2 jaar geleden

die paraplubak van koper....Die werden vaak gesoldeerd met soldeertin waarin lood zat verwerkt. Dit is not-done in de distilleerderij: lood lost op door alcohol en daar ga je een beetje dood van.

 

Beantwoorden
2 Reacties
Stefan
Registered
(@stefanjo)
Deelgenomen: 8 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 222

@wout. Klopt,maarrrr. Is enkel voor koelen.de spiraal loopt er dwars doorheen. De alcohol zal nooit in contact zijn met lood

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1006

@stefanjo, laten we elkaar nou niet bang gaan maken. Zoals je al schrijf kom de alcohol sporadisch in contact met het soldeer. En in ieder soldeer zit wel op ze minst een beetje lood of je moet met zilver gaan solderen. Daar ga je niet gelijk dood van zelfs niet een beetje. Natuurlijk lood is niet gezond daarom zijn loden waterleidingen ook niet meer toegestaan maar alcohol is ook slecht voor je en daar krijg je veel meer van binnen.

Dus lekker blijven stoken met je keteltje.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 7420
Registered
(@robbert)
Illuster Lid
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Lood oxide of lood bind zich slecht en is zwaarder dan alcohol . Kans dat het met destilaat mee komt is klein .

Beantwoorden
Pruttel
Berichten: 67
Registered
(@pruttel)
Actief Lid
Deelgenomen: 4 maanden geleden

??? Zoals @stefanjo (terecht) opmerkte: eventuele lood-soldeerverbindingen zijn aanwezig in het koelwatercircuit, en niet in het alcoholcircuit... (En denk niet dat hij het koelwater voor consumptie, of verdunning van zijn alcohol gaat gebruiken. 🤣 )

Stefan, je hebt een mooie ketel gemaakt en volgens mij een goed doordacht ontwerp neergezet!

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Stefan
Registered
(@stefanjo)
Deelgenomen: 8 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 222

@pruttel. Gisteren had ik erg veel toarst;). Dankje. 

Hoeveel ik erover heb nagedacht weet ik niet, het was meer passen en meten met mijn bak koper en koppelingen. Maar natuurlijk zit er wel een idee achter.

 

Ik zou mensen die weinig koelwater tot beschikking hebben of willen gebruiken een spiraaltje adviseren.

Tijdens de stook heb ik krap aan 40 liter gebruiket

Beantwoorden
Pruttel
Berichten: 67
Registered
(@pruttel)
Actief Lid
Deelgenomen: 4 maanden geleden

Hmm, nou maak je me nieuwsgierig! Hoeveel liter mash heb je gestookt met die (maar) 40 liter koelwater?

(Toch niet al je opbrengst opgedronken?!? Tsjoch!)

Beantwoorden
Stefan
Berichten: 222
Registered
Topic starter
(@stefanjo)
Actief Lid
Deelgenomen: 8 maanden geleden

Ik heb 10 liter gestookt in 2uurtjes tijd. Eerst de paraplubak vullen tot hij loopt, en dan de kraan op net geen druppel straaltje.

Alles staat nog te luchten hier, wat mij wel opvalt is dat de geur in het eerste potje erg veel naar een combi van de stookwijn met een beste vleug spiritus ruikt.

De overige liter niet

Beantwoorden
Pruttel
Berichten: 67
Registered
(@pruttel)
Actief Lid
Deelgenomen: 4 maanden geleden

Weet niet wat jou technische achtergrond is, maar vind jou koeling toch wel prijzenswaardig! Ga er dan vanuit dat je op 1/3 gestookt hebt?!?

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Stefan
Registered
(@stefanjo)
Deelgenomen: 8 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 222

@pruttel ik heb inderdaad op 1/3 gestookt.

Prijzenswaardig is ie niet hoor. Gewoon een beetje creatief zijn en vasthouden aan wat je wilt maken.

Ik zit qua werk in de elektrotechniek.

Beantwoorden
Pruttel
Berichten: 67
Registered
(@pruttel)
Actief Lid
Deelgenomen: 4 maanden geleden

Denk dat je dan, mss onbewust, ons deelgenoot hebt gemaakt van een manier om een efficiëntere koeling te maken?!?

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Stefan
Registered
(@stefanjo)
Deelgenomen: 8 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 222

@pruttel dat zou kunnen, het mooiste op zo'n forum is dat je van elkaar blijft leren.

Beantwoorden
Pruttel
Berichten: 67
Registered
(@pruttel)
Actief Lid
Deelgenomen: 4 maanden geleden

Ben erg nieuwsgierig naar het resultaat van je fijnstook, of was dit je fijnstook(, dan ook benieuwd!)?!

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Stefan
Registered
(@stefanjo)
Deelgenomen: 8 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 222

@pruttel. Ik weet nog niet wat ik ermee ga doen.. het was een ruwstook. Alleen de smaak vond ik erg scherp.ik heb zaterdag op de markt blauwe bessen meegenomen,en die staan nu te pruttelen in de emmer. Ik wil even afwachten wat het resultaat daarvan word. Mocht dit niet naar wens zijn dan stook ik alles af. En word het een likeur. 

Er zit nog een kleine ketel in de pijplijn omdat ik nu telkens een aantal x moet stoken voor ik een fijnstook kan doen.maar hoe die eruit komt te zien daar ben ik nog niet helemaal over uit.

Beantwoorden
Pagina 2 / 2
Deel:

©2021 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?