Meldingen
Alles wissen

nieuwe installatie maken voor calvados en gin


Berichten: 210
Topic starter
(@stokerke)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

ik stook nu met een inmaak pot 25L op elektriciteit maar ik heb eigelijk te weinig vermogen vindt ik en de thermostaat ie ook niet helemaal juist 🙁  ik zou willen overschakelen op een grote kookpot op gas waar mijn helm die ik nu heb op past .Of zou ik de copper dome nemen van Still en die aanpassing met een deel van mijn helm .Groeten

1728219446-20241006_144716.jpg
Beantwoorden
30 reacties
3 Reacties
SaenseOverhaal
(@kevin)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 275

@stokerke toch wellicht ergens een oude koperen boiler binnenwerk op de kop zien te tikken en dan van je bovenste (koperen) deel zoveel mogelijk hergebruiken?

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 2064

@stokerke is een leuk knutselwerk maar hoe jij verder gaat is aan jou. De boilers die voor een T500 gebruikt worden zijn uit ervaring prima. Je zou jouw creatie daar op kunnen zetten of voor de dome kunnen gaan. Maar je kan natuurlijk ook een boiler ketel maken. Dat is zo leuk aan deze hobby je kan alle kanten op het is aan jouw fantasie waar heen.

Beantwoorden
(@stokerke)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 210

@rumo ja was ook aan het denken de copper dome te nemen en daar verder op bouwen ik heb twee ketels van de T500

Beantwoorden
Bazz
Berichten: 158
 Bazz
(@bazz)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ik vind het een erg leuke vondst, toevallig heb ik ook de zelfde inmaak pot ketel, misschien ga ik daar ook zo,n helm op maken.

Toentertijd gekocht om mijn Whisky masch een beetje op de juiste tempraturen te krijgen, maar mijn opbrengsten bleven nogal laag dus tegenwoordig op gas gaat stukken sneller, maar mijn opbrengsten blijven nogal laag, maar aan een stook ketel had ik bij dat apparaat nooit bij stilgestaan. 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
(@stokerke)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 210

@bazz ik heb de pot wel op pootjes moeten zetten en een kleine ventilator schuin tegen de pot anders valt de pot in alarm "te warm "

Beantwoorden
Berichten: 210
Topic starter
(@stokerke)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik heb dan toch maar de copper dome gekocht en aangepast voor op mijn bestaande installatie te gebruiken ik ben benieuwd zaterdag eerste testrun maken 

1728631273-20241011_062509.jpg
Beantwoorden
3 Reacties
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 2064

@stokerke ziet er mooi uit, ik heb zoiets met Tri clamp gemaakt zodat ik wat kan variëren met opstellingen. Waar ga je de temperatuurmeter plaatsen? 

Beantwoorden
(@stokerke)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 210

@rumo ga ik niet doen stook zonder meter mijn vorige 'WEKPOT' voor te stoken was de meter ook niet juist

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 601

@stokerke ziet er goed uit hoor

Beantwoorden
Berichten: 210
Topic starter
(@stokerke)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Still spirits met aangepaste dome

1728631344-20241011_062551.jpg
Beantwoorden
13 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10534

@stokerke voor gin kun je nu redelijk uit de voeten. Je zal wel een temperatuur controle ergens moeten doen.  Temperatuur van b.vm 88 graden kom je  richting de ethische Oliën. Daaronder mis je veel . Boven 92 sta je smaakstoffen kapot te branden dus je moet wel enige controle hebben..

Wat voor ketel ga je nu gebruiken voor calvados?  Daar is deze opstelling niet echt geschikt voor. . Je gaat veel smaak missen omdat deze koperen kap rechtstreeks staat op de rand van de cilindrische ketel .  De flow gaat ," trek " krijgen als een schoorsteen dus weinig aromatische verzadigde alcoholen  gaan de koeler in  .

En zonder dubbele bodem of beter korf ga je je baste stoffen aanbranden.

Beantwoorden
(@stokerke)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 210

@robbert hey Robbert ik heb steentjes en een gril voorzien in de kookpot 2Cm van de bodem en het dik van de appels doe ik in een kookzak ik kan nog altijd een koperen rooster of inoxwol in de schouw plaatsen voor extra condensatie of terugflow .Ik ga morgen testen met de nieuwe pot van Still met twee verwarmingselementen van 1200W ga opwarmen en dan een element uitschakelen voor verder te stoken ,ik kan de warmte ook voelen aan het koelspiraal en dan het tweede element uitzetten ,ga kijken wat dat geeft ?Alvast bedankt voor de reactie groetjes

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10534

@stokerke je moet juist niet reflux in de dome creëren je moet een infusie kamer hebben waarin de alcohol de smaakstoffen juist opneemt.

Wil je die kap verbeter moet je er een koperen  gebolde ring in zetten met een soort trompet erop die iets hoger in de kap weer aansluit zodat je net als een charantaise premiere chauffe een geschouderde ketel krijgt waaruit je iets vernauwing krijgt die uitkomt in een bredere ruimte. 

De diameter mag niet te klein zijn anders krijg je stagnatie. Is het te groot krijg je met als nu gewoon na opwarmen een trek . Dus versnelde flow. 

Je moet de low wine daarna kunnen terug stoken op pulp. De verhouding peer appel moet je op gevoel doen afhankelijk van ras en seizoen rijping. 

Een goede calvados ingeschonken op tafel ruik je als je de kamer binnenkomt.  En je moet een mooie ronde warme smaak  krijgen.

Dat lukt niet met een opstelling als daar te krijgen. Je krijgt eerder een aldi chevalier achtige drank.

( Wil niet zeggen dat het slecht is maar arm in smaak)

Beantwoorden
SaenseOverhaal
(@kevin)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 275

@robbert kun je schets toevoegen?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10534
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10534
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10534

Op een draaibank kun je koper plaat inspannen en met een staaf rond met een bol erop geslepen het in vorm forceren.  Staan genoeg filmpjes op youtube hoe je dit kunt doen.

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 2064

@robbert als ik fruitpulp stook dan schroef ik de Batancical Basket in de dome. Mijn idee is dat de damp boven de vloeistof moet rond circuleren voor de smaak ontwikkeling. Dit is natuurlijk niet optimaal maar de T500 met dome is dan ook bedoeld als benadering van een originelen alambiek. Als je zelf een ketel bouw dan zullen er maar weinige zijn die dat kunnen berekenen het is meestal uit ervaring(in dit geval die van jouw) en dan maar proberen.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10534

@rumo ik heb paar van die t500 paar jaar geleden gedaan. Niet alleen die bodemplaten maar ook alambiek en kolom  .  Ook flow metingen gedaan  daarmee ook dingen berekend.  

Met gaschromatograaf ook checks gedaan op verschil voor en na.

( En de goedkope electrische bedrading aangepast ) 

Je kunt heel veel winnen met het verbouwen maar gezien tijd en kosten is het eigenlijk voor de meeste de moeite niet.

De cilindrische vorm en manier van verwarming van de ketel zelf is niet veel aan te veranderen . Je moet dus in deksel of alambiek tweaken om te verbeteren.

Kennis van mij die specifiek veel met fruit werkt  heeft  uiteindelijk toch een Amerikaanse potstill gekocht . 

En Gebruikt voor hoog alcohol een oude ketel die ik met haar vader heb gebouwd .

Ik zeg niet dat de t500 slecht is. Voor beginners een leuk toestel om hoog alcohol mee te maken zonder dat je veel kennis nodig hebt. 

 

 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10534

Op foto oud experiment.  Koffie apparaat van paar euro in kringloop . Zit al warmte regelaar ( vermogen regelaar) in .Met gekoelde kolom van 32 inch. ( Dus Standaard maat ) Geeft 95% alcohol .

Exact als de T500 met alleen verschil inhoud, aftap en kijkglas 

1728817287-IMG_20241013_124457576.jpg
Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 2064

@robbert een flow meting net voor de koeling lijk mij wel zinvol voor een berekening. En een T500 met kolom en heldere vloeistof is voor een neutrale alcohol voor beginners een prima begin.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10534

@rumo hals en brug meting zijn beide nodig. 

Inderdaad voor beginners die heldere alcohol maken voor wat macereren, en essences mengen en roeren is kun je leuk uit de voeten. 

Wil je echt gaan voor brandy , whiskey, rum e.d. is goedkoper een 2 e ketel daarvoor aan te schaffen.  Er is immers geen ketel die universeel is  . 

Beantwoorden
SaenseOverhaal
(@kevin)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 275

@robbert ik snap m. Thnx!

Beantwoorden
Berichten: 210
Topic starter
(@stokerke)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

bedankt voor de info Robert top

Beantwoorden
Berichten: 210
Topic starter
(@stokerke)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

ik zal eens rondkijken wat ik allemaal kan vinden en maak ik een bol op de helm die ik nu heb met puntige uitloop gaat wat knutselwerk worden 🙂

Beantwoorden
5 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10534